Nakup plovila z Avstrijsko zastavo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

tomtom
Naddesetnik
Kraj: Dolenjska

Nakup plovila z Avstrijsko zastavo

OdgovorNapisal/-a tomtom » To Nov 03, 2009 17:26

Pozdravljeni!
Sem čisto nov na forumu in v kratkem tudi (upam) ponosni lastnik plovila Qucksilver 510 Cruiser. :shock: Več let se že ukvarjam z morskim ribolovom predvsem panulo , vendar dosedaj ni bilo prilike (špage) za nakup resnega plovila - dosedaj lovil z gumico in Tomos 4.
Barka je bila kupljena pri Yucci , stara je 3 leta in dosedaj je bila registrirana pod avstrijsko zastavo (lizing) , jaz pa bi jo rad registriral na slovensko zastavo.
Prosil bi Vas za informacijo kakšen je postopek registracije.
Lizing je plačan , barka pa je v Sloveniji na prikolici pri prodajalcu.

Hvala za informacije!

L.p. Tomaž :oops:
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » To Nov 03, 2009 21:48

Če prebereš poste na spodnji povezavi, boš verjetno dobil odgovor na tvoje vprašanje.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=3004
LP
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Nov 03, 2009 22:08

Evo naš seleven ti je podal prvo pravo pot in v kolikor kaj ne boš razumel, napiši in ti bomo rade volje pomagali.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
tomtom
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a tomtom » Sr Nov 04, 2009 10:21

Hvala za odgovore!
Ni mi pa še jasno:

Izjema obstajajo ob določenih Avstrijskih plovilih,kjer obstaja zakon ,da plovilo lahko pluje pod avstrijsko zastavo izven eu in za njega ni potrebno plačati ddv

Tak primer je tudi za moje plovilo- ne vem pa kdaj in pri komu (prepisu , registraciji) se plača ddv in pa tudi kako se določi znesek ddv?

Prijatelj mi je tudi rekel da plovilo ne bi smelo biti v Sloveniji , čeprav je na prikolici - je to res?

Še enkrat hvala za odgovore!

l.p
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Nov 04, 2009 13:40

Tomtom, čisto enostavno. Če je plovilo na prikolici v Sloveniji, ima pa avstrijsko registracijo, davek pa ni bil odveden, je lastnik v davčnem prekršku. Ker je to plovilo na prikolici in v neki garaži ali na dvorišču, tega DURS ne ve in zato ni ukrepal.

(drugo vprašanje) Pri nakupu plovila dobiš ali račun ali prepis. Če dobiš račun, mora v RS biti naveden DDV od vrednosti plovila, ki je naveden na računu. Če je prepis, je to brez DDV-ja in ga plačaš na DURS od zneska na pogodbi pred registracijo plovila v RS.

Če sem ti kaj pomagal sem prav vesel.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Nov 04, 2009 13:40

Je res, razen če je bil DDV že plačan. In kaj pravi prodajalec?
lpg
https://medisken.si
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Nov 04, 2009 15:03

Pri takšnem plovilu je potrebno pazit na dve stvari:
-če je plovilo proizvedeno v EU, potem je verjetno DDV bil poračunan (leasing) in v tem primeru nisi v davčnem prekršku (DDV boš moral plačat ob prepisu na katero EU, verjetno SLO registracijo), razen, če je plovilo bilo izvoženo izven EU (Hrvaška) in zato DDV ni bil plačan, tedaj pa si v prekršku, če si plovilo prepeljal nazaj v EU
-navadno pa gre v teh primerih za plovila, proizvedena izven EU (USA), v tem primeru pa si v carinskem prekršku; carinski inšpektorji pa so navadno najbolj zoprni in trdoživi, ob vstopu v EU je dela za njih bistveno manj, zato se vsakega prekrška, ki ga ugotovijo, "temeljito" lotijo
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Nov 05, 2009 00:00

Kot jaz razumem je plovilo pri prodajalcu... in ta je Yucca... oni imajo carinsko skladišče tko da kar se tiče carine in vsega je kul...
Napisal ti bom primer kako so meni hoteli barko ocarinit ( barka je večja) pa vseeno...
Ko je lizing poplačan dobiš papirje od čolna, ki so deponirani na avstrijskem registru, glede na to da praviš da je lizing plačan je barka verjetno izbrisana iz registra plovil v A in so vsi papirji od barke, CE certifikat, builders certifikat pri prodajalcu... ko te papirje imaš je potrebno plačati carino in ddv kar skupaj znese slabih 22% vrednosti plovila ( meni so rekli, ker jaz bi pač lizing poplačal in ga potem registriral v SLO nase, da potrebujem špediterja da mi pač te stvari uredi, špediter je hotel za projekt 500 eur). Ko ti vsi inkasanti izdajo račune, barko odpelješ na kapetanijo v Koper ali Piran in ti tam naredijo ogled plovila... vem da so mi rekli da je v Izolo ne morem peljat na ta ogled se pa ne spomnim zakaj ne...potem ti v roku enega dneva pripravijo papirje in barka je registrirana... aja pa še zavarovat jo moraš prej....
skratka fuuuuul kolobocija.... jaz sem se odločil da jo bom še dokler bo zadeva pila vodo registriral na USA zastavo ker pač po SLO morju ne bom plul in se ko bo RES nujno spopadel z vso birokracijo...

Pa še za vse tiste ki me boste zdaj napadli da bo potrebno barko nazaj uvažat iz USA pa tko.... vsi papirji, ki jih američani rabijo so račun in builders certifikat kar pošlješ po faxu tako da tebi vsi originali ostanejo doma in ko se ne bo dalo zaradi vstopa HR v EU več imet USA zastave enostavno greš čez vso proceduro ki sem jo opisal prej... glede na to, da pa je barka že bila registrirana v EU imaš tudi CE certifikat kar se bo potrebovalo pri registraciji...
Še opozorilo vsem ki imate barke pripeljane iz USA direktno... čimprej si zrihtejte CE certifikate, nekdo jih zrihta za 3000 eur nekje v Nemčiji da boste s prihodom HR v EU lahko registirali barke ker drugače boste v r iti

Če pa še koga kaj zanima naj pa le vpraša saj sem kar se tega tiče naredu v dveh mesecih skoraj doktorat....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
tomtom
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a tomtom » Če Nov 05, 2009 11:30

Matejc , to je to ,tudi jaz sem dobil točno take informacije , je pa poleg tega še problem , da je bila barka pripeljana iz CRO v SLO na "črno" , ker očitno tudi carinikom ni čisto jasno kakšen status ima ta "Avstrijska zastava", tako da je barka trenutno dejansko v carinskem prekršku.
Jaz bom to zadevo poskušal speljat do konca , upam na manjše stoške (manjši čoln) , bo pa verjetno treba plačat kazen
:cry: ,
Rad pa bi vseeno pripomnil , da sem bil prijetno presenečen tako na YUCCI , kot tudi na Kapetaniji v Izoli z njihovim pristopom , prijaznostjo in nudenjem pomoči.

Hvala Vam vsem za odgovore. SUPER STE!

Ko zadevo izpeljem poročam kako se je izšlo.

L.p.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Nov 05, 2009 11:54

Jaz bi temu, korektnemu, prispevku Matejca, samo dodal, da preveriš verodostojnost izdajatelja CE certifikata, kje že bo, A ali D.
Pri ADAC in tudi Germanische Loyd AG. ( slednji so tudi v KP), imajo spisek izdavateljev CE, katere priznajo. Ker kot sem že prej enkrat pisal, obstajajo ( so obstajale ) razno razne firmice, katerih CE pa niso priznali na omenjenih zavarovalnicah, ker niso imeli niti finančnega kritja niti pravnega, za izdajo CE. Taki CE pa so prazen papir in si ne moreš z njim nič pomagat, samo ob denar si, plovilo pa je lahko samo na kopnem.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta