Registracija SLO ali HR?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

anjes
Višji štabni vodnik

Registracija SLO ali HR?

OdgovorNapisal/-a anjes » Pe Avg 30, 2013 10:30

Pozdravljeni,
sem nov na forumu, ter nov v morju :) moja prva pridobitev je kvarnerplastika z suzukijem 40km :)
sedaj imam pa vprašanje:
imam možnost registracje na hrvaškem in pri nas,
zahvaljujoč vašemu forumu sem ugotovil katere papirje potrebujem pri nas in na hrvaškem za registracijo:)
Sedaj me pa zanima kje se mi €€€ najbolj splača. Ker sem pač študent in se mi vsak evro pozna, bi bil vesel vsakega odgovora.

Lp Anej
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Pe Sep 06, 2013 08:59

Dobrodošel med morjeplovci!

Ker imaš motor nad 40 konjičev, je skoraj vseeno kje registriraš. Če bi imel motor do 20 konjev, bi imel pri Hrvatih enkratno registracijo za večno in neobvezno zavarovanje (tega je itak dobro imeti). Glede vinjet bo drugo leto itak usklajena zakonodaja in bo strošek za domačine in tujce enak, no vsaj tako pravijo na sosendnjem topicu.

OFF:
Študent in že 40-tka... vsaka ti čast! Jaz sem že 11 let v službi in sem si komajkaj privoščil 20-tko.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Sep 06, 2013 21:30

mrdaco napisal/-a:OFF:
Študent in že 40-tka... vsaka ti čast! Jaz sem že 11 let v službi in sem si komajkaj privoščil 20-tko.

Nisem vedel da KM merimo z leti službe. :twisted:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Sep 06, 2013 22:38

Pol bi mogu bit jaz že vsaj 10 let v penziji :lol: :lol:
https://medisken.si
anjes
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a anjes » Po Sep 09, 2013 07:59

Hvala za odgovor :) sem se odločil kar za slovensko zastavo :) glede študenta in 40km pač ja, bom samo reku več sreče kot pameti :) slučajno znanec prodajal pa sem dobil po odlični ceni :)
mega_ne
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a mega_ne » Sr Apr 02, 2014 21:52

Pozdravljeni,

Imam podobno vprašanje kot avtor teme, zato nisem odpiral nove.
Sem popoln začetnik v morjeplovstvu, kar imam izkušenj je nekaj vožnje z gumico tomos 4 iz mlajših let, ter v zadnjem času kakšen rent-a-jet med dopustom.

V planu imam nakup novega vodnega skuterja v Sloveniji, ter opraviti preizkus znanja za upravljanje čolna na morju in v celinskih vodah.

Sedaj se postavljajo moja vprašanja:
Ali lahko s tem izpitom vozim tudi na HR?
Načeloma bo skuter registriran v SLO, ali lahko vozim na HR, kaj potrebujem?
So kakšne prednosti če je registriran na HR?
Kako je z zastavami na skuterjih - še nikoli nisem videl?
Kako je z vinjetami, dovoljenji, zavarovanjem?

Prebral sem že več tem, vendar ne vem v kolikšni meri se skuterji razlikujejo od ostalih plovil (ok, vem v kakšnem pasu se lahko vozijo itd...). Hvala za kakršnokoli pomoč, lahko povezavo do teme ali druge strani kjer najdem te informacije.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Apr 05, 2014 10:36

.

Takole je v SLO!
Tudi na HR ni dosti drugače, ko plačaš njihove pristojbine.

Kopirano z neta.

V primeru nevarnosti in potrebe za reševanje na morju lahko pokličete Upravo RS za pomorstvo, ki bedi 24 ur dnevno na 16. kanalu VHF, na 70. kanalu DSC, MMSI 002780200 in je vedno dosegljiva na tel.: 05 6632 108.

Preden se odpravite na morje, poskrbite:
da ima plovilo predpisano opremo,
da motor deluje brezhibno in da je oskrbljen z zadostno količino goriva,
da imate s seboj dokumente o plovilu in potrdilo o usposobljenosti za voditelja plovila.
Na morju:
bodite pozorni na dogajanja in promet okoli sebe,
pri izogibanju ukrepajte pravočasno,
bodite pozorni na kopalce, kateri se lahko oddaljijo do 150 m od obale, zato plujte najmanj 200 m od obale, če glisira pa vsaj 250 m od obale,
kjer so urejena morska kopališča, plujte najmanj 50 m od zunanjega roba kopališča, še vedno pa najmanj 200 m od obale, če glisirate pa vsaj 250 m od obale,
kadar se na zahodni strani neba zbirajo črni oblaki, to pomeni, da se pripravlja k nevihti, se nemudoma podajte v najbližji pristan; ob tem vam svetujemo, da obvestite svojce, da ste na varnem, da ne bi po nepotrebnem sprožili akcije iskanja in reševanja,
po svojih močeh pomagajte tistim, ki pomoč potrebujejo.

VODNI SKUTERJI

Plovba z vodnimi skuterji je dovoljena v morskem pasu od 250 do 2000 m od obale. Z vodnim skuterjem je izplovitev na morje in uplovitev k obali dovoljena v turističnih, športnih in mestnih pristaniščih oziroma pristanih ter na drugih delih obale, ki jih v ta namen, po predhodnem soglasju Pristaniške kapitanije Koper, označi njihov upravljalec.

Vodni skuter lahko upravlja oseba, starejša od 16 let, ki ima opravljen preizkus znanja za upravljanje čolna. Osebe na vodnem skuterju morajo imeti na sebi rešilni jopič.

Plovba z vodnimi skuterji, smučanje na vodi in plovba z jadralnimi deskami so dovoljeni le v času od sončnega vzhoda do sončnega zahoda ter v varnih vremenskih pogojih.

PREBERI TUDI TOLE!

PA ŠE DOVOLJ LINKOV ZA ČITAT!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Apr 14, 2014 14:40

Sem danes nekaj bil pri svojem zavarovalničarju (Zavarovalnica Maribor) in videl neko brošurico o zavarovanju plovil pri zavarovalnici MB...

Tam piše, da na hrvaškem do 15 kW !! pogona ne rabiš vpisa in ne zavarovanja?? Če je res, pol grem prec nabavt eno 10-ko in na maestrala 18 pa se bom čez 1.maj s tem vozu.
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Apr 14, 2014 15:26

kasaudio napisal/-a:Sem danes nekaj bil pri svojem zavarovalničarju (Zavarovalnica Maribor) in videl neko brošurico o zavarovanju plovil pri zavarovalnici MB...

Tam piše, da na hrvaškem do 15 kW !! pogona ne rabiš vpisa in ne zavarovanja?? Če je res, pol grem prec nabavt eno 10-ko in na maestrala 18 pa se bom čez 1.maj s tem vozu.

to piše marsikje, med drugim na info karti, ki smo jo dobili ob nakupu vinjete itd
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Apr 14, 2014 16:40

kasaudio napisal/-a:Sem danes nekaj bil pri svojem zavarovalničarju (Zavarovalnica Maribor) in videl neko brošurico o zavarovanju plovil pri zavarovalnici MB...

Za zavarovanje bo veljalo, za vpis pa ne bi rekel.. :shock:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 14, 2014 16:41

.

Tudi Val bi imel kaj dodati, ker ima motor pod to mejo, itd.....

Ja no, včasih preletimo pisanje in si ne zapomnimo, ker se kakor nas ne tiče. Potem pa ne vemo, ko potrebujemo! Hihihihihihi!

Kaj čmo, takle mamo, za ta dnar je to to!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Apr 14, 2014 17:35

za zavarovanje drži, za vpis pa ne - tako je

domačini pravijo da je bil tak predpis sprejet ob nastanku HR zaradi Tomosa 18 in nasploh zaradi ribiških dizlov na majhnih in srednjih čolnih, ter tudi zaradi pritiska domačih lastnikov jadrnic, ki imajo pogosto motor do 20 konjev - tudi ne ravno kratke
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Apr 14, 2014 17:39

Mimo grede, koliko pride zdaj obvezno zavarovanje za tvojo gumo?
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Apr 14, 2014 18:19

pajer1 napisal/-a:...........

kjer so urejena morska kopališča, plujte najmanj 50 m od zunanjega roba kopališča, še vedno pa najmanj 200 m od obale, če glisirate pa vsaj 250 m od obale,
kadar se na zahodni str............

.

Za vse tiste, ki pa ne boste glisirali ob slovenski obali pa utene priti prav tole

Gliseri i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i sl.) mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 m od obale, i to na području na kojem im nije zabranjeno glisiranje.

http://www.nautour.info/osnovneinf.php
https://vodovod-rh.si/
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Apr 14, 2014 19:25

je pa zelo zanimivo da tistega glede zavarovanja do 20 konjev ni vedel ravno eden najbolj vsevedih forumašev

OK! Spremljam! Naj ostane pri humorni obliki!

Dodal!

Pajer1, moderator

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta