al napisal/-a:meni se je pa zdelo normalno, da sem šel iz kurilnega olja na toplotno črpalko (celo več kot 5000 eur.. Nibe)
in sem zelo zadovoljen. nobenega dela. cela hiša konstantno ogreta na 24C. poraba smešna, da mi je kar nerodno.
verjetno pa bi še bolj prišparal, če bi metal drva v peč...
stvar razmerja med zmožnostjo in udobjem.
ne bi nič prišparal na drva. mi smo kurili na drva včasih, in to hardcore. naročil hlodovino, jo razžagal, scepil, zložil, čez par mesecev nažagal, not zvozil, kurili, se pravi si šel 3x naložit, ko je bil pa bol mraz, pa zutraj zakuril, naložil ene 2x, pa še zvečer ponovil postopek. imeti prostor, prekladat drva itd..seveda je bilo potrebno še zalogovnik (sem ga naredil sam 2m3), ker drugače si skozi kamin metal drva.
na zimo šlo med 16in 20m3 drv, kar niti ni veliko (sem raje imel 19 stopinj kot še 10m3 več drv pred hišo).
za električarje, ki jim matematika ne gre

najcenejši ob primerni uporabi je toplotni stroj. seveda ne boš dosegal pri -10 COP faktor 5, ampak še vedno se da ogrevat. Za izračun ekvivalenta elektrike, sem vzel 2.5x od toplotne, za isti prenos energije iz elektrike v toplotno energijo. drva so super, samo ko ti gre časa, in sekundarne opreme še zraven...200h vloženih samo v pripravo in kurjenje peči, je po mojem še malo, ampak skupaj sešteto je to 5 delovnih tednov. olje kot primerjava. cene po veljavnih cenikih. drva 70EUR z dostavo, elektrika po 0,097c/kWh, olje 0,787EUR/L + 65EUR prevoza.
toplotna ni treba da stane 10k, da imaš kaj od nje. jaz sem vzel industrijsko, ker Alphe takrat so bile po 7-8k, jaz sem pa 1/3 močnejšo industrijko z 11kW vzel, da mi dela do -15C brez problema, stala je pa 3500EUR. in dela že od leta 2015.
leta 2018, ko smo rili po vrtu, sem poklical mojstre, da bi naredili zemeljske kolektorje, da bi šel na vrtine. vse lepo in prav, vrtine bi stale 10k EUR, a mojster za toplotno voda/voda, je prav tako hotel 10k. absurd na kvadrat. nateg med oči. po preračunu bi rabil 35 let, da pridem z vložkom na 0, toliko časa bi se razlika med toplotno zrak/zrak in zemlja/voda vračala.
če mi škripne toplotna na vsake 5 let, me je na leto stala 500 evrov. se pravi dobrih 40 evrov na mesec. energent moram plačevati v vsakem primeru, bodisi elektriko, olje, drva...
je pa nekaj treba upoštevat - nekdo ki ima montažno hišo, po možnosti pasivno gradnjo, in ogreva preko talnega ogrevanja ima max temp. vode 35 stopinj. jaz npr, imam 300m3 klasične gradnje in radijatorjev, kar pomeni 45-50 stopinj na ogrevalnem vodu. tako da je potrebno kalkulacijo vedno delat za vsak objekt posebej, ter tudi lego je treba upoštevat. tam SR nekje bogu ispod nogu na koroškem, kjer maja sneg skopni, da naredi prostor za avgustovski predjesenski sneg ali nek morosito, ki ima hišo ob morju in zimske temperature 10 stopinj minimum, ni in ne more biti isto.