Evo podatki o carinah i davkih v RH do 31.05.2013

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

zlatko83
Admiral

Re: PDV

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Nov 05, 2013 22:37

Tex napisal/-a:
maus napisal/-a:Pozabili so povedat,da če je barka več,kod osem let v hrvaških vodah,ne glede na zastavo ni treba plačat PDV.

Rekla kazala ?

Kako pa naj bo 8 let v Hrvaških vodah, če pa moraš po njihovih zakonih vsakih 18 mesecev zapustiti njihove vode, četudi imaš plovilo v marini ali drugem mestu, ki ima status carinskega skladišča :idea: Torej teh 8 let nikakor ne moreš nabrat, ali pa si v drugem prekršku. Tako so mi pojasnili, kako in kdo pa izvaja nadzor, pa mi nihče ni znal povedat.
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Sr Nov 06, 2013 08:53

Ja, pri nas baje zaenkrat terajo samo ne-EU registracije, do evropskih očitno še pridemo... 8)

Če pogledam v kuglo prihodnosti, vidim na Hrvaškem do konca 2014 veliko plovil zaseženih, parkiranih po suhih marinah in najbrž naprodaj po smešno nizkih cenah. Kar pa logično pomeni, da bo vsaj začasno padla tudi vrednost naših plovil. Kdor razmišlja o prodaji naj torej pohiti in raje prilagodi malo ceno navzdol kot da čaka.
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

Re: PDV

OdgovorNapisal/-a amerglass » Sr Nov 06, 2013 09:07

zlatko83 napisal/-a:
Tex napisal/-a:
maus napisal/-a:Pozabili so povedat,da če je barka več,kod osem let v hrvaških vodah,ne glede na zastavo ni treba plačat PDV.

Rekla kazala ?

Kako pa naj bo 8 let v Hrvaških vodah, če pa moraš po njihovih zakonih vsakih 18 mesecev zapustiti njihove vode, četudi imaš plovilo v marini ali drugem mestu, ki ima status carinskega skladišča :idea: Torej teh 8 let nikakor ne moreš nabrat, ali pa si v drugem prekršku. Tako so mi pojasnili, kako in kdo pa izvaja nadzor, pa mi nihče ni znal povedat.

Zgoraj malce nerodnega izrazoslovja, pravilna definicija je: ne gre za to, da bi barka morala biti 8 let v HR vodah, ampak gre za pravilo, da za plovila, ki so bila predhodno vsaj 8 let pred vstopom HR v EU registrirana kje v državah članicah EU, pa ves ta čas locirana kjerkoli izven EU (npr. na Hrvaškem), po vstopu HR v EU ne bodo zahtevali ponovnega carinjenja v EU. Če bi sodil po črki zakona, bi to verjetno veljalo ob pogoju, da je vseeno tako plovilo na vsakih 18 mesecev 1 x zaplulo in se prijavilo v EU vodah. Ali bodo za nazaj preverjali tudi to ali ne, bo pokazala praksa, vseeno pa bi se strinjal z mnenjem, da za plovila starejših letnikov in nižjih vrednosti (kaj je nižja vrednost ??) Hrvaški organi ne bodo komplicirali.

V trenutni situaciji se tisti, ki se je našel v tej zgornji opredelitvi itak nima kaj dosti narediti: lahko zapusti hrvaške vode in s tem izpluje iz EU, kar je edina 100% varovalka, da ga nihče ne bo preganjal za plačilo dajatev. Alternativno lahko spelje postopek uvoznega carinjenja kjerkoli v EU in plača dajatve. Lahko pa čaka kaj bo; če bi Hrvati res zaostrili nadzor in bili zelo pedantni, se zna zgodit kar še nekaj lastnikom plovil pod raznimi avtrijskimi, nemškimi idr. zastavami, da bodo morali dokazovati t.i. "evropski status" plovila. Kdor ga ne bi uspel dokazati, bo pač moral speljat carinski postopek, zraven tega je edino vprašanje kolikšno bo breme morebitne kazni. Če bodo take primere Hrvati obravnavali kot utajo davka, potem so zagrožene kazni lahko precej visoke...

Vse spisano je dobronamerno, tisti, ki boste šli spet v luft, si raje preberite kaj sem pisal leto nazaj... 8)
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Maj 20, 2015 13:56

En prijatu carini čoln na hr,in mora plačat carino in ddv,pa je špediter naredil predračun in naj nakaže na špedicijo vse(ddv,carina 6000e).
Ko ste vi plačevali to ste tudi špediciji plačali v naprej?
Ker nebi rad da moram še špediterja ganjat na koncu. :evil:
Hvala za pomoč.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Maj 20, 2015 19:33

100 ljudi, 100 čudi, 100 žena, 200 sisa ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Maj 20, 2015 20:31

Tex napisal/-a:100 ljudi, 100 čudi, 100 žena, 200 sisa ;)

se strinjam tokrat s tabo...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 09:10

Ima kdo info ali CRO copsi še zahtevajo T2L obrazec pri vplutju in čekiranju v CRO vode? Sprašuje me en frend, Anglež (UK barka, normalno pluje po Mediteranu že leta in sedaj se je odločil za avanturistični skok v Jadransko morje).
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Sep 02, 2015 11:35

Noben ga nau nč vprašu, v kolikor bo vplul iz tujine. Jebejo samo barke, ki so po CRO marinah.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Sep 02, 2015 21:51

Kot je napisal Kren, t2l zahtevajo samo od bark ki so v Hr marinah.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Sep 02, 2015 22:13

al napisal/-a:Ima kdo info ali CRO copsi še zahtevajo T2L obrazec pri vplutju in čekiranju v CRO vode? Sprašuje me en frend, Anglež (UK barka, normalno pluje po Mediteranu že leta in sedaj se je odločil za avanturistični skok v Jadransko morje).

Od kje pa ta ideja?
Seveda ne.
Jaz sem lepo priplul iz Kopra v Umag. Slovenska zastava. Seveda po vstopu Hrvaške v EU.
Torej, če si iz EU ne rabiš nič.
Cel cirkus je le za tiste, ki so bili v brezcarinski coni v trenutku vstopa Hrvaške v EU.
Ker prej barke niso bile v EU in Hrvati so morali ugotoviti status DDVja, kar so ugotavljali na način, ki ni bil prijeten za lastnike teh bark.
Če bi pred vstopom Hrvaške šel ven iz Hrvaške in po vstopu prišel notri ne bi bilo problema.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Sep 02, 2015 22:37

ne vem od kje ta ideja (lahko pa ga vprašam) a Cro vode so pri plovilih neslovenskih zastav (Angleži,Francozi...) cel bavbav. poleg cen se najbolj bojijo postopkov in policajev...
zato sem raje še tu vprašal.

hvala.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta