Soncna elektrarna

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

diligence
Viceadmiral

Re: Soncna elektrarna

OdgovorNapisal/-a diligence » To Nov 10, 2020 08:31

Tvojo letno porabo poznaš. nima veze zakaj in kdaj. mesečno plačaš fiksne stroške ,obračun porabe pa na 31.12.

Če bo naša banana država z nespsobnimi odločevalci odločila mesečni obračun, bom pa spremenil status elektrarne v oddajanje-prodajo v omrežje.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Nov 10, 2020 09:11

diligence napisal/-a:Tvojo letno porabo poznaš. nima veze zakaj in kdaj. mesečno plačaš fiksne stroške ,obračun porabe pa na 31.12.

Če bo naša banana država z nespsobnimi odločevalci odločila mesečni obračun, bom pa spremenil status elektrarne v oddajanje-prodajo v omrežje.

če ne bojo omejili oddajanja v omrežje poleti, ko nihče ne rabi elektrike. če je presežek, nihče ne rabi tega
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Nov 10, 2020 09:52

diligence napisal/-a:Če bo naša banana država z nespsobnimi odločevalci odločila mesečni obračun, bom pa spremenil status elektrarne v oddajanje-prodajo v omrežje.

Banana država je to, da so se odločili za letni obračun. Pa ne bom tukaj razlagal na široko kaj to pomeni za elektroenergetsko infrastrukturo. V glavnem za vsak kW inštalirane sončne elektrarne mora biti inštaliran kW vira, ki je sposoben obratovati 24 ur/dan. Problemi z regulacijo napetosti zaradi sončnih elektrarn pa so v omrežju težko obvladljivi oziroma tako dragi, da pozitivnega učinka ni.

Če se spremeni status iz samooskrbe na prodajo v omrežje, je računica čisto druga, ker je cena prodajne kWh švoh....
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Nov 10, 2020 12:46

dokler se ta energija ne bo dala hranit v večjih količinah ob zmerni ceni, so sončne elektrarne dobre samo za odročne lokacije, za kar so prvenstveno namenjene. tam, kjer infrastruktura ne omogoča ali ni realne računice, da bi potegnili fizične vodnike.

da pa o tem larifari napajanju v omrežje, sploh ne bi izgubljal besed. poleti sredi dneva je največje oddajanje v omrežje, razen klim po pisarnah, je to časovni del leta, ko je najmanjša poraba električne energije, pa polovica države na dopustu. še vetrna energija je bolj zanesljiva, kot pa celice, gospodarsko gledano, je to pranje denarja. za izdelavo celic, se potroši več resurs, kot jih pa celice dejansko v življenjski dobi vrnejo. komu te "elektrarne" pomagajo? nuklearka ne potegne svojih palic ven iz reaktorja, če je malce več sonca, ne nehajo premog metat v Velenju v peči, voda na Dravi (tudi ena boljših potez, postavili elektrarne na Dravi, za samooskrbo Taluma, ta pa več kot 50% vleče iz drugih virov) in še bi lahko našteval. Tudi Acroni se mora ravnati po KTjih, kdaj lahko delajo in kdaj ne (čas za popravila), ker pač potegnejo naenkrat samo za eno peč 80MW energije iz omrežja. Hidroelektrarna Završnica komaj žarnice napaja v Acroniju, dela pa ogromno škodo, ker se zaradi počasne vode nabira mulj, pomešan s tonami strupenih kovin. itd...Najbolj zelena energija so drevesa in posušene alge. kar so energije prejela, da so rasla (saj tudi mi dejansko živimo od sonca, če zastopiš fiziko in kemijo) od sonca, in kar je shranjene v molekulah oz. njihovih vezeh, toliko se vrne nazaj. in drevo na novo zrase. ob pravilnem gorenju ne nastaja nič nevarnega za okolje. ostalo pa po stopničkah...zanimivo, odkar je tako reklamirana silicijeva celica in vse subvencije, ni več težav z odbojem svetlobe in posrednim ogrevanjem, čeprav so živa ogledala...bi rekel da je denar prehitel ekologijo.

ampak to je že debata o polenih, in ker nismo drvarji, jo raje pustimo :) dejstvo je, da brez subvencij in odkupa (ki je spet subvencioniran s strani EU) nihče tega ne bi tlačil na streho. in dejansko gledano, na koncu vsi plačamo ta "odkup" nazaj, ko moramo vrnit vse te subvencije evropi. ker ta sklad je nekdo napolnil, in sigurno ga ni bogat stric iz Avstralije, ampak so države dale vsaka po toliko kredita.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Nov 10, 2020 13:52

pa dejmo še eno o električnih avtih!

men se zdi to povsem mimo.
43% elektirke v Evropi pridobimo s termoelektrarnami (toliko o čisti energiji), baterije stanejo (koliko bo vreden rabljen el. avto)?
Smatram, da je zgodba podobna kot s sončnimi. Veliko marketinga za vprašanje kaj... Z avtom vsekakor status.

Da skrajašam. Diesel je zakon. Land Rover Defender pa pojem avta.

Ajde, Jože požen i upali debatu!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Nov 10, 2020 14:21

al napisal/-a:Da skrajašam. Diesel je zakon.

Maš prav! Termo elektrarna ima slabši celotni izkoristek od trabanta! Kako leto in pol nazaj mi je človek, ki je po aferi reševal WV dejal, da dizli nikoli ne bodo šli iz proizvodnje. Njegova žena, ki se v glavnem vozi po Dueseldorfu se vozi in se bo vozila na elektriko, on, ki pa dela dnevno stotine kilometrov pa se vozi in se bo vozil na nafto. In to mi je dejal na moje vprašanje kaj si misli o elektriki.

Se pa zganja ena tiha vojna med evropo, ki tišči naprej vodik in Ameriko, ki stoji za Teslo. Če bi šlo le za osebne avte bi slednji gladko zmagali, ampak švedski proizvajalci tovornjakov so menda že tako daleč z pogonom na vodik, da se jih ne da več ustavit. Ker tovornjaki skurijo verjetno več goriv kot osebna vozila, bo zmagal tisti, ki bo moderno opremil tovornjake. Na srečo zdravega razuma tovornjakov ne moreš komercialno uspešno elektrificirat, na vodik jih pa precej enostavno prešaltaš. In na vodik bodo letala letela enako hitro,ali hitreje.
So neke fore z pridobivanjem vodika z sončno energijo in sicer v puščavah. Teh je na pretek, vendar jih je večina odročnih in v nemirnih krajih, to pa je zaenkrat hud političen problem, ker bodo razni teroristi še lažje sabotirali oskrbo z energijo.

V končni fazi je realno stari dobri dizl še vedno zakon in elektro avti so dobri le za politične igrice, ter vojne dobičkarje (Muski so menda trgovci z orožjem?), ki bodo z njimi služili na krilih zelenih revolucij. Da je igra umazana in ne izbira sredstev pove recimo uporaba otrok v revolucionarne namene.
Saj Greta je še otrok?
Nazadnje spremenil SR 290, dne To Nov 10, 2020 14:28, skupaj popravljeno 1 krat.
damo
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a damo » To Nov 10, 2020 14:24

Mal heca: dizel je za dede, bencinar za babe, električar za metroseksualce.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Nov 10, 2020 15:03

damo napisal/-a:Mal heca: dizel je za dede, bencinar za babe, električar za metroseksualce.

:lol: :lol: :lol:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Nov 10, 2020 15:05

SR 290 napisal/-a:

Maš prav! Termo elektrarna ima slabši celotni izkoristek od trabanta! Kako leto in pol nazaj mi je človek, ki je po aferi reševal WV dejal, da dizli nikoli ne bodo šli iz proizvodnje. Njegova žena, ki se v glavnem vozi po Dueseldorfu se vozi in se bo vozila na elektriko, on, ki pa dela dnevno stotine kilometrov pa se vozi in se bo vozil na nafto. In to mi je dejal na moje vprašanje kaj si misli o elektriki.

Se pa zganja ena tiha vojna med evropo, ki tišči naprej vodik in Ameriko, ki stoji za Teslo. Če bi šlo le za osebne avte bi slednji gladko zmagali, ampak švedski proizvajalci tovornjakov so menda že tako daleč z pogonom na vodik, da se jih ne da več ustavit. Ker tovornjaki skurijo verjetno več goriv kot osebna vozila, bo zmagal tisti, ki bo moderno opremil tovornjake. Na srečo zdravega razuma tovornjakov ne moreš komercialno uspešno elektrificirat, na vodik jih pa precej enostavno prešaltaš. In na vodik bodo letala letela enako hitro,ali hitreje.
So neke fore z pridobivanjem vodika z sončno energijo in sicer v puščavah. Teh je na pretek, vendar jih je večina odročnih in v nemirnih krajih, to pa je zaenkrat hud političen problem, ker bodo razni teroristi še lažje sabotirali oskrbo z energijo.

V končni fazi je realno stari dobri dizl še vedno zakon in elektro avti so dobri le za politične igrice, ter vojne dobičkarje (Muski so menda trgovci z orožjem?), ki bodo z njimi služili na krilih zelenih revolucij. Da je igra umazana in ne izbira sredstev pove recimo uporaba otrok v revolucionarne namene.
Saj Greta je še otrok?

tavelike ladje so velik problem za ekologijo. prav tako kot električni avti, skupaj z izjemno širokim potrošništvom prenosnih naprav. koliko vode in narave se uniči za pridobivanje litija, nihče ne pove. kako reciklirat, tudi Elon Musk ne zna povedat. pomoje bojo kar v vesolje streljal stare avte. sej enega je že. od kod pride vsa ta energija, ki naj bi se trošila...če bi resno vsi bili tako ekološko usmerjeni, potem bi tankerji kurili drva in ne mazut. prav tako križarke. sem enkrat za eno plul, sem mislil da je gora pred menoj. ja ladje lahko onesnažujejo, ker so v mednarodnih vodah, in tam ni ekoloških zakonov. kako enostavno razmišlja človek. sredi travnika potegne črto, na tej strani veljajo zakoni ekologije, na drugi pa ne. a na isti krožnik vse pride.

meni koncept elektro avta odgovarja. žal je energent in njegova baterija tista, ki z današnjimi viri pridobivanja, nikoli ne bo ekološka. vsaj dizel je bolj ekološki. izdelava motorja na notranje izgorevanje....odlitek tu, odlitek tam, malce postružimo, evo ti motor.

lahko se grejo elektro avte, pa na vodik...noben ne vidi, da je ameriški dolar 99% vezan na surovo nafto? da je 80% delovnih mest neposredno in posredno povezano s petrokemijo? če nehajo črpat danes nafto, ker smo vsi na elektriki, od kje bodo potem pridobival plastike? plin za ogrevanje'? polovico cunj je prišlo iz zemlje. itd...to se ne bo kar tako ustavilo. je že bil kdo v južni ameriki? kakšna nafta, kakšen bencin. avti lepo laufajo na alkohol. mi z iber aber DPFji proti žveplu, uni pa frgazerje pa 5x manj onesnažujejo. pa k do koga tu jebe?

posadiš polje sladkornega trsa/repe, ali zaradi mene krompirja če si v rusiji, destiliraš alkohol in hvala lepa. nobene elektrike, nobene nafte...aja preveč enostavno, premal zaslužka...preveč eko.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Nov 10, 2020 15:49

kr3mn1 napisal/-a:posadiš polje sladkornega trsa/repe, ali zaradi mene krompirja če si v rusiji, destiliraš alkohol in hvala lepa. nobene elektrike, nobene nafte...aja preveč enostavno, premal zaslužka...preveč eko.

Menda se na evropskih poljih za 1 l tako pridobljenega goriva porabi 1,5 l fosilnih goriv.

Edina alternativa naftni vrtini je druga naftna vrtina.

p.s.
Pri elektro prevozih se na veliko uporablja redke kovine za magnete. Teh je tudi po Ameriki dovolj, ampak je pa pridobivanje tako svinjsko, da so se nehali pečat z njimi in jih raje kupujejo od Kitajcev, ki jih večinoma pridobivajo v Afriki.
Menda je proizvodnja celic za solarne panele tako zasvinjana, da iz tega razloga celic ne delajo nikjer v razvitem svetu. Tu jih razni Bisoli le spajkajo v panele.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Nov 10, 2020 18:05

damo napisal/-a:

Mal heca: dizel je za dede, bencinar za babe, električar za metroseksualce.

Jebemti, zdaj sem še izvedel da sem metrosexualec :D
Samo čakal sem zadnje mesece kdaj se bo sprožila debata o električnih avtomobilih. Prav uživam ob branju. Samo eno bom pristavil. Nikoli, ampak res nikoli ne bi več šel na nazaj na diesla pa ne delam ravno malo kilometrov. Tudi na dnevni ravni ne. Vsak dan zjutraj poln "tank za nekaj deset centov. Kako izgleda črpalka sploh ne vem več. Sproščena vožnja, pospeški nori.... Samo žal.mi je da se nisem že prej odločil za zamenjavo. Metrosexualec vas ma rad :D :D :D
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Nov 10, 2020 18:13

SR 290 napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:posadiš polje sladkornega trsa/repe, ali zaradi mene krompirja če si v rusiji, destiliraš alkohol in hvala lepa. nobene elektrike, nobene nafte...aja preveč enostavno, premal zaslužka...preveč eko.

Menda se na evropskih poljih za 1 l tako pridobljenega goriva porabi 1,5 l fosilnih goriv.

oslarija...ja če imaš trošarine nabite v nebo potem res. res kje mi živimo.... dejansko stane 1L nafte nekih 9 centov. ostalo je pa trošarina. pa davek na meglo, pa še kaj.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 10, 2020 18:55

Še en metroseksualec tule. Meni tudi paše električar. V treh mesecih sem naredil 6000km za 3,66€. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Nov 10, 2020 19:20

kr3mn1 napisal/-a:oslarija...ja če imaš trošarine nabite v nebo potem res. res kje mi živimo.... dejansko stane 1L nafte nekih 9 centov. ostalo je pa trošarina. pa davek na meglo, pa še kaj.

Možno, da sem zamenjal litre z evri, ti si pa avtomatsko popravil mojo napako. :D Alternative nafti me zanimajo le zaradi megle, ki se vleče okrog njih.

Najbolj žlehto pri vsem skupaj je pa to, da cela evropa podpira električno vožnjo na črno!
Trenutno namreč vzpodbujajo prodajo elektro avtov tudi tako, da jim pustijo polnit akumulatorje kjerkoli in na tak način se električarji izognejo trošarinam. Torej nas, ki se vozimo na klasičen pogon jebejo večplastno, na primer:
- utaja trošarin, se pravi da mi plačujemo cesto za njih...

- subvencije pri nakupu, čeprav posredno pridelajo več toplogrednih plinov kot kateri koli avto z pogonom na notranje izgorevanje.
- v nekaterih mestih imajo prednost pri parkiranju.
- lahko se vozijo po mestnih jedrih, kar navadnim velikokrat ni dovoljeno.

Dokler ne bo kritične mase bo tako, potem se začne resni špil z trošarinami in bomo videli.
Je pa res, da je plitika totalna kurba! Poglej primer navadnih žarnic in sijalk. Nateg, da te kap, pa še strupen za povrhu. :D
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 10, 2020 19:34

Najboljše so vedno zastonj polnilnice. V NM recimo lahko parkiraš v centru na plačljivem parkirišču zastonj, pa še polniš lahko zastonj. Enako je v Kranjski gori in skoraj povsod izven prestolnice. Super. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov