Skok iz vesolja

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Okt 16, 2012 18:25

rider666 napisal/-a:Kolikor je meni znano je imel kamero tudi na obleki....ali je kje možno videt ta posnetek?

Tole je pa necenzurirano :lol: :lol: :lol:

http://www.moskisvet.com/clanek/zanimiv ... tarje.html

Jaz sem crknu od smeha, kje jih najdejo :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Po Nov 19, 2012 16:48

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Felix Baumgarnter

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 19, 2013 20:28

Slika

Če še koga zanima je na povezavi pod sliko opis dela tehničnega ozadja tega skoka Felixa Baumgartnerja.

Recimo kamere, njih napajanje, sprejemanje signala od njih...

Pa to, da je bila kapsula že ob vzletu na podtlaku - 8 PSI, naj bi bil tlak približno na 5000 m - kar bi bil del mehanizma, ki je ob dviganju kapsule preprečil škodo zaradi dekompresije oziroma :wink: 'potapljaško bolezen'...

V glavnem, meni je bilo zanimivo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 25, 2015 20:56

Čisto kot zanimivost, oktobra lani je Alan Eustace skočil đe z večje višine kot Baumgartner - več kot 41 km.

http://www.nytimes.com/2014/10/25/scien ... .html?_r=0

Balon se je vzpenjal dve uri, skok pa je trajal kake četrt ure. V primerjavi z Baumgartnerjevo je bila njegova oprema minimalistična - vzpon brez kapsule, kamera pa GoPro... Takrat je Eustace imel blizu 60 let.

Še ena zanimivost - ta skok je bil nad Rosswell-om - za tiste, ki poznajo tp ime.

Slika

Eustace je sicer bolj znan po računalniški in poslovni plati (eden od podpredsednikov pri Google), ampak ni hotel, da se google kaj meša v skok.

Vse življenje že leta in skače s padalom. In zanimivo je, da poroča, da so gibi, potrebni za spremembo položaja na veliki višini (in nižji gostoti zraka) ravno nasprotni, kot pri skokih z običajne velike višine (recimo 10 km).

Zanimivo je tudi, da so za v stratosferi - zlasti v času dviganja - imeli problem s pregrevanjem, torej odvajanjem toplote iz obleke, ne prehitre izgube toplote kot recimo v Himalajskih višinah.

Edit: http://www.wired.com/2001/08/space-2/
Bila sta še dva po vsem videzu resna projekta v pripravi - Rodd Millner in Cheryl Stearns, prvi bi v Avstraliji, druga je iz ZDA. Predvsem je Baumgartner dobil sponzorja s potrebno količino denarja za projekt (oprema, testiranje, strokovnjaki in ostalo) pred tema dvema.

V prispevku na zgornji povezavi pa mi je posebej vzbudilo zanimanje najmanj 30-minutno nadihavanje kisika pred vzletom balona (Kittering...) in kaj se lahko (in se nekajkrat je) zgodi(lo), če tega ne narediš - in zakaj.

Prvi naj bi pa to testiral 'neuničljivi' John Paul Stapp - član, vodja in po lastni izbiri 'poskusni zajček' ekipe, iz katere je po (vsaj)eni izkušnji z Edvardom A. Murphy-jem izšel tudi 'Murphy-jev zakon' v sedanji obliki.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot], torpedo in 13 gostov