Cene bark
Moderatorji: moderator2, moderator
Cene bark
Tukaj lahko nadaljujemo debato o cenah bark, ki smo jo začeli v tej temi: http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?f=12&t=27507
Re: Cene bark
Nikola T. napisal/-a:Polanc, za nas jadralce ni "zime".
Se strinjam Nikola T. Višje cene (ali celo pomanjkanje) goriva ne bodo zmanjšale povpraševanja po jadrnicah, ampak ga bodo kvečjemu še zvišale, ker jadrnice porabijo bistveno manj goriva, kot motorne barke in zaradi dražjega goriva prodaja jadrnic ne bo nižja, ampak najbrž še višja.
Gledano cene bark je tako kot je, vsi vidimo, da letijo v nebo. Moja opažanja so, da sta se zgodilo nekaj takega po segmentih:
1. manjše barke, čolni, gliserji, gumenjaki, nekje do 8 metrov:
Cene so dejanso šle v nebo, predvsem na Jadranu, pa tudi zunaj.
Razlog bi rekel, da je ogromno dodatnega denarja na trgu, ki je prišel iz štumfa, pa je sedaj bolje, da je investiran.
2. barke bivalne, recimo med 8 in 12 metri. Cene pri nas so se močno povišale, vendar realno v % manj, kot v nižjem segmentu. Cene v tujini so tudi poskočile vendar v % bistveno manj kot pa pri nas na Jadranu.
3. večje barke, preko 12 metrov, predvsem preko recimo 45 ft. Cene po moji oceni niso kaj posebej višje, kot so bile, vsaj ne zunaj. Zagotovo je malce težje dobiti kaj pametnega, vendar so cene realno enake ali pa vsaj zelo podobne, kot so bile. Pri nas na Jadranu so tudi te cene malo poskočile, vendar smo ta segment bark podobno kot srednji segment imeli močno podcenjen in so se včasih prodajale za res smešno ceno... Zakaj? Ja nemec zagotovo ni hotel kupit od balkanca, tudi jaz ne grem po rabljen avto v Albanijo...
Sedaj se je mogoče to malo spremenilo po zaslugi večjih brokerjev, ki so v zadnjih letih začeli delati tudi take transferje in je končno zaživel "evropski trg". Realno je to tudi za pričakovati, v segmentu nekaj 100 tisoč EUR so kupci, ki so imeli denar že prej in ga imajo tudi sedaj. Ni neke velike spremembe in ni dodatnega denarja "iz štumfa" na trenutnem trgu, ker 400.000 ali 700.000 EUR pač ne potegneš ven iz "kalcete" od prihrankov.
1. manjše barke, čolni, gliserji, gumenjaki, nekje do 8 metrov:
Cene so dejanso šle v nebo, predvsem na Jadranu, pa tudi zunaj.
Razlog bi rekel, da je ogromno dodatnega denarja na trgu, ki je prišel iz štumfa, pa je sedaj bolje, da je investiran.
2. barke bivalne, recimo med 8 in 12 metri. Cene pri nas so se močno povišale, vendar realno v % manj, kot v nižjem segmentu. Cene v tujini so tudi poskočile vendar v % bistveno manj kot pa pri nas na Jadranu.
3. večje barke, preko 12 metrov, predvsem preko recimo 45 ft. Cene po moji oceni niso kaj posebej višje, kot so bile, vsaj ne zunaj. Zagotovo je malce težje dobiti kaj pametnega, vendar so cene realno enake ali pa vsaj zelo podobne, kot so bile. Pri nas na Jadranu so tudi te cene malo poskočile, vendar smo ta segment bark podobno kot srednji segment imeli močno podcenjen in so se včasih prodajale za res smešno ceno... Zakaj? Ja nemec zagotovo ni hotel kupit od balkanca, tudi jaz ne grem po rabljen avto v Albanijo...
Sedaj se je mogoče to malo spremenilo po zaslugi večjih brokerjev, ki so v zadnjih letih začeli delati tudi take transferje in je končno zaživel "evropski trg". Realno je to tudi za pričakovati, v segmentu nekaj 100 tisoč EUR so kupci, ki so imeli denar že prej in ga imajo tudi sedaj. Ni neke velike spremembe in ni dodatnega denarja "iz štumfa" na trenutnem trgu, ker 400.000 ali 700.000 EUR pač ne potegneš ven iz "kalcete" od prihrankov.
A to govoriš za rabljene barke, ali nove?
Dodaten razlog je strah pred inflacijo. Dokler ni bilo inflacije (oziroma je bila celo deflacija), je folk puščal denar v štumfu, inflacija ga je pa še dodatno spodbudila k nakupom, ker bo jutri vse dražje
Inflacija torej spodbuja potrošnjo
Tako
Pa še vedno noče razen, če nima druge izbire
admin napisal/-a:Razlog bi rekel, da je ogromno dodatnega denarja na trgu, ki je prišel iz štumfa, pa je sedaj bolje, da je investiran.
Dodaten razlog je strah pred inflacijo. Dokler ni bilo inflacije (oziroma je bila celo deflacija), je folk puščal denar v štumfu, inflacija ga je pa še dodatno spodbudila k nakupom, ker bo jutri vse dražje
Inflacija torej spodbuja potrošnjo
admin napisal/-a:Ja nemec zagotovo ni hotel kupit od balkanca, tudi jaz ne grem po rabljen avto v Albanijo...![]()
Tako
Pa še vedno noče razen, če nima druge izbire
H2O napisal/-a:admin napisal/-a:Razlog bi rekel, da je ogromno dodatnega denarja na trgu, ki je prišel iz štumfa, pa je sedaj bolje, da je investiran.
Dodaten razlog je strah pred inflacijo.
Ja točno to, saj sem napisal, da je izgleda, da je sedaj bolje, da je denar investiran, kot pa v štumfu.
Problem je, ker bo balon počil slej kot prej. Navtika itak nima nobene veze, ker je to marginalno na svetovnem trgu, so pa tukaj nepremičnine, kar je pa že druga zgodba... Pa še kak davek na to dobimo in bo spet jokanje.
Te napovedi so zelo nehvaležne. Jaz sem bil na začetku epidemije koronavirusa prepričan, da se bo povpraševanje po barkah močno zmanjšalo, če že ne ustavilo. Zgodilo se je pa ravno obratno.
Tudi za cene nepremičnin dvomim, da se bodo občutno znižale ob skoraj 10 odstotni letni inflaciji
Kar se tiče davka na nepremičnine, je pa Ivo Boscarol zadnjič lepo povedal: nepremičnine so Slovencem svete in če jih bo ta vlada poskusila preveč obdavčit, bodo kolesa pred parlamentom zamenjale kose
Tudi za cene nepremičnin dvomim, da se bodo občutno znižale ob skoraj 10 odstotni letni inflaciji
Kar se tiče davka na nepremičnine, je pa Ivo Boscarol zadnjič lepo povedal: nepremičnine so Slovencem svete in če jih bo ta vlada poskusila preveč obdavčit, bodo kolesa pred parlamentom zamenjale kose
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov