Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 13, 2014 15:04

pozeruh napisal/-a:No tudi jaz imam probleme s Hrvaškimi birokrati. Čoln dolžine 5,30 m registriran pod SLO zastavo imam shranjen na depoju v Bderni pri Serđotu od leta 2006. ko sem govoril z lastnikom depoja mi je naročil da naj pridobim obrazec od carine T2l s katerim bom dokazoval status plovila. Ko sem s tem obrazcem prišel po čoln mi je rekel da moram opraviti izvoz plovila iz RH v RS in da mi ne more izročiti plovila, saj je potem on v prekršku.

Ali mi lahko kdo svetuje kako naj čimhitreje in čimceneje opravim birokracijo in pridem do svojega plovila da ga odpeljem v SLO, ker sem že hodil od raznih špedicij do carinskih izpostav pa nobeden ne zna konkretno povedati kaj narediti.

Lp

Glej, nočem ti dvigovati pritiska, ampak nimaš probleme z birokrati. Imaš jih s plovilom, ki je od leta 2006 izven skupnosti.

Izguba skupnostnega statusa blaga
10. Skupnostno blago izgubi svoj status, kadar dejansko zapusti carinsko območje
Skupnosti (kar pa ne vpliva na člena 163 in 164 CZ, ki omogočata gibanje
skupnostnega blaga od enega do drugega kraja na carinskem območju Skupnosti, ne da
bi pri prečkanju ozemlja tretje države spremenilo svoj carinski status) ali če je tako
določeno s predpisi.
11. Skupnostno blago, ki je zapustilo carinsko območje Skupnosti in bilo kasneje ponovno
vneseno na carinsko območje Skupnosti, se ob ponovnem vnosu na območje Skupnosti
šteje za neskupnostno blago. Da bi se pri ponovnem vnosu lahko upošteval skupnostni
status blaga, ga mora udeleženec dokazati.
Vendar pa skupnostnega statusa ni potrebno
dokazovati:
− če je bilo blago pri zračnem prevozu natovorjeno ali pretovorjeno na letališču na
carinskem območju Skupnosti za dostavo na drugo letališče na carinskem območju
Skupnosti in se prevaža na podlagi enotne prevozne listine, ki je bila sestavljena v
državi članici; ali3
− če se blago pri pomorskem prevozu prevaža med pristanišči na carinskem območju
Skupnosti z rednimi linijskimi ladijskimi prevozi, odobrenimi v skladu s členoma 313a
in 313b izvedbene uredbe.

Oprosti, toda v carinskem prekršku si bil že po preteku osemnajstih mesecev od vstopa na HR. S tem si zapustil unijo. Ne vem kaj si počel do sedaj? Zakaj nisi odpeljal iz HR lani do vstopa Hr v unijo. Po 1.7.2014 pa bi pripeljal nazaj in to je to. To bi lahko izvedel celo po morju, Novigrad je dvajset minut vožnje do Pirana, in imel nedvoumen dokument z datumom. Ja po bitki je lahko biti general.

Kaj sedaj?

Ne vem, zakaj se je na HR "ustavilo" carinjenje itd, plovil, ki so bili v depojih, marinah. Direktno na carino z obrazcem, ki ga imaš. Tam pa ..... ti želim čimprejšnje ureditev zadeve s čim manj stroška.

Po logiki ti ne smejo zadrževati tvoje lastnine. Seveda pa moraš opraviti predpisan postopek, ki pa je ......??????
Razumem lastnika depoja, da ti ga ne dovoli odpeljat, ker potem je pa res vse brez nadzora.

Res ti ne znam poenostaviti postopka.

Da se razumemo, tole ni pravniški forum. Predpisi in vse kar gre poleg so pa ..... ena navadna jeba!

lp
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 15:20

Pajer1, veliko tega je res kar pišeš, samo tole so pa malverzacije, s katerimi hrvati štrikajo:
- kje naj dobi človek potrdilo, da je na določen datum po cesti pripeljal plovilo v HR in mu na meji niso nič poštempljali, ker kao ni bilo treba
- rok 18 mesecev niso nikoli čekirali, to so začeli početi, ko so zavohali denar
- če marina (depo) prijavlja začasne uvoze, naj ureja tudi odjave itd., ne pa da mora vsak sam skakati okrog špediterjev
- kaj ima nekdo za urejat, ki je plačal DDV ima registrirano plovilo v SLO ...

in takih neumnosti je še veliko in različnih primerov tudi.

Ni fer, da s citiranjem zakonov zvračaš krivdo in slabo vest na nič krive lastnike plovil, ki so jih v kot stisnili zlonamerni birokrati.
Raje se usmerimo v iskanje rešitev, ne v iskanje krivca tam kjer ga ni.

Brez zamere :wink:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 13, 2014 15:39

.
Marchi napisal/-a:Ni fer, da s citiranjem zakonov zvračaš krivdo in slabo vest na nič krive lastnike plovil, ki so jih v kot stisnili zlonamerni birokrati.
Raje se usmerimo v iskanje rešitev, ne v iskanje krivca tam kjer ga ni.

Brez zamere :wink:

Kakšna zamera neki in zakaj?

Glej, s citiranjem želim nedvoumno pokazat, da tako je! Pika! Z vstopom HR v unijo so se stvari spremenile, to je jasno.
Žal je tako da nekateri niso resno vzeli prvo polovico leta 2013 kot čas za ureditev zadeve. Pisanja in opozarjanja je bilo vsepovsod dovolj. Tudi tu na forumu. Nekateri so prišli skozi postopke z lahkoto, nekateri pa po mukah.
Žal je po 1.7.2013 vrag vzel šalo in se je še bolj zakompliciralo vse skupaj.
Nikogar od posameznikov, ki ima sedaj te probleme ne obsojam, se mu ne smejim, še manj privoščim, nič od škodoželjnosti, nula! Toda čas poenostavljene rešitve, če je to sploh kdaj bil, je minil. Žal.

Ne znam ponudit rešitve, vsaj za zdaj. Tudi ni videt neke volje za rešitev le tega.

LP

.
pajer 1

pozeruh
Višji štabni praporščak
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a pozeruh » To Maj 13, 2014 15:55

Ok če je bil storjen carinski prekršek bi razumel da pridem z dokumentacijo o lastništvu na carinski urad tam zaradi prekrška plačam globo in zadeva je urejena ne pa da hočejo da preko špedicije izvoziš iz države plovilo to pa mastno zaračunajo. Pa sploh ne vejo kako naj bi to reševali saj me pošiljajo od špedicije do carinske izpostave pazin tam ti povejo da so šefi na sestanku v Zagrebu, nato pa ti rečejo da pokliči na carinski urad Pula da bojo videli da je to resen problem in da bojo kaj naredili. Kr neki do svojeg čolna pa še vedno ne morem ker mi ga ne dajo pa se j..i . :cry: :x
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 16:14

pajer1 napisal/-a:.
Glej, s citiranjem želim nedvoumno pokazat, da tako je! Pika! Z vstopom HR v unijo so se stvari spremenile, to je jasno..

Pa vidiš, da ljudi pošiljajo od vrat do vrat in da nič ni nedvoumno oz. nikomur od uradnikov ni nič jasno. "Šefi so šli na sestanek v Zagreb". Torej je malo za počakat, da bo stvari jasnejše.
Spet računajo na bližajočo sezono, ko bodo ljudje pripravljeni plačat vse, samo da bodo lahko dali čoln v vodo.

@pozeruh
Povej unemu na deponiji, da greš s plovilom na carinski pomol urejat papirje. In se dejansko tudi pojdi odjavit iz HR in potem na 12nm in nazaj na prijavo. Izvoz urejen! Če ti bo kaj težil, naj ti pokaže papir, ki mu onemogoča, da ti preda plovilo. Ga nima! Pa še T2L mu napopaj na čelo, njemu in cariniku.
Moj skromen mornarski nasvet :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Maj 13, 2014 17:31

Marchi napisal/-a:
@pozeruh
Povej unemu na deponiji, da greš s plovilom na carinski pomol urejat papirje. In se dejansko tudi pojdi odjavit iz HR in potem na 12nm in nazaj na prijavo. Izvoz urejen! Če ti bo kaj težil, naj ti pokaže papir, ki mu onemogoča, da ti preda plovilo. Ga nima! Pa še T2L mu napopaj na čelo, njemu in cariniku.

A pa si ti dejansko to poizkusil ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 13, 2014 17:37

Marchi napisal/-a:Pa vidiš, da ljudi pošiljajo od vrat do vrat in da nič ni nedvoumno oz. nikomur od uradnikov ni nič jasno. "Šefi so šli na sestanek v Zagreb". Torej je malo za počakat, da bo stvari jasnejše.
Spet računajo na bližajočo sezono, ko bodo ljudje pripravljeni plačat vse, samo da bodo lahko dali čoln v vodo.

@pozeruh

Marchi, malce se zaustavi z nasveti, da ne bo zlezlo v še večji drek vse skupaj.

Da so nastale nove razmere, kolikor vem, so si krivi hrvati sami in so jih dobili po prstih iz Bruslja.
Če so prej lokalni "šerifi" še lahko kaj požigosali in pogledali skozi prste, je sedaj to veliko težje. Kar pa količkaj zaudarja, pa ne želijo izpostavit svojega neznanja. Raje se izgovorijo na inštanco višje, pa je.

Načeloma mu lastnik depoja ne sme prepustit plovila, ki nima .....

Tudi če bi se izšlo in bi izplul in se vrnil ni s tem uredil statusa plovila.

Res ne upam dat nobenega nasveta v tem primeru. Nočem odgovarjat za nezakonite postopke.

Morda samo, da ga "prodaš", recimo v Bosno. Carina in vsi šefi depojev ti tega ne morejo preprečit. To mora bit popolnoma brezplačno. Regularna pogodba, odjava iz našega registra in takoj za mejo obrnjen postopek. Kupiš iz Bosne in pelješ na našo carinarnico. In tako dalje.

................

.
pajer 1

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 17:58

Tex napisal/-a:
Marchi napisal/-a:
@pozeruh

A pa si ti dejansko to poizkusil ?

Sem, ko sem kupil barko pod HR zastavo in jo izvozil na D regitracijo. Takrat mi je vsak svetoval po svoje in videl sem da ni pravil igre, zato sem zakurblal mašino in se odpravil na carinski pomol, kjer me je carinik čudno gledal, nekaj mrmal v brk, me spraševal po špediterju in me na koncu, ko je videl da se nisem prišel pogovarjat, poslal na 12nm. Po povratku čez 4ure mi je poštempljal papirje in adijo.
Primer ni isti, kot aktualni primeri plovil z deponij ampak hotel sem povedati, da včasih pač stvari vzameš v svoje roke in po enerciji zrineš čez postopke, morda prineseš še kakšen papir in rešeno. Taka je moja izkušnja z birokrati vsepovsod. Sploh če imajo ljudje pošteno plačane davke.

Ne bom več zavajal, napisal sem samo kaj bi naredil jaz in spomnil na to, da pravil ni, četudi na prvi pogled zgleda da so.

Eden od dobrih nasvetov je tudi, da ti stvari uredi tisti, ki pravi da se da, ne tisti, ki pravi da se ne da. :wink:
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Maj 13, 2014 18:02

Serđo je dal bianco menico, da je imel/ia acarinski depo. S to menico sedaj odgovorja ne vem komu za vse barke, ki mu bodo "popihale". In sedaj bi jaz rad videl junaka, ki bo plačeval za tuje grehe???

Vedelo se je, da bodo hrčki komplicirali za 18 mesecev ( še malo pa bodo začeli še naši za 20 mesecev) in sedaj je cela galama...

Tako kot pravi Tex, pustite vse skupaj pri miru, al pa naredite tako kot nas je večina, ki je na HR imela barke pred vstopom HR v EU, UREDITE PAPIRJE!!!
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Maj 13, 2014 18:36

Pajer se je tako razkuril, da se jaz ne upam več komentirati. Torej se na to temo ne bom več oglašal. Vsak naj naredi kar se mu zdi prav.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 13, 2014 18:49

dobra_vila napisal/-a:Pajer se je tako razkuril, da se jaz ne upam več komentirati. Torej se na to temo ne bom več oglašal. Vsak naj naredi kar se mu zdi prav.

Slika

Nič se nisem razkuril! Res ne.

Samo tukaj izza compa se ne da nič pametnega svetovat. Zavajat pa ne mislim ali pa svetovat kaj nezakonitega.
Rad bi videl, da se težave odpravijo, ampak nimam nič pametnega kot to, da naj dotični prečita in morda najde kakšen izhod iz tega položaja.
Pišite svoje izkušnje kdor jih ima, morda pa le najdemo rešitev.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Maj 13, 2014 19:09

ja, nič... eden naj se zapelje na carinski pomol :D ( a ga sploh še imajo :D )
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Sr Maj 14, 2014 06:09

Carinski pomol obstaja a se je preimenoval na mejni prehod. :) Policaji so, carinikov pa ne več. Tam je policaj rekel naj grem na luško kapetanijo naredim listo posadke pridem nazaj k njemu da jo poštemplja in zapustim Hrvaško.
SAMO!!!!! z tem ne urediš carinskega postopka in ko prideš nazaj in če te dobijo lahko plačaš enormne kazni ker si svojo barko ugrabil!!!!!!
Carinski postopek urediš vsaj za enkrat le preko špediterja so pa cene zelo različne tako da je najboljši postopek cenkati z špediterjem za koliko ti uredi cel postopek in ga urediš ali pa čakaš na lepše čase. :) Govorim iz izkušenj in ta postopek je veljal kak teden nazaj Marca lani sem zapustil HR vode se pravi je manj kot 18 mesecev, SLO zastava jadrnice, samogradnja.

Sicer me izredno boli koleno ker sem si zvrtal luknjo (zato ker sem moral plačati) a zadevo imam urejeno. :)
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Sr Maj 14, 2014 10:11

SAMO!!!!! z tem ne urediš carinskega postopka in ko prideš nazaj in če te dobijo lahko plačaš enormne kazni ker si svojo barko ugrabil!!!!!! To mogoče drži,vendar,po tej logiki bi morali imeti špediterja pri vsakem izplutju iz hr pred vstopom hr v EU.
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » Sr Maj 14, 2014 10:28

Špediterja ne ker je to delovalo na Carinskem pomolu ker so ti vsako odjavljanje potrdili oz zavedli Policija, Carinik in Luška kapetanija. Sedaj pa Carinikov ni več pa potrebuješ Špediterja. Tako so mi razložili. Problem je v tem da smo imeli oz. imamo barke zavedene v carinskem postopku in to je potrebno iz njihovih evidec (računalnikov) urediti.

Če imate možnost preveriti status svojega plovila na carinski upravi in če ni zavedeno potem ne rabite nič skrbeti. Ta številka je tudi zavedena na tako imenovanem KZ dokumentu ki ga je naredila marina pred vstopom HR v EU oz takrat ko ste lani zapuščali HR vode.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost