Včeraj zvečer (okoli 20. ure) sem bil priča izbruhu požara na plovilu. Nič hudega sluteč nekaj rihtam na čolnu in skozi okno približno 30 metrov vzdolž pomola ugledam dim. "Ta pa že dolgo ni zagnal motorjev" rečem sam pri sebi. Sekundo za tem mi je jasno, da gre za požar. Pograbim svoj gasilni aparat in stečem do požara. V manj kot minuti je požar že tako razbesnel, da ga z gasilnim aparatom ni bilo več moč pogasiti. Uslužbenci marine so bili sicer hitro na kraju požara, a do prihoda gasilcev (manj kot 10 minut po izbruhu) požara niso obvladali. Gasilci so končno zajezili požar, da se ni začel širit še na sosednje barke (eno sicer je). V trenutku, ko je bil požar navidez pogašen, pričnejo z vleko plovila iz priveza proti izhodu iz marine. Strinjam se, da je potrebno goreče plovilo izolirati oz. ga umakniti od oslaih plovil. Ne strinjam pa se, da so plovilo odvlekli in ga je zopet zajel požar. Na gorečem plovilu je takrat stal nek možakar, na vlačilcu (gumenjak od marine) pa sta bila mornar in policist. Mislim, da bi bilo bolje, če bi odvlekli sosednji dve plovili in gasilcem omogočili dokočno pogasitev požara. Tudi gasilci so bentili in bili jezni na tistega, ki je izdal ukazl, naj goreče plovilo odvlečejo. Za sprožitev požarnega alarma (ki pa je zatajil!!!) v marini sem moral z gasilnim aparatom 3x krepko udarit po steklu , da sem ga razbil. Običajno so takšna stekelca tanjša, da ga lahko že z močnejšim uadarcem s pestjo razbiješ. Vsekakor pa bi morala sirena začet tulit. In ni! Tu si marina zasluži veliko grajo. Tudi gasilnih aparatov ni bilo na dosegu roke. Hidrant je sicer delal,a zgolj voda za gašenje takih požarov ni dovolj. Še najhuje jo je odnesel, po eni strani telesa, opečen Madžar, ki pa je bil hitro odpeljan z reševalnim vozilom.
Plovili uporabnikov "Gabr" in "Irena", ki se nahajata v bližini zagorele barke, sta nepoškodovani, mogoče le malo prašni od dima in saj.
Požar v začetni fazi. Gasilcev še ni.
Prihod gasilcev.
Eno sosednje plovilo so odvezali.
Drugo sesednje plovilo ni imelo te sreče.
Goreče plovilo vlečejo iz marine.
Sirena za gluhoneme.
Več slik in komentarjev:
http://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika/ ... jahti.html
http://www.ipress.hr/crna-kronika/planu ... -6462.html
Še enkrat več se je pokazalo, da je na morju, kljub obilici vode, plovilu največji sovražnik ogenj.