Pohlep je dober?

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Pohlep je dober?

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 13, 2022 22:14

H2O je v nekaj temah dal vtis, da zagovarja trditev, da je pohlep dober, npr.: Klik, klik.
H2O napisal/-a:Pohlep je človeška lastnost, pa če si to priznamo, ali ne.

https://www.youtube.com/watch?v=MEaJYeRpl1g

Problem je, če ti pohlep zamegli razum in postaneš žrtev prevarantov in kriminalcev; ali še huje, sam postaneš prevarant in kriminalec.

Ni problem, če si želiš višjo plačo od minimalca, ampak če si se pripravljen za višji zaslužek ukvarjat s kriminalom.

H2O napisal/-a:Pohlep sam po sebi sploh ni slab. Brez njega ne bi bilo napredka in bi še danes živeli v jamah.

Tudi denar sam po sebi ni slab in ne kvari ljudi. Samo potencira njihove lastnosti. Kdor je zoprn, nesrečen, ali pokvarjen, bo z več denarja še bolj zoprn, nesrečen, ali pokvarjen. Kdor je srečen, velikodušen in radodaren, bo pa z več denarja še bolj srečen, velikodušen in radodaren.

Btw, kdor lahko, naj si na Netflixu pogleda film The Tinder Swindler, ki govori o tem, kako je prevarant iz Izraela obral naivne ženske za milijone.

H2O napisal/-a:
snwl napisal/-a:There is enough on Earth for everybody's need but not for everyone's greed.
Gandhi

Greed is good.

Gordon Gekko
H2O napisal/-a:
Kovač napisal/-a:s takšnim načinom, bi zadušili človeški neomejen pohlep.

Človeškega pohlepa ne more nihče zadušit, ker je zapisan v naših genih. Kdor misli, da ga lahko zaduši, je milo rečeno naiven.

Komunisti so ga poskušali zadušit, ker pač niso dovolj razumeli in upoštevali človeške narave. Zato je pa komunizem neslavno propadel.

Pa če smo že pri inflaciji. V bivši jugi smo imeli hiperinflacijo, kljub komunizmu... ali pa ravno zaradi njega.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 13, 2022 23:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Pohlep je dober?

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 13, 2022 22:40

Po mojem pa si nekje privzel napačen pomen za besedo pohlep.

Kolikor jaz vem, je v krščanstvu (ki je do prejšnjega stoletja imelo bistven vpliv na vzgojo in kulturo v naših krajih) opredeljevalo pohlep kot eno od 7 glavnih človeških slabosti (temu so rekli sedem tudi glavnih grehov - kar v slovenskem okolju ni isto kot smrtni greh, kar je v Slo wikipediji (in SLO časopisih, ki so črpali iz nje) napačno: za pravilno glej npr.: Klik). Ti so:

1. napuh
  2. pohlep
  3. pohota
  4. požrešnost
  5. zavist
  6. jeza
  7. lenoba

Nagnjenje k vsaki od teh slabosti je verjetno v vsakem od ljudi (H2O bi rekel v genih - jaz se ne strinjam čisto - ampak o tem s katerim koncem in koliko se ne strinjam kje drugje), krščanstvo pa mislim da je učilo, da je nagnjenje k tem pregreham posledica izvirnega greha in da nas je od tega odrešil Jezus s svojo smrtjo na križu.

Pri tem je pohlep že opredeljen kot bolestna, pretirana, do brezmejnosti prignana strast za zbiranjem: premoženja, moči, tudi drugega (npr. znanja...), napuh pa kot vzrok in seme za vse ostale glavne/kardinalne pregrehe oziroma slabosti.

Potreba po dovolj dobri zagotovitvi preživetja zase in za tiste, ki so nekomu drage (torej tudi dovolj in boljše... hrane, oblačil, znanja, varnosti... je del preživetvenega mehanizma človeške vrste, in brez nje kot vrsta najbrž ne bi več obstajali.

Pohlep pa je strastna težnja kopičiti (vse, na kar se usmeri) brez meja, v količinah, ki presegajo vse, kar bi mogel potrebovati ali uporabiti, in za vsako ceno (vključno s sesutjem planetarne ekologije itn.).

V tem pomenu besede pohlep se ne morem strinjati s trditvijo, da je pohlep dober.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Sep 14, 2022 06:22

Pohlep = ambicioznost - public relations?

Ali drugače, pohlepni ljudje so tisti, ki jim pri zadostni ambicioznosti manjka manir! Tako je lahko ista vsebina ob različni embalaži tretirana zelo različno. Ker pa vemo da to ni prav, se v prav/narobe vključi vzdržnost in uravnoteženost… sedaj smo zbegali slehernika.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 14, 2022 09:40

Marjan Tomki napisal/-a:H2O je v nekaj temah dal vtis, da zagovarja trditev, da je pohlep dober

Jaz ne trdim, da je pohlep dober, ampak da je zapisan v naših genih. Tudi v tvojih. Ti pač hlepiš po znanju... in priznanju :wink:

Btw, tudi pohota je zapisana v naših genih. Brez nje bi ljudje že zdavnaj izumrli.

Pa, če že omenjaš katoliško cerkev... cerkev je z zatiranjem pohote in s siljenjem duhovnikov v celibat povzročila nemalo gorja :roll:

Pedofilija in homoseksualnost med duhovniki sta v veliki meri posledica celibata. To se pač zgodi, če mlademu moškemu prepoveš seks z ženskami :roll:

Da ne bom samo komunizma šimfal.

Itak sta si komunizem in cerkev v marsičem podobna. Ne marata se, ker sta si konkurenca. Oba se potegujeta za naklonjenost enake klientele.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 14, 2022 15:49

Kot pravi H2O imamo agresivne gene in zaradi tega se noben uravnotežen sistem ne obnese.
Krščanska vera kot večina drugih ver v bistvu uči podobne stvari kot najhujši levaki, pa se je vseeno popolnoma izrodila in je že bizantinskim cesarjem pomagala vladat. (OK, tudi že Rimljanom, ampak Bizanc je to spedenal v zvezdne višave.) Takrat so izumili krščanske poroke, ki niso pomenile nič drugega kot združenje bogastva dveh družin in zmanjšale možnosti prepira med dvema družinama. Za plebejce je to bolj kot ne vseeno in je imelo funkcijo socialnega "Persena", med vladarji je pa marsikdaj pomenilo povečanje ozemlja in malce več miru. Npr. Habsburžani so bili izjemni majstri porok in so večino ozemlja dobili na ta način.
Komunizem bi bil čisto enako ok kot v osnovni biti razne vere, ampak so že v začetku ločili ljudi med proletarce, kar v našem jeziku pomeni neučene telebanske tlačane in med ideologe, ki so z pohlepom vladali in marsikoga pospravili, če jim je bil napoto.

Vsi parlamentarci so se dali izvolit zaradi pohlepa! Če je imel nekdo kake druge težnje od pohlepa je bil psihično bolan, ali pa totalni idiot!

Kot je pravil Churchill:"Kapitalizem je eno sranje, ampak povejte mi za boljši sistem." In imel je prav, ker zaenkrat najbolje obvladuje pohlep.
Prosim ne mešat globalistov in liberalcev z kapitalizmom. Ravno to dvoje nas je privedlo do slepe ulice.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 14, 2022 16:50

Winston Churchill je rekel tudi: Za levičarje je ustvarjanje dobička greh (pa za cerkev tudi - to sem jaz dodal). Ampak pravi greh je ustvarjanje izgube.

Ni čudno, da ima toliko Slovencev negativen odnos do dobička, če sta jim pa najprej katoliška cerkev, potem pa še komunizem vbila v glavo, da je dobiček greh.

Nekoč sva se o tem pogovarjala s poslovnim partnerjem iz Izraela in sem ga vprašal, če je v judovski veri dobiček tudi greh, tako kot za katoliško cerkev? Pa mi je odvrnil: Ne. Greh je, če imaš priložnost ustvarit dobiček, pa je ne izkoristiš 8)

Btw, a veste, zakaj je toliko bank v lasti Židov? Ko so se v Evropi pojavile prve banke, je bilo za kristjane posojanje denarja (za obresti) greh, Židje pa s tem niso imeli problemov.

P.S. Cene plina in elektrike so po današnjem govoru predsednice evropske komisije Von der lajne, v katerem je orisala, kako se namerava Evropa spopasti z energetsko krizo, poskočile še višje. Boljše bi bilo, da bi bila tiho :roll:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 14, 2022 17:34

H2O napisal/-a:1.) Btw, a veste, zakaj je toliko bank v lasti Židov? Ko so se v Evropi pojavile prve banke, je bilo za kristjane posojanje denarja (za obresti) greh, Židje pa s tem niso imeli problemov.

2.) Cene plina in elektrike so po današnjem govoru predsednice evropske komisije Von der lajne, v katerem je orisala, kako se namerava Evropa spopasti z energetsko krizo, poskočile še višje. Boljše bi bilo, da bi bila tiho :roll:

1.) Zato so žide tako veselo pobijali skozi celo krščansko zgodovino. Najprej so se cele države zapufale pri njih in ko so bili dolgovi previsoki so jih poramali namesto plačila. Ker so zaradi posojanja denarja itak grešili, so po pogromu morilci sladko spali, saj so svet rešili grešnikov.

2.) Meni se vedno bolj zdi, da nič od tega ni naključje. Kaj točno je zadaj bomo pa kmalu videli. :cry:
Če bi mislili resno bi namesto gobcanja ukrepali in menda se da precej učinkovito ukrepat, pa nočejo.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 14, 2022 18:25

SR 290 napisal/-a:Zato so žide tako veselo pobijali skozi celo krščansko zgodovino. Najprej so se cele države zapufale pri njih in ko so bili dolgovi previsoki so jih poramali namesto plačila. Ker so zaradi posojanja denarja ita grešili, so po pogromu morilci sladko spali, saj so svet rešili grešnikov.

Res je. Že v 15.stoletju sta si od Židov izposodila denar španski kraj Ferdinand in avstrijski cesar Albert V. Španski kralj Ferdinand za financiranje Kolumbove odprave v Ameriko, avstrijski cesar Albert V pa za financiranje vojne.

Ko jim nista mogla (oziroma hotela) vrnit denarja, sta ju pa raje izgnala (ali pa kar pobila) :roll:

Folk je pa itak ploskal, ko so izgnali in pobijali osovražene Žide :roll:

Tudi Hitler ni bil prvi, ki je preganjal Žide, ampak je samo izkoristil sovraštvo Nemcev do Židov in ga še podpihoval.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Sep 15, 2022 23:00

H2O, vseh tistih 7 besed pomeni pretirano, neobvladano... nagnjenje k čemu oziroma pretirana, neobvladana... lastnost, ki je sicer naravna /in pogosto potrebna za preživetje vrste).

Lakota in težnja k njeni potešitvi ter primeren obrok, ki poteši lakoto po naporu ena stvar, zasvojensot s hrano tudi ko je telo ne potrebuje pa požrešnost. Ena reč je (spolna) ljubezen, kjer je obema (ali vsem vpletenim mar tudi, kako se pri tem poučuti drugi, druga pa težnja po oblasti in užitku enega brez obzira na to, kaj čuti predmet tega poželenja; nekaj znanih posledic druge so posilstvo, spolna zloraba premladih, spolna zloraba kakorkoli nemoćnih, verjetno tudi (zlasti pretirano, neutemeljeno in nasilno) ljubosumje.

Recimo, da:
  1. napuh je izrojena samozavest
  2. pohlep je izrojena težnja po tem, da bi sebi in svojim zagotovil vse kar potrebujejo
  3. pohota je izrojena (spolna, telesna) ljubezen
  4. požrešnost je izrojena težnja potešiti lakoto
  5. zavist
  6. jeza
  7. lenoba je izrojena težnja po počitku po naporu
Za jezo v tem seznamu imam problem: v mojih očeh je jeza mehanizem, ki ob nevarnosti poveča fizične zmogljivosti in je kot taka (bila) potrebna za preživetje vrste, v mojem seznamu bi namesto te besede bilo morda "neobvladan bes, bes brez razloga".

V zgodovini in cerkvenem okolju pa je veljalo, da je podložnikom jeza (zlasti na "višje" prepovedana, za tiste višje pa sta vzgoja in usposabljanje (paž itn. npr. pred povitezenjem) vsebovala urjenje v samoobvladovanju.

Podoben problem imam pri zavisti - na hitro ne najdem besede za naravno težnjo, ki bi, če ni pretirana, koristila človeški vrsti; imam občutek, da je bila posebej nezaželena zavist do "višjih" - kot del vzdrževanja družbene ureditve.

Želeti, da bi bilo tebi in tvojim dragim tako dobro, kot nekomu drugemu, je eno, želeti da bi tistemu drugemu bilo enako ali slabše kot nam, pa zavist (v grenkih šalah: "naj še sosedu krava crkne, če je nam").

Zamešati te težnje in njihove izroditve (tudi z uporabo iste besede za oboje) - in to učiti naslednje rodove - ni dobro ne za nas ne zanje.
Roberth1 napisal/-a:Pohlep = ambicioznost - public relations?

Po moje: ambicioznost (želja po doseganju stanja, kot ga nekdo, ki je v čem boljši) se lahko izrodi tako v zavist kot v pohlep.

Public relations pa je po mojem prej izrojena komunikologija (pred kakimi 40-50 leti, ko sem se tega učil, je bila to veda o zanesljivem sporazumevanju, zdaj je prej veda o znanstveno utemeljenem prepričevanju v tisto, kar zahteva naročnik ali plačnik). Neznanstvena (oziroma predznanstvena) različica pa je verjetno stara vsaj toliko kot zgodovina.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Sep 15, 2022 23:55

H2O napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:H2O je v nekaj temah dal vtis, da zagovarja trditev, da je pohlep dober

Jaz ne trdim, da je pohlep dober, ampak da je zapisan v naših genih. Tudi v tvojih. Ti pač hlepiš po znanju... in priznanju :wink:
Jaz sem samo strašno radoveden in slabo prenašam dolgčas.

Priznanja mi ne manjka; od tistih ki pravijo, da se kje motim, pa res rabim pojasnilo, v čem in na kakšen način sem se motil (če ima prav tisti, ki trdi da sem se motil, se s tem moja zmota odpravi tako da se o tistem ne bom reč motil),.
H2O napisal/-a:Btw, tudi pohota je zapisana v naših genih. Brez nje bi ljudje že zdavnaj izumrli.
Ne pohota... Rezultat pohote (zlorabe spolnosti) nekoga nad nekom drugim je lahko od tedaj dalje odpor žrtve do spolnosti (in lahko eden od vzrokov za razvoj istospolnega nagnjenja, tudi pri živalih).

In potreba po bližini ne omogoča samo spolnosti, ampak tudi sploh toleranco med člani vrste (če ta mehanizem pri kaki vrsti ni razvit ali je okvarjen, ima vrsta resne težave; zadeva je dobro znana npr. pri kužkih, ki jih vzamejo od mame, preden se utegnejo socializirati), Potreba po bližini ima tudi biokemične temelje (ki so res zapisani v genih), ampak da to deluje, potrebuje tisto živo bitje tudi izkušnjo (npr. da je bližina bratcev in sestric v leglu - tudi iz biokemičnih razlogov, zapisanih v genih - prijetna).

Užitek - tudi spolni - ima tudi biokemične temelje (ki so res zapisani v genih), ampak tudi samo to ni dovolj. Potrebna je izkušnja, in zelo verjetno je često tudi imunska združljivost del tistega, da med dvema preskoči iskrica ali pa ne.

Ampak ali (oziroma kdaj) bo iskanje takega užitka prinesle radost obema (ali vsem vpletenim), ali pa neke vrste zadostitev komu in lahko tudi ponižanje ali celo trpljenje - ali smrt - komu drugemu, je druga (in dolga) zgodba.

H2O napisal/-a:Pa, če že omenjaš katoliško cerkev... cerkev je z zatiranjem pohote in s siljenjem duhovnikov v celibat povzročila nemalo gorja :roll: .
Ne pohote - to je izroditev ljubezni.

Katoliška cerkev je bila dober del časa (ne vedno) ženomrzna; nekaj pomembnih članov v mladosti ni znalo in zmoglo obvladovati svojega spolnega nagona in krivdo - namesto sebi - kasneje (po "spreobrnitvi") pripisovalo "hudičevstvu" ženske. Del tega je verjetno še starejši (zgodba o Evi in zapeljevanju v izvirni greh). Edina ženska, ki so jo sistematično hvalili, je bila "deviška mati" Jezusa, Marija - spet vzor, ki ga žive ženske niso mogle dosegati, in se jim je s tem jemalo samozavest in olajšalo njihovo podreditev. Kadar to ni uspelo, je (nekaj stoletij) take bilo možno obtožiti čarovništva in...

Imam vtis, da je vsaj v določenih obdobjih katoliška cerkev skušala prepovedati vsako radost, še posebej spolno izven zakona, a tudi znotraj zakona (zato so temu tudi rekli zakonske dolžnosti, ne zakonske radosti). Ena od domnev je, da si je bilo lažje podrediti ljudi, ki so se čutili krive (grešne), in da je bil spolni nagon dovolj močan, da se je večina vsaj kdaj "pregrešila".
H2O napisal/-a:Pedofilija in homoseksualnost med duhovniki sta v veliki meri posledica celibata. To se pač zgodi, če mlademu moškemu prepoveš seks z ženskami :roll:
Ne razumeš dobro... Mlademu moškemu niso prepovedali samo seksa z ženskami, kot smrtni greh (če ti ni odpuščen, preden umreš, si pogubljen) je bilo (še po drugi svetovni vojne - ne vem kako je zdaj) vsako samozadovoljevanje. Poglej zgodbo o Onanu, po katerega imenu je nastala beseda onaniranje (zdaj velja za eno od vrst samozadovoljevanja, izvirno pa za postopek, pri katerem "seme" ne konča v ženski z namenom, da bi zanosila).
H2O napisal/-a:Da ne bom samo komunizma šimfal.

Itak sta si komunizem in cerkev v marsičem podobna. Ne marata se, ker sta si konkurenca. Oba se potegujeta za naklonjenost enake klientele.
Tudi jaz (z veliko argumenti) menim tako. In videti je, da sta bila oba često izrojeni (a v začetku verjetno dobri) ideji.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Sep 16, 2022 00:19, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 16, 2022 00:16

H2O napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Zato so žide tako veselo pobijali skozi celo krščansko zgodovino. Najprej so se cele države zapufale pri njih in ko so bili dolgovi previsoki so jih poramali namesto plačila. Ker so zaradi posojanja denarja ita grešili, so po pogromu morilci sladko spali, saj so svet rešili grešnikov.

Res je. Že v 15.stoletju sta si od Židov izposodila denar španski kraj Ferdinand in avstrijski cesar Albert V. Španski kralj Ferdinand za financiranje Kolumbove odprave v Ameriko, avstrijski cesar Albert V pa za financiranje vojne.

Ko jim nista mogla (oziroma hotela) vrnit denarja, sta ju pa raje izgnala (ali pa kar pobila) :roll:

Folk je pa itak ploskal, ko so izgnali in pobijali osovražene Žide :roll:

Tudi Hitler ni bil prvi, ki je preganjal Žide, ampak je samo izkoristil sovraštvo Nemcev do Židov in ga še podpihoval.

Tudi Filip Lepi (Philip the Fair) je najprej pospravil žide, pri katerih sta si on in njegov oče sposojala denar, potem pa še Templjarje (zajeli so jih po vsej Franciji na petek 13.oktobra leta 1307), pri katerih se je podobno zadolžil.

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Sep 16, 2022 07:36

Pohlep je po definiciji vedenje s precejsnjo negativno konotacijo.

Izraža v pridobivanju kot cilju in ne kot sredstvu za preživetje ali udobno življenje. Zanj je značilna neskončna, nepremagljiva in nenasitna želja po pridobivanju dobrin in/ali statusne moči.

'Dobra' lastnost pohlepa je sicer ta, da ima motivacijski faktor kar pomeni, da posameznika pohlep zene naprej in v razvoj, ceprav so motivi skorajda izkljucno sebicni.

Tezko bi skratka pohlep jemal kot edino gonilo razvoja, je le eden od njih. Imamo veliko ljudi, ki so prispevali k razvoju, pa niso bili pohlepni. In od njih je imelo zagotovo korist vec ljudi, saj ima pohlep negativen vpliv tako na druzbo in koneckoncev tudi zdravje pohlepneza.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Sep 16, 2022 07:49

1stofficer napisal/-a: Imamo veliko ljudi, ki so prispevali k razvoju, pa niso bili pohlepni. In od njih je imelo zagotovo korist vec ljudi, saj ima pohlep negativen vpliv tako na druzbo in koneckoncev tudi zdravje pohlepneza.

Vse to je kot ena zelo raztegljiva elastika.
Vsi gledate na poklep v smeri materjalnih dobrin, ampak tu so tudi druge oblike pohlepa. Nekdo, ki je dobil nobelovo nagrado in celo življenje živel v 50 m2 velikem stanovanju z okni, ki zamakajo, je lahko veliko prispeval k razvoju in na prvi pogled ne deluje pohlepen. Ampak, a res? Kaj pa če je njegov pohlep intelektualne narave?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Sep 16, 2022 08:00

V neki debati je treba postavit neke okvire, da se ve o cem govorimo. Po definiciji, kot smo ze ugotovili, ima pohlep poleg dobre lastnosti razvoja precej negativnih kazalcev.

Tako, da ce je nekdo intelektualec in ga zene radovednost, pa tudi tekmovalnost, pri tem pa odkrije na primer novo zdravilo ali razvije dober softver ali podobni, to ne more biti ravno pohlep!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 16, 2022 08:14

Še ena asociacija na pohlep:
- v živem organizmu rast za vsako ceno in brez meje imenujemo rak, in se v glavnem strinjamo, da ni dober za preživetje iz uspešnost prizadetega organizma.
- po mojem mnenju bi bilo zanimivo primerjati učinke pohlepa (v smisli skrajne, neobvladane, brezmejne strasti po kopičenju za vsako ceno) za dele človeške skupnosti, ki jih prizadene.

Pa nekje je tekla beseda ne le o orožarski, ampak tudi "zdravstveni industriji", kaj se zgodi z njo, ko ji gre (v okviru zakona) predvsem ali samo za dobiček. In če so "uspešni" tisti upravljalci kapitala, ki dosežejo maksimalen dobiček- in če bi bil (in morda tudi je) kak zakon, ki od upravljalcev kapitala zahteva, da maksimirajo dobiček svojih vlagateljev - ne glede na kolateralno škodo na drugih področjih, postane kup reči logičnih.

Tobačni lobi pred več desetletji, orožarski lobi, eko teroristični lobi (kot jim pravi SR 290), zdravstvena industrija (npr. spreminjanje priporočil za dovoljeno raven holesterola; postopki za doseganje zdaj dovoljenih pa imajo često za posledico to, da ljudje stalno potrebujejo zdravila in usluge zdravnikov ki to predpisujejo, kar zagotavlja stalen dohodek zdravstveni industriji, to pa dobičke kapitalu, ki je njen lastnik)...

Pri tem menim, da riba smrdi pri glavi - v tem primeru pri tistih, ki pobirajo (največji del) dobička; v nižjih ravneh je zlasti med mladimi še veliko idealistov, ki skušajo po najboljših močeh (in na primer med viškom smrtnosti zaradi COVID-19 tudi čeznje in ne glede na dobiček) biti to, zaradi česar so si idealistično izbrali poklic (zdravnika, učitelja, vzgojitelja...). In če nekdo cinično vtakne vse v en žep (kot skorumpirane), bo tisti, ki je (še vedno) idealist ali mu je drag kdo, ki kot idealist zgoreval pri skrbi za druge, ne da bi sploh utegnil sproti gledati na to, ali se mu to splača, in bo cinik cinično rekel, da je tisti idealist (ali idealistka) gotovo to delal zaradi koristi in dobička, bo prišlo do spora, pri katerem utegnejo pasti težke besede in se utegne razdreti tudi kako staro prijateljstvo.

In krivda za tak razdor je - po mojem mnenju - pri ciniku, ki zato, ker se je gibal v krogih, kjer je bilo veliko skorumpiranih in se ti (cinično) pred njim niso skrivali, sklepa, da so oziroma morajo biti taki vsi, le da ostali to skrivajo - ne da bi to, ali tvoja trditev velja tudi v tedaj obravnavanem primeru, v resnici preveril.

Podobna dvojnost - idealistov in pohlepnih (po premoženju, vplivu...) velja skozi čas tudi za cerkev (tako tolažniki umirajočih kot upravljalci cerkvenih bank in drugega premoženja...), izrojenem komunizmu/socializmu (pohlep po posebnih pravicah, vplivu in moči...), izrojnem islamskem "fundamentalizmu" in tako naprej.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Sep 16, 2022 08:51, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov