Soncna elektrarna

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

damo
Poročnik fregate

Re: Soncna elektrarna

OdgovorNapisal/-a damo » Po Nov 09, 2020 08:21

PogachnyK napisal/-a:Vsakič ko vidim ta monstrum na strehi, si rečem "glej ga bedaka" :D

Je pa moderno :), kot toplotne črpalke.

Jaz si podobno mislim, ko vidim toplotno črpalko za 5000eur ali več pred novo bajto. Sam se ogrevam direkt na elektriko, investicija 300 eur, letna poraba pa 600eur (če bi imel t.č., pa bi pa prišparal cca 300-400 eur letno).
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 09, 2020 08:43

@Damo,

Živiš na primorskem?
Dvomim, da bi v našem kraju prišel skozi z elektriko. Brat ima dobro toplotno črpalko, izolacijo ima tisto EU subvencionirano in je debela ko pes, pa za porabo toplotne pokuri 600-800 eur letno.
Imam staro lajtungo na olje, izolacijo na stropu 20 cm, na stenah pa 14 cm, ona izolacijska okna..., pa ni variante skurit pod 1.500 l olja. Navadno kombinirano zmažemo po 8-10 m drv v kaminu in okrog 800 l olja. Povprečna poraba kurilca pri sokrajanih z za slovenske razmere običajno hišo je med 2.000 in 3.000 litri.
Mislim, da bi se vsem tem kmalu povrnila investicija v toplotno črpalko. Glede sončnih kolektorjev se mi pa ne zdi, da se komu povrne novogradnja. Oni stari, ki so gradili na začetku z subvencijo za nakup in šenkano ceno profitirajo, zdaj je pa brez veze vse skupaj.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 09, 2020 08:46

meni se je pa zdelo normalno, da sem šel iz kurilnega olja na toplotno črpalko (celo več kot 5000 eur.. Nibe)
in sem zelo zadovoljen. nobenega dela. cela hiša konstantno ogreta na 24C. poraba smešna, da mi je kar nerodno.
verjetno pa bi še bolj prišparal, če bi metal drva v peč...

stvar razmerja med zmožnostjo in udobjem.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Nov 09, 2020 09:40

al napisal/-a:meni se je pa zdelo normalno, da sem šel iz kurilnega olja na toplotno črpalko (celo več kot 5000 eur.. Nibe)
in sem zelo zadovoljen. nobenega dela. cela hiša konstantno ogreta na 24C. poraba smešna, da mi je kar nerodno.
verjetno pa bi še bolj prišparal, če bi metal drva v peč...

stvar razmerja med zmožnostjo in udobjem.

ne bi nič prišparal na drva. mi smo kurili na drva včasih, in to hardcore. naročil hlodovino, jo razžagal, scepil, zložil, čez par mesecev nažagal, not zvozil, kurili, se pravi si šel 3x naložit, ko je bil pa bol mraz, pa zutraj zakuril, naložil ene 2x, pa še zvečer ponovil postopek. imeti prostor, prekladat drva itd..seveda je bilo potrebno še zalogovnik (sem ga naredil sam 2m3), ker drugače si skozi kamin metal drva.

na zimo šlo med 16in 20m3 drv, kar niti ni veliko (sem raje imel 19 stopinj kot še 10m3 več drv pred hišo).

za električarje, ki jim matematika ne gre

Slika

najcenejši ob primerni uporabi je toplotni stroj. seveda ne boš dosegal pri -10 COP faktor 5, ampak še vedno se da ogrevat. Za izračun ekvivalenta elektrike, sem vzel 2.5x od toplotne, za isti prenos energije iz elektrike v toplotno energijo. drva so super, samo ko ti gre časa, in sekundarne opreme še zraven...200h vloženih samo v pripravo in kurjenje peči, je po mojem še malo, ampak skupaj sešteto je to 5 delovnih tednov. olje kot primerjava. cene po veljavnih cenikih. drva 70EUR z dostavo, elektrika po 0,097c/kWh, olje 0,787EUR/L + 65EUR prevoza.

toplotna ni treba da stane 10k, da imaš kaj od nje. jaz sem vzel industrijsko, ker Alphe takrat so bile po 7-8k, jaz sem pa 1/3 močnejšo industrijko z 11kW vzel, da mi dela do -15C brez problema, stala je pa 3500EUR. in dela že od leta 2015.

leta 2018, ko smo rili po vrtu, sem poklical mojstre, da bi naredili zemeljske kolektorje, da bi šel na vrtine. vse lepo in prav, vrtine bi stale 10k EUR, a mojster za toplotno voda/voda, je prav tako hotel 10k. absurd na kvadrat. nateg med oči. po preračunu bi rabil 35 let, da pridem z vložkom na 0, toliko časa bi se razlika med toplotno zrak/zrak in zemlja/voda vračala.

če mi škripne toplotna na vsake 5 let, me je na leto stala 500 evrov. se pravi dobrih 40 evrov na mesec. energent moram plačevati v vsakem primeru, bodisi elektriko, olje, drva...

je pa nekaj treba upoštevat - nekdo ki ima montažno hišo, po možnosti pasivno gradnjo, in ogreva preko talnega ogrevanja ima max temp. vode 35 stopinj. jaz npr, imam 300m3 klasične gradnje in radijatorjev, kar pomeni 45-50 stopinj na ogrevalnem vodu. tako da je potrebno kalkulacijo vedno delat za vsak objekt posebej, ter tudi lego je treba upoštevat. tam SR nekje bogu ispod nogu na koroškem, kjer maja sneg skopni, da naredi prostor za avgustovski predjesenski sneg ali nek morosito, ki ima hišo ob morju in zimske temperature 10 stopinj minimum, ni in ne more biti isto.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 09, 2020 09:48

itak.
preden sem odprl denarnico, sem dal delat gradbeno fiziko.

drva so bila omenjena z moje strani, kot (zmotna) prispodoba zastonj ogrevanja...

sicer pa podobna zgodba (260ogrevalne povrsine; vse toplo.)
damo
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a damo » Po Nov 09, 2020 09:50

Sem iz posavja. Hiša je nizkoenergetska. Sem tudi jaz hotel it v toplotno črpalko, pa sem se prvo zimo šlepal na elektriko. Ko sem videl porabo za ogrevanje (5.000kWh), mi je postalo jasno, da je toplotna brez veze, sploh pa ker bi morala delat na moči 2kW. Forlauf temperaturo imam pa cca 27C.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Nov 09, 2020 10:34

damo napisal/-a:Sem iz posavja. Hiša je nizkoenergetska. Sem tudi jaz hotel it v toplotno črpalko, pa sem se prvo zimo šlepal na elektriko. Ko sem videl porabo za ogrevanje (5.000kWh), mi je postalo jasno, da je toplotna brez veze, sploh pa ker bi morala delat na moči 2kW. Forlauf temperaturo imam pa cca 27C.

sem vse napisal v mojem prispevku. niskoenergetska, po možnosti samo tam do 120m2 ogrevanja, talno gretje...

da ti segreješ iz 8 stopinj na 27C vodo, porabiš 0,0237kWh za en liter x število litrov v sistemu, in razlika med ogrevalnim in povratnim vodom. če gre nazaj voda iz ogrevanja s 22 stopinjami, imaš za vsak nadaljni liter samo še porabo na števcu 0,006kwH na liter. Krat kolikokrat se obrne na uro (litri).

važen je odjem oz. izguba toplotne energije. zato pa pravim, da računice niso iste. samo tema je sončne elektrarne. pri tem da se štejem med srednje velike uporabnike s 15.000kWh na leto, je še vedno v kalkulaciji prevelik riziko za mene osebno.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 09, 2020 10:58

Toplotna je vsaj pri nas zakon. Kot pravi kr3mne nobenega dela, zanemarljivi redni stroški.
Drva so fora, če rad kuriš, izplača se pa ne. Letos so narezana in na paleto zložena suha drva dražja od olja, ampak je pa dobro ko prasketa v kaminu. Kr zaspiš zraven. :D

Trenutno je verjetno najboljša varianta z večjim dizl agregatom. Prodajaš elektriko in vodo poraviš za gretje cele soseske. V Murski Soboti sem videl tako ogrevanje za celo mesto.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Nov 09, 2020 11:03

SR 290 napisal/-a:Toplotna je vsaj pri nas zakon. Kot pravi kr3mne nobenega dela, zanemarljivi redni stroški.
Drva so fora, če rad kuriš, izplača se pa ne. Letos so narezana in na paleto zložena suha drva dražja od olja, ampak je pa dobro ko prasketa v kaminu. Kr zaspiš zraven. :D

Trenutno je verjetno najboljša varianta z večjim dizl agregatom. Prodajaš elektriko in vodo poraviš za gretje cele soseske. V Murski Soboti sem videl tako ogrevanje za celo mesto.

to jaz govorim že dlje časa, pa še na dimne pline bi obesil rekuperatorski gorilnik. stvar je samo v razliki cen energentov, da se pokaže dobiček.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 09, 2020 11:41

jaz mam pa devet let mlajšo punco.
toliko o gretju/ogrevanju :wink: :mrgreen:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 09, 2020 13:23

al napisal/-a:jaz mam pa devet let mlajšo punco.

Odvisno kolko si ti star. :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 09, 2020 13:45

SR 290 napisal/-a:
al napisal/-a:jaz mam pa devet let mlajšo punco.

Odvisno kolko si ti star. :D

44, če se že zame zanimaš :D
tel sem ti poslal na ZS. :shock: :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 09, 2020 13:49

:D Ne sam če bi jih ti imel 90, teh devet let razlike ne bi ravno grelo. :mrgreen:
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 09, 2020 13:50

počakmo do 90ih :D
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Nov 09, 2020 16:57

Pri kurjenju na drva moraš imeti dimenzionirano tako, da enkrat na dan naložiš in je 24 ur mir. Jaz sem si zmontiral toplotno, peč na drva in 1.5m2 zalogovnik. Toplotna za do ene 5c pod tem pa drva. Škoda da nisem prej vedel kako gre gretje na sekance, bi si prilagodil prostore, zdaj je pa mal pozno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov