Avto zaribal

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Jun 04, 2015 20:03

Vem tud za pol leta starega BMW X6 (dizel seveda) ki je ribnal in so človeku brez da so se kaj pregovarjali dali nov avto, da se le nebi razvedlo... Seveda so starega ziher popravli in prodali kot testnega ali kaj podobnega... Nisem pa še zasledil da bi kateri od bencinarjev zaribal tak zgodaj brez vzroka.... Ne smem pomislt kolk se menja diz in visokotlačnih črpalk ter turbin pri teh "šparovčkih"
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

Re: Reno

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 04, 2015 22:16

waterski napisal/-a:kar se tiče renojevih motorjev pa .........podobna zgodba ........ko mi bo nekdo pokazal enega ki je zaribal pa da ni imel na 30.000 servise bom verjel da so "jajca" prej pa ne ..........za vse ki mislite aha še eden ki vozi renoja ne ne sem na vw Smile

Kar se tiče 2.2 dci motorja ki je rad počepnil v ESPACE-u ni razlog sesutja v olju ampak v puščanju vodne črpalke ki je poskrbela zato da je ležaj prijel.
Svetuje se preventivna menjava črpalke in ležaja. Menjavanje olja ni izpostavljeno.
Križi in tegobe
http://avtonasveti.com/renault-espace-4/

Meni je vsul ležaj na gredi...

Pumpa je bila čist OK, voda ni puscala. Servisi prej pitaj boga kako so bili delani.
Kupil sem nov spodnji del, servisi na 10.000 in zaenkrat vse dela. Za tistih 5l olja in filter me ne bo pobralo. Skupaj z jermeni pa bom menjal tudi lezaje. Lezaji so 25€ in dela je pol ure...

Kolikor sem jaz izbrskal je težava že v zasnovi in v oljnem filtru, ter sama velikost avtomobila.
Nekateri aftermarket filtri naj ne bi bili dovolj pretočni ali nekaj pač. Sami ležaji nimajo nobenega utora in se ob najmanjsem "ribanju" takoj zavrtijo in seveda gre vse rakom zvizgat. Tudi sam espace(grand) ima prazen 2000kg in motor je presvoh oziroma ni presvoh, samo matra se menda vedno.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Jun 04, 2015 23:16

Kar se tice insignie, je kar nekaj takih primerov da so ribnile okoli 200000, in prav zaradi dolgega intervala menjave olja, serviser je rekel da je dpf filter kriv da pride olje kot voda inga je potrebno prej menjat.
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Če Jun 04, 2015 23:29

kocka napisal/-a:Mislim da je želel povedat, da je bistvo 1leto in v tem letu lahko narediš tudi 30kkm pa ni problema, problem nastane če naredi 30kkm v dveh letih brez menjave. Poznam ljudi, ki olje samo dolivajo, ker ga motor tolk požre. :?

Pa jim nič ne zariba, le serviserji so praznih žepov. :-)
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jun 04, 2015 23:41

No ja. Jaz naredim z avtom 15000km letno, pa olje zamenjam vsako leto in res nobenih težav. Letos je avto star 20 let in ima nekaj čez 300000km.
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Če Jun 04, 2015 23:44

Takih več ne delajo.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Jun 05, 2015 00:34

Tudi če je v motorju preveč olja je to narobe. Ker ga motor bolj zbiva in peni in tako menda zgubi viskoznost oz. lastnosti, ki jih ima olje. Tako, da kdor sam doliva mora dobro gledati, da hitro ne vsipa malo preveč. Saj ko gledaš na palčki si misliš še malo, pa še malo, pa še eno malenkost. In na koncu, ko se vse steče ga je hitro preveč, ven pa ga ne vzame nihče, saj se držijo reka, da od viška glava ne boli. No v tem primeru (če motor olja ne žre res hitro) pa je lahko tudi to vzrok zakaj olje postane kot voda in glava boli.

In mimogrede.. na moji Laguni ni do okvare čisto nič puščalo.. vse črpalke so bile dobre in olje ni bilo kot voda in tudi nafte ni bilo vmes. Sem bil pa sam kriv v tem,ker sem verjel prodajalki, da kupujem avto z novo zasnovo motorja, ki je prišel ven, ko se je Reno združil z Nisanom in so ga nato pričeli vgrajevati v Renoje. Ta star motor (moj) je imel pred 2005 110 KM, nato pa so ga le malo pojačali na 120 KM in ga prodajali kot nov motor, ki da se ne kvari. Dejansko pa je nov motor s 130 KM prišel na naše tržišče novembra ali decembra 2005. Sem šel takrat na uradni servis in hotel, da mi uradno povečajo iz 120 na 130 KM (kot povečaš na VW ali Audiju) pa mi je dejal serviser oz. lastnik servisa, da to s tem motorjem ni možno,ker bi morali menjati ni vedel niti sam še katere dele. Če bi se takrat zrajtal, da imam ta kurčev motor, ki bo prej ali slej spregel, bi jim pustil mojo Laguno in jo zamenjal z novo in po potrebi doplačal, saj sem nato slišal, da se ti novi motorji 1.9 niso več kvarili, pa tudi turbina, da je vodno hlajena.In tako,mi je lepega dne ko sem bil na poti na morje pričelo od Izole proti Belvederju nekaj tolči pod haubo. Sprva čisto potiho in počasi en kovinski zamolkli zvok ... klonk... pa čez par sekund spet.. klonk... klonk.. Sam nisem niti slišal(bolj poslušal musko) dokler me ni opozoril tast, ki je bil z menoj. Ko je v Luciji postalo malo glasneje sem se ustavil v Seči in klical asistenco, kjer so me usmerili v servis Lucija. "Kvazi" mojster - serviser star cca 50 - 55 let, ki bi moral in mogel vedeti (mamu da mu ...) kaj je narobe, ko Reno klokota, je ukazal, da avto vžgem in odprem pokrov motorja. Sam je nato dodajal plin (gas) pri motorju do konca in mi na koncu rekel, da je šel en injektor, ki ga bo potreba očistiti ali menjati. Ker sem imel "svojega" mehanika sem ga poklical in eto pravi da ima moj žlahtovc štiri injektorje za Laguno, ki so nardili 500 km.. cena za vse 200 EUR. Niti pomislil nisem, da bi avto pustil na servisu Renoja, ker sem vedel kakšno ceno bi plačal. Poleg tega mi je serviser rekel, da je samo en injektor zato sem ga normalno vprašal kaj sedaj. Sta dve možnosti pravi. Prva ... če je ostal injektor odprt bo bat zalival z nafto in motor bo zaribal. Ma če bi bilo to, sem jaz dejal, bi že zaribal, motor pa povleče normalno, pa tudi pokadi se le malo črno in nič drugega. Če je tako, pa je ostal injektor zaprt in lahko počasi, ne da obremenjuješ motorja (ga ne šibaš v visoke obrate) voziš naprej. Dobro, zaradi zamude in vprašanja če bomosloph prišli na cilj, kličem svaka, ki je prišel dol z drugim avtom in nas pobral, mi pa naprej v biznis. Ker je biznis ratal, smo malo pojedli in popili in hajd nazaj proti domu. Ker smo bili malo pozni nisem hotel asistence obremenjevat z brezplačnim šlepom (in čakat se mi tudi ni dalo) in če je serviser rekel, da lahko vozim naprej počasi pa tudi še teh 70 km do mojega mehanika menda ne bo problem si mislim, grem in..... falim. Proti Kozini nisem šel niti po avtocesti, da ne bi niti slučajno motorja zagnal v gornje obrate. Lepo počasi po tastari. No na Kozini pa je bilo že malo močneje in pogosteje slišati tisto zlovešče klonkanje. Sem vedel, da ni dobro ma teh 20 km pa bom še nardil. In sem jih in s tem tudi zajebal turbino in sam sebe za dodatnih 500 EUR. In dobro da je do zdaj nardila še 120.000 skoraj brez problema. No zdaj pa jo poceni prodajam. Za interesente (ma mislim da jih ne bo :oops: :lol: :wink: ) pa v malih oglasih.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jun 05, 2015 00:36

minek napisal/-a:Takih več ne delajo.

Točno tako. Se čisto strinjam s tabo.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jun 05, 2015 00:40

aleks09 napisal/-a:Tudi če je v motorju preveč olja je to narobe.

No, v tem primeru najbolj trpijo semeringi.
waterski
Poročnik bojne ladje

Diesel Runaway

OdgovorNapisal/-a waterski » Pe Jun 05, 2015 08:29

pešekan napisal/-a:Kar se tice insignie, je kar nekaj takih primerov da so ribnile okoli 200000, in prav zaradi dolgega intervala menjave olja, serviser je rekel da je dpf filter kriv da pride olje kot voda inga je potrebno prej menjat.

Problem z oljem se pojavi zaradi regeneracije DPF filtra. Ob vsaki regeneraciji manjša količina nafte preide v motorno olje.
Motor lahko zaradi slabega mazanja ribne ali pa se lahko zgodi t.i, Diesel Runaway. V tem primeru motor teče na mešanico motornega olja in nafte.
Ko količina mešanice preseže vrhnji limit se zgodi tole:
https://www.youtube.com/watch?v=8UBlLJTFKqc
https://www.youtube.com/watch?v=JZrl4YiCcRc

Motor teče kljub temu da ga voznik ugasne. Edini recept kako uspešno ugasntii motor zahteva precej poguma. Nekako je treba je zapreti dotok zraka.
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Pe Jun 05, 2015 09:12

Noben avto ne bi smel škripnit če ga ogretega pritisneš do daske,...to jim še koristi občasno....
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Diesel Runaway

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jun 05, 2015 11:19

waterski napisal/-a:Edini recept kako uspešno ugasntii motor zahteva precej poguma. Nekako je treba je zapreti dotok zraka.

Kaj pa če daš v četrto in spustiš sklopko pri zabremzanem avtu? Po mojem bo crknil preden bo šla sklopka k vragu.
elbarto
Admiral

Re: Reno

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Jun 05, 2015 13:01

waterski napisal/-a:
Kar se tiče 2.2 dci motorja ki je rad počepnil v ESPACE-u ni razlog sesutja v olju ampak v puščanju vodne črpalke ki je poskrbela zato da je ležaj prijel.
Svetuje se preventivna menjava črpalke in ležaja. Menjavanje olja ni izpostavljeno.
Križi in tegobe
http://avtonasveti.com/renault-espace-4/

serijskim menjavam motorjev pri 150.000 km je v veliki meri botroval tudi fetiš reno oblikovalcev, da imajo čim bolj zaprt oddelek pod motornim pokrovom, da porabijo pol deci manj gorva na 100 km... vse povsod sami dekli... pretoka zraka okoli motorja pa nobenega. Jebene žarnice ne moreš menjat ( no, saj pri drugih tudi ne...)
Isto sranje so naredili na koleosu in tudi tam se mašine menjavajo, sicer ne tako množično, ampak še vedno zelo pogosto...
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Jun 05, 2015 13:20

ne mešat tega da gre motro v iberturo, takrat pač začne žreti olje namesto goriva in pobegne v visoke obrate in tam dela, dokler ne zmanjka olja in zariba ali pa se razleti motor....včasih tudi kakšna ojnica ali odmična pogleda iz motorja ven.
drugo pa je, če ti ribne ležaj na gredi. To se zgodi, ker postanejo ležaji ohlapni in se zavrtijo v svojem ležišču. Ker pa gre za drsne ležaje, ki so mazani preko luknjice skozi katero priteka olje skozi blok motorja na drsno površino, pri zamiku ležaja se luknjica v bloku mootrja ne pokriva več z luknjico v ležaju, s tem se zapre dotok olja na drsno površino in zariba samo dotičen ležaj. te zadeve z zamikom ležajev so dokaj pogoste pri novejših motorjih...zelo znani so renojevi dizli, pa tudi drugi niso imuni za to. Če pri cca 150.000 km zamenjaš ležaje, avto normalno šiba naprej in teh nevarnosti ni.
Očitno do tega prihaja zaradi premehkih ležajev, ki se sčasoma obrabijo, ustvari se zračnost in posledično rotacija ležaja. Dizli pa so bolj podvrženi temu, ker ležaji zaradi večje komresije in navora prenašajo večje obremenitve. Istočasno pa vsi proizvajalci težijo k čim manjšemu in lažjemu motorju, kar ima za posledico manjšo gred, manjše ležaje, manjšo naležno površino ležaja, ki prenaša obremenitve...
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Diesel Runaway

OdgovorNapisal/-a pinosat » Pe Jun 05, 2015 13:52

motorni napisal/-a:Kaj pa če daš v četrto in spustiš sklopko pri zabremzanem avtu? Po mojem bo crknil preden bo šla sklopka k vragu.

Meni so je zgodilo to pred 10 leti, da je skočil v überture ( Laguna 2001 z 89000 prevoženimi km ) pri 140 km/h sredi avtoceste pri prehitevanju šleperja na levem pasu...predno sem uspel avto ustaviti na sredi med odstavnim pasom in desnim voznim, sem imel polno kabino dima , niti pomislil nisem da bi poskusil v brzini spustit skopko, ker ne moreš več dihat, kadilo se je izpod haube, v kabino pri zračnikih in iz auspuha gosto kot gasilska pena ...skočil ven iz avta...še dobro, da so za mano že vsi stali, ker pri meni je zgledalo tako, kot v prvem filmčku iz linka , ki ga je dal waterski na youtube na onem džipu pri 3:43 minuti...si ne znam predstavljati, da se to zgodi moji boljši polovici, ker je že mene najprej ornk ruknil adrenalin, ker najprej ne veš, kaj se dogaja...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov