Inflacija:(
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Inflacija:(
Se strinjam, da tema inflacija ni morjeplovska tema, ampak novih morjeplovskih tem skoraj ni več na tem forumu. Zato pa berete teme, ki vam grejo na qrac
Ta forum se je pač izpel in če ne bi bilo tem, kakršna je ta, kjer vsaj še kdo kaj napiše, bi že zdavnaj zamrl. Dolgočasen forum, kjer včasih tudi cel teden ni novih objav, ali jih pa lahko prešteješ na prste ene roke, nikogar ne zanima
Ta forum se je pač izpel in če ne bi bilo tem, kakršna je ta, kjer vsaj še kdo kaj napiše, bi že zdavnaj zamrl. Dolgočasen forum, kjer včasih tudi cel teden ni novih objav, ali jih pa lahko prešteješ na prste ene roke, nikogar ne zanima
Nazadnje spremenil H2O, dne Po Okt 10, 2022 21:44, skupaj popravljeno 1 krat.
No, jaz sem pred dvema tednoma nabavil klaftro suhih metrskih cepljenih drv (bukev in malo “primesi”) za 270€.
In če slučajno kdo ne pozna kaj je klaftra naj pogugla…
Mislim, da je bila cena poštena in ugodna.
Je pa res, da me čaka še kar nekaj rezanja in zlaganja, kar pa se sicer itak plača, če hočeš robo na paleti.
Jebeš inflacijo, v pravi robi denar ne izgublja vrednosti…

Je pa res, da me čaka še kar nekaj rezanja in zlaganja, kar pa se sicer itak plača, če hočeš robo na paleti.
fakinx napisal/-a:No, jaz sem pred dvema tednoma nabavil klaftro suhih metrskih cepljenih drv (bukev in malo “primesi”) za 270€.
Jaz sem dal 440€ za ravno toliko drv, razrezanih na 33cm, razcepljenih in pripelanih(65km ena smer) k meni domov na dvorišče. Lani sem dal istemu dobavitelju 360€ za enako uslugo.
Boš moral pač dobavitelja zamenjat. Ali pa kakšno leto malo “šparat”.
Inflacija se “zdravi” predvsem s padcem potrošnje…
Ampak ljudje smo pač čreda in če je “akcija” smo zraven. Pa naj stane kolikor hoče.

Inflacija se “zdravi” predvsem s padcem potrošnje…
Ampak ljudje smo pač čreda in če je “akcija” smo zraven. Pa naj stane kolikor hoče.
fakinx napisal/-a:No, jaz sem pred dvema tednoma nabavil klaftro suhih metrskih cepljenih drv (bukev in malo “primesi”) za 270€.
Jaz sem govoril o metru scepljenih in na 33 cm narezanih drv in ta je bil avgusta 60 evrov. Klaftra (4 m3, če se ne motim?) se na naših koncih ne uporablja, vedno govorimo o metru drv. Je morda to razlog za norenje nekaj zadnjih strani?
Kaj pa vem!
Meter drv je četrt klaftre (1 m3) in bi nekako matematika držala.
Je pa tvoja cena za m3 rezanih drv res res dobra. Verjetno se da dobiti tudi po tej ceni samo potem prevoz nanese še 1x več…
Meter drv je četrt klaftre (1 m3) in bi nekako matematika držala.
Je pa tvoja cena za m3 rezanih drv res res dobra. Verjetno se da dobiti tudi po tej ceni samo potem prevoz nanese še 1x več…
fakinx napisal/-a:Boš moral pač dobavitelja zamenjat. Ali pa kakšno leto malo “šparat”.
Ko si iz obale, poceni drva pa daleč, se mi ne zdi tako hudo, glede na to, da so že razrezana in scepljena in domov pripeljana za ta denar. Samo zložili smo jih. Pa samo bukev.
Cena prevoza okrog 1€/km, vsaj tako je reklo par šoferjev, ki sem jih klical. Moje delo z motorko in sekiro pa menda je vredno več kot 40€ in smo na tvoji ceni.
v soboto pripeljane k mojemu sosedu 100 eur kubik razrezane skupaj z mislim 50 km prevoza oz 100 v obe smeri
pri drveh je tako, da je cena rezanja nekje med 5 in 10 evri na meter, prevoz pa spet bo kar držalo, da je vsaj evro na km.
Sedaj ej pa odvisno ali ti kamion pripelje par metrov ali 15 ali 20 metrov....cena prevoza je ista.
Zato tisti, ki je za prevoz klaftre 65 km daleč in jo je plačal po 440.....torej odbijemo 130 za prevoz, in 40 za rezanje, mogoče kaj več, ker je bilo še nalaganje na strani prodajalca...in cena klaftre je 270, kar znese na meter 67 eur, kar pa je dandanes normalna cena.
jaz sem lani plačal metrska dva po 55 (bukev, gaber, cepljena), prevoz 30 km v eno smer 80 eur....naročil sem 12 metrov, nalagal sem jaz in lastnik. skupno me je meter stal 63 eur...lani marca....
Sedaj ej pa odvisno ali ti kamion pripelje par metrov ali 15 ali 20 metrov....cena prevoza je ista.
Zato tisti, ki je za prevoz klaftre 65 km daleč in jo je plačal po 440.....torej odbijemo 130 za prevoz, in 40 za rezanje, mogoče kaj več, ker je bilo še nalaganje na strani prodajalca...in cena klaftre je 270, kar znese na meter 67 eur, kar pa je dandanes normalna cena.
jaz sem lani plačal metrska dva po 55 (bukev, gaber, cepljena), prevoz 30 km v eno smer 80 eur....naročil sem 12 metrov, nalagal sem jaz in lastnik. skupno me je meter stal 63 eur...lani marca....
Bavarko napisal/-a:fakinx napisal/-a:Boš moral pač dobavitelja zamenjat. Ali pa kakšno leto malo “šparat”.
Ko si iz obale, poceni drva pa daleč, se mi ne zdi tako hudo
Sploh, ker na obali potrebuješ dosti manj kurjave, kot v notranjosti Slovenije
Če se bo podnebje še naprej segrevalo, jo kmalu skoraj ne boš več potreboval in se boš lahko ob najbolj hladnih dneh ogreval kar s klimo. Vsaj ena dobra stvar klimatskih sprememb
No, jaz sem jih dobil kipnjene na dvorišče iz cca 25km oddaljene kmetije. Zato pravim, da je bila cena 270€ za 4m (1 klaftra) poštena in ugodna.
Ker nimam dovolj skladišča za toliko drv (rabim zgolj za kamin), jih približno polovico zložim in pokrijem ter čakajo prihodnjo jesen na rezanje.
Je verjetno drugače za nekoga, ki se s z njimi primarno ogreva in za nas, ki jih imamo za “ambient”.
Za predzadnjo dobavo pred 2 leti pa se ne spomnim, koliko sem takrat plačal. Ne zdi pa se mi, da bi bilo takrat drago…
Ker nimam dovolj skladišča za toliko drv (rabim zgolj za kamin), jih približno polovico zložim in pokrijem ter čakajo prihodnjo jesen na rezanje.
Je verjetno drugače za nekoga, ki se s z njimi primarno ogreva in za nas, ki jih imamo za “ambient”.
Za predzadnjo dobavo pred 2 leti pa se ne spomnim, koliko sem takrat plačal. Ne zdi pa se mi, da bi bilo takrat drago…
H2O napisal/-a:Ko si iz obale, poceni drva pa daleč, se mi ne zdi tako hudo
Sploh, ker na obali potrebuješ dosti manj kurjave, kot v notranjosti Slovenije![]()
Če se bo podnebje še naprej segrevalo, jo kmalu skoraj ne boš več potreboval in se boš lahko ob najbolj hladnih dneh ogreval kar s klimo. Vsaj ena dobra stvar klimatskih sprememb
V resnici jih sploh nebi potreboval, zadošča centralna, to je bolj luksuz zvečer, ko v dnevni dvigneš temperaturo na 26°C, ženi v veselje.
Upam, da se kmalu segreje, da ne bom rabil pokrivat limone, mandarine in pomaranče.
Jaz jih že lep čas ne pokrivam več 
Nazadnje sem limone in mandarine pozimi pokril pred desetimi leti, ko so bile posajene.
Nazadnje sem limone in mandarine pozimi pokril pred desetimi leti, ko so bile posajene.
Jaz pa še nisem zakuril in verjetno v oktobru še ne bo treba, kar naj bo tako do spomladi, danes je v senci 25c, juhu

Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov