kraja

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Dec 11, 2016 23:32

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Dec 11, 2016 23:42

H2O napisal/-a:Mogoče kupuješ hrano v Whole Foods. V običajnih trgovinah je cena hrane povsem primerljiva s Slovenijo... če ni celo cenejša.

A si upaš napisat, koliko stane gorivo?

Ni bilo v Whole Foods, je pa res, da trgovina ki je blizu ni najcenejša. Tudi slučajno pa cene hrane niso cenejše kot v Slo in tudi ko npr. skočiš na malico / "junk food" kosilo - neka npr. mehiška, indijska reastavracija, kjer je ceneje; je še vedno 2x dražje kot pri nas.

Gorivo - imaš dve sorti črpalk - večinoma so cene okrog $2.5 za galono, sem ter tja pa naletiš na kako, kjer je cena $4.5. 1 galona pa je 3.8 litra; če malo preračunam je cena 1 l bencina 0.62 €.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Dec 11, 2016 23:51

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Dec 12, 2016 00:26

H2O napisal/-a:Recimo tako... če upoštevaš zaslužek in vse stroške, si lahko povprečen Američan privošči več od povprečnega Slovenca.

Mislim, da tole ne drži. Povprečje v US je po mojem mnenju slabše kot pri nas (cena hrane, cene nepremičnin in njihova kvaliteta, št dni dopusta, ki jih ima "povprečni", dostopnost do zdravstvenega sistema itd.). V US je morje ljudi in večji del jih živi pod našim standardom (živijo v slabših bajtah, imajo manj dopusta, potujejo na slabše lokacije, žrejo manj kvalitetno hrano, vidijo več smeti in klošarjev kot mi). Seveda pa njihovi segmenti srednjega razreda zaslužijo boljše - ampak Američani živijo v velikem podzavestnem strahu pred upokojitvijo ali izpadom dohodka (=kapitalizem je krut). Poznam primere, ko jih tudi nekaj milijonov na bančnem računu še ne pomirja. Amerika je super za biznis, za podjetnike, ki jim zalaufa (za posel se zmeniš bistveno hitreje kot v Slo, zneski so večji, naročniki bolj prijazni, plačilna disciplina je neprimerno boljša), za življenje povprečnih zaposlenih, pa je naše okolje kar "Amerika". To so moji vtisi, ampak kdor ne verjame, naj še vpraša koga, ki je nekaj časa živel gor.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Dec 12, 2016 01:05

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Dec 12, 2016 09:25

Ste popolnoma zašli :idea:
Javni sektor, plače, ZDA, ..., o ukradeni barki je že kaj novega :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Dec 12, 2016 10:00

jozko napisal/-a:Ste popolnoma zašli :idea:
Javni sektor, plače, ZDA, ..., o ukradeni barki je že kaj novega :?:

Ja je...

Lopove so dobili, zaradi neprištevnosti pa bodo obiskovali le psihologa in jim ne bo potrebno v zapor.
Preiskovalni sodnik in tožilec sta namreč ugotovila, da le bedak ukrade Bavarijo. :twisted: :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Dec 12, 2016 10:02

Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Dec 12, 2016 12:17

Od kod pa so bili ti lopovi, kdo in kje je našel barko :?:
Ali se samo norčuješ iz Bavarije :roll:
Nazadnje spremenil jozko, dne Po Dec 12, 2016 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Dec 12, 2016 12:18

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Dec 12, 2016 13:10

@bladzo ya crknit smešno...

:) :) :)

@jozko seveda se zajebava

Jaz lahko glede ZDA povem bolj v tej luči kar poznam tam ljudi.

Glavna stvar, ki jih jebe je ta, da so nenormalni potrošniki in njihov povprečni standard "naj" bi bil višji od povprečnega svetovnega.
Čisto tako nekaj banalnih stvari:
- za njih je normalno, da imaš neomejen prenos podatkov na telefonu. Videoklic je za njih nekaj normalnega
- njihov mali avto je pri nas razreda passat, torej kot so pri nas 14 colske gume za 30€ kos je pri njih 17 colska guna za 90€
- oni garsonjere skoraj ne poznajo. Za njih je garsonjera 60m2 plus. Če mas 60m2 stanovanje si revež.
- za njih je flaša viskija tako normalen nakup, kot za nas flaša 0,5 ledenga čaja
- pri njih so cela območja brez enega mobi ali rtv servisa. Pri njih ko kaj od tega crkne ni vprašanje ali popraviti, ampak koliko večjega kupit
- tam skoraj nihče ne kuha doma. Gledal sem ene nove "condoe" v Miamiju... V celem bloku sta bila dva z kuhinjo, pa je bila bivalna stolpnica ne hotel.
- še ena banalnost... enemu kolegu je normalno, da v enem popoldnevu istreli 1000 nabojev, od tega ene 200 iz šibrovke. Pravi, da je veteran in da dobi poceni. dobrih 200 dolarjev!!! No streljalo je 10 kolegov skupaj...
- redki so, ki znajo ali hočejo kaj narediti sami v bajti ali stanovanju, če ima le piko višjo plačo tudi kosi trave ne več sam
- da vse pripeljejo domov ali pridejo iskat pa je itaq čisto normalno. Za 20 dolarjev, kolikor stane dostava ne bo sam nalagal televizije v avto in jo nesel v prvo nadstropje.
- še ena zanimiva stvar, ki sem jo opazil, da od meni poznanih ljudi nihče ne kupuje v različnih trgovinah hrano. Kupi vse v eni, ker se mu ne "splača" za 30 dolarjev iti peš 500m po neko stvar v drugo trgovino.

V glavnem tudi vse je za en razred večje ali boljše. Kdor je v USA naj gre samo za hec pogledat hladilnike v štacuno...
Zamrzovalnikov pa skoraj ni, ker v povprečju malo kupujejo na zalogo. Tam ni panike, če vrže v smeti cel kup hrane... In tudi vržejo stran cel kup hrane.

Nisem računal, ampak če rečem na pamet povprečen američan delovnega razreda porabi 500 dolarjev več na mesec samo na račun "nespametne" potrošnje. Pa sem morda rekel premalo...
Iz tega razloga tudi delajo več, saj hočejo in "rabijo" imeti več.

Ja pri njih so plače bruto, kot so pri nas. Ampak imamo drugačno ureditev socialnega varstva, ki je pri nas obvezen.
Ampak pod črto na koncu pri njih penzija zdravstvo in dental stane približno enako, kot pri nas. Procentualno. Spet pa se pokaže pri potrošnji. Slovenec se bo peljal na Madžarko k zobarju, ker je ceneje, Američanu pa se zdi v sosednji stavbi predaleč.

Malo sem razmetal vse skupaj, ker sem se naknadno spomnil neke stvari...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Po Dec 12, 2016 13:48

mamaMicka napisal/-a:Kolk ste čudni...

Dejstvo je, da je 550€ plača premala - tudi za čistilko! In nima veze ali je ta čistilka zaposlena V Krki ali pa na Občini Benedikt.

Čistilka, ki je storilna si zasluži plačo vsaj 750€ in od tu naprej je treba graditi naprej plačilne razrede.

Marsikdo se bo smejal, ampak tudi 1600€ kolikor ima poslanec je premajhna plača. Marsikje ima natakar boljšo plačo. Prosim vas, kako lahko pričakujete, da bo kdo za ta denar kaj naredil? Bodimo realni... Ja OK so dodatki, ampak ti dodatki so(bi morali biti) dodeljeni za potrebno ali zasluženo stvar.

Težava je v tem, da so marsikje zaposlene 3 čistilke a dela je za dve. Takrat pa pogače ni in namesto, da bi imeli v državi dve zadovoljni osebi in eno nezadovoljno imamo tri NEzadovoljne.

V JU je marsikje potrebno zbezati ven tiste podgane, ki le jedo in kaj hitro bodo vse ostale s preostankom žita SITE!

Imam prijatelja iz USA. Je družinski zdravnik na podeželju. Tak iz filma, ki povečini pride na dom. Njegova osnovna plača je 150.000 USD zasluži pa še kakih 50.000 zraven za razna šivanja, prihod na prometno nesrečo, delo izven delovnega časa in podobno, kar je bolj izjemoma. Mora pa za vsakega pacienta specificirati kaj je porabil do zadnjega flajštra. Če ni, ni plačila. In kolikor več plača za flajšter, ko ga nabavi je zanj manj plače... Pa je le zaposlen!!

Torej je plačan skoraj 2x toliko, kot pri nas najbolje plačani kirurgi, katerih plačilne liste krožijo po javnosti. Čeprav je dejstvo, da imajo nekateri zdravniki smešne plače.

se podpišem pod vse to, ko bi še kdo to vaj razumel
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Po Dec 12, 2016 13:50

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Imam prijatelja iz USA. Je družinski zdravnik na podeželju. Tak iz filma, ki povečini pride na dom. Njegova osnovna plača je 150.000 USD zasluži pa še kakih 50.000 zraven za razna šivanja, prihod na prometno nesrečo, delo izven delovnega časa in podobno, kar je bolj izjemoma.

V ZDA dobijo zaposleni bruto plačo in potem sami plačujejo dajatve in prispevke. Večina Slovencev bi popizdila, če bi vedela, da jim država vsak mesec pobere skoraj polovico plače za dajatve in prispevke. Zaposleni ki dobi izplačanih 2000€ mesečne plače, je v resnici zaslužil (oziroma stal delodajalca) skoraj 4000€.

dejstvo je da je vseeno nakoncu rezultat veliko boljš, drugo pa itak ni važno
erikv8
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a erikv8 » Po Dec 12, 2016 13:52

Grega295 napisal/-a:Pa v ZDA so v velemestih najemnine 8-10x dražje kot v SLO, hrana 2x dražja ...

ni glih tko, bil tam en cajt

tudi če je dražje to nima neke veze, vbistvu je bolje, dnar bolj kroži in sam si razporejš kam gre
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Po Dec 12, 2016 13:59

En moj znanec je lepo povedal: Če si zdrav in imaš normalno službo je vse ok. Ko bom pa bolan pa pridem nazaj v Slovenijo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti