Izvršba iz HR
Moderatorji: moderator2, moderator
Izvršba iz HR
Dobil sem priporočeno predlog za izvršbo od javnog bilježnika iz Pule, da nisem plačal parkiranja leta 2014 v znesku 60 kn. Se ne spomnim tega, je pa zraven priložena slika (ki po resnici ne vem kje je posneta ). Znesek je 1850 kn. Ima kdo izkušnje s tem ?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Ta vikend je bilo o tem govora po televiziji, vendar se ne spomnim na kateri. Kolikor se spomnim iz prispevka točno to zadevo obravnava informacijska pooblaščenka, ker iz CRO niso LEGALNO po uradni poti pridobili informacij o lastnikih. Bilo je omenjeno tudi kam se obrniti v tem primeru.
Poišči, poizvedi in tukaj objavi.
LP NT
Poišči, poizvedi in tukaj objavi.
LP NT
če je že tako daleč, jim odgovori, da je tega dne ob tem času vozilo uporabljal tvoj sorodnik iz srbije (npr. petrović vukadin, lole ribara 5 beograd), menim, da si s tem "dokazal" da prekrška nisi storil, kot predpisuje 1. odst. 8. čl. ZPrCP (smiselno enaki so hr predpisi - bom kasneje poiskal):
8. člen
(odgovornost lastnika vozila)
(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
(2) Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek njihova odgovorna oseba.
(3) Lastnik, imetnik pravice uporabe vozila oziroma voznik, kateremu je bilo tako vozilo zaupano za vožnjo, ne sme omogočiti, dopustiti ali dovoliti vožnjo vozila osebi, ki kaže znake nezanesljivega ravnanja ali osebi, ki ne sme voziti tega vozila.
8. člen
(odgovornost lastnika vozila)
(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
(2) Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek njihova odgovorna oseba.
(3) Lastnik, imetnik pravice uporabe vozila oziroma voznik, kateremu je bilo tako vozilo zaupano za vožnjo, ne sme omogočiti, dopustiti ali dovoliti vožnjo vozila osebi, ki kaže znake nezanesljivega ravnanja ali osebi, ki ne sme voziti tega vozila.
Pri nas je zagotovo (preverjeno) tako:
Če dobiš po pošti kazen, kar pomeni, da te niso identificirali ob prekršku, dostaviš potrdilo kakšnega poslovnega partnerja, da si bil tega in tega dne z njim na službenih opravkih z njegovim avtom skupaj z ugovorom.
To je vse.
Sam sem to opcijo izkoristil 2x (službeni avto) in obakrat je bila kazen stornirana (enkrat stacionarni radar in enkrat prekoračeno trajanje parkiranja). Je pa v obeh primerih prišla kazen od mestnega redarstva in ne policije.
Za lepo njihovo ne vem ampak sumim, da imajo tudi podobno "cako" v zakonu.
V Avstriji je drugače. Tam imajo zakon da najprej plačaš in se šele potem buniš...
Če dobiš po pošti kazen, kar pomeni, da te niso identificirali ob prekršku, dostaviš potrdilo kakšnega poslovnega partnerja, da si bil tega in tega dne z njim na službenih opravkih z njegovim avtom skupaj z ugovorom.
To je vse.
Sam sem to opcijo izkoristil 2x (službeni avto) in obakrat je bila kazen stornirana (enkrat stacionarni radar in enkrat prekoračeno trajanje parkiranja). Je pa v obeh primerih prišla kazen od mestnega redarstva in ne policije.
Za lepo njihovo ne vem ampak sumim, da imajo tudi podobno "cako" v zakonu.
V Avstriji je drugače. Tam imajo zakon da najprej plačaš in se šele potem buniš...
AS napisal/-a:V bistvu je pošta od odvetnika iz Pule.
Ki ima v Kopru odprt račun in se lahko placa kar tukaj v Sloveniji
Bi bil pa v tvojem primeru previden in ne bi plačeval nič, dokler se ne razišče ozadje. Vsekakor imaš zoper sklep o izvršbi pravico do ugovora in greš posledično na (slovensko) sodišče. Predlog za izvršbo ne pomeni za tebe nič, ker je veliko vprašanje če bo sodišče sploh izvršbo s sklepom dovolilo.
AS napisal/-a:ne bo šlo, imajo napisano da odgovarja lastnik vozila ne uporabnik
v hr je postopek tak, da kadar voznik ni bil identificiran (kot je primer pri parkiranju), mu je policija, redarstvo, ... (oz. tisti ki je ugotovil prekršek) dolžan poslati vprašalnik, v katerem se nato lastnik izjasni, med drugim tudi, kdo je takrat vozilo uporabljal itn,
v tvojem primeru, če tega vprašalnika nikoli nisi dobil, gre za postopkovno pomanjkljivost, ki bi lahko kot taka pomenila, da izvršba sploh ne more biti dovoljena
Podoben primer sem imel pred leti, le da od dovetnika iz Kopra (parkiranje v Puli). Vljudno sem mu odgovoril, da vozila nisem vozil jaz, ampak moj bližnji, zoper katerega nisem dolžan pričat, poslal kopijo potnega naloga in računa hotela, kot dokazilo, da dotičnega dne nisem bil v Puli in potem je bil mir 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov