Opravljanje izpita za Voditelja čolna na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bouton
Admiral

Opravljanje izpita za Voditelja čolna na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Maj 16, 2008 15:08

Pozdravljeni!

Zanima me ali ima kdo kakšne izkušnje ali pa podatke o opravljanju izpita za Voditelja čolna na Hrvaškem?
Pred nekaj leti so organizirali enodnevne izlete v Zagreb, kjer je bil dopoldan tečaj, popoldan pa izpit.
Slišal sem tudi, da je možno izpit narediti pri na pivu ali večerji pri lokalnem Hrvaškem kapetanu.

Skratka kakršna koli informacija na to temo bo dobrodošla!
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Pe Maj 16, 2008 18:01

Na enem forumu sem zasledil (mislim, da na ravno temle), da se na kapetanijah organizirajo neki tečaji ob sobotah zjutraj, okoli poldneva pa dobiš potrdilo. Baje, da so veseli vsakega, saj stane nekaj več, kot pri nas. Samo baje pa tudi zihr narediš. Aja, pa potrdilo potem v EU ne velja. Samo a ga sploh potrebuješ, za peljati se iz Izole v Strunjan :D .
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Maj 16, 2008 18:14

Kdor se bo odlacal za tako easy varjanto se mora zavedati, da bo v primeru povzrocitve nesrece na morju v EU (to je tudi v SLO) kazensko odgovoren, ker hrvaskega izpita nasi pomorski policaji ne priznajo. Je za razmisliti, ker ta izpit pri nas ni ravno tezek!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Pe Maj 16, 2008 19:55

Tudi sam sem pred leti razmišljal o HR izpitu,pa sem se potem premislil.In to ravno zaradi tega ker ti pri nas ne velja in tudi zaradi tega da se vsaj osnov naučiš.Ker na Hr imaš samo kako dobro urco predavanja in ne izveš prav veliko.Pri nas pa če se prav spomnim smo imeli tri dni in to kar po ene 5 ur(celo popoldne)+izpit.
Tako da dobro premisli kaj se ti splača.
lp
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Maj 16, 2008 22:17

Sicer mi tole s temi izpiti ni prav nič jasno; Hrvatje kot narod z bogato morsko in pomorsko tradicijo, ogromnim kosom morske obale in velikanskim številom kapetanov organizira tečaje in izpite za čoln, ki potem v naši preljubi Sloveniji z 45 km obale ne velja. Bojim se, da smo malo preveč prepričani sami vase in včasih tudi zelo podcenjujoči do naših sosedov - vsaj kar se tiče pomorskih tem. Kar poglejte npr. koliko navtične industrije premorejo Hrvatje.
Drugi primer so recimo registracije čolnov, ki so na Hrvaškem trajne v Sloveniji jih je potrebno obnavljati na pet let. Torej spet ena pogruntavščina naših vrlih uradnikov. Mislim, da v Italiji do šest metrov registarcije in izpita sploh ne potrebuješ - samo zavarovanje.
Zato mislim, da vsak, ki misli uporabljati plovilo na Hrvaškem za dnevno vožnjo na plaže in ribolov lahko mirno izpit naredi na Hrvaškem.
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Pe Maj 16, 2008 22:26

Sej ni to da hrvaški izpit ne bi bil dovolj dober za naše. Hrvat lahko brez problema pluje po našem morju s svojim izpitom.
LP Blaž
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Pe Maj 16, 2008 23:38

Sam sem pred leti opravljal izpit za čoln na Hrvaškem.
Izpita se malo razlikujeta, pri sosedih dobiš izpit do 12 metrov (motorni čoln) in do 15 metrov (jadrnica), pri nas pa kar direkt do 24 metrov.
Na Hrvaškem sem izpit opravil v enem dnevu, od 7 do 15 predavanja, od 17 naprej izpiti. Ne bom rekel da so nas ne vem kaj naučili, ampak sodelavec je delal izpit pri nas in ravno tako nima pojma. So jih "nategovali" z navigacijo, je nosil okoli karte, ravnila. Saj je to vse lepo in prav. ampak kaj ko nimaš prav nič praktičnih izkušenj. Ne glede kje delaš izpit. Je pa tudi pri na nas nastalo malo morje šol ki organizirajo tečaje za voditelje čolnov, očitno se pozna kapitalizem ko nisi "IN" če nimaš čolna.
Naj še dodam, pri nas se je prav fino dalo kupit izpit, cena je bila enaka ceni tečaja v Slo.
Pa še tole, pred več kot 10 leti kupiva z kolegom maestrala 9 z T4.8. Ga vrževa v morje in se voziva od Ankarana priti policijskemu kampu. Seveda najuje takoj ustavila Luška kapitanija, pa ni bili izpita, pa registracije....sama groza na prvem "potovanju".
Sedaj imam čoln že nekajlet na hrvaškem (registriran...plovno dovoljenje...) in me še nekrat samkrat niso ustavili.

Zdi se mi, da pri nas preveč kompliciramo, za to malo morja kar ga imamo...lahko bi se kaj naučili tudi od sosedov
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » So Maj 17, 2008 09:54

Zanima me vaše mišljenje!Sedaj izpit narejen v Cro ne velja v EU,ali mislite ko pridejo sosedje v EU,da podo morali ponovno opravljati izpit?Če ne,potem se pač v
Eu ne voziš do takrat ko bodo sprejeti v EU,potem po šibaš vse povsod!
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » So Maj 17, 2008 10:26

Razmišljanje Autokampa in Ribona sta v smislu kaj so nam potrebni zakoni, saj smo dovolj trdih glav, da nam nič ne more biti.
Vsak, ki pa vsaj malo pozna razmere na morju v poletnih mesecih pa se sprašuje kaj dela policija (razmislite, kaj če ste vi žrtev takšnih "nevednežev"). Tako so v lanskem letu Italijani povozili čoln z mladeniči pri Rovinju, jadrnico pri Unijah in Puli...Nato bereš novice, da so s skuterji 20 m od obale preizkušali zmogljivosti, Luftar napiše, da so mu vlekli potapljaško markirno bojo med potopom in še in še. Mnenje, da za vožnjo na plažo ne potrebuješ znanja predpisov pa se kaže v življenju, ko gliserji pripeljejo kopalce s polnim plinom vse do obale, ko pri plovbi v pristanišča ne velja nobeno pravilo, razen pravilo močnejšega.
Verjemite, da je plovba zelo enostavna in varna, če se upošteva pravila in zelo stresna,če se jih ne pozna.
Kar pa je glede pomorske tradicije naših sosedov pa le toliko, da je poznavanje predpisov eno, poznavanje morja pa drugo. Za predpise se moraš učiti za izkušnje pa pluti.
Pri nesreči s smrtnim izidom si mrtev in ne malo bolj mrtev in malo manj mrtev. Torej dolžina obale ne more pogojevati poznavanja in spoštovanja predpisov!
Pa brez zamere prosim!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 17, 2008 11:02

Dam Hrastu popolnoma prav. Pri nas , pa tudi na HR, je vse premalo policijske kontrole nad divjaki. Dve leti nazaj, sva se z hčerko potapljala in lovila ribe, cca 50 m od obale, kjer sicer ni bilo drugih kopalcev, vendar obala je bila. Ko zaslišim tipično šumenje pogledam gor. Frajer na skuterju , je verjetno hotel najino bojo uporabljat za slalom. Par metrov od naju. Z plavutkami se odrinem , da se mu pokažem in kljub temu je nadaljeval. Potem mu pokažem puško, lepo po dolgem , da jo je videl , potem pa namerim na njega. Seveda ne bi sprožil, ampak sem si mislil , če ne gre zlepa, pa zgrda. Preden je oddivjal naprej, še mi je pokazal sredinski prst. Torej, idiot sem bil jaz. No ja , mir sva pa imela.
Na cestah sedaj, po toliko mrtvih, delajo pravo gonjo proti voznikom. Kazni so nabili do neba. Kaj bomo na morju tudi morali čakat na določeno število mrtvih, da bodo poostrili nadzor nad divjaki. Pa ne nad ribiči, kateri zasidrani lovimo ribe in nas gnjavijo za dovolilnice oz. dozvole.
Pa še to dam prav Hrastu ; zakon je tu zato , da se ga držimo ( vsaj do neke razumne mere ) in ne zato , da ga kršimo. Čuje se zlajnano, Je pa nekaj resnice vseeno v tem.
LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » So Maj 17, 2008 11:27

Da ne bo izgledalo kako sem zaj... naj povem, da sem tudi sam za pridržavanje zakonov do določene mere. Je pa res, da policije ne bi bilo potrebno, če bi sami imeli red.
Izpit pa bi opravljal vsekakor v Sloveniji. Zaradi sebe in znanja,ki bi ga pridobil.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Maj 17, 2008 12:26

Ja , samodisciplina je zaguljena stvar. Na morju , bi recimo zgledalo tako. Plujem ob obali uživam v vonju morja , pogledu na okolico, naravo. Potem mi pa adrenalin začne nagajat , koncentracija adrenalina raste postanem nemiren ob lagodni plovbi. Kaj je za naredit. Normalno ali pa od spoštovanja do drugih, se odpelješ na odprto morje, gas do daske in se iznoriš do utrujenosti. To je samodisciplina. Ampak za nekatere je pa to velik problem. Zakaj ? Ker ga nihče ne vidi. Ne vidimo njegovih "sposobnosti" in sposobnosti njegovega plovila, ne vidimo njegovega skremženega obraza zaradi mešanice objestnosti in strahu, ko skače iz vala na val. Tako je in tako bo ostalo dokler bo človeštvo na svetu. Moram se popravit. Tako je in še hujše bo, ker tehnologija napreduje, raste, tako kot adrenalinski džankiji z potrebo po "biti viden in opažen". Na žalost. To je pač cena, katero moramo vsi plačat za željo po hiprmodernizaciji.
Ah ja, kaj pa z nami , kateri imamo ( bomo imeli :lol: ) počasna plovila in z jadralci, kateri morajo v takem primeru čakat na kako "ornk" burjo, jugo ali tramontano, in se nam nabere preveč adrenalina. Na stari dobri način. Partnerico pod roko in v podpalubje :wink: . In se tudi iznoriš do utrujenosti. Pa še gorivo prišparaš !
:idea:
LP
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » So Maj 17, 2008 16:32

Za na plažo pač ne potrebuješ znanja navigacije, kart, ravnil, ni potrebno, da poznaš recimo vse vetrove, azimute meje teritorialnega morja, branja kart, luči, kompasa... Moraš pa vedeti kako se izogiba, kdo ima prednost in mogoče kakšen vozel. In zato trdim, da so izpiti pri nas za tako uporabo - torej vožnjo na plažo dva zaliva naprej in dva nazaj z gumico 3,5 m - kot sem zapisal prezahtevni.

Če pa kdo misli, da ti izpit da tudi tisto "osebno pamet", ki ti recimo pove, da ne divjaš ob obali ali pa da z polno brzino ne pripelješ v marino ali na plažo ter, da ne voziš slaloma okoli potaplajških boj se pa močno moti. Tega ti izpit ne da, ne SLO in ne HR.

Po moje se večkrat zgodi, da ko narediš izpit misliš, da si požrl vsa možna znanja in da se ti nič ne more zgoditi. In od tu naprej je pa nesreča zelo blizu.

Dejstvo pa je, da imamo pri nas zelo razvito birokracijo, ki prav lepo kasira od navadnih državljanov.
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » So Maj 17, 2008 17:16

Autokamp, skoraj v celoti se strinjam s teboj. Za 3.5m čoln in kratke razdalje resnično ni potrebno obvladati navigacije.Razlika v kategorijah bi na vsak način morala biti bolj življenska. Če pa dobro prebiraš Morjeplovca pa lahko vidiš, da se hodi z malo večjim čolnom tudi v Albanijo in moraš obvladati vsaj priobalno navigacijo. Kje je torej meja? Za "osebno pamet" pa tako in tako veš, da ima vsak najbolj prav, torej so potrebna pravila. Ta pa nam nič ne pomagajo, če izpit lahko kupimo za pivo.
LP
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » So Maj 17, 2008 18:19

Se strinjam, druga stvar pa seveda je ko gre za plutje v Albanijo, Grčijo in kam drugam.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta