Kje plačam DDV?

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Ljubitelj_morja
Štabni praporščak

Kje plačam DDV?

OdgovorNapisal/-a Ljubitelj_morja » Ne Sep 12, 2021 16:06

Dragi morjeplovci.
Namen imam naročiti nov čoln dolžine 5 m na Hrvaškem, po sistemu ključ v roke. Čoln bo izdelan na Hrvaškem. Prosim, ali kdo ve, kje moram plačati DDV? Ali mi proizvajalec izda račun za plovilo in motor brez DDV-ja?
Sem klical na FURS, pa me samo vežejo od enega svetovalca do drugega... po moje nihče točno ne ve. Eden izmed njih mi je posredoval Wordov dokument, češ, poglej si, kaj te zanima.
Citiram:
"8.1 Nakup novega plovila v drugi državi članici

Pri pridobitvi blaga znotraj Unije (nakup v drugi državi članici) se za prevozno sredstvo šteje plovilo, daljše od 7,5 metrov, ki pa se šteje za novo, če je izpolnjen eden izmed naslednjih pogojev:
(1) plovilo je dobavljeno pred potekom treh mesecev po datumu, ko je bilo dano prvič v uporabo ali
(2) da s plovilom ni preplutih več kot 100 ur.

Pridobitev novih plovil iz Unije se obdavčuje po splošnih pravilih po načelu destinacije. To torej pomeni, da slovenski kupec (ne glede na to ali je davčni zavezanec ali ne), ki nabavi novo plovilo v drugi državi članici, plača DDV v Sloveniji (po slovenskih predpisih) in ne v tej državi članici. Pri tem mora oseba, ki ni identificirana za namene DDV v Sloveniji, in pridobi novo plovilo, to pridobitev prijaviti na obrazcu DDV-PPS. Obrazec oziroma napoved za odmero davka se predloži osebno ali po pošti, lahko pa tudi v elektronski obliki prek sistema eDavki. Obrazec se izpolni v treh izvodih (za pridobitelja, za davčni organ in za registracijski organ). Brez predložitve potrjenega izvoda obrazca se plovila ne sme registrirati.

Tudi oseba, ki je identificirana za namene DDV, mora pridobitev novega prevoznega sredstva, ki ni namenjeno nadaljnji prodaji, prijaviti davčnemu organu na obrazcu DDV-PPS v elektronski obliki prek sistema eDavki. DDV, obračunan po splošni, 22-odstotni stopnji, izkaže v obračunu. Brez predložitve obrazca DDV-PPS se prevozno sredstvo, pridobljeno iz druge države članice, ne sme registrirati.

Osebe, ki so identificirane za namene DDV v Sloveniji in kupujejo plovilo za nadaljnjo prodajo, opravijo samoobdavčitev davka na dodano vrednost od pridobitve v obračunu DDV za pripadajoče obdobje. Obrazca DDV-PPS tem osebam ni treba predložiti."

Kako si vi to razlagate?
Lepa hvala za odgovor.

Lep pozdrav, D.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Kje plačam DDV?

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Sep 12, 2021 16:17

Če kupuješ kot fizična oseba, plačaš DDV na Hrvaškem. Brez DDV-ja ti ga Hrvati itak ne bodo hoteli prodati (ker nimaš EU ID številke za DDV).
Uporabniški avatar
Ljubitelj_morja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Ljubitelj_morja » Ne Sep 12, 2021 16:30

Da, kupujem kot fizična oseba.
Seveda bi mi ga prodali. V telefonskem razgovoru mi je omenil, da bo izdal račun brez DDV-ja... Po naravi sem tak, da se za vsako stvar hočem prepričati sam... sem rekel, da se bom pozanimal v SLO...
No, evo, pa smo spet v dilemi....
Bom vprašal še drugače: Ali mi lahko kdo posreduje kontakt od osebe, ki se ukvarja s tem pri nas? Da jo pokličem ali ji pišem, da bom 100% zihr....
Hvala vsem.
Lep dan še naprej...
D.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Sep 12, 2021 16:41

Ljubitelj_morja napisal/-a:Seveda bi mi ga prodali. V telefonskem razgovoru mi je omenil, da bo izdal račun brez DDV-ja...

Če ti ga bo res prodal brez DDV-ja (kar pa dvomim), ga kupi brez DDV-ja in ga plačaj v Sloveniji. Itak je DDV v Sloveniji nižji, kot na Hrvaškem.
Uporabniški avatar
Ljubitelj_morja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Ljubitelj_morja » Ne Sep 12, 2021 16:53

H2O napisal/-a:
Ljubitelj_morja napisal/-a:Seveda bi mi ga prodali. V telefonskem razgovoru mi je omenil, da bo izdal račun brez DDV-ja...

Če ti ga bo res prodal brez DDV-ja (kar pa dvomim), ga kupi brez DDV-ja in ga plačaj v Sloveniji. Itak je DDV v Sloveniji nižji, kot na Hrvaškem.

Se strinjam.... Hvala za odgovor.
Lep dan želim..
D.
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Ne Sep 12, 2021 18:09

Hrvaska pravna oseba ki je registrirana za DDV, po njihovo se rece da je u “sustavu PDV”, tebi kot fizicni osebi v EU, po zakonu ne sme izdati racuna brez DDV/PDV.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Ne Sep 12, 2021 18:25

Kje pa piše, da je izdelovalec zavezan za DDV (PDV)?
Uporabniški avatar
Ljubitelj_morja
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Ljubitelj_morja » Ne Sep 12, 2021 19:27

igor_k napisal/-a:Kje pa piše, da je izdelovalec zavezan za DDV (PDV)?

Je zavezanec za PDV, sem preveril preko OIB-a.
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Ne Sep 12, 2021 22:00

Potem je zadeva jasna. Po zakonu ti mora izdat racun z DDV/PDV. Ce se motim, bi pa prosil da ga vprasas po katerem clenu bo to naredil, da se jaz svoji racunovodkinji na HR dam nasvet, kako ne bom zaracunaval DDV/PDV :D
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Ne Sep 12, 2021 23:22

Če je zavezanec potem mora izdat račun z DDV, ni druga.
Upam, da si se pravilno dogovoril za ceno.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » So Sep 25, 2021 12:03

Ni res. PDV (v primeru CRO) je oproščeno plovilo, ki bo registrirano v drugi državi članici, kjer je potrebno pred registracijo prijaviti DDV (v primeru SLO) na predpisanem obrazcu. Da pa ne gre kar tako na “lepe oke” je pa potrebno imeti ustrezne tovorne dokumente in (verjetno) ne moreš kar na prikolici sam pripeljati v SLO.
Taka pravila veljajo tudi za npr. nova večja plovila (motorne barke, jadrnice…), ki se iz tovarn po EU izročajo končnim kupcem in se jih pripelje po cesti v marine. Lahko da tudi po morju (omejitev 100h motorja), vendar teh primerov ne poznam oz. veljajo kakšna druga pravila (B2B model)
Kam pa bi prišli, če bi vsaka država v prometu dobrin znotraj enotnega tega zaračunavala svoj DDV…
Skratka, v tvojem primeru rabiš prevoznika, ki ti bo plovilo izročil v SLO oz. (teh pravil ne poznam) verjetno lahko s primernimi listinami tudi pelješ sam. O tem zadnjem se pozanimaj.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » So Sep 25, 2021 15:07

Ne vem če tole čisto drži veš x. Če je prodaja firma firma potem je tole točno, nisem pa ziher za primer prodaja : firma-fizična os. tole mislim ne pije vodo ker pri firma firma se zahteva samoobdavcitev v matični državi za fizično osebo da se bo samoobdavčil pa res ne vem če je opcija...slišal še nisem za tak primer.

lpp
pojdi se z bikom bost!
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » So Sep 25, 2021 15:26

Kaj ni res?
Ko gre za prodajo fizični osebi v EU, mora izdajatelj računa, ki je registriran za DDV (PDV), izdati račun z DDV (PDV).
Račun brez PDV se lahko izda samo pravni osebi, ki je registrirana za DDV (torej ima VAT ID).

Če pa imajo kakšno izjemo, bo pa potem kupec (fizična oseba) moral plačat DDV v Sloveniji, drugače ne bo mogel registrirat plovila, torej se za toliko dvigne cena čolna za končnega kupca.
Zato sem pa rekel, upam da se je pravilno dogovoril glede cene.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Po Sep 27, 2021 21:18

Fantje, plovilo ima enak status kot vozilo. Ko kupiš kot FO novo vozilo v tujini in ga “izvoziš” v drugo državo članico, kje plačaš DDV? V državi, kjer registriraš vendar in nikjer drugje. Je jeba, priznam, veliko papirologije, rabiš davčno odločbo našega FURS in nato registriraš.
Kaj od tega ni res?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost