OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Feb 06, 2013 17:28
Ja z gliserji imamo res neprimerno manj težav glede ugreza kot z jadrnicami.. je pa na Božavi tudi za gliserje nevarno.. Sem 2010 (po že 7 dnevnem "križarjenju") iz Skradina po jugu izplul proti Zaglavu natankat gorivo. Z tistim dnem končno postojanko Veli Iž, ni bilo nič, ker je bila marina polna in smo po jugu 2-3 (občasno tudi 4) nadaljevali in pripluli v mandrač Božava, v katerem je bilo morje motno.. na koncu pomola (na vhodu) me je čakal "mulo", ki mi je nakazal, kje se lahko vežem - tik pred koncem vezov, vendar vmes dveh cca 35-tic. In sem avtomatsko (če vidiš dve "grdosiji", čeprav vezani s premcem naprej) obrnil s krmo nazaj. Niti pomislil nisem, da bi bilo med tema dvema - proti nam velikankama, morje tako plitvo. Še dobro, da je zadnji hip pritekel "mulo" in krilil in kričal, da naj se obrnem in vežem s premcem naprej. Gledaš globino pa ne vidiš nič.. pa sem si nekako vmes mislil tako: Dobro, pomol je kar visok in "mulo" morda misli da ne bomo mogli z barke, ne ve da imam pasarelo, ne ve da je meni enostavneje na pomol s krme kot s premca (tu moraš odpirati tendo in prednjo šipo ter se zibati in loviti ravnotežje na drsečem kljunu... Ker pa nisem vedel ali je oseka ali plima in kaj sledi, pa prvič smo tukaj, sem se pametno odločil, da ga je pač bolje poslušati in sem obrnil. Sem mel pa srečo, ker ko mi je dvignil muring je rekel, da je plitvo. V glavnem.. je bilo pač tudi prostora za obrniti v izobilju in mi ni bilo treba skrbeti glede drugih bark in muringov (glih v kakšni gužvi ob močnem vetru ali morskem toku mi ni prav v veselje manevrirati) in tako se nisem kaj dosti spraševal ali mu verjeti ali ne.. a je bilo bolje, da sem mu, sicer bi verjetno kar lepo oddelal rostfrai duo prop. Ko se je proti večeru morje umirilo in vidljivost izboljšala sem šele videl dno.. prekleto plitvo.. in sva s sinom ene štirikrat prevezovala muring, dokler nisem bil čisto miren, da tudi ob oseki in morebitnih valovih ob napovedani nevihti, ne bo nikjer drsalo po dnu. Smo pa zaradi tega, da nam ni bilo treba z zaletom skakati na barko + zaradi od valov mokrega in po soli smrdečega kokpita + bližajoče nevihte (ki je bila ob 01.00 res močna), šli lepo spat v zadnji prost apartma, kjer smo si v miru "napolnili baterije" za naslednje tri dni.