hrvaška registracija-prosim za pomoč

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

hrvaška registracija-prosim za pomoč

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » To Maj 24, 2011 23:36

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč v imenu sodelavca. Kupuje čoln elan 402 z motorjem tomos18 na prikolici. Zelo dobro ohranjen od prvega lastnika, zadnjih nekaj let neuporabljan (vsako leto zalaufan in ponovno konzerviran), skratka za ta denar za vožnjo do bližnjih otočkov čisto ok.
Sedaj pa k vprašanjem. Lastnik čolna je slovenec, čoln pa ima trajno HR registracijo (an njegovo ime). Sedanji lastnik je čoln pred kakimi 5-10 leti pripeljal v SLO in od takrat je tu. Sodelavec ima na HR vikend in mu seveda HR registracija najbolj ustreza.
Kako se je najbolje lotiti prepisa in na kaj je treba paziti. Kako je z prehodom meje, če pelje čoln z HR registracijo nazaj na hrvaško ali znajo kaj komplicirat?
Ali se lahko naredi kupoprodajna pogodba v SLO? Kaj je potrebno urediti na kapetaniji na HR? A se na HR še plača kakšen davek od prodaje?
Prosim za nasvete.
Hvala.

lp
SLOMARINE
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a SLOMARINE » Sr Maj 25, 2011 20:21

Jaz sem barko, katera je registrirana pod HR zastavo prav tako kupil od predhodnega lastnika - slovenca.

Vse je bilo potrebno urediti na hrvaškem.

Kupoprodajno pogodbo sva sestavila, overila pri notarju ( javni obilježnik! ), kakor se spomnim pa je bilo ptorebno do pooblaščenega cenilca v Rovinj, kjer je pogledal v Burzo navtike koliko so vredne takšne barke napisal ceno; nekaj je bilo potrebno plačati na davčni ( porezna ), vendar se ne spomnim kaj in koliko.

Vse kar sem potreboval pa mi je gospa Ariana s Puljske kapetanije povedala kje in kam in kaj potrebno prinesti, itd...

Brez večjih problemov smo uredili in zdaj imam tudi stalno registracijo pod HR zastavo.

Glede transporta mislim da je najbolje da se zmeniš z predhodnim lastnikom da ko gre na vikend jo spotoma pelje čez mejo; v papirjih so njegovi podatki in na meji, če že kaj vprašajo se naredi malo nevednega - "nisem vedel, peljal sem 14dni nazaj, rekli ste da ni treba nič, itd..." jaz nebi preveč kompliciral...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Maj 25, 2011 20:36

pri prepisu je 5% davek na vrednost blaga iz pogodbe.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Maj 25, 2011 21:09

Čez mejo s hrvaško registracijo ne b šlo, ker si v carinskem prekršku.
Je na to temo nekaj že napisanega na forumu.
Čez mejo gre v naslednjih primerih:
1. Lastnik ima SLO in HR državljanstvo
2. Naredi se stalni uvoz, pri čemer se plača DDV, davek na plovila itd, rabiš še CE certifikat,...
3. Barka gre na aktivno plemenitenje (to gre preko firme)
4. Mogoče je še kakšna varianta, ki meni ni znana, vendar na šverc komerc to več ne gre, ker so cariniki kar podkovani v tem...

LP
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Pe Maj 27, 2011 14:16

Ne kompliciraj preveč. Čoln pelji čez mejo, ker ti ga nihče ne bo gledal sploh, če greš ob konici ko je na meji gužva. Pojdi na kapitanijo kjer se pozanimaš kaj vse je potrebno narediti in stvar je rešena.
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Pe Maj 27, 2011 17:09

autokamp napisal/-a:Ne kompliciraj preveč. Čoln pelji čez mejo, ker ti ga nihče ne bo gledal sploh, če greš ob konici ko je na meji gužva. Pojdi na kapitanijo kjer se pozanimaš kaj vse je potrebno narediti in stvar je rešena.

Ne zavajaj možakarja, če s tem nimaš izkušenj. Je manjša vrjetnost, da bo šlo čez mejo, ampak, ti iz lastnih izkušenj in iz izkušenj drugih morjeplovcev povem, da to čez mejo ne gre. Če pa že gre, se pa, bog ne dajj, da zgodi, da te naš carinik pri prehodu meje nazaj vpraša, kje so carinske in ostale dajatve. V tem primeru lahko samo obrneš, in imaš pokvarjen dopust.

Še enkrat naj povdarim ,da govorim iz lastnih izkušenj. Zgoraj pa sem napisal nekaj možnosti na kakšen način lahko gre legalno to skoz.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » So Maj 28, 2011 21:23

Kakšno zavajanje neki? Kako pa veš, da nimam s tem izkušenj?

Nekajkrat sem sam peljal jeseni prav takšnega Elana 402 v Slovenijo in spomladi nazaj na Hrvaško - plovilo je še danes trajno registrirano v Puli. Nihče me ni prav nič spraševal po dokumentih.

Ne pozabi pa da gre za plovilo vredno ca. 1000 EUR zato jaz ne bi kompliciral ampak bi zadevo zapakiral pripel za avto in direktno čez mejo. Ravno cariniki se imajo čas "hecati" z čolnom za 1000 EUR?

Drugače pa tako kot so napisali predhodniki...Samo potem se ti stvar najbrž ne bo finančno izšla, ker imaš Elanov 402 malo morje po Bolhi in Mornarju.
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » So Maj 28, 2011 22:03

Sam hočem povedat, da so tudi kazni za take zadeve.
Tudi moja pasara ni bla vredna več kot pa 1000€, pa sem naletu na tečnega carinika in sem moral gladko odpeljat čoln nazaj.
Če bi še enkrat to delal, bi si prej porihtal zadeve, saj je bi v nasprotnem primeru moral vedno s strahom vozit plovilo čez mejo. Je pa res, da 20 krat gre, 21-tič pa maš probleme....pa vrjemi, da se povsot najde uradnik, ki je vstal z levo nogo...
Samo delim svoje izkušnje.

LP, pa brez zamere.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov