Kaj trenutno počnem
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Kaj trenutno počnem
Vzam 5 l po kolektorju krat 8 kolk predvidevam da jih imaš je 40 litrov..vrže 4 l razteznostne SAMO za kolektorje plus si poračunaj še cevi..v izmenjevalcu je pa enih 15 m colskih cevi če je kupljen,naš je doma narjen kot so tud kolektorji,bojlerji...
-
al
ok.
sicer je 6kolekotrjev (Hidria je to dajal gor).v tehničnem listu je samo povzeto, da jih je 15m2 skupaj.
sicer je 6kolekotrjev (Hidria je to dajal gor).v tehničnem listu je samo povzeto, da jih je 15m2 skupaj.
AEgir napisal/-a:Zadnja 3 leta vsako leto, ko stisne minus jaz režem cevi in nadgrajujem gretje, ne vem kako to ampak vedno tako nanese.
Je pa to začasno, poleti bom vse skupaj prestavil in naredil po ps-u z mik razdelilcem in kable v kanalčke tako kot bi naredil stranki. V tem kotu pride hvac oprema, rekuperator, klimat in grelec zraka.
Vidim, da si bolj strojnik kot štromar, cevi so lepo vodoravno in navpično, kabli pa?
motorni
Jah to se mi pa ne da uredit.
Neke vrste testno okolje za moje grelne eksperimente je to in če bi moral cel wiring management razkopavat vsakič, ko potegnem kakšen nov senzorček kam, bi se mi zmešalo. Ko bom enkrat vse skupaj prestavil in delal ''za zmeraj'' bom tudi kanale potegnil, do takrat pa gre vse po najkrajši poti.. 
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Pijem malvazijo po hranjenju z lignjevim golažem in polento, uff, ke fino je

Kuham dobro voljo

AEgir napisal/-a:Danes sem izdelal-dodal še en, tretji krog ogrevanja. Nastal je že pravi steampunk kaos.
Ta slika je pododobna kot inštalacija na tvojem čolnu
Najbrž je bil isti mojster
LP
Boris
Boris
Isti, isti. Kovačeva kobila. 
Kaj to pomeni, dati tretji krog ogrevanja? Tretji vir (npr. plinska peč, toplotna črpalka) al način ogrevanja (talno, stensko, radiatorji itd.)?
Vira sta dva, toplotna črpalka in vplinievalna peč na drva, 18+25kw. Oba vira grejeta 1.5m2 zalogovnik.
Peč na drva ima svoj avtomatski mešalni krog z motornim ventilom (namesto počasnega ladomata), do 72°C greje samo sebe, kar je nad 72 pa gre v zalogovnik. Toplotna ima svoj direktni krog.
Pol sta pa dva temperaturna kroga, visoko in nizko temperaturni in trije hidravlični krogi. (Tretjega sem dodal zadnjič)
V visoko temperaturnem krogu je hidravlični krog dela hiše, ki ima radiatorje.
V nizko temperaturnem krogu sta dva hidravlična kroga za talno gretje, vsak s po 1000m cevi.
V prejšnjem stanju sem imel za nizkotemperaturni del samo nadzor nad temperaturo dvižnega voda, zdaj pa sem montiral celo avtomatiko tudi za ta del in dodal še en hidravlični krog za drugo nadstropje.
To je blo stanje pred zadnjim posegom:

Peč na drva ima svoj avtomatski mešalni krog z motornim ventilom (namesto počasnega ladomata), do 72°C greje samo sebe, kar je nad 72 pa gre v zalogovnik. Toplotna ima svoj direktni krog.
Pol sta pa dva temperaturna kroga, visoko in nizko temperaturni in trije hidravlični krogi. (Tretjega sem dodal zadnjič)
V visoko temperaturnem krogu je hidravlični krog dela hiše, ki ima radiatorje.
V nizko temperaturnem krogu sta dva hidravlična kroga za talno gretje, vsak s po 1000m cevi.
V prejšnjem stanju sem imel za nizkotemperaturni del samo nadzor nad temperaturo dvižnega voda, zdaj pa sem montiral celo avtomatiko tudi za ta del in dodal še en hidravlični krog za drugo nadstropje.
To je blo stanje pred zadnjim posegom:

Nazadnje spremenil AEgir, dne Po Dec 07, 2020 13:26, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Lahk razložiš hidravlični krog? Zakaj se tak reče in kaj je to?
Hidravlični krog je vsak krog v katerem je medij tekočina pod pritiskom. V mojem primeru ima gretje 5 črpalk, 9 hidravličnih krogov in prideta še vsaj dva.
Torej imamo recimo kot je pri meni zalogovnik v katerem je voda pri 90°C. Rabim pa na dveh koncih vodo s 32°C, na enem pa s 60°C.
Da bi to dosegel uporabim dva mešalna kroga, ki vodo zmešata z 90°C na 32°C in 60°C, po tem pa še to razdelim na ločene kroge kolikor jih pač potrebujem. V primeru talnega gretja, dva.
Torej imamo recimo kot je pri meni zalogovnik v katerem je voda pri 90°C. Rabim pa na dveh koncih vodo s 32°C, na enem pa s 60°C.
Da bi to dosegel uporabim dva mešalna kroga, ki vodo zmešata z 90°C na 32°C in 60°C, po tem pa še to razdelim na ločene kroge kolikor jih pač potrebujem. V primeru talnega gretja, dva.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
No zdaj vem...
-
al
polanc napisal/-a:Vzam 5 l po kolektorju krat 8 kolk predvidevam da jih imaš je 40 litrov..vrže 4 l razteznostne SAMO za kolektorje plus si poračunaj še cevi..v izmenjevalcu je pa enih 15 m colskih cevi če je kupljen,naš je doma narjen kot so tud kolektorji,bojlerji...
vzel bom 2x 35l
pomoje bo to ok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost