ušel smrti
Moderatorji: moderator2, moderator
pale napisal/-a:ugotovili napakožlahtnik je pred leti fotru napeljal tri faze v garaži in to tako da je iz ene faze(navadna vtičnica porabil vse tri žice tako da ni bilo na vtičnici za tri faze niti ničenja niti ozemljitve.Da biga človek kar ubil.
Vse najboljše za tvoj novi rojstni dan
Zanimivo mi je ko hodim po hišah, delam inštalacije po kopalnicah, sobah, postavljam kurilnice s TČ ali navadne,... vidim prav ves amaterizem domačih hišnih amaterskih in ljubiteljskih električarjev. Čudi me da ni še več nesreč in smrtnih izidov ob za zjokat električnih napeljavah po bajtah, delavnicah, pomožnih prostorih, kurilnicah, štalah, hlevih, kmetijah,... Folk pogleda debelo in se čudi kako za hudiča je pa moja ura 3x dražja od ure prijateljevega soseda ali uličnega upokojenca pa vam povem da sem že parkrat spakiral orodje, ko sem imel že vse v bajti
Ma treba je vedet za vsako stvar, ki jo pač delaš prvo kaj se dela, imet teoretično podlago, praktične izkušnje, predvidevat dogodke, logično sklepat in predvsem mislit na varnost in odgovornost. Pa še ne more se cena picopeka primerjat z električarjem.
Naredi po navodilu Nikole.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
vprašam se
ker opisuješ kako dolgo se je to dogajalo imam eno veliko vprašanje kakšna zaščita ( Fid stikalo ozemljila itd ) je bila na instalaciji kjer je bil stroj priključen saj se ob pravilni izvedbi in uporabi to nikakor nemore zgoditi ?
PS mogoče je moje vprašanje na mestu?
PS mogoče je moje vprašanje na mestu?
Maribor Sukošan
pale napisal/-a:pale napisal/-a:ugotovili napakožlahtnik je pred leti fotru napeljal tri faze v garaži in to tako da je iz ene faze(navadna vtičnica porabil vse tri žice tako da ni bilo na vtičnici za tri faze niti ničenja niti ozemljitve.Da biga človek kar ubil.
na mašini pa ozemljitev na ničli
verjetno ta človek ni vedel da bo potencialni morilec
ampak neznanje ni opravičilo za taka dejanja ali pač?
Maribor Sukošan
Špilalo je, ker je motor delal v trikotu zato ni potreboval nule. V tem primeru je bil ozemljitev Pale, ki bo še naprej raje kot fleksal ribaril. Važno je da je ponovno rojen in da se bomo mi vsi nekaj naučil iz tega. To je nevarna dela pustit zaupanja vrednim strokovnjakom.
Še ena zanimivost iz sveta elektrike. Danes sem delal elektriko v eni na novo predelani kurilnici. In glej ga zlomka. Ko v stenski dozi odklopim kabel centralne peči modro-rumenozelen (nulo) crkne luč v sosednji kleti in lampa na vtičnici
. Nič jasno
. V dozi vse žice rjave barve in ena samostojna je vezana na vodovodno cev in ta naprej na cev centralnega ogrevanja. Zgleda kot ozemljitev (ničenje), kot si je zamislil ex mojster. S test lampo probam in je res nula. Gazda je trdil, da je pred 10 leti zadevo delal elektro strokovnjak, ki se spozna na žice in vse kar je notri
. Verjetno je bil to kak domači mojster, kot pri tebi Pajer
Skratka ex mojster je nulo za vtičnice in luč v kleti vzel kar iz peči ta pa jo je dobila iz hidravlične inštalacije
ni kaj, svašta
. Sori ampak men gre na smeh kaj vse domači mojstri znajo pogrntat, svašta.
Fantje ne ga srat!!!
Fantje ne ga srat!!!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Ne zadošča samo zanašat se na strokovnjaka
Zgoraj je bilo opisanih ena prava in nekaj potencialnih grozljivk.
Večina se je zgrozila ob tem, kakšno je bilo najdeno stanje in kako je do njega lahko prišlo, in predlaga, da mora električne instalacije delat strokovnjak. Strinjam se, to je potreben pogoj, ni pa zadosten pogoj. Mi smo se lahko zgrozili, ker imamo vsaj toliko pojma, da iz opisa prepoznamo, kako za***na je bila v opisanih primerih situacija.
Problem je, da naročniki tistih inštalacij niso imeli pojma, kaj rabijo, in so bili zato pripravljeni plačati s*anje, kot je bilo zgoraj opisano. Nekoč so me predmet 'tehnični pouk' in sorodni naučili tudi (še malo več kot - predavatelj je bil dober) osnove električne, požarne, protipoplavne in še kakšne varnosti.
Iz tega (in nekaj šolanja v 'troubleshooting-a' za različne okoliščine) prepoznam pregreto ožičenje v instalaciji (rabim profesionalca), nestandardne barve žic (rabim profesionalca), čudno prižiganje ali neprižiganje porabnikov (rabim profesionalca), crknejno žarnico (ni nujno trivialno, saj ni nujno, da se isti tip še dobi, pa možni transformatorji, štarterji, dušilke...), polomljeno stikalo (zamenjam sam z enakim tipom, če se dobi).
Daleč najpomembnejše pa je, da po tem, kaj in kako dela, prepoznam, ali gre za profesionalca ali za šušmarja. Brez tega se ti zlahka zgodi, da plačaš ceno profesionalca, ki ti jo zaračuna šušmar.
Pa zgodbica...
Predelali smo eno podstrešje za večnamenski prostor in med ostalim sami napeljali ožičenje za razsvetljavo in vtičnice - z ničenjem (v zgradbi, vsaj v tistem delu ni bilo ozemljitveega voda). Poprej povprašali za dimenzije in barve žic. Poskrbeli, da je pred priklopom vse skupaj pogledal profesionalec (in ugotovil, da je bilo vse skupaj OK).
Vse OK kakih 4-5 let.
Potem nekoč neko predavanje, pri katerem je bilo treba nekaj prikazovat z (v 80tih letih s tedaj dragim) terminalom, ki je bil v računski center povezan preko koax kabla. Blisk - crknjen terminal, v računskem centru na komunikacijskem računalniku je pa na našo veliko srečo (in hvala Japoncem, ki so zasnovali in naredili mašino) zdržala zaščita proti streli.
Vzrok - nekdo, domnevno profesionalec (zadeva je bila v firmi), je kasneje med seboj zamenjal fazo in ničlo v razdelilni omarici. Tako je bil kontakt za ničenje v vtičnici zares faza, kar je šlo (domnevno po oklepu koaxa) v računski center in...
Torej - poleg profesionalca je potrebno splošno dovolj temeljito poznavanje osnov vsaj za toliko, da prepoznaš pravega profesionalca in spremljanje izvajalca naročila v firmi...
Čeprav Murpy nikoli ne počiva - tudi pri profesionalcih ne (ampak o tem bi bilo bolje odpreti novo temo).
Večina se je zgrozila ob tem, kakšno je bilo najdeno stanje in kako je do njega lahko prišlo, in predlaga, da mora električne instalacije delat strokovnjak. Strinjam se, to je potreben pogoj, ni pa zadosten pogoj. Mi smo se lahko zgrozili, ker imamo vsaj toliko pojma, da iz opisa prepoznamo, kako za***na je bila v opisanih primerih situacija.
Problem je, da naročniki tistih inštalacij niso imeli pojma, kaj rabijo, in so bili zato pripravljeni plačati s*anje, kot je bilo zgoraj opisano. Nekoč so me predmet 'tehnični pouk' in sorodni naučili tudi (še malo več kot - predavatelj je bil dober) osnove električne, požarne, protipoplavne in še kakšne varnosti.
Iz tega (in nekaj šolanja v 'troubleshooting-a' za različne okoliščine) prepoznam pregreto ožičenje v instalaciji (rabim profesionalca), nestandardne barve žic (rabim profesionalca), čudno prižiganje ali neprižiganje porabnikov (rabim profesionalca), crknejno žarnico (ni nujno trivialno, saj ni nujno, da se isti tip še dobi, pa možni transformatorji, štarterji, dušilke...), polomljeno stikalo (zamenjam sam z enakim tipom, če se dobi).
Daleč najpomembnejše pa je, da po tem, kaj in kako dela, prepoznam, ali gre za profesionalca ali za šušmarja. Brez tega se ti zlahka zgodi, da plačaš ceno profesionalca, ki ti jo zaračuna šušmar.
Pa zgodbica...
Predelali smo eno podstrešje za večnamenski prostor in med ostalim sami napeljali ožičenje za razsvetljavo in vtičnice - z ničenjem (v zgradbi, vsaj v tistem delu ni bilo ozemljitveega voda). Poprej povprašali za dimenzije in barve žic. Poskrbeli, da je pred priklopom vse skupaj pogledal profesionalec (in ugotovil, da je bilo vse skupaj OK).
Vse OK kakih 4-5 let.
Potem nekoč neko predavanje, pri katerem je bilo treba nekaj prikazovat z (v 80tih letih s tedaj dragim) terminalom, ki je bil v računski center povezan preko koax kabla. Blisk - crknjen terminal, v računskem centru na komunikacijskem računalniku je pa na našo veliko srečo (in hvala Japoncem, ki so zasnovali in naredili mašino) zdržala zaščita proti streli.
Vzrok - nekdo, domnevno profesionalec (zadeva je bila v firmi), je kasneje med seboj zamenjal fazo in ničlo v razdelilni omarici. Tako je bil kontakt za ničenje v vtičnici zares faza, kar je šlo (domnevno po oklepu koaxa) v računski center in...
Torej - poleg profesionalca je potrebno splošno dovolj temeljito poznavanje osnov vsaj za toliko, da prepoznaš pravega profesionalca in spremljanje izvajalca naročila v firmi...
Čeprav Murpy nikoli ne počiva - tudi pri profesionalcih ne (ampak o tem bi bilo bolje odpreti novo temo).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Dec 21, 2010 20:26, skupaj popravljeno 2 krat.
Še malo pravne podlage:
Za električne instalacije imamo Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah, ki določa tudi, da je potrebno za novo izvedene električne instalacije opraviti prvi pregled in pa potrebne kvalifikacije preglednikov.
"Palico" za to pa ima Kazenski zakonik, ki v svojem 314 členu obravnava povzročitev splošne nevarnosti in predvideva tudi za opustitev dejanja, ki bi ga kdo moral storiti za zagotovitev varnosti zapor do 5 let, če ni pri tem nihče poškodovan, do 10 let, če je in do 15 let, če kdo umre.
Skratka, sosedu zmontirati novo vtičnico sploh ni šala.
Za električne instalacije imamo Pravilnik o zahtevah za nizkonapetostne električne inštalacije v stavbah, ki določa tudi, da je potrebno za novo izvedene električne instalacije opraviti prvi pregled in pa potrebne kvalifikacije preglednikov.
"Palico" za to pa ima Kazenski zakonik, ki v svojem 314 členu obravnava povzročitev splošne nevarnosti in predvideva tudi za opustitev dejanja, ki bi ga kdo moral storiti za zagotovitev varnosti zapor do 5 let, če ni pri tem nihče poškodovan, do 10 let, če je in do 15 let, če kdo umre.
Skratka, sosedu zmontirati novo vtičnico sploh ni šala.
motorni
Delno so tudi naročniki sami krivi, sam tudi malo popoldan montiram neke telekomunikacijke zadeve, ampak delam samo z kvalitentno robo, kjer so kabli ustrezno ščiteni, plašči koaksialcov ozemljeni z posebnimi zaščitami, FTP kabli povsod in plašči ozemljeni preko naprav, ki to omogočajo(ampak to niso te za 50€), naročniki bi pa vse skupaj radi imeli za 100€, ko jim pa omeniš kakšen konkretni UPS ali protistrelno zaščito z parim stopnjami, ki reagira dovolj hitro za občutljivo elektroniko, ko vidijo ceno jih kar mine. Ljudje ne ločijo med kvalitetno robo in Big Bang varianto.
Jaz s takimi naročniki enostavno nočem imeti posla. Moja roba, moji pogoji, če ne pa nič, itak je vse skupaj hobi varianta, vse skupaj bolj za eno pivo.
Ker je to navtični forum, bom ponovil še enkrat, kar sem že večkrat, ne moreš imeti kvalitetne barke 8m z 200HP motorjem, za 20k€. Ljude pa kar dalje kupujejo Murterinose, 20 let stare Baylinerje itd...., potem se pa čudijo, ko kaj zagori. Kdor je vsaj približno kdaj opremljal ali delal svojo barko kot je treba z kvalitetno robo, tako ve koliko kaj stane. Je pa dejansko na vseh področjih podobno.
Jaz s takimi naročniki enostavno nočem imeti posla. Moja roba, moji pogoji, če ne pa nič, itak je vse skupaj hobi varianta, vse skupaj bolj za eno pivo.
Ker je to navtični forum, bom ponovil še enkrat, kar sem že večkrat, ne moreš imeti kvalitetne barke 8m z 200HP motorjem, za 20k€. Ljude pa kar dalje kupujejo Murterinose, 20 let stare Baylinerje itd...., potem se pa čudijo, ko kaj zagori. Kdor je vsaj približno kdaj opremljal ali delal svojo barko kot je treba z kvalitetno robo, tako ve koliko kaj stane. Je pa dejansko na vseh področjih podobno.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov