@bladzo ya crknit smešno...
@jozko seveda se zajebava
Jaz lahko glede ZDA povem bolj v tej luči kar poznam tam ljudi.
Glavna stvar, ki jih jebe je ta, da so nenormalni potrošniki in njihov povprečni standard "naj" bi bil višji od povprečnega svetovnega.
Čisto tako nekaj banalnih stvari:
- za njih je normalno, da imaš neomejen prenos podatkov na telefonu. Videoklic je za njih nekaj normalnega
- njihov mali avto je pri nas razreda passat, torej kot so pri nas 14 colske gume za 30€ kos je pri njih 17 colska guna za 90€
- oni garsonjere skoraj ne poznajo. Za njih je garsonjera 60m2 plus. Če mas 60m2 stanovanje si revež.
- za njih je flaša viskija tako normalen nakup, kot za nas flaša 0,5 ledenga čaja
- pri njih so cela območja brez enega mobi ali rtv servisa. Pri njih ko kaj od tega crkne ni vprašanje ali popraviti, ampak koliko večjega kupit
- tam skoraj nihče ne kuha doma. Gledal sem ene nove "condoe" v Miamiju... V celem bloku sta bila dva z kuhinjo, pa je bila bivalna stolpnica ne hotel.
- še ena banalnost... enemu kolegu je normalno, da v enem popoldnevu istreli 1000 nabojev, od tega ene 200 iz šibrovke. Pravi, da je veteran in da dobi poceni. dobrih 200 dolarjev!!! No streljalo je 10 kolegov skupaj...
- redki so, ki znajo ali hočejo kaj narediti sami v bajti ali stanovanju, če ima le piko višjo plačo tudi kosi trave ne več sam
- da vse pripeljejo domov ali pridejo iskat pa je itaq čisto normalno. Za 20 dolarjev, kolikor stane dostava ne bo sam nalagal televizije v avto in jo nesel v prvo nadstropje.
- še ena zanimiva stvar, ki sem jo opazil, da od meni poznanih ljudi nihče ne kupuje v različnih trgovinah hrano. Kupi vse v eni, ker se mu ne "splača" za 30 dolarjev iti peš 500m po neko stvar v drugo trgovino.
V glavnem tudi vse je za en razred večje ali boljše. Kdor je v USA naj gre samo za hec pogledat hladilnike v štacuno...
Zamrzovalnikov pa skoraj ni, ker v povprečju malo kupujejo na zalogo. Tam ni panike, če vrže v smeti cel kup hrane... In tudi vržejo stran cel kup hrane.
Nisem računal, ampak če rečem na pamet povprečen američan delovnega razreda porabi 500 dolarjev več na mesec samo na račun "nespametne" potrošnje. Pa sem morda rekel premalo...
Iz tega razloga tudi delajo več, saj hočejo in "rabijo" imeti več.
Ja pri njih so plače bruto, kot so pri nas. Ampak imamo drugačno ureditev socialnega varstva, ki je pri nas obvezen.
Ampak pod črto na koncu pri njih penzija zdravstvo in dental stane približno enako, kot pri nas. Procentualno. Spet pa se pokaže pri potrošnji. Slovenec se bo peljal na Madžarko k zobarju, ker je ceneje, Američanu pa se zdi v sosednji stavbi predaleč.
Malo sem razmetal vse skupaj, ker sem se naknadno spomnil neke stvari...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!