Vinjete gor
Moderatorji: moderator2, moderator
SR 290 napisal/-a:Jaz pa še vedno ne razumem kako lahko nekemu kombiniranemu vozilu z pogonom na prednja kolesa izmerijo višino v liniji prednje osi? Saj to sploh ni in nikoli ni bila os in dvomim, da v pravniškem jeziku lahko gred imenujejo os.
Tu ni mišljena os strogo strojniško, ampak bolj po avtomobilsko. Če pogledaš recimo v homologacijski karton ali v podatke o obremenitvi vozila vidiš, da je tudi tu uporabljen izraz os. Recimo: max obremenitev na prednji osi ali še bolj zanimivo: zadnji osi (osna obremenitev). Zadaj pa avtomobili na prednji pogon nimajo niti gredi niti osi niti polosi.
Mirno morje in široko obzorje.
BOJA napisal/-a:Sam se 4 dni na teden vozim po Avstriji, pa sem malo primerjal... Avstrija ima približno 2.900km avtocest in hitrih cest, Slovenija približno tretjino tega. V Avstriji stane letna vinjeta 80,60€ (+ 57€ Tauernautobahn - letna karta), torej skupno 137,60€.
Kje so naše ceste toliko boljše, da stanejo na kilometer avtoceste 0,260€, pri sosedih pa 0,047€?
Morda je razlika v tem, da Avstrije (še) niso toliko okradli, kot so Slovenijo in sedaj je treba to plačat - kdo drug, kot narod...
Ne vem kje si se ti vozil...
Jaz sem hodil v linz, nazaj cez dunaj. Mene ni prisla AC toliko, kot ti racunas ampak precej drazje. Zadeve prosim ne posplosevati.
@vsi ostali
veliko vas je z gorenjske in veliko se vas vozi na delo v Ljubljano(jaz obratno). Kaj je res spomin tako slab(kratek) koliko je stala voznja na gorenski AC?
@tisti, ki jamrate da greste samo 1x na leto kam
POJTE PO STARI CESTI, ce se 364 dni vozite po navadnih cestah se dajte pa še en tisti dan in ne jamrajte.
Jaz če bi se sedaj še toliko vozil, kot sem se pred recimo letom in malo bi kljub vinjeti 220€ privarceval okoli tisočaka, pol toliko pa privarcujejo Kranjci, ki se vozijo na siht v Ljubljano(ali obratno). To so dejstva, ostalo je le lajanje v luno in preklet populizem, ki nas stane...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Prevozniki naj pa bodo tiho, ker imajo tako subvencionirano trosarino.
Zadnjic sem poslusal enega, ki dbevno vozi potnike v Italijo in podobno. Ker bo moral 100€ vec plačati vinjeto se bo to poznalo pri ceni storitev in stranke ne bodo zadovoljne.
Zdaj pa kdo ima koga za norca. Recimo, da vozi 21 dni na mesec in ima SAMO ENO FURO, torej samo ene stranke krat 12 mesecev je to 252 dni fur. V kombi gre 8+1, torej 8x 252 je to nekaj čez 2000 potnikov na leto.
to pomeni, da bo karto podražil za 5 in pol centa!
Resnica pa je drugje. Ker gre vinjeta gor za 100% bo on podrazil za enako, oziroma za del tega. Tako, kot drazijo kruh in podobno. Samo glede na surovino. Bolano!
Zadnjic sem poslusal enega, ki dbevno vozi potnike v Italijo in podobno. Ker bo moral 100€ vec plačati vinjeto se bo to poznalo pri ceni storitev in stranke ne bodo zadovoljne.
Zdaj pa kdo ima koga za norca. Recimo, da vozi 21 dni na mesec in ima SAMO ENO FURO, torej samo ene stranke krat 12 mesecev je to 252 dni fur. V kombi gre 8+1, torej 8x 252 je to nekaj čez 2000 potnikov na leto.
to pomeni, da bo karto podražil za 5 in pol centa!
Resnica pa je drugje. Ker gre vinjeta gor za 100% bo on podrazil za enako, oziroma za del tega. Tako, kot drazijo kruh in podobno. Samo glede na surovino. Bolano!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Splav napisal/-a:Tu ni mišljena os strogo strojniško, ampak bolj po avtomobilsko.
Os je os in gred je gred.
Zanimivo bi bilo videt sodni razplet tega problema.
Avtomobili na prednji pogon imajo zadaj osi in sicer točno po eno os za vsako kolo. Ni nujno, da je os dolga palica, ki povezuje dve kolesi.
Prevozniki niso prizadeti. Tako, kot praviš MM, je še vedno veliko ceneje kot v časih "ABC"-ja.
Prav tako, se romunom sladko je.e, ker so non-stop v transitu in jim podražitev ne prinaša nekih izgub.
Je pa tu cel kup ljudi, ki:
imamo razna nadomestna vozila
servisna vozila, ki gredo tu in tam na AC
avti otrok, ki tudi niso pogosti koristniki avtocest itd, itd
Ampak, bomo že nekak tud to še preživeli
Vseeno pa vse zgoraj našteto ne spremeni dejstva, da je naša vinjeta absolutno najdražja v Evropi. Posebej ne tisto nekaj km avtocest, ki jih premoremo. Ne vem napamet cen Slovaških, avstrijskih in ostalih vinjet. Vem, da je švicarska cca 10x cenejša
Da ne omenjam nemških avtocest, ki so popolnoma brezplačne. Pa dejstva, da smo davkoplačevalci od 90-ih let že plačevali izgradnjo teh cest SCT-ju 
Prav tako, se romunom sladko je.e, ker so non-stop v transitu in jim podražitev ne prinaša nekih izgub.
Ampak, bomo že nekak tud to še preživeli
Vseeno pa vse zgoraj našteto ne spremeni dejstva, da je naša vinjeta absolutno najdražja v Evropi. Posebej ne tisto nekaj km avtocest, ki jih premoremo. Ne vem napamet cen Slovaških, avstrijskih in ostalih vinjet. Vem, da je švicarska cca 10x cenejša
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
TadejX napisal/-a:Marcel_Mastnak napisal/-a:TadejX napisal/-a:Ko vsi govorijo višina vozila nad prvo osjo se sprašujem zakaj potem merijo od tal. Prva os je na sredini kolesa, torej je logično, da bi merili od tam.
ne piše da od prve osi navzgor ampak nad prvo osjo nič druga, res pa ne piše da od tal. Je pa zato razlaga. No da ne bo kdo mislo da jih zagovarjam :S še daleč od tega! za mene so idioti in tud sam mam multivan ampak ne kupim nikoli vinjete pa čeprav odkar sem ga znižal za 5cm je ta višina 127 cm
Bojim se, da bodo kar oni na DARSU določili spisek katera vozila so nad 130 cm. A niso omenjali nepradelana vozila, na originalnih pnevmatikah, polnjenih s predpisanim tlakom.
Potem sklepam, je bil tvoj mulitvan 132 cm. Ker letnik pa je? Samo informativno, ker na multivanu od staršev (letnik 2008) še nisem meril višine.
Je bilo dons po poročilih rečeno, da bodo merilne naprave stale samo slabih 100.000 €
Moj je T4 (1997) za T5 pa nebi vedo ampak moj vem da ima spredaj nastavljivo višino tovarniško. 27 ključ in dvigalka ve vse kar rabiš...
Glede nemških zastonj avtocest se pa tud menjo da bojo uvedl cestnine :S
Marcel_Mastnak napisal/-a:
Glede nemških zastonj avtocest se pa tud menjo da bojo uvedl cestnine :S
Angelca pravi, da cestnin ne bo. Njen nasprotnik jih pa želi uvesti.
In kdo bo zmagal?
Tisti, ki bo v D uvedel cestnine za osebna vozila, ta ne bo kancler.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
.
Ejga, pejdi še kam ven iz zasavja, da ne boš vaših avtocest znucal. Nekaj sem videl, pa tudi eden mi je pravil, da je menda okoli LJ avtocesta, kot obroč. Potem gre pa en krak na morje, drugi na zahod, tretji na sever in še zadnji na vzhod. Mu verjamem, ker je že bil na morju.
LP
.
kr en napisal/-a: Posebej ne tisto nekaj km avtocest, ki jih premoremo.
Ejga, pejdi še kam ven iz zasavja, da ne boš vaših avtocest znucal. Nekaj sem videl, pa tudi eden mi je pravil, da je menda okoli LJ avtocesta, kot obroč. Potem gre pa en krak na morje, drugi na zahod, tretji na sever in še zadnji na vzhod. Mu verjamem, ker je že bil na morju.
LP
.
pajer 1
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Še ena pritožba
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
kr en napisal/-a:Prevozniki niso prizadeti. Tako, kot praviš MM, je še vedno veliko ceneje kot v časih "ABC"-ja.
Ampak, bomo že nekak tud to še preživeli![]()
Vseeno pa vse zgoraj našteto ne spremeni dejstva, da je naša vinjeta absolutno najdražja v Evropi. Posebej ne tisto nekaj km avtocest, ki jih premoremo. Ne vem napamet cen Slovaških, avstrijskih in ostalih vinjet. Vem, da je švicarska cca 10x cenejšaDa ne omenjam nemških avtocest, ki so popolnoma brezplačne. Pa dejstva, da smo davkoplačevalci od 90-ih let že plačevali izgradnjo teh cest SCT-ju
ZA prevoznike sem dal primer enega tipa, ki ima kombi prevoze oseb in je jamral po TV, to se mi res zdi bolano...
NAdomestna vozila, servisna vozila so pač dejavnost in k stroškom je treba prišteti pač vinjeto. Če ne gre zaradi 110€ na leto je treba o smiselnosti premisliti.
Pač tak je zakon ekonomije.
Da pa me ne boš napadel se pa popolnoma strinjam z ostalim napisanim, da je vinjeta pri nas najdražja in da smo že vse nekajkrat plačali...
Še enkrat pa bom rekel, da je cena vinjete relativna. Recimo zame v nobenem primeru avstrijska ali pa uni madzarki listki niso bili nikoli cenejsi, nikoli! Kot sem napisal, sem hodil v linz in cestnina če se prav spomnim je bila okoli 35€+avstrijska vinjeta. Pa če bi šel gor samo 1x na teden bi plačal okoli 1700€ na leto. od tega je res ca 350€ za slovensko stran Karavank.
DA ne govorim o ceni tunela unega, ki gre iz Linza v Graz(prej sem narobe napisal Dunaj-vozil sem v graz!
Pa MAdzarska vinjeta je drazja od Slo. Sploh, ce se nekdo vozi samo do Balatona.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov