Kava

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Kava

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Nov 05, 2020 19:02

H2O napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:Leta sem preživel v prostoru med turčijo in Bangladešem. pa ni ravno neke ponudbe kave tam.

Tam je zakon čaj. Tako mu tudi rečejo... čaj. Enako, kot mi.

Res je. Samo da od afganistana, pakistana, indije je čaj drugačen napitek, kot pa ga mi poznamo. tam je to angleški čaj. Če naročiš njihov čaj, boš mislil da ti je nekdo zemljo pa mal gipsa zmešal z vodo :)
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Nov 06, 2020 07:16

@Lure
to je pa super zadeva. A to je na Nespresso kapsule?

Ne, uporabljaš lahko E.S.E. kapsule, ki so precej bolj razširjene, saj obstajajo tudi profi avtomati za ESE. Kar se kave tiče pa lahko potem dobiš veliko različnih brandov: Illy, Lavazzo, Kimbo, razne eko mešanice...

Jaz nabavljam ESE pods v Italiji (Centro Discount ali Famiglia Milje), lahko pa uporabiš tudi svojo kavo.
V ESE pods je malo manj dela s čiščenjem in predvsem bolj enostavno - tudi, ko si skuhaš med jadranjem in si nagnjen. :)

Ker je na 12V je tudi super za dolge poti z avtom/avtodomom - zadevo mi je predstavil en kolega, ki je veliko na poti in ko je pišel k meni na vikend jadranje je to prinesel s seboj. :D
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 06, 2020 07:50

Jaz večinoma Lavazza kavo v zrnju kupujem v mimovrste, modra vreča gran espresso mi je še najbolj všeč. Imamo pa siemens vgradno mašino in se obnese odlično. Kavo vedno pijem brez mleka in sladkorja.

Slika

Ostali se pa radi odločajo za tole :)

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Nov 06, 2020 17:29

Jaz osebno še nisem našel boljše kave kot jo naredim v kofetarci(ona italjanska kjer spodaj voda zavre in paro potisne čez kavo gor). Barcafe espresso zlat ali zelen napis in cimet zraven. Sladkorja za vzorec in tekoče smetane par kapljic. Imamo tud avtomat na kapsule ampak ene dve leti odkar sem našel to kombinacijo mi je ona iz avtomata kot bi kakav pil.
jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

OdgovorNapisal/-a jernejm » Pe Nov 06, 2020 20:35

Tri leta je, odkar sem nazadnje kavo pil. Do takrat pa do pet kav dnevno, kafetjera, zelo redko turška, včasih kapsule. Užival ko sva z ženo kupovala, mlela in poskušala različne kave. Pol pa...razjeda na želodcu, kura z antibiotiki, mal pritiska, mal straha...tralala...pa sem rekel evo, ne bom več.

Pogrešam jo precej. Pa ne efekta, to skoraj ni imelo vloge, sem espresso spil in šel spat ko bubica. Okus, vonj, ufff, to pogrešam, pa ta ritual. Da si vzameš v dnevu minutko, dve, tri, zase, da tempo vsaj za trenutek pade...tega nimam več...
Ampak sem našel nadomestek in pijem cikorjo. Liter dnevno :roll: Sem prebral, da je zelo zdrava in se tolažim s tem.

Turki pa baje pravijo takole: Kava mora biti črna kot noč, močna kot hudič in sladka kot ljubezen.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 06, 2020 20:55

Jaz če pijem kavo z mlekom, mam v želodcu občutek kot bi set gedor pojedel. Mleko samo po sebi sicer lahko pijem ampak s kavo mi pa ne gre skupaj.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Nov 06, 2020 20:59

Js vcasih nadomestim kavo z zelenim cajem. Mal mleka zraven in cimet. Al pa s pravim angleskim cajem. Prav tako z malo mleka. Ful okusno, angleski caj mocan kot 2 kavi !
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 06, 2020 22:09

ampak ni lepšega kot vsakodnevna kavica v svojem priljubljenem kafiču, kjer te postreže tvoja priljubljena natakarca, za katero se ti zdi, da je itak ful zaljubljena vate...
eh... sodoma in gomora
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » So Nov 07, 2020 06:33

Marcel_Mastnak napisal/-a:Jaz osebno še nisem našel boljše kave kot jo naredim v kofetarci(ona italjanska kjer spodaj voda zavre in paro potisne čez kavo gor). Barcafe espresso zlat ali zelen napis in cimet zraven. Sladkorja za vzorec in tekoče smetane par kapljic. Imamo tud avtomat na kapsule ampak ene dve leti odkar sem našel to kombinacijo mi je ona iz avtomata kot bi kakav pil.

Marcel, kaksen aparat pa je to? Slisi se mi zanimivo.
jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Nov 07, 2020 07:16

Tole so te aparati/kafetjere:
https://www.interismo.si/bialetti?gclid ... PHEALw_wcB

Na primorskem precej bolj pogoste kot drugje, škoda, ker taka kava je top.
Čeprav sva nekaj časa pila tudi iz ikeine:
https://www.ikea.com/ca/en/p/upphetta-f ... -60241389/
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Nov 07, 2020 07:41

Kolega si dela kavo s tem zato ker ni usedlin kot jih imas pri Turski/Grski. Meni osebno pa pride kava iz tega kot da ji v primerjavi s tursko nekaj manjka v okusu. Vodena
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 07, 2020 08:49

Če imaš pravo espresso kavo in jo pravilno natlačiš je za moj okus božanska. Mora bit bolj grobo mleta od turške. Preden sem dobil grif je bilo vsaj 20 rund okoli. Sicer je pa to isti princip kot na avtomatu le da tu ni pumpice ampak pritisk pare. Je pa res da prvo sem imel aluminijasto in se je hitro uničla potem sem pa kupil v merkurju inox za nekih 30€ in drž že skor 2 leti.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Nov 07, 2020 08:50

kot filter kava.

dokler sem še kafetkal (v nemčiji in avstriji je samo filter kava), sem trpel ko sem bil med germani. zame je filtr kava, kot da bi pes jajca v vodi opral.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Nov 07, 2020 09:05

Ljudje imamo različne okuse. Mogoče maš pa zakrnele brbončice :lol:
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 07, 2020 09:07

mene bolj zanima kako ve kakšen okus ma voda od opranih jajc psa :mrgreen:

Kdo je na strani