Požar v marini Umag 13.06.2010

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

Požar v marini Umag 13.06.2010

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Jun 14, 2010 17:55

Včeraj zvečer (okoli 20. ure) sem bil priča izbruhu požara na plovilu. Nič hudega sluteč nekaj rihtam na čolnu in skozi okno približno 30 metrov vzdolž pomola ugledam dim. "Ta pa že dolgo ni zagnal motorjev" rečem sam pri sebi. Sekundo za tem mi je jasno, da gre za požar. Pograbim svoj gasilni aparat in stečem do požara. V manj kot minuti je požar že tako razbesnel, da ga z gasilnim aparatom ni bilo več moč pogasiti. Uslužbenci marine so bili sicer hitro na kraju požara, a do prihoda gasilcev (manj kot 10 minut po izbruhu) požara niso obvladali. Gasilci so končno zajezili požar, da se ni začel širit še na sosednje barke (eno sicer je). V trenutku, ko je bil požar navidez pogašen, pričnejo z vleko plovila iz priveza proti izhodu iz marine. Strinjam se, da je potrebno goreče plovilo izolirati oz. ga umakniti od oslaih plovil. Ne strinjam pa se, da so plovilo odvlekli in ga je zopet zajel požar. Na gorečem plovilu je takrat stal nek možakar, na vlačilcu (gumenjak od marine) pa sta bila mornar in policist. Mislim, da bi bilo bolje, če bi odvlekli sosednji dve plovili in gasilcem omogočili dokočno pogasitev požara. Tudi gasilci so bentili in bili jezni na tistega, ki je izdal ukazl, naj goreče plovilo odvlečejo. Za sprožitev požarnega alarma (ki pa je zatajil!!!) v marini sem moral z gasilnim aparatom 3x krepko udarit po steklu , da sem ga razbil. Običajno so takšna stekelca tanjša, da ga lahko že z močnejšim uadarcem s pestjo razbiješ. Vsekakor pa bi morala sirena začet tulit. In ni! Tu si marina zasluži veliko grajo. Tudi gasilnih aparatov ni bilo na dosegu roke. Hidrant je sicer delal,a zgolj voda za gašenje takih požarov ni dovolj. Še najhuje jo je odnesel, po eni strani telesa, opečen Madžar, ki pa je bil hitro odpeljan z reševalnim vozilom.

Plovili uporabnikov "Gabr" in "Irena", ki se nahajata v bližini zagorele barke, sta nepoškodovani, mogoče le malo prašni od dima in saj.
Slika
Požar v začetni fazi. Gasilcev še ni.

Slika
Prihod gasilcev.

Slika
Eno sosednje plovilo so odvezali.

Slika
Drugo sesednje plovilo ni imelo te sreče.

Slika
Goreče plovilo vlečejo iz marine.

Slika
Slika
Sirena za gluhoneme.

Več slik in komentarjev:
http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/ ... jahti.html
http://www.ipress.hr/crna-kronika/planu ... -6462.html

Še enkrat več se je pokazalo, da je na morju, kljub obilici vode, plovilu največji sovražnik ogenj.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 14, 2010 18:36

Bravo Barba&Capo za hitro posredovanje!
Kaj je bil vzrok požara, se že ve?
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Jun 14, 2010 19:19

Odlično opravljeno delo.
Tvoje mislim, ne tisto ki so ga vlekli ven.

Tudi mene zanima vzrok požara, verjetno spet kakšen priklopljen kabel na plovilo lastnik pa nekje doma v nemčiji.

Takšne bi jaz najraje vrgel iz marine.
No in kot nebodigatreba sem pri nas v marini fasal ravno takega soseda.
Bo treba ukrepat, ker je že dvakrat vrglo varovalke vn v omarici on pa non stop priklopljen kabel. Upam, da nima kaj v stiku potem gre moj čoln ziher v pepel :( :(

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jun 14, 2010 20:15

, ok, samo nekaj me zanima, kdo plača škodo na plovilu, če le ta zagori oz pride ogenj nanj od soseda ? Marina ali sosed ? ali nobeden ?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Jun 14, 2010 20:19

Po mojem , če imaš srečo, zavarovalnica od soseda :?
Ure dnevi leta tečejo....
fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Po Jun 14, 2010 21:14

sem si ravnokar ogledal mesto zločina v umagu. mi je kar slabo ratalo ko sem tale prispevek z slikami videl, sem 4 čolne prej zavezan.

u glavnem sem imel še neke reči za opravt v recepciji, vzrok se še ne ve trenutno, prav tako pa naj bi škodo, kakor mi je rekel receptor v marini, poravnal v kolikor ni vzrok požara ACI Marina moral poravnati lastnik barke na katerem je zagorelo. Oni poravnajo samo v primeru če so oni krivci.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Jun 14, 2010 23:06

Govorice o morebitnih vzrokih za požar so se med množico hitro širile. Prevladovali pa sta dve, ki se mi glede na stanje in potek dogodkov zdita tudi najbolj primerni. Ne izključujem pa niti tretje možnosti, t.j. električni kabel za polnjenje akumulatorjev, glede na to, da je bil položen na obali.
Prvi morebitni vzrok naj bi bil električni gril:
Slika

Drugi morebitni vzrok pa naj bil bencin, ki naj bi nekje puščal. Ko sem videl možakarja, ki prihaja iz smeri požara z dvema 25 litrskima kantama (ena je bila brez pokrovčka) polnima bencina proti meni oz. ju nese proč od ognja sem samo upal, da sta to bili edini kanti v bližini. Medtem sem se jaz že pripravil za izplutje, če bi se požar morebiti širil dalje.
Žal mi je edino za opečenega Madžara, ki je poskušal rešiti barko, namesto, da bi sebe spravil čimdlje proč.
Bom prilepil še povezavo do dveh filmčkov. Na enem bosta vidni tudi kanti o katerih govorim.
ben
Kapitan bojne ladje
Kraj: Zasavje- Umag

OdgovorNapisal/-a ben » To Jun 15, 2010 09:26

Hojla.

Kot je meni znano gre za Bayliner 2855, lastnik je imel že lani problem z izpuščanjem bencina iz rezervarja nato so to nekako amatersko popravili in glej ga zlomka se je napaka ponovila.V nedeljo so izčrpavali bencin zopet na amaterski način in ker nesreča ne počiva je to to.

Lp. Ben
Uporabniški avatar
Irena
Poročnik bojne ladje
Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a Irena » To Jun 15, 2010 13:09

Urban hvala! sicer sem slišala za požar, vendar me je skor kap ko sem vidla slike kako blizu je bilo. Vem kateri čoln je, saj sem jih videla kako so cel vikend nosili gor in dol kante z bencinom, na čolnu pa so imeli vsaj 5 kant, nekatere tudi brez pokrovčka :? amaterstvo tu ni dobrodošlo!

grem jutri dol pogledat...

lp
Irena
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » To Jun 15, 2010 19:47

barba&capo

Hvala za angažiranje in poročilo. Skiper Bruno, kateri je bil v času požara prisoten, mi je po telefonu povedal da so uporabljali vrtalko ali flex. Skratka okoli bencina se je dogajalo že nekaj časa, kar sem tudi sam zasledil.

Mislim da bi z primernimi gasilnimi aparati zadeva bila pogašena, v kolikor bi seveda bili pri roki. Tako zagotavljajo tudi mornarji in skiper....
Upam da bo g. čim preje okreval....
Jutri grem dol in bom malo pofirbcal.

Barba, če se ne motim si imel ti vlom na barki. Ali si saniral škodo?

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti