Vprašanje za podjetnike-morjeplovce!
Sem pred nakupom jadrnice (budget cca. 44.000€), ki jo prvenstveno kupujem zase.
Hkrati sem tudi lastnik podjetja, ki izvaja določena izobraževanja in del teh bi lahko (dokazljivo) izvedel tudi na sami jadrnici. Računovodkinji sem predlagal, da bi jadrnico kupil kot osnovno sredstvo firme; letni prihodki ki bi jo imel z njo bi vsekakor vsaj dvakrat presegali stroške, ki bi jo imela firma z jadrnico (letna amortizacija, marina, servisi, zavarovanje itd.).
Alterantiva je, da barko kot fizična oseba posojam firmi ter zato zaračunam nekaj najemnine.
Zdaj pa vprašanje: kljub temu, da bi tukaj vse speljal po pravilih (nakup na firmo kot osnovno sredstvo, kar povečuje osnovo za dobiček tekočega leta, za osebno rabo bi plačal boniteto itd.) računovodkinja svetuje naj tega nikakor ne naredim, ker naj bi bil DURS alergičen na podjetnike, ki imajo barke kupljene na firmo in da se mi ne glede na dejstvo, da bo vse OK, ta njihova alergija zna tako ali drugače maščevati.
Dejansko sem pred dilemo ali mešati barko s firmo, ali ne. Lahko tega tudi ne naredim, pa ne bom imel neke posebne škode (druga lokacija).
Vsekakor nočem nobenega sranja, da bo zato kdo ob eventuelnem davčnem pregledu alergičen name, ker bom s tem načinom lastništva nekaj malega prihranil.
Ima morda kdo med vami kaj izkušenj za kak pameten napotek?
Barka na firmo?
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Mojih 0,05€ :
če imaš na firmo kupljeno plovilo kot osnovno sredstvo je potrebno pred davčno izkazati le to, da z njim dejansko delaš promet. Rentat jo bo treba in izdajat račune. Koliko? Ne vem... Vse ostalo spada pod kategorijo "alergija" pri davčni. Če bi pa imel podjetje ala rentaboat, turizemdeoo, čolnpagas ipd. pa bi bile zadeve lažje. Ne more pa en npr. servis zavor rečt da je barko kupu za namene firme, pa tudi kakšen team building in to (recimo za velike firme z več zaposlenimi) odpade. Tako so razlagali nam in se je treba tega držati. drgač bodo hudi
če imaš na firmo kupljeno plovilo kot osnovno sredstvo je potrebno pred davčno izkazati le to, da z njim dejansko delaš promet. Rentat jo bo treba in izdajat račune. Koliko? Ne vem... Vse ostalo spada pod kategorijo "alergija" pri davčni. Če bi pa imel podjetje ala rentaboat, turizemdeoo, čolnpagas ipd. pa bi bile zadeve lažje. Ne more pa en npr. servis zavor rečt da je barko kupu za namene firme, pa tudi kakšen team building in to (recimo za velike firme z več zaposlenimi) odpade. Tako so razlagali nam in se je treba tega držati. drgač bodo hudi
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov