Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Če Mar 27, 2014 07:29

adriaboy napisal/-a:
Yankee napisal/-a:To vi vse skupaj mešate!!!!
Davek nimajo kaj računat če je čoln registriran v SLO in lastnik SLO!!!!
...

A da ne? Osnovo si že gradijo.
Če so se Grki spomnili, pa da se Hrvati ne bi, ki vsako malenkost obrnejo v svoj profit :?

To ni davek, pač pa nadomestilo za čiste vode ali nekaj takega in za to ne potrebuješ OIB oz davčne številke. In o tem je govora v drugi temi.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=12489&postdays=0&postorder=asc&start=0

Se pa strinjam da je plačevanja mnogo preveč, da ne bo kdo narobe razumel.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Mar 27, 2014 08:35

Pa dajte no, en špediter hoče da imate OIB, in s tega ste naredili raketno znanost. Do sedaj bi že lahko ugotovili, da kolikor je špediterjev in carin, toliko je variant katere dokumente zahtevajo. V resnici je pa to odvisno od tega kakšen je status plovila. Za plovila v osebnem lastništvu ni isto kot za tista ki so vpisana na firmo ali na lizing hišo. Sam sem zadevo uredil v začetku meseca v Puli, barka Slo zastava, lastnik, in OIB-a nisem potreboval.
Potrboval:
-Dokumente iz marine (popis opreme, obrazec o carinskem skladiščenju)
-Račun
-Vpisni list
-T2L
-Fotografije (št. motorja, št. trupa, registracija, ime barke )
In to je bilo vse. Postopek zakjučen v 2 urah, za plačati samo špediter.
OIB bi po logiki potreboval, če bi imel kaj za plačati, ker na hr. tudi polžnice ne moreš plačati brez tega. Rabijo ga tudi tisti, ki grejo na hr. zastavo.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Mar 27, 2014 08:46

Slovenski državljan plača davek na plovilo samo v Sloveniji,pa ne glede,kje je registrirano. Več si lahko preberete v linku.

Durs o izogibanju dvojnega obdavčevanja

L.P.
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a j.k. » Če Mar 27, 2014 19:24

lahko, da je bilo že povedano in sem spregledal, oziroma, je to že "stara informacija", ampak, sledeči odgovor sem dobil od špediterja, kamor sem se obrnil za rešitev carinskega statusa;

Poštovani gospodine,
Dana 17.03.2014. godine u 12,00 sati u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Carina je održala sastanak sa svim predstavnicima Marina i otpremnika, gdje nam je rečeno da se rok za reguliranje statusa brodica privremeno uvezenih u Hrvatsku produžava do 31.12.2014. godine. Nažalost takav pisani dokument nismo dobili ali se može smatrati da je to sada novi rok.

LP, jk
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Pe Mar 28, 2014 10:26

Obveščam, da po izjavi drugega špediterja v Puli po skračenom postupku OIB ni potreben. Se opravičujem, ker nekateri ste se zelo razburili zaradi OIB. Po izjavi špediterja sem dobil tudi potrditev, da je rok ureditve statusa do konca leta. Kakorkoli, SEAL d.o.o. iz Pule vztraja pri ponudbi 1400 kn + PDV.
Še vedno pa imam torej v ognju špediterja iz ZG, ki bi za večjo skupino enakih (> kot 10) lahko ponudil ceno 120 eur + PDV = 150 eur. Torej ni panike. Rok za skupinsko urejanje podaljšujem še za en teden.
frenk1
Višji vodnik
Kraj: domžale-bunarina

OdgovorNapisal/-a frenk1 » Pe Mar 28, 2014 10:55

a torej ni rok 1.04.2014 lp
morje je zakon
dobra_vila
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Pe Mar 28, 2014 11:05

kao ni, samo ne me potem tožit
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Pe Mar 28, 2014 15:50

Samo jaz pa zdaj res več ne vem,kaj naj naredim. Včeraj so mi iz marine poslali,da moram urediti status plovila,kot govorimo v tej temi. Jih kličem v marino,pa jim povem da sem jaz letos v februarju 2014 kupil nov čoln in ga pripeljal v marino pred enim tednom. Čoln je pod slovensko zastavo. Mi reče v marini da bo preveril,kako je v mojem primeru in me kliče danes,da moram dostavit samo ta T2L obrazec. Sicer bom zrihtal ta obrazec,sem mu rekel,in ga vprašal ,če je to normalna praksa v EU. Brez odgovora.

L.P.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Mar 28, 2014 15:59

vili problem je sam v tem da še oni ne vejo kdo pije pa kdo plača.... mi vemo pa sam da plačujemo....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Mar 28, 2014 17:18

.

Takole bom pa jaz naredil!

Oz., nič ne bom naredil.
Pa kaj me buzarirajo in zahtevajo nekaj, do česar nimajo pravice.

vili

Samo jaz pa zdaj res več ne vem,kaj naj naredim. Včeraj so mi iz marine poslali,da moram urediti status plovila,kot govorimo v tej temi. Jih kličem v marino,pa jim povem da sem jaz letos v februarju 2014 kupil nov čoln in ga pripeljal v marino pred enim tednom. Čoln je pod slovensko zastavo. Mi reče v marini da bo preveril,kako je v mojem primeru in me kliče danes,da moram dostavit samo ta T2L obrazec. Sicer bom zrihtal ta obrazec,sem mu rekel,in ga vprašal ,če je to normalna praksa v EU. Brez odgovora.

L.P.

Poglej vili, tudi jaz sem pripeljal plovilo v HR marino po njihovem pristopu v EU. Tudi meni so poslali ......, da moram .....

Kaj naj jaz sedaj dokazujem, ker sem plačal vse dajatve v EU-ju, SLO zastava, ko je bilo plovilo novo.
T2L je samo transportni obrazec, noben upravni organ ga ne izpolni, potrdi, kot neka "popratnica", da se dela naprej uvoz , itd,....

Naj se jebejo vsi ki bodo zahtevali od mene kaj več kot Vpisni list, "vozniško" za barko in basta. Pa koji jim je k**ac, da jim pokleknemo in ponižno vprašamo ali še kaj potrebujejo. Pa še vprašam naj ga ali ima raje Favorit, Karlovačko, Stella art..., Union, Laško, .... pa jutri spet in spet in spet, ...
Ma dosti mi je lezenja v rit marinerotom, lift bojem, kao nekim serviserjem, itd, ...ker niso nič drugega kot uslužbenci firme, pa še to ne v poslovodstvu, kamo lastniki.

Gospe in gospodje, kdor ni imel za plovilo urejen status skupne robe v EU-ju do 1.7. 2013, naj ureja.
Jaz in mnogo nas je pa imelo in ima urejen status že takrat, ko so hrvatje še lobirali in podkupovali v Bruslju, da bi tudi oni šli v EU.

Pustijo naj me na miru in basta.

Vili, pa to je smešno, da te sedaj za HR produkt terjajo, da narediš ........

Lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Mar 28, 2014 20:53

Jebemti pajer se strinjam s tabo!!!

Ampak.... Kako boš ti tele tvoje pi.ke matrne razložu enmu zahojenmu kapitanu nekje sred dopusta k se te bojo lotl??
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Mar 29, 2014 09:53

Matejc napisal/-a:Jebemti pajer se strinjam s tabo!!!

Ampak.... Kako boš ti tele tvoje pi.ke matrne razložu enmu zahojenmu kapitanu nekje sred dopusta k se te bojo lotl??

OK, kaj me lahko obdolžijo?
Kaj mi lahko terjajo?
Sploh pa kdo!
S svojim plovilom, s svojimi "čitabami" nimam nobenih omejitev v zakonsko dovoljenih okvirih plovbe.
Že lani sem imel en konkreten nadzorni pregled s strani kapitanije Mali lošinj. Bili so v kontroli na vodi in so opravili pregled na Susku. Vse od A-Ž. Vse bp. Povabili so me na njihovo barko, pregledali dokumente naredili zapisnik in to je to. Trajalo je kakih dvajset minut. Zelo natančno in zelo korektno.

Res mi gre hudo na živce, da se jih tako "bojimo". Za vse nadzorne, represivne, itd državne organe sem mnenja , da so servis nam, državljanom. Nastopijo šele takrat, ko gre kaj narobe, pa ni potrebno, da je karkoli nezakonitega.
V svojih glavah moramo preklopit, da živimo v uniji, da smo v "eni" skupni državi. Upam, da ne bom poligon za zdravljenje kompleksov lokalnega vaškega posebneža. Če pa bom, bom pa vzorčni primer in ...... bom napisal tukaj.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
mali brodski
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a mali brodski » So Mar 29, 2014 10:52

Se popolnoma strinjam z Pajer-jem 1. Jaz sem sicer uredil T2L in to je tudi vse kar bom naredil v zvezi z tem. L.P.
Za srečo ni tablete
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » So Mar 29, 2014 12:41

Pozdravljeni,

področje davčne politike ni nekaj s čimer bi bil prav poglobljeno seznanjen, niti nimam volje in časa, da bi ga podrobneje preučil, se mi pa pri branju te niti zastavlja nekaj temeljnih vprašanj.

Obstoj Evropske unija ima več različnih posledic, ena izmed njih je, nekoliko poenostavljeno, enotno evropsko tržišče na območju vseh članic evropske unije (Evropska ekonomska unija). Vsi izdelki, ki se na tem območju nahajajo in se z njimi trži ali se jih uporablja, morajo imeti plačane davščine. Pristojnost za pobiranje tovrstnega davka je glede na tip izdelkov različen, je pa ta razlika za namen te razprave nepomembna. Skladno z zgoraj zapisanim, je izdelek lahko sproščen v prost promet znotraj članice, posledično pa celotne unije, le ob dokazilu o plačilu omenjenih davščin.

Glede na to, da R Hrvaška do sedaj ni bila članica EU, je v primeru dejstva, da se je plovilo nahajalo izven meja EU, bilo zanj možno izvesti izvozni postopek, ki je rezultiral v pravici lastnika, da uveljavlja pravico vračila že plačanega DDV, kje je to bilo pa je bilo odvisno od specifičnega načina nakupa le tega. Seveda je v tem primeru izdelek ni bil več sproščen za prost promet znotraj članic EU. Ne glede na zgoraj zapisano pa je R Hrvaška vodila seznam plovil, ki so bila v začasnem uvozu, vendar je bilo to mogoče le za tista, ki so se nahajala v marinah, saj so te podatke redno sporočale njihovi davčnu upravi.

Seveda je bil interes EU razumljiv, da se od R Hrvaške zahteva, da po njenem vstopu v unijo učinkovito onemogoči nadaljnjo uporabo plovil, ki so v takšnem statusu, saj bi sicer prišlo do grobega kršenja pravil same evropske ekonomske unije, povedano drugače, v mnogih primerih bi nekatere države ostale brez omenjene davščine.

Glede na to, da so registracijski pogoji za plovila še vedno v domeni posameznih držav pa so le te do možnosti ohranitve plovila v registracijskem registru posamezne od njih in ob istočasnem dejstvu, da je bilo za isto plovilo v EU že plačan davek vrnjen ali celo nikoli plačan, obnašale različno. Nekatere so, nedvomno na pritisk močnega »lobija« lastnikov plovil, odločile, da je to mogoče, spet druge, te možnosti niso dopuščale, med slednje pa spada tudi Slovenija.

Tako R Hrvaške ni mogoče kriviti za to, da se to področje uredi, nekako pa se ni mogoče znebiti občutka, da naši južni sosedje želijo cilj doseči na način, ki bi prinesel kar največ denarja v njihov proračun in nekaterim posrednikom. Veliko bolj preprosto in enostavno bi se problema lotili na način, da bi od vsakega posameznega lastnika zahtevali le potrdilo, da so za plovilo plačane vse dajatve, seveda v primeru, da je plovilo registrirano pod zastavo države, v kateri je bila registracija mogoča brez vseh plačanih davščin, kar pa v R Sloveniji po meni znanih podatkih nikoli ni bilo. Na ta način bi se lahko enostavno rešilo probleme vseh naši morjeplovcev s SLO registracijami, ostali pa bi v svojih državah ta problem lahko rešili ali pa bi se odločili za kakšno drugo možnost, navsezadnje tudi prepis na HR zastavo s čimer bi nekoliko konkretneje oplemenitili HR proračun. Glede na to, da ne gre za osamljen problem enega ali dveh posameznikov, pa še v tem primeru to nebi smel biti izgovor, temveč za sistemski problem večjega števila posameznikov, je skrajno malomarno s strani naše države, da na nivoju EU naša država, skupaj s še nekaterimi drugimi katerih državljani so v podobni situaciji, ne pritisne na R Hrvaško, da bi se zadeva rešila na evropskem nivoju in zgolj administrativno, brez vmešavanja neposrednih lastnikov. Zavedati se je namreč potrebno, da davčne uprave tudi na tem področju že posedaj sodelujejo, vzemimo na primer pridobivanje našega DURS-a v zvezi s plovili SLO državljanov na HR. Že začete postopke začasnih uvozov plovil, bi tako lahko R Hrvaška zaključila zgolj na zakonski podlage in ne tako, kot sedaj, ko poizkuša narediti iz, pravno gledano enostavnega problema, pravo znanost, ki mimogrede sploh ni poceni.

Na koncu se mi poraja še eno zanimivo vprašanje. Izhajajmo iz predispozicije, da ima posamezno plovilo ustrezno plačane davščine v EU. V kolikor takšno plovilo tržimo ali uporabljati v katerikoli državi članici EU, smo znotraj zakonskih okvirjev, v kolikor pa to isto plovilo poizkušamo tržiti ali uporabljati v R Hrvaški po prehodnem obdobju, gre za kršenje njihove davčne zakonodaje, saj za isto plovilo ni zaključen postopek začasnega uvoza. Glede na to, da je R Hrvaška tudi članica EU, morajo tudi zanjo veljati ista pravila, kot za ostale članice. Tako isto dejansko stanje urejata dve pravni normi, v takšnem primeru pa je pravilo, da se za uporabnika uporabi zanj ugodnejša.

Za zaključek, vsekakor bi bilo primerno, da se naša administracija nekoliko zgane in na nivoju EU poskrbi za svoje državljane, ustrežljivost uradnikov na okencih je sicer močno zaželena, ni pa to edino za kar bi država morala poskrbeti, vsaj po mojem mnenju.
kapitan burje

Urejanje dokumentov

OdgovorNapisal/-a kapitan burje » Sr Apr 09, 2014 22:58

Pozdravljeni morjeplovci

Veliko je bilo povedanega o tej temi in jaz bi rad samo dal pohvalo špediciji STORI D.O.O iz Ljubljane. Res hitro in poceni so opravili vse kar je v zvezi obrazca T2L. Vse se uredi preko spleta in ni nobenih poti.
Kar pa se tiče hrvaškega špediterja, pa sem našel enega za ceno 150 e za območje Rijeke. Vsak špediter, se odloči tudi po vrednosti barke kolk bo zaračunal. Treba je pač malo (petrigat) saj slovenci to znamo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov