Turistična taksa
Moderatorji: moderator2, moderator
Turistična taksa
Prijatelji imajo nekje v bližini Umaga parcelo in na njej prikolico,vseskozi jim grozijo inšpektorji z opomini, da ne smejo bit tam in da morajo umaknit vse kar je na parceli.. a naši se ne dajo
in so tam vsako leto ponovno, ne glede na vlome in pustošenje bogve koga.. mene pa nekaj zanima.. kam se lahko prijavijo če so na svoji zemlji, da poravnajo takso, oziroma ali je komu poznano kaj se ta trenutek dogaja s prikolicami v Puli, baje jih pečatijo.. ta zakonodaja ni nikomur jasna, niti njihovim inšpektorjem ne..ima kdo kake informacije v zvezi s tem?
MORJE, ŠIROKA CESTA..
ja poznam jaz tudi ene take, imajo parcelo nekje v istri, lahko so gor čez dan ampak tudi šotoea ne smejo met gor, jaz se tudi ne bi dal. Jaz sicer ko grem v dalmacijo se prijavim na policiji in to je to, ne plačujem taxe in me ni še nihke vprašal če sem plačal, me itak jebejo na radarje tam kjer ni treba, no res pa je da sem v hiši ki je last fotra moje boljše polovice.sicer je on slo državljan.
- Masterpiece
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana
- Kontakt:
Mi imamo parcelo v Kavranu - mala vasica pri Puli.Imamo svojo parcelo, vendar pa ni zazidljiva kar pomeni da si čez dan lahko gor in delaš kar hočeš, ne smeš pa spati, pa če je to šotor, prikolica ali pa avtodom.Do lanskega leta smo se lahko prijavljali na številko parcele oz Ime vasi ( Kavran ) BB - bez broja in je bilo vse ok.Razen seveda spanja.Lani pa so turističnim agencijam kjer smo se prijavljali to prepovedali in se sedaj ne moremo več prijavljati na BB..2 leti nazaj so nas ob 6 zjutraj zbudili policaji in inšpekcija in nam dali kazen 1000 HRK za spanje.Ker smo bili prijavljeni je bilo ostalo ok če ne bi še to plačali.No letos pa so zgleda še bolj zaostrili in če te dobijo ti lahko zapečatijo kjer si pač spal - avtodom, prikolica.Nimaš kaj.Imamo parcelo kjer lahko delaš karkoli ne smeš pa spati.Pač reskiraš in se ne daš.To počnemo že 15 let.Upamo da bomo kdaj prišli v zazidalni načrt in bo potem vse bolje.
So mi pa sosedje za 1. maj razlagali da obstaja možnost da se zglasiš na sodišču da ti izdajo nek zahtevek s katerim greš direktno na policijo in se prijaviš.Stal naj bi par 10 Hrk neglede za koliko časa se prijavljaš.Je pa to samo prijava.Še vedno ne smeš spati na neurejenem in nezazidljivem zemljišču.Žal
So mi pa sosedje za 1. maj razlagali da obstaja možnost da se zglasiš na sodišču da ti izdajo nek zahtevek s katerim greš direktno na policijo in se prijaviš.Stal naj bi par 10 Hrk neglede za koliko časa se prijavljaš.Je pa to samo prijava.Še vedno ne smeš spati na neurejenem in nezazidljivem zemljišču.Žal
.
.
Bodimo logični.
Kaj ima kdo v lasti mu lepo piše na kupoprodajni pogodbi. Njivo, travnik, gozd, zazidljivo zemljišče, komunalno urejeno gradbeno zemljišče, itd.
Kaj pomeni to za lastnika in kaj za "oblast", je tudi jasno. Sam sem mnenja, da se tukaj prevečkrat meša "hruške in jabolka za krompir".
Prepričan sem, da se iz naslova lastništva ne dobi tudi pravica do bivalnega uživanja lastnine. Nikjer verjetno ne moreš kupit travnik in na njem živet pol leta. Saj so primeri tudi v nam ljubi SLO, ko ti ne dovoljujejo neke samovolje. Res so prodajali, konkretno na HR, kot da bodo zazidljive v kratkem in podobno, toda kjer se to ni zgodilo je pa to kar je. Njiva, travnik, "šikara" in podobno.
Vsak se mora sam odločiti kaj bo počel s svojo lastnino. Verjamem, da je tudi šikaniranja in navadnega "zaj******ja, ki ga nikomur ne privoščim, kar nekaj.
Je že bilo na drugih postih, tudi o tej temi, pa malo prebrskajte.
Da ne bi mislili, da jih nimam sam poln kufer, ker so mi s takimi in podobnimi "srali" skoraj dvajset let, ko sem živel kot tujec v Istri na svoji parceli (kupljena z vsemi dovoljenji in komunalno urejena), v svoji hiši(legalno zgrajeni z vsemi papirji, vpisana taka kot je v ZK), pa uradno nisem nikoli v vseh letih prespal niti ene noči v njej drugače kot turist.
Dolga in žolčna zgodba, ki ima konec. Prodal,da sem sedaj samo turist na HR.
Bi bil kar roman če bi hotel to opisat.
LP
.
.
Bodimo logični.
Kaj ima kdo v lasti mu lepo piše na kupoprodajni pogodbi. Njivo, travnik, gozd, zazidljivo zemljišče, komunalno urejeno gradbeno zemljišče, itd.
Kaj pomeni to za lastnika in kaj za "oblast", je tudi jasno. Sam sem mnenja, da se tukaj prevečkrat meša "hruške in jabolka za krompir".
Prepričan sem, da se iz naslova lastništva ne dobi tudi pravica do bivalnega uživanja lastnine. Nikjer verjetno ne moreš kupit travnik in na njem živet pol leta. Saj so primeri tudi v nam ljubi SLO, ko ti ne dovoljujejo neke samovolje. Res so prodajali, konkretno na HR, kot da bodo zazidljive v kratkem in podobno, toda kjer se to ni zgodilo je pa to kar je. Njiva, travnik, "šikara" in podobno.
Vsak se mora sam odločiti kaj bo počel s svojo lastnino. Verjamem, da je tudi šikaniranja in navadnega "zaj******ja, ki ga nikomur ne privoščim, kar nekaj.
Je že bilo na drugih postih, tudi o tej temi, pa malo prebrskajte.
Da ne bi mislili, da jih nimam sam poln kufer, ker so mi s takimi in podobnimi "srali" skoraj dvajset let, ko sem živel kot tujec v Istri na svoji parceli (kupljena z vsemi dovoljenji in komunalno urejena), v svoji hiši(legalno zgrajeni z vsemi papirji, vpisana taka kot je v ZK), pa uradno nisem nikoli v vseh letih prespal niti ene noči v njej drugače kot turist.
Dolga in žolčna zgodba, ki ima konec. Prodal,da sem sedaj samo turist na HR.
Bi bil kar roman če bi hotel to opisat.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
V Puli in okolici so turistični inšpektroji kar aktivni. Mi imamo v hiši vsaj 1X letno kontrolo. Postajajo vedno bolj zviti. Naredijo obhod, popišejo reg. številke avtomobilov in pridejo čez nekaj dni. Sicer vedno vljudno vprašajo, če smejo naprej, a kaj, če jih zavrneš, pa pridejo čez dve uri z policijo. Jaz se pač izmažem, da smo prispeli zjutraj, če pridejo popoldne in obratno. Potem pač na agencijo in plačat takso. Nekateri, ki pa priznajo, da so prišli pred dvema dnevoma in so ravno zvečer se hoteli prijavit, pač pokasirajo kazen. Po sistemu, oglobi, kar je čisto.
Je pa na parcelah, ki niso gradbene, prepovedano kampiranje, oziroma prenočevanje. Lahko imate prikolico, šotor, vendar vas ne smejo dobit, ko ste tam prespali. Lahko pa mirno uživate tam cel dan. Praksa okrog Pule je takšna, da se prikoličarji navadno prijavijo na nekem naslovu, potem ob obisku inšpekcije plačajo kazen. To naj bi bilo enkrat v sezoni, potem pa mir. To je bila praksa do sedaj, kako bo pa letos, pa je seveda vprašanje.
Poznam pa tudi primer, ko so bili lastniki preveč pametni in so navsezgodaj zjutraj dokazovali, da so prišli na parcelo že ob 5 uri in niso spali, čeprav jih je inšpektorica vrgla iz postelje. Potem ni zaleglo nič več. Pobrali so jim dokumente in imeli so 24 ur časa, da plačajo kazen, na določenem mejnem prehodu pokažejo položnico, dvignejo dokumente in izginejo iz Hrvaške. V potnem listu je bil žig: prepoved vstopa 6 mesecev.
Je pa na parcelah, ki niso gradbene, prepovedano kampiranje, oziroma prenočevanje. Lahko imate prikolico, šotor, vendar vas ne smejo dobit, ko ste tam prespali. Lahko pa mirno uživate tam cel dan. Praksa okrog Pule je takšna, da se prikoličarji navadno prijavijo na nekem naslovu, potem ob obisku inšpekcije plačajo kazen. To naj bi bilo enkrat v sezoni, potem pa mir. To je bila praksa do sedaj, kako bo pa letos, pa je seveda vprašanje.
Poznam pa tudi primer, ko so bili lastniki preveč pametni in so navsezgodaj zjutraj dokazovali, da so prišli na parcelo že ob 5 uri in niso spali, čeprav jih je inšpektorica vrgla iz postelje. Potem ni zaleglo nič več. Pobrali so jim dokumente in imeli so 24 ur časa, da plačajo kazen, na določenem mejnem prehodu pokažejo položnico, dvignejo dokumente in izginejo iz Hrvaške. V potnem listu je bil žig: prepoved vstopa 6 mesecev.
Problem ni samo na sami meji, bilo kaka policijska kontrola pri prekršku ali podobno in preverjanju identitete, te odkrijejo, in te imajo za kravo molznico.
Jaz bi počakal teh 6 mesecev, je itak hitro jesen in zima.
Jaz z mojimi se tudi nismo prijavili, pa sem takrat bil srečen, da se je inšpektor za turizam zadovoljil z 100 takratnimi DM (marke).
LP
Bom kar tu dal odgovor. Sedanjegastanja, zadnje 4 leta ne poznam, se je pa prej mama kot lastnica prijavila samo na policiji. Saj lastniki itak že plačujejo davek na nepremičnino.
LP
Jaz bi počakal teh 6 mesecev, je itak hitro jesen in zima.
Jaz z mojimi se tudi nismo prijavili, pa sem takrat bil srečen, da se je inšpektor za turizam zadovoljil z 100 takratnimi DM (marke).
LP
Bom kar tu dal odgovor. Sedanjegastanja, zadnje 4 leta ne poznam, se je pa prej mama kot lastnica prijavila samo na policiji. Saj lastniki itak že plačujejo davek na nepremičnino.
LP
Ja, prijaviš se lahko tudi na policiji (MUP), ne samo tisti, ki je prijavljen, tudi ostali (obvezna prisotnost lastbika ob prijavi na policijski postaji), ampak takso moraš kljub temu plačat. Pavšal pa lahko prijavijo samo hrvaško državljani. Bojda so letos neke korenite spremembe, ampak nimam pojma, kaj. Poenostavitve sigurno ne.
Je pa res, da vikendaši plačujemo poleg davka, vse storitve (komunala,....)enako, kot domačini, ki živijo tam 365 dni/leto. Pa še turistično takso moramo plačat.
Je pa res, da vikendaši plačujemo poleg davka, vse storitve (komunala,....)enako, kot domačini, ki živijo tam 365 dni/leto. Pa še turistično takso moramo plačat.
.
Identična stvar kot v Kranjski gori, Bohinju, Portorožu in ostalih turističnih krajih.
Fantje ne ga biksat, ker ne boste izumili nove tople vode!
LP
Ja, prijaviš se lahko tudi na policiji (MUP), ne samo tisti, ki je prijavljen, tudi ostali (obvezna prisotnost lastbika ob prijavi na policijski postaji), ampak takso moraš kljub temu plačat. Pavšal pa lahko prijavijo samo hrvaško državljani. Bojda so letos neke korenite spremembe, ampak nimam pojma, kaj. Poenostavitve sigurno ne.
Identična stvar kot v Kranjski gori, Bohinju, Portorožu in ostalih turističnih krajih.
Fantje ne ga biksat, ker ne boste izumili nove tople vode!
LP
pajer 1
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Prijavnina, katera je ta "večji" strošek, se plača samo pri prvi prijavi. Vsako nadaljne prijavljanje, pa samo plačaš tur. takso, ki je nekje 3 kune po osebi na dan, za odrasle, za majhne otroke ne plačaš nič. Tako je vsaj pri nas. Čez vikend, petek zvečer do nedelje popoldan, pa se tako nihče ne prijavi, ker imaš 24 ur časa od prihoda in če bo slučajno prišla kontrola ( še nikoli se ni zgodilo, da bi prišli soboto ali nedeljo ), si recimo prišel v soboto dopoldne, v nedeljo pa se itak že odpravljaš.
Imej pa vedno pri sebi papir od prve prijave, sicer imajo računalnike, ampak ziher je ziher, je rekla nuna in.....
LP
Imej pa vedno pri sebi papir od prve prijave, sicer imajo računalnike, ampak ziher je ziher, je rekla nuna in.....
LP
Na Krku (občina Dobrinj) mi vedno zaračunavajo prijavnino 10 kun po osebi (tudi za dojenčke). Ker nas je 6 (od tega 2 majhna otroka) se do sedaj za vikende nisem prijavljal. Ko sem se odjavljal sem celo pravociral uslužbenko v recepciji, da mlajših otrok ne odjavi, da naslednjič, ko pridem prišparam 20 kun, pa me je le debelo gledala.
Zame bi bilo sprejemljivo, če bi vsakič plačal takso, prijavo pa le enkrat. Kje to piše? Je to v zakonu, ali občinski odlok?
Zame bi bilo sprejemljivo, če bi vsakič plačal takso, prijavo pa le enkrat. Kje to piše? Je to v zakonu, ali občinski odlok?
mirno morje
.
.
Ma tale prijava je tako za rep privlečena.
Cena prijave naj bi bila obračun stroškov le te. Papir, čas itd. Je pa odvisna od urada do urada.
Menim, da bi lahko strošek prijave že vključili v samo taxo, pa ne bi bilo težav. Razvite turistične države vse take stroške zmeraj dajo, "skrijejo" v osnovno ceno in je potem manj balasta za dvigovat pritisk, tako zaželenim gostom. Skratka ne komplicirajo.
Birokracija, ki bo prisotna še kar nekaj časa, zato,ker se s tem okoričaščajo mali uradnički. To je ene vrste dohodek, ki se pa kar zgubi pri končnem obračunu. To trdim iz prakse. Pa smo spet v "kalnem".
LP
.
.
Ma tale prijava je tako za rep privlečena.
Cena prijave naj bi bila obračun stroškov le te. Papir, čas itd. Je pa odvisna od urada do urada.
Menim, da bi lahko strošek prijave že vključili v samo taxo, pa ne bi bilo težav. Razvite turistične države vse take stroške zmeraj dajo, "skrijejo" v osnovno ceno in je potem manj balasta za dvigovat pritisk, tako zaželenim gostom. Skratka ne komplicirajo.
Birokracija, ki bo prisotna še kar nekaj časa, zato,ker se s tem okoričaščajo mali uradnički. To je ene vrste dohodek, ki se pa kar zgubi pri končnem obračunu. To trdim iz prakse. Pa smo spet v "kalnem".
LP
.
pajer 1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost