kondor88 napisal/-a: ko gledam stare zemljevide, nikoli primorska ni bila v sklopu jugoslavije ne kraljevine shs, temveč vedno pod italijo...
Pusti Jugo karte, tam so klestili z vseh strani, da so končno Srbiji dovolili ustanovit njeno lastno državo, kar so te tvorbe dejansko bile. Po drugi strani je Srebiji odgovarjala oklestena Slovenija, da ne bi nekoč postala premočna za njihovo nadvlado. Tudi pri nas bi lahko dejal, da Koroška nikoli ni bila Slovenksa, pa je par let pred plebiscitom le nekaj ljudi govorilo nemško. Moj pradedek je iz vasi na zahodni strani Vrbskega jezera in še tam gori so skoraj vsi prebivalci imeli slovenske priimke in so govorili slovensko. Celo gori v Gornjem Dravogradu-Oberdrauburg je bila slovenska večina. To mi je letos pomladi povedal lastnik smučišča v Lechu, katerega mati je po rodu od tam in mi je prav ponosno razložil, da sva na pol sonarodnjaka!
O plebiscitu bi se dalo marsikaj napisat, najlažje pa je reči, da ga je Srbija zavestno izgubila, ker slaba Slovenija pomeni močno "Jugoslavijo", močna Slovenija pa bi že takrat ozstopila iz te kraljevine. In veš, da smo v obdobju pred II vojno tudi pri nas v Črni imeli napis postaje v Cirilici!
Mislim, da se je pri vas dogajalo podobno in poglej z kakim narodom je bila dežela poseljena, ne kje so bile meje, kar je upoštevala tudi Avstro Ogrska, ki nam je dovoljevala naš jezik in takrat se mi zdi, da smo bili najbolj zaokrožena celota. Če se ne motim tudi diktator Napoleon ni imel bistveno drugačnega mnenja.
V za nas žalostni zgodovini 20. stoletja, so nas oklestili najprej Srbi zaradi varnosti njihovih umetno nastalih "kraljevin", potem med vojno in po njej pa Hrvatje, ki še niso odnehali. Slednji so imeli dva izdajalska pomagača, ki sta odločilno vplivala na potek sedanje meje. Oba sta omenjena v Sovinem prispevku in prvi je Titek z mamo iz Slovenije, drugi pa Kardelj. Slednji je na obali nazadnje grozil z strelskimi vodi zaradi Savudrijskega svetilnika, ki ga nekateri domačini niso hoteli kar tako oddat Hrvatom. In ni gostilniška, je dokumentirana, pa še kaka priča bi se morebiti našla!
@Piki; Piši, če si res iz foha!
1.) Zakaj se še vedno otroci učijo o Dinarsko Kraškem svetu, če je Dinara ena malo večja grmada na jugu, Kras je pa svetovno povzeto ime, ki je nastalo pri nas v Sloveniji in tvorec tega imena je bil član Angleškega Kraljevega kluba! Ta tvorba se mi zdi ena od značilnih za potujčevanje.
2.) Kaj je bilo z Istro zadnjih 500 let drugače kot je v Sovinih prilogah na začetku?
3.) Zakaj so bili naši tiho, ko so sosedje pobijali v Štrigovi in grabili Istro?
4.) Kdaj sta postala Karlovec in Reka etično Hrvaška?
5.) Kdo je ustanovil Sisek in zakaj?