Trčenje na Kornatih

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Trčenje na Kornatih

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 11:08

Nikola T. napisal/-a:nimate kaj glisirat v neposredni bližini jadrnic

Če se ne motim si napisal, da je zate varna razdalja vsaj 100 metrov. Nerealno je pričakovat, da se ti bodo vsi izogibali na takšni razdalji :roll:

Sploh v sezoni, ko je na morju polno plovil.

Pa tudi noben zakon tega ne predpisuje.

Jadralci se boste morali pač sprijaznit s tem, da na morju niste sami in se morate tudi vi prilagajat ostalim plovilom, ne pa izsiljevat svoje prednosti za vsako ceno.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » To Jun 13, 2023 11:38

Na hitro poiskano gre za jadrnico Dufour 350 Grand Large in motorno jahto Alena 54. Pa malce bolj na rezervo bi lahko startali, glede na to, da se ne ve kaj dosti. Morda pa so Aleni pošle komande. Kdo ve.

Trenutno debato/prepucavanje raje nadaljujte tu.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 13:15

O tem smo že večkrat debatirali in vedno znova opažam zamero, da ne rečem sovraštvo jadralcev do motornjakov :roll:

Jaz sem že zdavnaj ugotovil, da pač nismo kompatibilni in sem se s tem sprijaznil.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jun 13, 2023 14:02

Bi napisal kaj v bran motornjakarjem pa se mi ne da kregat z brezogljičniki...sem pa tudi jaz že parkrat peljal par metrov od jadrnice, ki mi je tik pred zdajci spremenila smer...sva bila oba na motor ampak jaz sem imel večjega in sem ziher kriv...pa saj se mi je kr zasmilil s tistimi 10 centimetri :lol:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Jun 13, 2023 14:40

H2O napisal/-a:O tem smo že večkrat debatirali in vedno znova opažam zamero, da ne rečem sovraštvo jadralcev do motornjakov :roll:

Jaz sem že zdavnaj ugotovil, da pač nismo kompatibilni in sem se s tem sprijaznil.

debelo se izkorišča navodilo oz.pravilo, da imajo jadrnice prednost, se opravičujem ampak tolk kretenov na jadrnicah, ki nimajo pojma , vedo pa da so v prednosti z jadri mi je presekalo, na hitro spremenilo smer itd, da bi ga najraje potopil
in se sploh ne čudim takšnim nesrečam, potem pa dobiš na jadrnici še vase zaverovanega kapetana, polnega samega sebe (da se mu ne morajo vsi umaknit) in potem ga lahk sam naguziš :roll:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jun 13, 2023 16:24

H2O napisal/-a:
ljubo napisal/-a:Primerjava med prometom na morju in prometom na cesti je tu čisto mimo vsega z obilico sarkazma.

Nobenega sarkazma ni bilo, hotel sem samo ponazorit, kako nespametno in nevarno je lahko zanašanje na svojo prednost.

Meni ne pade na pamet, da bi na prehodu skočil pred tovornjak in se zanašal na to, da se bo že pravočasno ustavil, ker imam pač prednost :roll:

Tudi jadralcem bi moralo bit jasno, da 20 ton težka motorna barka na avtopilotu težko hitro ustavi, ali se jim izogne, če iznenada spremenijo smer in ji presekajo pot.

Rad bi videl jadralca, ki ima željo prečkati pot motrnjaku. Razn tega en gre 5 drugi pa 35. In kdo komu bi se moral umaknit. Prav neprijetno je ko okoli dvanajstih jadraš navrh Raba v v vrhuncu sezone ko moraš imet oči na vse strani. Res je neprimerna primerjava med prometom na cesti in na morju.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 16:36

ljubo napisal/-a:Rad bi videl jadralca, ki ima željo prečkati pot motrnjaku.

Saj nima želje prečkati pot motornjaku, ampak lovi veter, ob tem pa ves čas spreminja smer in prečka pot ostalim plovilom. Ker on ima pač prednost in se mu morajo vsi umikat :roll:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jun 13, 2023 16:46

H2O napisal/-a:
ljubo napisal/-a:Rad bi videl jadralca, ki ima željo prečkati pot motrnjaku.

Saj nima želje prečkati pot motornjaku, ampak lovi veter, ob tem pa pluje cik cak in iznenada spreminja smer :roll:

Si me nasmejal. Zato ne vem zakaj z ropotavniki peljejo s polno brzino na razdalji petih metrov. Sam sem pristaš rjuh imel sem pa v teh letih tudi priliko navigat tudi ropotavnike in vem, da sem okrog jadrnice naredil kr velik ovinek ker vem kako zgleda kako že od daleč gledaš kako te nacilja in ne veš ali te vidi ali ne. Je pa res da dandanes v poletnih dneh se z rjuhami in ropotavniki preganja svega in svašta.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 16:55

ljubo napisal/-a:Zato ne vem zakaj z ropotavniki peljejo s polno brzino na razdalji petih metrov.

Ne pretiravaj. Jaz nikoli ne plujem s polno brzino na razdalji petih metrov od druge barke, ne glede na to, ali je jadrnica, ali motorna, pa še nihče ni plul s polno brzino na razdalji petih metrov od mene.

Je pa res, da se jim ne izogibam na 100 metrov, kot bi rad Nikola T. Pa v sezoni to ponavadi niti ni možno.

Btw, z izrazom ropotavniki izražaš svoj prezir in nestrpnost do motornjakov :roll:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Jun 13, 2023 17:08

H2O napisal/-a:
ljubo napisal/-a:Zato ne vem zakaj z ropotavniki peljejo s polno brzino na razdalji petih metrov.

Ne pretiravaj. Jaz nikoli ne plujem s polno brzino na razdalji petih metrov od druge barke, ne glede na to, ali je jadrnica, ali motorna, pa še nihče ni plul s polno brzino na razdalji petih metrov od mene.

Je pa res, da se jim ne izogibam na 100 metrov, kot bi rad Nikola T. Pa v sezoni to ponavadi niti ni možno.

Btw, z izrazom ropotavniki izražaš svoj prezir in nestrpnost do motornjakov :roll:

:D Jep rjuharja si pa prezru. Prav imaš da 100m je pretiravanje kot je 5 metrov obstaja pa primerna razdalja glede na hitrost. Doživel pa sem 5 metrov pa ne enkrat. Sej to ne leti na vse. So pa tako cvetke med enimi in drugimi. Se pa opravičujem če sem koga užalil.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 18:06

ljubo napisal/-a:rjuharja si pa prezru.

Nisem. V tej temi ni nihče omenjal rjuharjev. Tudi jaz sem napisal jadralci.

Pa me sploh ne moti in nisem užaljen, če nam rečeš ropotavniki, ker sem se itak že sprijaznil s tem, da nas ne marate.

Pa če že pogrevamo stokrat pogreto temo in zamere, še en hudomušen Gregorjev komentar iz časov, ko je bil forum še živ in zdrav :wink:

gregor.n napisal/-a:A se damo mal skregat... 8)

Da potegnem črto:

Jadralci ste, kadar imate razvlečene rjuhe, kot policaji z rdečo in plavo lučjo ali pa gasilci iz Čikaga, torej mora od vas bežati in se vam izogibati v loku 300 metrov vse kar leze in gre na motor, tud če je treba na otok zapeljat...ko se odločite kje boste sidrali mora iz zaliva zbežati vse kar je na motor v radiju 100 metrov da lahk namočte tisti 30 kilski sider in vso ketno...v tem zalivu je potem prepovedano vsakršno brnenje agregatov, žuborenje odtoka klime, pokanje štoplov hladne penine in trkanje s steklenimi kozarci...za boljše spanje je obvezno poslušanje mehanske glasbe ki jo izvaja nezategnjen štrik ki tolče ob jambor... zjutraj je prepovedano motiti s pumpo wc ja ki prečrpa fekalije v za to primeren tank, ampak je potrebno vsati zelo zgodaj, ko sosedje še spijo in na tiho posrati cel zaliv, tudi prdenje se obvezno izvaja v vodi...po opravljenem jutranjem ritualu se izjemoma dovoljuje (velja samo za jadrnice) laufanje motorja (1-2 uri) na sidru ali boji, da se mal nafilajo akuji in pržge hladilnik za 1 uro da se jogurt ne skisa...potem je obvezno da se sidrišče zapusti na jadra, da z brnenjem motorja ne motiš sosedov, priporočljivo se je pred tem odvezati ali odsidrati...med plovbo je izrecno prepovedano vsakršno povzročanje valov saj se v nasprotnem drugim udeležencem na morju lahko polije sparjem pir, ki povzroča neprijetne vonjave...ob normalnem srečevanju na morju je dovoljeno mahati v pozdrav z eno roko, vendar je izrecno prepovedano v drugi držati ledeno hladen pir, saj lahko s tem po nepotrebnem povzročiš frustracije...ima još
:lol:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jun 13, 2023 18:53

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jaz pa zadnja leta najraje jadram, ko delam daljše premike vsaj 10 milj od obale, zlati mir, noben mi ni v napoto, bližje obali pa je itak avtocesta in gužva, če se bo pa promet na moji poti povečal :wink: bom pa plul vsaj 20 milj stran od gužve :lol: :lol: 8)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 13, 2023 19:22

Kaj pa, če je imel gliser vklopljen avtopilot in je še malo na malico. Ve se kaj vse se dogaja s temi avtopiloti, ki bi morali biti vezani na radar, ki zaznava oviro pred sabo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jun 13, 2023 19:31

habibi Vll napisal/-a:Kaj pa, če je imel gliser vklopljen avtopilot in je še malo na malico.

Sploh ni treba it na malico. Lahko bi bil tudi za krmilom, pa mu ne bi uspelo pravočasno izklopit avtopilota in se izognit jadrnici, če bi v zadnjem hipu spremenila smer in mu presekala pot. Pa ne trdim, da se je to zgodilo...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Jun 13, 2023 20:09

Naj povem mojo izkušnjo. plujem iz primoštena proti žirju, švoh veter in hitrost barke cca 3 do 4 vozle, proti meni večji gliser ene 30 čevljev, direkt v mene, rečem kapitanki, ma kaj ta nas vidi, ni nas videl in sem se komaj izognil trčenju za maks 2m, očitno so na barki spali al pa pitaj boga kaj počeli, šlo je lišo brez posledic, sem pa doživel že veliko takih majmunskih, zato pa raje jadram dlje od obale :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti