H2O napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:H2O je v nekaj temah dal vtis, da zagovarja trditev, da je pohlep dober
Jaz ne trdim, da je pohlep dober, ampak da je zapisan v naših genih. Tudi v tvojih.
Ti pač hlepiš po znanju... in priznanju
Jaz sem samo strašno radoveden in slabo prenašam dolgčas.
Priznanja mi ne manjka; od tistih ki pravijo, da se kje motim, pa res rabim pojasnilo, v čem in na kakšen način sem se motil (če ima prav tisti, ki trdi da sem se motil, se s tem moja zmota odpravi tako da se o tistem ne bom reč motil),.
H2O napisal/-a:Btw, tudi pohota je zapisana v naših genih. Brez nje bi ljudje že zdavnaj izumrli.
Ne pohota... Rezultat pohote (zlorabe spolnosti) nekoga nad nekom drugim je lahko od tedaj dalje odpor žrtve do spolnosti (in lahko eden od vzrokov za razvoj istospolnega nagnjenja, tudi pri živalih).
In potreba po bližini ne omogoča samo spolnosti, ampak tudi sploh toleranco med člani vrste (če ta mehanizem pri kaki vrsti ni razvit ali je okvarjen, ima vrsta resne težave; zadeva je dobro znana npr. pri kužkih, ki jih vzamejo od mame, preden se utegnejo socializirati), Potreba po bližini ima tudi biokemične temelje (ki so res zapisani v genih), ampak da to deluje, potrebuje tisto živo bitje tudi izkušnjo (npr. da je bližina bratcev in sestric v leglu - tudi iz biokemičnih razlogov, zapisanih v genih - prijetna).
Užitek - tudi spolni - ima tudi biokemične temelje (ki so res zapisani v genih), ampak tudi samo to ni dovolj. Potrebna je izkušnja, in zelo verjetno je često tudi imunska združljivost del tistega, da med dvema preskoči iskrica ali pa ne.
Ampak ali (oziroma kdaj) bo iskanje takega užitka prinesle radost obema (ali vsem vpletenim), ali pa neke vrste zadostitev komu in lahko tudi ponižanje ali celo trpljenje - ali smrt - komu drugemu, je druga (in dolga) zgodba.
H2O napisal/-a:Pa, če že omenjaš katoliško cerkev... cerkev je z zatiranjem pohote in s siljenjem duhovnikov v celibat povzročila nemalo gorja

.
Ne pohote - to je izroditev ljubezni.
Katoliška cerkev je bila dober del časa (ne vedno) ženomrzna; nekaj pomembnih članov v mladosti ni znalo in zmoglo obvladovati svojega spolnega nagona in krivdo - namesto sebi - kasneje (po "spreobrnitvi") pripisovalo "hudičevstvu" ženske. Del tega je verjetno še starejši (zgodba o Evi in zapeljevanju v izvirni greh). Edina ženska, ki so jo sistematično hvalili, je bila "deviška mati" Jezusa, Marija - spet vzor, ki ga žive ženske niso mogle dosegati, in se jim je s tem jemalo samozavest in olajšalo njihovo podreditev. Kadar to ni uspelo, je (nekaj stoletij) take bilo možno obtožiti čarovništva in...
Imam vtis, da je vsaj v določenih obdobjih katoliška cerkev skušala prepovedati vsako radost, še posebej spolno izven zakona, a tudi znotraj zakona (zato so temu tudi rekli zakonske dolžnosti, ne zakonske radosti). Ena od domnev je, da si je bilo lažje podrediti ljudi, ki so se čutili krive (grešne), in da je bil spolni nagon dovolj močan, da se je večina vsaj kdaj "pregrešila".
H2O napisal/-a:Pedofilija in homoseksualnost med duhovniki sta v veliki meri posledica celibata. To se pač zgodi, če mlademu moškemu prepoveš seks z ženskami
Ne razumeš dobro... Mlademu moškemu niso prepovedali samo seksa z ženskami,
kot smrtni greh (če ti ni odpuščen, preden umreš, si pogubljen)
je bilo (še po drugi svetovni vojne - ne vem kako je zdaj)
vsako samozadovoljevanje. Poglej
zgodbo o Onanu, po katerega imenu je nastala beseda onaniranje (zdaj velja za eno od vrst samozadovoljevanja, izvirno pa za postopek, pri katerem "seme" ne konča v ženski z namenom, da bi zanosila).
H2O napisal/-a:Da ne bom samo komunizma šimfal.
Itak sta si komunizem in cerkev v marsičem podobna. Ne marata se, ker sta si konkurenca. Oba se potegujeta za naklonjenost enake klientele.
Tudi jaz (z veliko argumenti) menim tako. In videti je, da sta bila oba često izrojeni (a v začetku verjetno dobri) ideji.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...