pozeruh napisal/-a:No tudi jaz imam probleme s Hrvaškimi birokrati. Čoln dolžine 5,30 m registriran pod SLO zastavo imam shranjen na depoju v Bderni pri Serđotu od leta 2006. ko sem govoril z lastnikom depoja mi je naročil da naj pridobim obrazec od carine T2l s katerim bom dokazoval status plovila. Ko sem s tem obrazcem prišel po čoln mi je rekel da moram opraviti izvoz plovila iz RH v RS in da mi ne more izročiti plovila, saj je potem on v prekršku.
Ali mi lahko kdo svetuje kako naj čimhitreje in čimceneje opravim birokracijo in pridem do svojega plovila da ga odpeljem v SLO, ker sem že hodil od raznih špedicij do carinskih izpostav pa nobeden ne zna konkretno povedati kaj narediti.
Lp
Glej, nočem ti dvigovati pritiska, ampak nimaš probleme z birokrati. Imaš jih s plovilom, ki je od leta 2006 izven skupnosti.
Izguba skupnostnega statusa blaga
10. Skupnostno blago izgubi svoj status, kadar dejansko zapusti carinsko območje
Skupnosti (kar pa ne vpliva na člena 163 in 164 CZ, ki omogočata gibanje
skupnostnega blaga od enega do drugega kraja na carinskem območju Skupnosti, ne da
bi pri prečkanju ozemlja tretje države spremenilo svoj carinski status) ali če je tako
določeno s predpisi.
11. Skupnostno blago, ki je zapustilo carinsko območje Skupnosti in bilo kasneje ponovno
vneseno na carinsko območje Skupnosti, se ob ponovnem vnosu na območje Skupnosti
šteje za neskupnostno blago. Da bi se pri ponovnem vnosu lahko upošteval skupnostni
status blaga, ga mora udeleženec dokazati. Vendar pa skupnostnega statusa ni potrebno
dokazovati:
− če je bilo blago pri zračnem prevozu natovorjeno ali pretovorjeno na letališču na
carinskem območju Skupnosti za dostavo na drugo letališče na carinskem območju
Skupnosti in se prevaža na podlagi enotne prevozne listine, ki je bila sestavljena v
državi članici; ali3
− če se blago pri pomorskem prevozu prevaža med pristanišči na carinskem območju
Skupnosti z rednimi linijskimi ladijskimi prevozi, odobrenimi v skladu s členoma 313a
in 313b izvedbene uredbe.
Oprosti, toda v carinskem prekršku si bil že po preteku osemnajstih mesecev od vstopa na HR. S tem si zapustil unijo. Ne vem kaj si počel do sedaj? Zakaj nisi odpeljal iz HR lani do vstopa Hr v unijo. Po 1.7.2014 pa bi pripeljal nazaj in to je to. To bi lahko izvedel celo po morju, Novigrad je dvajset minut vožnje do Pirana, in imel nedvoumen dokument z datumom. Ja po bitki je lahko biti general.
Kaj sedaj?
Ne vem, zakaj se je na HR "ustavilo" carinjenje itd, plovil, ki so bili v depojih, marinah. Direktno na carino z obrazcem, ki ga imaš. Tam pa ..... ti želim čimprejšnje ureditev zadeve s čim manj stroška.
Po logiki ti ne smejo zadrževati tvoje lastnine. Seveda pa moraš opraviti predpisan postopek, ki pa je ......??????
Razumem lastnika depoja, da ti ga ne dovoli odpeljat, ker potem je pa res vse brez nadzora.
Res ti ne znam poenostaviti postopka.
Da se razumemo, tole ni pravniški forum. Predpisi in vse kar gre poleg so pa ..... ena navadna jeba!
lp