zlatko83 napisal/-a:Tex napisal/-a:maus napisal/-a:Pozabili so povedat,da če je barka več,kod osem let v hrvaških vodah,ne glede na zastavo ni treba plačat PDV.
Rekla kazala ?
Kako pa naj bo 8 let v Hrvaških vodah, če pa moraš po njihovih zakonih vsakih 18 mesecev zapustiti njihove vode, četudi imaš plovilo v marini ali drugem mestu, ki ima status carinskega skladišča

Torej teh 8 let nikakor ne moreš nabrat, ali pa si v drugem prekršku. Tako so mi pojasnili, kako in kdo pa izvaja nadzor, pa mi nihče ni znal povedat.
Zgoraj malce nerodnega izrazoslovja, pravilna definicija je: ne gre za to, da bi barka morala biti 8 let v HR vodah, ampak gre za pravilo, da za plovila, ki so bila predhodno vsaj 8 let pred vstopom HR v EU registrirana kje v državah članicah EU, pa ves ta čas locirana kjerkoli izven EU (npr. na Hrvaškem), po vstopu HR v EU ne bodo zahtevali ponovnega carinjenja v EU. Če bi sodil po črki zakona, bi to verjetno veljalo ob pogoju, da je vseeno tako plovilo na vsakih 18 mesecev 1 x zaplulo in se prijavilo v EU vodah. Ali bodo za nazaj preverjali tudi to ali ne, bo pokazala praksa, vseeno pa bi se strinjal z mnenjem, da za plovila starejših letnikov in nižjih vrednosti (kaj je nižja vrednost ??) Hrvaški organi ne bodo komplicirali.
V trenutni situaciji se tisti, ki se je našel v tej zgornji opredelitvi itak nima kaj dosti narediti: lahko zapusti hrvaške vode in s tem izpluje iz EU, kar je edina 100% varovalka, da ga nihče ne bo preganjal za plačilo dajatev. Alternativno lahko spelje postopek uvoznega carinjenja kjerkoli v EU in plača dajatve. Lahko pa čaka kaj bo; če bi Hrvati res zaostrili nadzor in bili zelo pedantni, se zna zgodit kar še nekaj lastnikom plovil pod raznimi avtrijskimi, nemškimi idr. zastavami, da bodo morali dokazovati t.i. "evropski status" plovila. Kdor ga ne bi uspel dokazati, bo pač moral speljat carinski postopek, zraven tega je edino vprašanje kolikšno bo breme morebitne kazni. Če bodo take primere Hrvati obravnavali kot utajo davka, potem so zagrožene kazni lahko precej visoke...
Vse spisano je dobronamerno, tisti, ki boste šli spet v luft, si raje preberite kaj sem pisal leto nazaj...