OSMICE
Moderatorji: moderator2, moderator
OSMICE
Vse člane obveščam, da so se na Primorskem začele "osmice". Prva najbljižja je v Bertokih. Se splača, dobra domača hrana in refošk.
Bom probal, tako kot jaz razumem.
Osmice izvirajo iz Italije, recimo da so kmalu po vojni kmetje, ki so si sami pridelovali hrano, organizirali osmice z namenom, da prodajo del svojih pridelkov in dobrot. Prodajali so lahko brez davka. Gospodar je seveda to moral prijaviti, dovoljenje pa je dobil za osem dni. Gospodar in gospodinja sta potem postregla obiskovalce izključno s svojo domačo hrano in pijačo, zraven pa je še kakšen mal harmoniko potegnu.
Ta tradicija traja še danes, trajanje pa se lahko potegne tud na 16 dni, če sta "dva gospodarja" pri hiši.
In moja izkušnja: zelo dobra domača hrana, meso in pečen pršut, zraven pa odlični refošk. Pa okol treh zjutraj domov.
PS: Dinksi, ti povej, če sem še kaj pozabil povedat
LP
Osmice izvirajo iz Italije, recimo da so kmalu po vojni kmetje, ki so si sami pridelovali hrano, organizirali osmice z namenom, da prodajo del svojih pridelkov in dobrot. Prodajali so lahko brez davka. Gospodar je seveda to moral prijaviti, dovoljenje pa je dobil za osem dni. Gospodar in gospodinja sta potem postregla obiskovalce izključno s svojo domačo hrano in pijačo, zraven pa je še kakšen mal harmoniko potegnu.
Ta tradicija traja še danes, trajanje pa se lahko potegne tud na 16 dni, če sta "dva gospodarja" pri hiši.
In moja izkušnja: zelo dobra domača hrana, meso in pečen pršut, zraven pa odlični refošk. Pa okol treh zjutraj domov.
LP
Joško napisal/-a:
LP
Bo kar držalo kar si napisal, razen, da osmice izhajajo še iz časov Marije Terezije.
link:
http://freeweb.siol.net/dbubni1/new_page_2.htm
Če se hoče kdo v miru usest in kaj pojest z družino naj se izogiba petka in sobote zvečer, ker je preveč gužve.
Traja pa od 08.12.2006 pa do 17.12.2006.
L.p.
Dinksi
Osmica
A mi lahko Joško ali pa Dinksi povesta,kako se reče pri tej domačiji v Bertokih? Hvala.
Joško napisal/-a:Osmice izvirajo iz Italije, recimo da so kmalu po vojni kmetje, ki so si sami pridelovali hrano, organizirali osmice z namenom, da prodajo del svojih pridelkov in dobrot. Prodajali so lahko brez davka. Gospodar je seveda to moral prijaviti, dovoljenje pa je dobil za osem dni. Gospodar in gospodinja sta potem postregla obiskovalce izključno s svojo domačo hrano in pijačo, zraven pa je še kakšen mal harmoniko potegnu.
naj dodam:
kažipot je oljčna vejica, ki se jo postavi na cestna križišča/ ob cesti.
nac napisal/-a:A mi lahko Joško ali pa Dinksi povesta,kako se reče pri tej domačiji v Bertokih? Hvala.
Izletniška kmetija - osmica Krmac
Arjol 2, Bertoki
6000 Bertoki
Telefon:
05 631 40 00,
031 223 282
e-mail:
kmetijakrmac@gmail.com
Re: Osmica
nac napisal/-a:A mi lahko Joško ali pa Dinksi povesta,kako se reče pri tej domačiji v Bertokih? Hvala.
Poglej si link v mojem zadnjem postu....piše vse o kmetiji Krmac.
L.p.
Dinksi
Sinoči smo bili pri Krmac v Bertokih, odločna hrana in pijača. Pa polno ljudi, če ne prideš okoli 18.00, težko najdeš prosto mizo.
H Krmac se pride zelo enostavno: iz smeri LJ izhod Bertoki, zaviješ levo čez avtocesto in potem takoj dvakrat desno in si tam.
Druga odprta osmica pa je na Baredih nad Izolo.
LP
H Krmac se pride zelo enostavno: iz smeri LJ izhod Bertoki, zaviješ levo čez avtocesto in potem takoj dvakrat desno in si tam.
LP
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Joško napisal/-a:Sinoči smo bili pri Krmac v Bertokih, odločna hrana in pijača. Pa polno ljudi, če ne prideš okoli 18.00, težko najdeš prosto mizo.
LP
Zdaj pa vem zakaj si na Pag zamudil
FISHING & SAILING IS LIFE
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov