Vinjeta Hrvaška

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

Re: Vinjeta Hrvaška

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Pe Jun 11, 2021 18:56

Informativo ceno Naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja lahko izračunate na eNautiki s klikom na 2. alinejo Informativni izračun naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja ter vnesete dolžino in moč z decimalno ločnico '.' .

Enigmo za plačilo "Naknade" preko interneta za prebivalca Slovenije in plovilo, ki pluje pod SLO zastavo še rešujem, a naj bi od začetka letošnjega leta to že bilo izvedljivo.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » So Jun 12, 2021 09:42

Upam da to res obstaja ker v Kraljevico ko gremo ponavadi prvič na morje ob sobotah ne delajo, drugi pa mi ne more narediti papirjev ker ni lastnik čolna. Tudi punomoč sem mu napisal... Bzv...
Itak jim denar nosimo pa vseeno ne moremo plačati. :?
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Jun 12, 2021 14:08

Pri zavarovanju je dobro po preveriti, da vsebuje tudi kritje škode na stvareh.
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » So Jun 12, 2021 17:35

Zaradi totalne zmede sem pisal na pomoč, ki je navedena na spletni strani eNautika. Malo mi prizaneste glede hrvaščine :)

Moj mail:
Sada se još 2 sata vrtim okrog 3 stranica:

-https://enautika.pomorstvo.hr/
-Korisničke upute eNautika
-Prijava na e-Građan putem NIAS

1. Na stranici eNautika kaže: ‘Portalu eNautika možete pristupiti prijavom putem sustava NIAS (e-Građani) ili putem sustava eIDAS (za građane EU/EEA).’ Imam digitalnu identitetu od Republike Slovenije, koja je i na 'EU List of eIDAS Trusted Lists’ ali bez eID.
2. Kad na stranici eNautika kliknem ‘Prijava dolaska u more RH’, baci me na stranico prijave u e-Građana putem NIAS. Jer ja nimam e-Građana imam (kao) i drugu opciju 'Ako niste državljanin RH ili osoba s prebivalištem u RH odaberite zemlju iz padajućeg izbornika’. Ali na tom izborniku nema Slovenije (jer nema eID?).
3. Ako ‘Pristajem’ na privolu, da portal e-Građan obradi moje osobne podatke dođem na stranicu gdje moram odabrati jednu od hrvatskih vjerodajnic. Ovdje nemožem odabrati ništa jer imam osim certifikat od slovenačke vjerodajnice, što znači slijepa ulica.
4. Korisničke upute nemaju ništa napisanog o tujcima kako da se snađe sa ovim problemima ako nismo na izborniku ali smo u sistemima eIDAS. eID tek dolazi kod nas 2.kolovoza 2021.

Imate li rešenje za ovaj problem? Jer mi treba eID i nemože se srjediti ovo sa ništa drugom ili na kakav drug način?
---------------------------------------------------------------------------

Odgovor:
Republika Slovenija nije još uspostavila razmjenu vjerodajnica sa Republikom Hrvatskom čime bi se omogućio pristup našem e-sustavu slovenskim građnima. Dok se isto ne odradi molim Vas da se obratite najbližoj Lučkoj Kapetaniji / Ispostavi Lučke Kapetanije čije adrese, kontakte i radno vrijeme možete pronaći na linku https://mmpi.gov.hr/more-86/lucke-kapetanije-102/102
----------------------------------------------------------------------------

Mogoče bi vso zagato rešili z vzpostavitvijo dodatnih 4 strateških svetov za digitalizacijo, sestavljeno s posamezimi 14 delovnimi skupinami, ki bi do leta 2045 poskrbeli za dobro digitalno izkušnjo med državama, članicama EU. :shock:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » So Jun 12, 2021 19:24

Za korono pa so v dveh mesecih uspeli vse digitalizirati....
Verjetno bodo potem eni odveč na kapetaniji če vse digitalizirajo pa nikoga več nebojo mogli mrdati v glavo nekateri šerifi....
Guma je guma, zaenkrat.
UrbanBatic
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » So Jun 12, 2021 19:58

janadino napisal/-a:Za korono pa so v dveh mesecih uspeli vse digitalizirati....
Verjetno bodo potem eni odveč na kapetaniji če vse digitalizirajo pa nikoga več nebojo mogli mrdati v glavo nekateri šerifi....

Zgoraj napisana graja je letela na našo stran. Naši zavlačujejo z digitalno osebno izkaznico že kar nekaj let. Tisti, ki jo v EU imajo, imajo tudi omogočen vstop v HR aplikacijo. Naša fizična OI se ni spremenila od ‘98, eID pa so začeli naši razvijat 2003, letos v začetku avgusta pa bomo po direktivi morali preiti tudi mi, a bratje Hrvati imajo to že par let.
UrbanBatic
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Po Jun 14, 2021 09:41

Malce samogovora. A upam, da bo informativen :)
Z Ministrstva za JU so javili, da se za eID (digitalna osebna izkaznica) še piše zakonska podlaga. Na MJU upajo, da bo do konec leta ZP skončana, zakon pa sprejet. Le z eID-jem (NI enako kvalificiranemu digitalnemu potrdilu) se lahko prijaviš v HR sistem in tako imajo možnost le prebivalci določenih članic EU, SLO pa med njimi še ni.
Tako načrtujejo popolno usklajenost s tujimi sistemi nekje v drugi polovici 2022.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Jun 14, 2021 13:36

Morda komu pride prav :idea:

Kapetanija se je iz centra Zadra preselila v trajektno luko Gaženica :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jun 14, 2021 13:45

Hvala Jozko
pojdi se z bikom bost!
marez
Kontraadmiral
Kraj: novo mesto-vir

OdgovorNapisal/-a marez » Po Jun 14, 2021 20:35

Sem bil danes v Gaženici. Sem se kar malo lovil glede parkiranja. Potem še parkomat ni delal in sem iskal plačilno hišico. Na kapetanijo sem oddal pooblastilo pa kupil vinjeto. Ni bilo pretirane gužve.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Jun 17, 2021 11:34

Ma kaka digitalizacija. Bil bi vesel, da so vsaj fizično prisotni, ko pridem v urad z namenom podaljšanja plovnega dovoljenja. Prejšnjo sredo smo v Starigradu dopoldne celo uro čakal, da se primajejo v urad. Računalniki in luč prižgani, vrata zaklenjena. Hvala gospe, ki jih je po mobitelu priklicala.
Mirno morje in široko obzorje.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Če Jun 17, 2021 12:48

Jaz kapitana v Sućuraju vsako leto pokličem. Pride kar od doma. Na vratih pisarne pa ima obešeno telefonsko številko.
Popijem kavo in pride. Še nikoli problemov.

LP; MKN
UrbanBatic
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Če Jun 17, 2021 12:52

Splav napisal/-a:Ma kaka digitalizacija. Bil bi vesel, da so vsaj fizično prisotni, ko pridem v urad z namenom podaljšanja plovnega dovoljenja. Prejšnjo sredo smo v Starigradu dopoldne celo uro čakal, da se primajejo v urad. Računalniki in luč prižgani, vrata zaklenjena. Hvala gospe, ki jih je po mobitelu priklicala.

No, tako bi se lahko za podaljšanje Naknade odločil že januarja sredi Korone in ti ne bi bilo treba čakati na Josipo, ki je podaljšala marendo za pol ure. Jaz bom ostal pri kazanju s prstom na našo stran, ker mečkajo z izdajo eID in bi se tako lahko izognil vsem nevšečnostim.
Gozdar
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Gozdar » Pe Jun 18, 2021 15:12

Zdravo še tukaj objavljam,

moja današnja izkušnja na kapetaniji v Umagu. Skratka imam gumico 2,7m in 5km motor in sem hotel it plačat pristojbino za plovbo po hrvaški oziroma vinjeto kakor se je na kapetaniji izrazil. Je nisem mogel kupiti, ker na hrvaškem morajo biti čolni nad 2,5m registrirani. Je rekel da mora na vinjeto št. registracije napisat. Da samo številko računa za čoln oziroma oznako čolna ne more napisat. Je res treba registrirat ali grem še na kakšno drugo kapetanijo? Skratka kot sem tukaj na forumu bral kako vam je enim ratal kupit vinjeto brez registracije za čolne do 3m?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 18, 2021 16:57

Kuhan_Vinček v temi gumica opiše, kako je to naredil pred dvema letoma (pred korono), ne spomnim se pa, da je kdo napisal, kje v predpisih piše, da oziroma kako morajo to narediti, in tudi, ko sem to iskal, doslej še nisem našel.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta