Mining kriptovalut - rudarjenje...
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Mining kriptovalut - rudarjenje...
Včasih je nekaj ljudstev gradilo piramide, ki še vedno stojijo, ampak po kristusovem štetju pa nobena ne zdrži prav dolgo.
kekeck napisal/-a:In kaj sezgodi če cena kripto valut pade dol tako kot je zrasla?
Po moje ti ostane en kup elektrnoske šale ki čez leto dni ni nič več vredna in kovancev ravno za poplačilo zadnjega računa za ekektriko (mašine so požrešne).
Mislim da ni tako enostavno kot se zdi in predvsem so to tvegane investicije. Vlak je že odpeljal, ta prvi (1%) so pobral smetano, za rajo (99%) se jim pa jebe. Predvsem bo enkrat potrebno dobičke plačat (pri korekcijah) in kdo to bo, seveda tistih 99%.
Dve stvari se pozablja in posplošuje.
Kriptovalute niso samo Bitcoin.
Ni blockchain zaradi valut, ampak so valute "posledica" blockchaina.
Torej Bitcoin je le ena valuta in je res skoraj praviloma rezervirana za velike farme na Kitajskem. Imajo daleč največji hashing power, s tem pa tudi denar za povečevanje farm in "izrivanje" ostalih. Mašine za rudarjenje Bitcoina so namenske z ASIC procesorji, ki so sposobni računanja le enega algoritma, za točno določen Coin.
GPU based mining pa je sposoben širšega spektra rudarjenja. In recimo algoritmi Ethereuma, Ethereum Classic, Monero Coinov so napisani tako, da je potreben tak spekter in so ASIC proof. Ethereum bo šel na PoS in se ga ne bo več rudarilo, njegovo mesto bo prevzel drug kovanec. Ja seveda, če bo prišlo do tega, da se vse sesuje, takrat bo pa itak še ena finančna kriza, pa še kaj drugega. Je pa "mining branža" tako močna, toliko denarja je vloženega, da bodo naredili vse, da ne razpade. Če pa bo pa ja, takrat pa le bog pomagaj.
Druga stvar pa... gre za blockchain tehnologijo in ne krypto tehnologijo. Kaj vse ponuja blockchain tejnologija ne bom pisal, ker ne vem dovolj, da bi pametoval. Vem le, da banke, velika podjetja, varnostne zadeve, menda celo kar nekaj vlad pospešeno razvijajo sisteme, ki delujejo na blockchainu. V prvi vrsti gre za decentraliziran sistem, ki je obenem zelo močan. Nasin "super računalnik" je Celeron napram blockchain moči. Da se bo vse močno spremenilo je dejstvo, če ne drugega je sistem prepotraten z energijo. V katero smer, kdaj, kako pa ne ve nihče. Močno pa dvomim, da bodo opustili to tehnologijo. Nekateri pomembnost enačijo z iznajdbo Interneta.
Da je vlak odpeljal... lahko da, ampak enako je bilo rečeno že leta 2014, ko je bil prvi "mining rush". Takrat samo Bitcoina.
Da je naložba tvegana?! Ja SEVEDA je, katera naložba z 50% letnim donosom pa ni? Dovolj je naiven tisti, ki misli drugače. Zdrava pamet... GOVORIM ZA GPU mining. Asic ob izzidu nove mašine celo 1000%, ampak tam potrebujes kak cent več, da si vedno v igri.
Pa še eno moje razmišljanje.
Bitcoin samo raste in se napihuje, ter napihuje. Da bo balon 1x počil ni vprašanje, vprašanje je samo kdaj, bo tu jutri ali ko bo cena res 100.000€. Bitcoin ceno poganjajo špekulacije, torej nakupi to valuto dražijo.
Recimo Ethereum, ki je glavna valuta GPU based mininga in njegov algoritem velja za najboljšega pa je prvič balon že počil in se je cena skoraj prepolovila, potem je prišlo do manjše korekcije in zdaj pa je cena že dolgo tam, tam... Če napišem malo pristransko bom rekel, da je vrednost Ethereuma zdaj tam, kjer je vrednost blockchain tehnologije...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290 napisal/-a:Včasih je nekaj ljudstev gradilo piramide, ki še vedno stojijo, ampak po kristusovem štetju pa nobena ne zdrži prav dolgo.
Primerjava je hecna.
Včasih so tudi živeli samo 30 let in hodili peš.
Zakaj bi delal 1 piramido za zmeraj, če lahko narediš z isto energijo 40 piramid za svojo generacijo.
Ni neumen tisti, ki izkorišča prednosti kapitalizma, ampak tisti, ki se bori proti njim. Ali pa je tako prav? Ne vem, ne razmišljam o tem
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
V takih sistemih je res biti težko pameten kdaj je vlak že odpeljal.
Tudi sam sem v letu 2015 in 2016 kar nekaj zaslužil z tveganimi naložbami v t.i. starte (30-50% letni donos) v letu 2017 pa ne bom nič. Zakaj, zato ker enostavno nisem več investiral. Mislim da smo na pragu novih konkretnih korekcij (beri krize) in dlje časa ko bo tole bikovsko stanje še trajalo, močneje bo počilo, in to velja za vse sektorje, vključno z kripto.
Tudi sam sem v letu 2015 in 2016 kar nekaj zaslužil z tveganimi naložbami v t.i. starte (30-50% letni donos) v letu 2017 pa ne bom nič. Zakaj, zato ker enostavno nisem več investiral. Mislim da smo na pragu novih konkretnih korekcij (beri krize) in dlje časa ko bo tole bikovsko stanje še trajalo, močneje bo počilo, in to velja za vse sektorje, vključno z kripto.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Se strinjam. Če bi bil človek vedež, ne bi bil revež...
In prav je, da ni.
Ljudje, kot si ti, nam dajejo priložnost ...in ljudje, kot smo mi na koncu damo prav vam. (misljeno figurativno)
Treba je biti previden. Vlagaš denar, ki ga lahko pogrešiš. Le to opravičuje tveganje.
In prav je, da ni.
Ljudje, kot si ti, nam dajejo priložnost ...in ljudje, kot smo mi na koncu damo prav vam. (misljeno figurativno)
Treba je biti previden. Vlagaš denar, ki ga lahko pogrešiš. Le to opravičuje tveganje.
cibro napisal/-a:Sovjet cryptovalute niso piramida razen OneCoin ki je pri nas aktualen morda je se kje kaksen podoben ki pa sploh ne pride.na market cap.Mislim da ti Mm ni dolzan nic razlagat o tem.
Eh, noben ni dolzan nic razlagat, me pa vseeno zanima, kako bi mi kdo razlozil, da kriptovalute niso piramidni sistem. Na osnovi česa je določena cena(razen tega da upaš, da bo šla gor - špekulacija/piramida/ponzi)?
Druga razlaga ki jo slišim, in jo je tudi mM omenil v drugem kontekstu - da so to neke nove tehnologije, ki omogočajo ogromno novih "tudi še nepoznanih" zadev - spet neka špekulacija.
Edino kar mi pade na pamet za trenutno uporabo, je nakup kakšnih ilegalnih zadev na darkwebu.
Da se nebi slučajno narobe razumeli, nisem imel namena zajebavat, čeprav se mi včasih zdi, da je forum temu namenjen... Sam imam nekaj kriptovalut še iz časov, ko je bil mining s CPU-jem, tako da bi vas moral vabit, da prodajte vse kar imate, vključno z ledvicami in kupite Bitcoine.
mamaMicka napisal/-a:Ni neumen tisti, ki izkorišča prednosti kapitalizma, ampak tisti, ki se bori proti njim.
Neumen je v tem primeru tisti, ki liberalistično naravnane natege zamenjuje z kapitalizmom. Kriptovalute niso ravno kapitalistična pogruntavščina, razen če je mafija vzor kapitalizma in se čisti nateg "stoke" imenuje plemenitenje kapitala.
Moja primerjava je hecna, če jo nalašč tako razumeš, ampak pri teh piramidah "za 30 let" je šel vedno na koncu nekdo sedet, oziromaje nekoga "uzela magla".
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Nov 08, 2017 22:06, skupaj popravljeno 1 krat.
sovjet napisal/-a:cibro napisal/-a:Sovjet cryptovalute niso piramida razen OneCoin ki je pri nas aktualen morda je se kje kaksen podoben ki pa sploh ne pride.na market cap.Mislim da ti Mm ni dolzan nic razlagat o tem.
Eh, noben ni dolzan nic razlagat, me pa vseeno zanima, kako bi mi kdo razlozil, da kriptovalute niso piramidni sistem. Na osnovi česa je določena cena(razen tega da upaš, da bo šla gor - špekulacija/piramida/ponzi)?
- Cena je določena na enak način, kot je določena za zlato, srebro, platino, diamante, tudi EUR, USD... Torej ponudba in povpraševanje. Če nekdo ne more nekaj prodati za 100€ bo spustil ceno na 90 in tako cena pade. Če bi kdo rad kupil nekaj za 100€ in ni prodajalca, ponudi 110€ in tako gre cena gor!
Druga razlaga ki jo slišim, in jo je tudi mM omenil v drugem kontekstu - da so to neke nove tehnologije, ki omogočajo ogromno novih "tudi še nepoznanih" zadev - spet neka špekulacija.
- to si razumel narobe ali vzel iz konteksta. Nova tehnologija je blockchain sam. Ne kriptovalute. Te so posledica blockchaina. Torej blockchain načeloma lahko deluje brez kripto valut. Kriptovalute v takšni obliki pa brez blockchaina ne morejo. Blockchain je decentraliziran popolnoma. Nihče nima absolutne kontrole in ne more upravljati z omrežjem. Vzemiva primer Google. On ima svoje serverje in lahko dela kar hoče. Če nekaj ne želi na serverjih tega ne bo, enako lahko čez noč ugasne vse svoje računalnike in ohromi polovico sveta. Pri blockchainu kdorkoli ugasne svoje računalnike bo to delo še vedno opravil nekdo drug. V najslabsem primeru bi bilo omrežje par procentov počasneje. Potem so tu še pametne pogodbe, transakcije itd... En tak zelo plastičen primer. Preko tega omrežja nekaj pošlješ in zahtevaš za to transkacijo 1000 potrdil(comfirmations). Transakcijo bo potrdilo od prve vejice do zadnje pike 1000 "računalnikov. Če bo samo en računalnik zaznal, da nekaj ni OK transakcija ni sprovedena. Tako se ne more izgubiti NIČ. Nihče ne mere reći, nisem prejel, ce je na drugi strani potrdilo prejem 1000 računalnikov. Ne da se niti goljufati pri solvanju blokov. Vsak blok ima svojo rešitev in če ni prava, blok ni solvan. Če ni solvan se ne more začeti solvati naslednjega bloka. Blokov se tudi ne da popravljati za nazaj.
Edino kar mi pade na pamet za trenutno uporabo, je nakup kakšnih ilegalnih zadev na darkwebu.
- a ni enako z diamanti? Človek je sposoben zlorabiti prav vsako stvar
Da se nebi slučajno narobe razumeli, nisem imel namena zajebavat, čeprav se mi včasih zdi, da je forum temu namenjen... Sam imam nekaj kriptovalut še iz časov, ko je bil mining s CPU-jem, tako da bi vas moral vabit, da prodajte vse kar imate, vključno z ledvicami in kupite Bitcoine.
[b]Se strinjam z prvim delom, ne priporočam pa nakupa Bitcoina[/b]
SR 290 napisal/-a:mamaMicka napisal/-a:Ni neumen tisti, ki izkorišča prednosti kapitalizma, ampak tisti, ki se bori proti njim.
Neumen je v tem primeru tisti, ki liberalistično naravnane natege zamenjuje z kapitalizmom. Kriptovalute niso ravno kapitalistična pogruntavščina, razen če je mafija vzor kapitalizma in se čisti nateg "stoke" imenuje plemenitenje kapitala.
Bi si vseeno moral prebrati nekaj okoli Blockchaina predno izustiš takšne trditve.
Tvoja trditev je zelo podobna trditvi, da je Henry Ford kriv za to, da je zdaj avto-industrija eden izmed največjih zaziralcev človeških denarnic in okolja... Saj lahko hodiš peš---
No ja, saj pred 100 leti to so verjetno trdili...
In ja, verjetno je celo res, ampak...
Lahko noč.
Pravijo, da štej do deset predno odgovoriš. Jaz sem počakal skoraj dva dni in imam še vedno enako željo, da povem tole:
@SR290
že večkrat sem opazil, da zaradi premalo poznavanja določene zadeve, nimaš pravih argumentov na temo v kateri se odločiš nekaj pripomniti.
Iz zgoraj napisanih razlogov nazadnje navržeš le neko populistično desničarsko floskulo, ki za bralce nima nobene teže in ne predstavlja nikakršne dodane vrednosti. Napelje(lahko) le do nepotrebnih konliktnih odzivov(kot je zdaj tale moj), kar še dodatno razvrednoti temo in posledično cel forum.
Res ne razumem tebe in ljudi, ki premalo poznajo določeno temo, da se ne morejo zadržati v komentiranju ali sebi priznati, da veš premalo in vprašati. Saj poznaš rek, da ni neumnih vprašanj, ampak le neumni odgovori. Ti si podal odgovor na to temo. Če se moram odločiti ali spada med pametne ali neumne, verjetno veš moj odgovor...
Naprej, če bi se želel zapletati s tabo z vsaj pol tehtnimi argumenti bi za tvoj posel rekel enako, da je sicer kapitalistično naravnan nateg. Kje je smisel zapravljati toliko naravnih in finančnih virov za imeti sneg 14 dni pred naravo ali imeti sneg tam, kjer ga narava ne želi imeti. To je pa res pravi kapitalistični nateg, saj izpolnjuje res le želje kapitalistov, da so nekaj več od narave. Za zadovoljitev te želje se ustvari le še več pogojev za segrevanje ozračja in veriga je sklenjena. Po tej logiki bomo kmalu porabljali dodatno(fosilno?) energijo da bomo ohlajevali zrak okoli smučišča, da se bo lahko še naprej delal sneg.
Kakorkoli, za umetno zasneževanje ze nekaj tednov, ne najdem niti malo neke dodane vrednosti, razen zadovoljitev fantazij človeka.
Blockchain ima po drugi strani vsaj nekaj perpektive že takoj na začetku in se celo že razvija dodana vrednost. Ali je v taki obliki OK? Ne ni, ampak se razvija. Umetni sneg že nekaj desetletij ostaja samo z enim namenom...
No, ampak se ne bom zapletel in napisal nič...
@SR290
že večkrat sem opazil, da zaradi premalo poznavanja določene zadeve, nimaš pravih argumentov na temo v kateri se odločiš nekaj pripomniti.
Iz zgoraj napisanih razlogov nazadnje navržeš le neko populistično desničarsko floskulo, ki za bralce nima nobene teže in ne predstavlja nikakršne dodane vrednosti. Napelje(lahko) le do nepotrebnih konliktnih odzivov(kot je zdaj tale moj), kar še dodatno razvrednoti temo in posledično cel forum.
Res ne razumem tebe in ljudi, ki premalo poznajo določeno temo, da se ne morejo zadržati v komentiranju ali sebi priznati, da veš premalo in vprašati. Saj poznaš rek, da ni neumnih vprašanj, ampak le neumni odgovori. Ti si podal odgovor na to temo. Če se moram odločiti ali spada med pametne ali neumne, verjetno veš moj odgovor...
Naprej, če bi se želel zapletati s tabo z vsaj pol tehtnimi argumenti bi za tvoj posel rekel enako, da je sicer kapitalistično naravnan nateg. Kje je smisel zapravljati toliko naravnih in finančnih virov za imeti sneg 14 dni pred naravo ali imeti sneg tam, kjer ga narava ne želi imeti. To je pa res pravi kapitalistični nateg, saj izpolnjuje res le želje kapitalistov, da so nekaj več od narave. Za zadovoljitev te želje se ustvari le še več pogojev za segrevanje ozračja in veriga je sklenjena. Po tej logiki bomo kmalu porabljali dodatno(fosilno?) energijo da bomo ohlajevali zrak okoli smučišča, da se bo lahko še naprej delal sneg.
Kakorkoli, za umetno zasneževanje ze nekaj tednov, ne najdem niti malo neke dodane vrednosti, razen zadovoljitev fantazij človeka.
Blockchain ima po drugi strani vsaj nekaj perpektive že takoj na začetku in se celo že razvija dodana vrednost. Ali je v taki obliki OK? Ne ni, ampak se razvija. Umetni sneg že nekaj desetletij ostaja samo z enim namenom...
No, ampak se ne bom zapletel in napisal nič...
V IT panogi, kjer delam, je veliko navdušencev nad kriptovalutami. Morda "navdušenec" ni pravi naziv temveč vlagatelj oz. posameznik, ki redno spremlja novice s tega področja.
Naj zapišem nekaj odgovorov, ki sem jih dobil na vprašanje "Kako kaj raste portfelj?":
Prvi reče: "Vložil sem 300€ jeseni 2016, sedaj imam okoli 10.000€."
Drugi: "Vložil sem 16.000€ pomladi 2017, sedaj imam okoli 70.000€, vmes pa sem bil že na preko 110k, pa pričakujem, da bom kmalu spet tam in še preko".
Omenijo mi še tretjega znanca, ki je imel večji portfelj že v 2015, ko je bil kak Etherium še smešno poceni in ki je ravno kupil hišo za slab 1 MIO.
-------
Tako to je trenutno. Seveda bo enkrat počilo, kot so počili baloni Dot.Com kakih 15 let nazaj (delnice prvih internetnih podjetih so rastle na podoben način) ali napremičninski trg v ZDA itd. Enkrat bo počilo ... ampak nihče ne ve do katere vrednosti bodo valute še šle (recimo Etherium, ki je trenutno na cca. $300, gre lahko tudi do $3.000) in kdo bo tisti, ki bo še pravi čas izstopil (= pravi čas premagal svoj pohlep).
-------
Ko vprašam te znance, kako vedo kaj in kdaj bo šlo gor so odgovori:
- Vse je samo hype in prave logike, zakaj nekaj raste ni. Korelacija pa je med hypom in rastjo za eno valuto ali coin. Med 2-4 ure na dan moraš spremljati novice s tega področja in gledati tečaje. Ponavadi se začne omenjati neko novo valuto / žetone. Kupiš na začetku in več kot je novic o tej valuti, bolj raste. V nekem trenutku prodaš, še preden vse skupaj strmoglavi. Če ujameš te momente, če imaš čas, voljo in znaš to spremljati, lahko delaš kar dober profit. To mi je rekel spet en tretji, ki je iz 1.000 EUR naredil kupček za kupiti eno dobro Teslo.
- Spet en četrti pa mi pravi: meni se ne ljubi to spremljati do te mere. Imam nekaj znancev, ki to spremljajo in ki jim zaupam. Če mi dva rečeta, da se nekaj splača, ima potencial, kupim in se ne obremenjujem.
-------
Sam zaenkrat še ne vlagam v kriptovalute. Se mi zdi, da sem zamudil tisti začetni val in da je trenutno obdobje že precej bolj tvegano. Pa tudi koliko vložiti? 10% prihrankov? 80%? Pa potem biti pod stresom in spremljati tečaje 20x na dan. Ne ljubi se mi in nimam živcev, ker mi že reden posel pobere precej energije.
-------
Najbolj se mi smilijo tisti, ki o vlaganjih v kriptovalute ne vedo ničesar, pa jemljejo kredite na banki in kupujejo. Boh ne daj, da nekdo tak naredi izgubo.
-------
Lakmusov test ali nekdo pozna to področje pa je spodnji odstavek (kopiran iz enega maila). Kdor vlaga v kriptovalute, pa ga ne razume, naj se čimprej poduči do te mere, da mu bo vse jasno.
--
Bitcoin je sledljiv. Če bi vsi uporabljali bitcoin se še vedno da večino naslovov traceat, razen če BTC kupuješ na tržnici. Na blockchain.inf je beležena vsaka transakcija. Mogoče monero, verge, bytecoin,... Vseeno moraš prej kupit bitcoin in ga tradat. Glede tega kako bitcoin trenutno raste: Ethereum je povzročil boom smartcontractov, kjer lahko vsak (oz vsaj malo se morš spoznat na solidity) kreira svoje tokene, ki jih lahko kupiš preko crowdsaleov. Večina teh token ponudnikov ponuja meglo, ampak ljudje kupujejo ker skoraj vsak od teh tokenov obeta zaslužek. To whales (ljudje z veliko ogromno btcja) pridom izkoriščajo in pumpajo token dokler pač jim je v interesu. Nato se izplačajo in pretvorijo denar nazaj v bitcoin. Token propade in utone v pozabo, njim pa se pozicija v btcju povečuje. Cikel se ponovi z novimi obetavnimi tokeni. Bitcoin raste, ker ima sistem, ki ga lahko napaja, ljudje to opažajo in ceno dodatno podžigajo. V bistvu se gre za piramidni sistem, kjer bote za enak dnar dobivali vedno manjši delež btcja. To z altcoini je genijalno, ker človek je pohlepen in želi vlagat v valuto, ki bi bla potencialni novi btc. Ampak nobena ne bo. Eth ima malo smole, zaradi izplačevanja teh crowdsalov al v fiat al v btc. cena je v fiatu sicer tam tam, ampak proti btcju trenutno izgublja.
-------
Naj zapišem nekaj odgovorov, ki sem jih dobil na vprašanje "Kako kaj raste portfelj?":
Prvi reče: "Vložil sem 300€ jeseni 2016, sedaj imam okoli 10.000€."
Drugi: "Vložil sem 16.000€ pomladi 2017, sedaj imam okoli 70.000€, vmes pa sem bil že na preko 110k, pa pričakujem, da bom kmalu spet tam in še preko".
Omenijo mi še tretjega znanca, ki je imel večji portfelj že v 2015, ko je bil kak Etherium še smešno poceni in ki je ravno kupil hišo za slab 1 MIO.
-------
Tako to je trenutno. Seveda bo enkrat počilo, kot so počili baloni Dot.Com kakih 15 let nazaj (delnice prvih internetnih podjetih so rastle na podoben način) ali napremičninski trg v ZDA itd. Enkrat bo počilo ... ampak nihče ne ve do katere vrednosti bodo valute še šle (recimo Etherium, ki je trenutno na cca. $300, gre lahko tudi do $3.000) in kdo bo tisti, ki bo še pravi čas izstopil (= pravi čas premagal svoj pohlep).
-------
Ko vprašam te znance, kako vedo kaj in kdaj bo šlo gor so odgovori:
- Vse je samo hype in prave logike, zakaj nekaj raste ni. Korelacija pa je med hypom in rastjo za eno valuto ali coin. Med 2-4 ure na dan moraš spremljati novice s tega področja in gledati tečaje. Ponavadi se začne omenjati neko novo valuto / žetone. Kupiš na začetku in več kot je novic o tej valuti, bolj raste. V nekem trenutku prodaš, še preden vse skupaj strmoglavi. Če ujameš te momente, če imaš čas, voljo in znaš to spremljati, lahko delaš kar dober profit. To mi je rekel spet en tretji, ki je iz 1.000 EUR naredil kupček za kupiti eno dobro Teslo.
- Spet en četrti pa mi pravi: meni se ne ljubi to spremljati do te mere. Imam nekaj znancev, ki to spremljajo in ki jim zaupam. Če mi dva rečeta, da se nekaj splača, ima potencial, kupim in se ne obremenjujem.
-------
Sam zaenkrat še ne vlagam v kriptovalute. Se mi zdi, da sem zamudil tisti začetni val in da je trenutno obdobje že precej bolj tvegano. Pa tudi koliko vložiti? 10% prihrankov? 80%? Pa potem biti pod stresom in spremljati tečaje 20x na dan. Ne ljubi se mi in nimam živcev, ker mi že reden posel pobere precej energije.
-------
Najbolj se mi smilijo tisti, ki o vlaganjih v kriptovalute ne vedo ničesar, pa jemljejo kredite na banki in kupujejo. Boh ne daj, da nekdo tak naredi izgubo.
-------
Lakmusov test ali nekdo pozna to področje pa je spodnji odstavek (kopiran iz enega maila). Kdor vlaga v kriptovalute, pa ga ne razume, naj se čimprej poduči do te mere, da mu bo vse jasno.
--
Bitcoin je sledljiv. Če bi vsi uporabljali bitcoin se še vedno da večino naslovov traceat, razen če BTC kupuješ na tržnici. Na blockchain.inf je beležena vsaka transakcija. Mogoče monero, verge, bytecoin,... Vseeno moraš prej kupit bitcoin in ga tradat. Glede tega kako bitcoin trenutno raste: Ethereum je povzročil boom smartcontractov, kjer lahko vsak (oz vsaj malo se morš spoznat na solidity) kreira svoje tokene, ki jih lahko kupiš preko crowdsaleov. Večina teh token ponudnikov ponuja meglo, ampak ljudje kupujejo ker skoraj vsak od teh tokenov obeta zaslužek. To whales (ljudje z veliko ogromno btcja) pridom izkoriščajo in pumpajo token dokler pač jim je v interesu. Nato se izplačajo in pretvorijo denar nazaj v bitcoin. Token propade in utone v pozabo, njim pa se pozicija v btcju povečuje. Cikel se ponovi z novimi obetavnimi tokeni. Bitcoin raste, ker ima sistem, ki ga lahko napaja, ljudje to opažajo in ceno dodatno podžigajo. V bistvu se gre za piramidni sistem, kjer bote za enak dnar dobivali vedno manjši delež btcja. To z altcoini je genijalno, ker človek je pohlepen in želi vlagat v valuto, ki bi bla potencialni novi btc. Ampak nobena ne bo. Eth ima malo smole, zaradi izplačevanja teh crowdsalov al v fiat al v btc. cena je v fiatu sicer tam tam, ampak proti btcju trenutno izgublja.
-------
@mamaMicka,
Tole kar je napisal Grega295 o odgovorih njegovih kolegov je klasični primer piramidnega sistema, za katerim ne stoji nobrena dodana vrednost. Če si vstopil dovolj hitro boš služil na račun tistih, ki jih je pohlep premagal prepozno, če te ne premaga pohlep in boš izstopil kupaj z posvečenimi preden se piramida podre, boš zaslužil na račun tistih počasnih pohlepnežev, ki so plačali tebi in ostalim srečnežem.
In česa še ne vem, da sem menda zmotno prepričan o piramidi? Pa pusti zdaj operativne finese, ki me pri navideznih posli drek kaj zanimajo, pa če so še tako delovno poimenovane.
Se pa strinjam z tabo in se z trditvijo o piramidi potegnem nazaj, če lahko besedo piramida zamenjam z formulacijo: Prebrisan nateg.
Tole kar je napisal Grega295 o odgovorih njegovih kolegov je klasični primer piramidnega sistema, za katerim ne stoji nobrena dodana vrednost. Če si vstopil dovolj hitro boš služil na račun tistih, ki jih je pohlep premagal prepozno, če te ne premaga pohlep in boš izstopil kupaj z posvečenimi preden se piramida podre, boš zaslužil na račun tistih počasnih pohlepnežev, ki so plačali tebi in ostalim srečnežem.
In česa še ne vem, da sem menda zmotno prepričan o piramidi? Pa pusti zdaj operativne finese, ki me pri navideznih posli drek kaj zanimajo, pa če so še tako delovno poimenovane.
Se pa strinjam z tabo in se z trditvijo o piramidi potegnem nazaj, če lahko besedo piramida zamenjam z formulacijo: Prebrisan nateg.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Pa pripravite denar za štrom. Ta poskoči tudi do 50€ na mesec 
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
SR 290 napisal/-a:@mamaMicka,
Vsako plačilno sredstvo brez zlate podlage je piramida
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov