Registracija avta SG, barke SS(Hrvaška), glede nato da si iz Slovenj Gradca, mogoče še kraj uganeš.
Jaz sem pred leti naredil enako kot sedaj poskušaš ti danes. Važno je da nisi v carinskem prekršku, se pravi da so davščine plačane državi Sloveniji, nihče pa te ne sili da moraš plovilo nato registrirati v Sloveniji.
Ko greš nazaj na Hrvaško, imaš na barki HR registrsko, pokažeš HR papirje in to je to, papirje so Hrvati tudi pregledali.
Glede začasnega uvoza pa je problem, kolikor so mi na carini govorili, da bi lahko imel le pol leta barko v Sloveniji, potem pa nekako podaljševati, v bistvu niti sami niso vedeli kakšen je postopek, nato je sledilo par urno čakanje na meji itd...., na koncu so predlagali kar plačanje carine in DDV, glede na kupoprodajno pogodbo, kar je bilo tudi najhitreje in najugodneje. Pač imaš potem dvakrat plačan DDV, enkrat je bil plačan Hrvaški ob nakupu, drugič pa Sloveniji, sedaj mislim, da lahko brez problema vozim barko na prikolici čez mejo, kar sicer ne počnem.
Jaz sem plačal komplet uvozne dajatve, pri začasnem pa se DDV plačuje po dnevih, ampak pri majhni vrednosti barke bo šlo več denarja za razne špediterje itd..., kot so komplet uvozne dajatve.
Koliko je barka vredna piše na kupoprodajni pogodbi, sedaj če si lastnik barke že vrsto let in nimaš kupoprodajne pogodbe, jo prodaj ženi, otrokom itd... in napiši ceno cca 800€.