Kaj bom/bi počel v penziji ?!

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Kaj bom/bi počel v penziji ?!

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Feb 06, 2021 16:06

Sej sem še daleč do tam, nisem tolk star, niti si ne želim še prav kmalu v penzijo, ampak imam pa eno samo veliko idejo/željo o tem kaj bom/bi rad takrat počel.

Poleg tega, da bi se selil nekam bliže morju, si bom do takrat omislil mal vecjo jadrnico in najprej vsaj za dva meseca odrinil proti jugu. Prej si kaj vec kot za teden ne bom mogu privoscit, takrat pa bi rad obiskal vse otoke jadrana. To za zacetek, potem pa naprej. Pod jadri seveda :)

Pa vi?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Kaj bom/bi počel v penziji ?!

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 06, 2021 16:12

Nočem ti kvarit sanj, ampak a si kdaj pomislil, koliko boš recimo pri 65, ali 70 letih še sposoben sam upravljat večjo jadrnico?
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » So Feb 06, 2021 16:38

Tudi jaz sem razmišljal pred leti kot ti 1stofficer. Sedaj pa je tako kot je napisal H2O, ravno v teh letih, penzija pa nekaj zdravstvenih težav in je to to. Sanjam bolj o motornjaku.

lp.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Feb 06, 2021 17:32

H2O napisal/-a:Nočem ti kvarit sanj, ampak a si kdaj pomislil, koliko boš recimo pri 65, ali 70 letih še sposoben sam upravljat večjo jadrnico?

Delam na tem in niti slučajno ne razmišljam o tem da bom morda bolan ! Ko sem mel na Nizozemskem privezano barko v eni marini mi je bil sosed en 85 let star Nemec. Skoraj vsak teden za vikende je bil na svojem 33 clipperju - SAM ! Tudi plul sam. Kaj pa je dons 70? Večina je še čist opravilnih, sploh navtikov. Skačejo po barkah kot gamsi :) Optimizem velja ! :!: :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Feb 06, 2021 17:44

No pa naj jaz rečem katero o tem. Kot 1stofficer, sem razmišljal tudi jaz, le da jadrnica mi ne leži. Dve leti pred penzijo, sem si rekel isto, nekaj nabavit za penzionistično potepanje. Nabavil polispodrivno barko, takih mer, da jo lahko vozim tudi domov in, da bom imel mirno spanje. Ker se z ženo voziva sama in pes, sem našel Seawey Arena 740 ali kasneje so jo, ko je prevzel Elan-Adria, je bila Adrie Event 750. Pruredil sem jo po svojih željah. Sedaj pa že 10 let plujeva po Jadranu. Obereva za enkrat, večina otokov, še kar nekaj bo pa še treba. Prvi motor je bil Lombardini 30KM 4 cil. dizel, potovalka 5-5.5 vozla, po dveh letih sem kupil novega Lombardinija 2204M 60km tudi dizel, potovalka 7 vozlov, letos pa bom vgradil Yanmar 100KM in potovalka bo 10-12 vozlov. Pri prvem motorju 30KM, sva bila tudi na Visu. Res ni neka brzina, ampak tudi počasi se daleč pride. Bila sva tudi na Pelješcu in Korčuli, letos pa si želim na Lastovo ali pa do Metkoviča po Neretvi. Bomo videli. Ponavadi sva na vodi mesec dni, nato pa še parkrat po kak teden. Na barki je trda streha, ki sem jo podaljšal do krme, tako, da slabo vreme(dež)me ne moti, ob straneh pa se popolnoma zapre. Na sezono porabim med 400-450 litrov nafte, pitne vode 120L, goriva 170L, od tega 45 rezerve, ki je ne trošim, le na koncu sezone jo pokurim. Nič nama ne manjka, vse imava kar imajo tudi večji, tako, da če bo še zdravje, kot do sedaj, bova še kar nekaj časa mešala vodo.
mašinfirer
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 06, 2021 20:13

habibi Vll napisal/-a:No pa naj jaz rečem katero o tem. Kot 1stofficer, sem razmišljal tudi jaz, le da jadrnica mi ne leži. Dve leti pred penzijo, sem si rekel isto, nekaj nabavit za penzionistično potepanje. Nabavil polispodrivno barko, takih mer, da jo lahko vozim tudi domov in, da bom imel mirno spanje. Ker se z ženo voziva sama in pes, sem našel Seawey Arena 740 ali kasneje so jo, ko je prevzel Elan-Adria, je bila Adrie Event 750. Pruredil sem jo po svojih željah. Sedaj pa že 10 let plujeva po Jadranu. Obereva za enkrat, večina otokov, še kar nekaj bo pa še treba. Prvi motor je bil Lombardini 30KM 4 cil. dizel, potovalka 5-5.5 vozla, po dveh letih sem kupil novega Lombardinija 2204M 60km tudi dizel, potovalka 7 vozlov, letos pa bom vgradil Yanmar 100KM in potovalka bo 10-12 vozlov. Pri prvem motorju 30KM, sva bila tudi na Visu. Res ni neka brzina, ampak tudi počasi se daleč pride. Bila sva tudi na Pelješcu in Korčuli, letos pa si želim na Lastovo ali pa do Metkoviča po Neretvi. Bomo videli. Ponavadi sva na vodi mesec dni, nato pa še parkrat po kak teden. Na barki je trda streha, ki sem jo podaljšal do krme, tako, da slabo vreme(dež)me ne moti, ob straneh pa se popolnoma zapre. Na sezono porabim med 400-450 litrov nafte, pitne vode 120L, goriva 170L, od tega 45 rezerve, ki je ne trošim, le na koncu sezone jo pokurim. Nič nama ne manjka, vse imava kar imajo tudi večji, tako, da če bo še zdravje, kot do sedaj, bova še kar nekaj časa mešala vodo.

Vse si lepo napisal :) ampak si nekaj od porabe pozabu :wink:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Feb 06, 2021 20:23

:oops: :oops: Ups del obvezne opreme, 20L belega, 10L črnega, 3 platoje piva, 2L travarce, 3 flaše wiskija, 4 platoje radenske, 10 flašk Underberga, 20L soka aloe vera, od Naturte-segedin, filane paprike, prebranac, pasulj, 4 suhe salame, 10 suhih klobas, 2kg prave kave, čevapčiči,fajfa, zobotrebci... :wink: :lol: morske dobrote po potrebi in seveda oborožitev :wink: :wink: Alesjo verjetno si mislil te zadeve :shock: :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 06, 2021 20:39

habibi Vll napisal/-a::oops: :oops: Ups del obvezne opreme, 20L belega, 10L črnega, 3 platoje piva, 2L travarce, 3 flaše wiskija, 4 platoje radenske, 10 flašk Underberga, 20L soka aloe vera, od Naturte-segedin, filane paprike, prebranac, pasulj, 4 suhe salame, 10 suhih klobas, 2kg prave kave, čevapčiči,fajfa, zobotrebci... :wink: :lol: morske dobrote po potrebi in seveda oborožitev :wink: :wink: Alesjo verjetno si mislil te zadeve :shock: :lol:

SEVEDA, kar je najpomembneje :D :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 06, 2021 21:14

Čokolado Janko imate tud s seboj,preverjeno.. :D
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » So Feb 06, 2021 22:03

habibi Vll napisal/-a:No pa naj jaz rečem katero o tem. Kot 1stofficer, sem razmišljal tudi jaz, le da jadrnica mi ne leži. Dve leti pred penzijo, sem si rekel isto, nekaj nabavit za penzionistično potepanje. Nabavil polispodrivno barko, takih mer, da jo lahko vozim tudi domov in, da bom imel mirno spanje. Ker se z ženo voziva sama in pes, sem našel Seawey Arena 740 ali kasneje so jo, ko je prevzel Elan-Adria, je bila Adrie Event 750. Pruredil sem jo po svojih željah. Sedaj pa že 10 let plujeva po Jadranu. Obereva za enkrat, večina otokov, še kar nekaj bo pa še treba. Prvi motor je bil Lombardini 30KM 4 cil. dizel, potovalka 5-5.5 vozla, po dveh letih sem kupil novega Lombardinija 2204M 60km tudi dizel, potovalka 7 vozlov, letos pa bom vgradil Yanmar 100KM in potovalka bo 10-12 vozlov. Pri prvem motorju 30KM, sva bila tudi na Visu. Res ni neka brzina, ampak tudi počasi se daleč pride. Bila sva tudi na Pelješcu in Korčuli, letos pa si želim na Lastovo ali pa do Metkoviča po Neretvi. Bomo videli. Ponavadi sva na vodi mesec dni, nato pa še parkrat po kak teden. Na barki je trda streha, ki sem jo podaljšal do krme, tako, da slabo vreme(dež)me ne moti, ob straneh pa se popolnoma zapre. Na sezono porabim med 400-450 litrov nafte, pitne vode 120L, goriva 170L, od tega 45 rezerve, ki je ne trošim, le na koncu sezone jo pokurim. Nič nama ne manjka, vse imava kar imajo tudi večji, tako, da če bo še zdravje, kot do sedaj, bova še kar nekaj časa mešala vodo.

Če boš šel po Neretvi do Metkovičev se ustavi v Kominu. Tam imam jaz barko privezano..pri trgovini. Pa spijemo kak deci, al pa liter. Imam vrhunski plavac. Od Plenkovičevega enologa ;)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Feb 06, 2021 22:10

Zapisal, če bom dol, se oglasim. Verjetno konec julija.
mašinfirer
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Feb 06, 2021 23:26

Danes je žal tako da moram poleg seksa tudi cele dneve delat. No ko bom v penziji moram nadoknaditi vse kar sem zaradi dela izpustil. :mrgreen:
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Feb 07, 2021 08:35

H2O napisal/-a:Nočem ti kvarit sanj, ampak a si kdaj pomislil, koliko boš recimo pri 65, ali 70 letih še sposoben sam upravljat večjo jadrnico?

....kot vse kaže, bom od septembrana dalje v penziji, ....jebiga,nekaterim nam rata v penzijo pririnit tudi pred 65 letom,....
Planov pa še nič ne delam,....moram najprrej probat kakšna bo ta služba :D :D
Želja je zamenjat čoln za metr daljši (da bo gor kuhalnik in wc),...pa me mal skrbi nova hr. zakonodaja zarad črnih tankov, ki jih na 6,5 do 7m dolžine nimaš kam stlačit. Pa ideja je, da bi bil čoln poizpodrivni osovinec....kjer pa me žena opozarja, da bo to za moj karater prepočasno plovilo....
Bom videl jeseni kako bo. Letos še ostajam na starem dobrem belliggardu, drugo leto, pa morda zamenjam,....
H2O, včasih pride penzija hitreje kot pričakuješ,.....jaz sem planiral delat še 2-3 leta, pa je decembra v 14 dneh pala odločitev, da zaključim,....čudna so pota gospodova.....
mirno morje
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 07, 2021 08:53

Roman 1 skidej se ob prvi priliki, ko jo boš imel. Mene so silili naj delam še naprej in bom dobival ob plači še 20% dodatka od eventuelne penzije. Dobr da nisem šel v to varianto!! Ne rabiš črnega tanka, niti ta pravega WC. Jaz imam kemičnega, ki ga uporablja le žena, jaz imam morje, kot večina ostalih. Je pa to stvar navade in želje.
mašinfirer
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 07, 2021 08:57

Nikogar ne podcenjujem. Najbrž je marsikdo sposoben samostojno jadrat tudi pri 80, ampak to so prej izjeme, kot pravilo. Poznam upokojence, ki so pred upokojitvijo zagotavljali, da bodo potovali po svetu, ko bodo enkrat v penziji, zdaj pa nikamor ne potujejo, ker imajo čas, nimajo pa volje, zdravja, denarja....

Kdor si želi potovat, ali jadrat, naj ne odlaša do penzije, ker je vprašanje, če bo takrat to še lahko počel.

Jaz sem recimo prepotoval že vse celine in dvomim, da se mi bo dalo toliko potovat, ko bom enkrat v penziji. Takrat si želim mirno živet nekje na toplem ob morju z manjšo motorno barko, ki jo bom lahko sam upravljal. Ne predstavljam si pa, da bi pri 70 živel na jadrnici in jo moral sam rihtat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov