Evo podatki o carinah i davkih v RH do 31.05.2013

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 22, 2013 18:48

V bistvu si potrdil vse moje navedke...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Jan 22, 2013 18:53

@ MARKOZ !

Ne bo štimalo, vsaj ne bi smelo. Na HR plačaš 7,7% davka in carine + vpis v register (za manjša plovila naj bi to stalo par 100 HRK ? - za preverit), pri nas pa 22,7%. Sem vseeno prepričan, da bo na HR ceneje.

Če si zračunal 4.000 EUR na HR, potem izhajaš iz vrednosti 60.000 EUR ?

Zgoraj pa zakonodaja in carinsko tolmačenje, zakaj izobešanje holandskih zastavic ne bo kaj dolgo zaleglo.... kaj veš, sam pomislim celo na možnost, da ob taki registraciji firma, ki ti to ureja, nekako priredi neko izjavo (recimo nekako v tvojem imenu; mogoče jim boš moral celo dati kako pooblastilo za zastopanje ? govorim na pamet, ne poznam), s katero ti izjavljaš, da tvoja barka ni locirana v EU ! In, v tem trenutku je to celo res !! Kaj pa čez pol leta ???

Daj pazi, še enkrat: če ti dajo za 800 EUR carinsko deklaracijo kot edini možni dokaz uvoza v EU, potem pa kar hitro spelji !!
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » To Jan 22, 2013 18:57

DR.E napisal/-a:Amerglass... vsa čast. Da te še malo vzpodbudim... ali lahko ti registriraš avto v Sloveniji ne da bi zanj plačal DDV?

Veš da se da, vprašaj Čarmana, ali pa v Oplotnici v gostilni.
ne, ne zajebavam.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 22, 2013 18:59

elbarto napisal/-a:
DR.E napisal/-a:Amerglass... vsa čast. Da te še malo vzpodbudim... ali lahko ti registriraš avto v Sloveniji ne da bi zanj plačal DDV?

Veš da se da, vprašaj Čarmana, ali pa v Oplotnici v gostilni.
ne, ne zajebavam.

Elbarto, kaj misliš, da je v tej temi potreben še eden, ki kurbla in na ogenj daje?

Debata je mislila biti resna in vse ostalo je brez veze.

Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » To Jan 22, 2013 19:00

Pozdravljeni !

Prebiram tole debato im me kar srh spreletava kakšne eni pišite.
Kregarija okrog tega sploh ni potrebna ker odločitev je na vsakem posamezniku kaj bo naredil, kdo pa sploh kaj mora narediti pa je že druga zadeva.
Zanima me namreč, kako bodo Hrvatje doličili datum vstopa plovila v HR ki je prišlo po cesti na prikolici in opravilo na carini ustni postopek pri uvozu plovila ki je skalden z njihovimi zakoni. Seveda mislim na plovila registrirana v EU z zastavo članice EU. Torej, če imam SLO zastavo in sem čoln pripeljal na prikolici mi ni potrebno na carini urejati nobene dokumentacije. Kako je potem zaveden vstop uradno ? Sploh ni ! Edino kar imajo je vinjeta ki si jo kupil in po moje je to edini datum ki ti ga lahko določijo za vstop v njihovo državo.
Nadaljujmo razmišljanje.
Sezona mine, vmes peljem čoln domov ( lahko tudi pustim na dvorišču pri vikendu na HR ) in ga nato znova spustim v vodo pa kupim novo vinjeto itd tid. Upam da razumete kaj hočem povedat. Nimajo osnove za določit kdaj je poteklo 18 mesecev od prehoda meje za plovila ki jih lahko pelješ na prikolici z osebnim vozilom. Torej , kako mi bodo to dokazovali ? Moj čoln uradno nikoli ni zapustil EU območje za več kot 12 mesecev kolikor velja vinjeta, ker sem ga po poteku vinjete peljal v EU in zopet nazaj v HR brez kakršnegakoli carinskega dokumenta , ker tega HR cariniki pač ne izdajajo , ker jim tako veleva zakon .
Torej smatram , da vsi ki imamo plovila v HR in so registrirana v EU z plačanimi dajatvami ter so takšna da jih lahko sezonsko voziš na prikolici na morje in nazaj ne bomo deležni nobene obravnave , ker za to nimajo osnove.
No, sedaj pa čakam odgovore poznavalcev zakonodaje.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 22, 2013 19:07

Dobro vprašanje, čeprav mislim, da tukaj ni kaj dosti polemike. Ob odjavi v luški kapitaniji tudi ne dobiš nobenega dokumenta, da si plovilo odjavil, temveč samo žig na "seznam potnikov". Kar sem pisal že več postov nazaj. Dejasnko če imam plovilo v carinski hrambi v marini in je za to izdana carinska deklaracija, bi omenjeno deklaracijo moral iz uvozne spremeniti v izvozno. Vsaj taka je logika, vse ostalo je brez veze. In vse kar ti naredijo na izstopu je v pristojnosti policije. Carinik sploh ne reagira, vsaj po mojih izkušnjah.

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » To Jan 22, 2013 19:15

r1150r napisal/-a:Pozdravljeni !

Prebiram tole debato im me kar srh spreletava kakšne eni pišite.
Kregarija okrog tega sploh ni potrebna ker odločitev je na vsakem posamezniku kaj bo naredil, kdo pa sploh kaj mora narediti pa je že druga zadeva.
Zanima me namreč, kako bodo Hrvatje doličili datum vstopa plovila v HR ki je prišlo po cesti na prikolici in opravilo na carini ustni postopek pri uvozu plovila ki je skalden z njihovimi zakoni. Seveda mislim na plovila registrirana v EU z zastavo članice EU. Torej, če imam SLO zastavo in sem čoln pripeljal na prikolici mi ni potrebno na carini urejati nobene dokumentacije. Kako je potem zaveden vstop uradno ? Sploh ni ! Edino kar imajo je vinjeta ki si jo kupil in po moje je to edini datum ki ti ga lahko določijo za vstop v njihovo državo.
Nadaljujmo razmišljanje.
Sezona mine, vmes peljem čoln domov ( lahko tudi pustim na dvorišču pri vikendu na HR ) in ga nato znova spustim v vodo pa kupim novo vinjeto itd tid. Upam da razumete kaj hočem povedat. Nimajo osnove za določit kdaj je poteklo 18 mesecev od prehoda meje za plovila ki jih lahko pelješ na prikolici z osebnim vozilom. Torej , kako mi bodo to dokazovali ? Moj čoln uradno nikoli ni zapustil EU območje za več kot 12 mesecev kolikor velja vinjeta, ker sem ga po poteku vinjete peljal v EU in zopet nazaj v HR brez kakršnegakoli carinskega dokumenta , ker tega HR cariniki pač ne izdajajo , ker jim tako veleva zakon .
Torej smatram , da vsi ki imamo plovila v HR in so registrirana v EU z plačanimi dajatvami ter so takšna da jih lahko sezonsko voziš na prikolici na morje in nazaj ne bomo deležni nobene obravnave , ker za to nimajo osnove.
No, sedaj pa čakam odgovore poznavalcev zakonodaje.

Tocno to sem se pogovarjal glih kar z nasim clanom Val-om in sva popolnoma isto temo obdelala kot si jo ti opisal, jaz imam tudi mojo Zverino registrirano v Nemciji in sem imel iste pomisleke. ampak tukaj ta tvoja teorija pije vodo. No pocakajmo kaj se bo zgodilo ob prvem prehodu meje in nakupu nove vinjete.
amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Jan 22, 2013 19:24

r1150r napisal/-a:
Torej, če imam SLO zastavo in sem čoln pripeljal na prikolici mi ni potrebno na carini urejati nobene dokumentacije. Kako je potem zaveden vstop uradno ? Sploh ni !

Točno ! Drži, dober primer. Nimam natančnega odgovora. Razen: če bodo od tebe zahtevali carinjenje zaradi evidence vsaj 3 zaporenih vinjet, se zna mogoče zgoditi obrnjeno dokazno breme, da boš ti moral dokazat, da si res čoln zapeljal ven ... do 2,7 m širine čolna še mogoče, za več se pa zahteva izredni prevoz, ki je zaveden in se ga da preverit. Torej, za manjše barke si navedel možno luknjo v zakonodaji, a ne sumim, da si bodo HRčki izmislili način kako tudi tu pobrat kunce... oz. žlahtnejše evrčke.

Ja, sem sam vozil 3 leta gumenjaka gor in dol, regularno registriranega v SLO, pa ne vem kako bi danes lahko z dokumentom dokazal, da čoln ni ostajal 3 leta na Hrvaškem.... A mnogi recimo čolne na prikolicah puščajo tudi na HR deponijah... tudi ti čolni so teoretično izgubili EU status, a ga jutri brez problema lahko vsakdo po cesti zapelje domov...

Tole je res ena taka nejasna situacija, sem že diskutiral z znanci. No, možno je, da ne najdejo rešitve in da jim skozi zakonsko sito pobegnejo "manjše ribe". Že za 9 m dolgo in 3 m široko barko bo pa težko kdorkoli trdil, da jo je vsako leto vozil domov, ker je to povsem nelogično, predrago in predvsem tudi zavedeno pri policijah obeh držav z zahtevkom za posebno transportno dovoljenje.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » To Jan 22, 2013 19:33

Evo citat iz hrvaške carinske zakondaje .

"Pri stavljanju plovila u postupak privremenog uvoza ne podnose se carinski dokumenti i jamstva, što znači da se podnosi tzv. usmena carinska deklaracija.

Kada plovilo dolazi iz inozemstva bilo morskim putem (kada po ulasku u unutrašnje vode mora najkraćim putem uploviti u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet), bilo kopnenim putem od strane inozemnog vlasnika, ne sačinjavaju se nikakve carinske isprave, već je, sukladno Uredbi o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih športu i razonodi u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, vlasnik odnosno sada zapovjednik plovila bez odlaganja u nadležnoj lučkoj kapetaniji obvezatan izvršiti prijavu dolaska i boravka uz predočenje isprave o registraciji, dokaza o vlasništvu ili pravu posjeda, dokaz o osiguranju od odgovornosti za štetu trećima, te ispravu da zapovjednik ima tzv. „skipersku licencu“ (tj. osposobljen je za upravljanje plovilom).

Prilikom prijave vlasnik (zapovjednik) plovila dužan je predati i popis članova posade i ostalih osoba koje borave na plovilu. Sve opisane radnje provode se i radi izdavanja odgovarajuće vinjete. Ove činidbe smatraju se kao one kojima je odnosno plovilo stavljeno u postupak privremenog uvoza. "

http://www.carina.hr/Carina/PrivremeniUvoz.aspx

Kaj pravite ?
amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Jan 22, 2013 21:08

:!: No, zame zelo zanimiv ZAKONSKI podatek, na katerega sem po lastni pameti že sklepal in o njem pisal:

Plovilo se torej prijavlja na začasni uvoz v Hrvaško z NAKUPOM VINJETE !! :!: :!:

To je že direktno ZAKONSKO določeno povezovanje luških kapetanij, ki imajo zakonska pooblastila za izdajo vinjet - s carinskimi predpisi !!! Sam sem namreč mnenja, da bodo ravno preko luških kapetanij Hrvati tudi izvajali novo zakonodajo in še posebej natančno letos preverjali plovila pod tujimi zastavami. Kar je tudi povsem logično - to je najenostavnejši in najcenejši, pa tudi najbolj efikasen način: enostavno vinjete ne bodo prodali tistemu, ki bo s svojim plovilom sumljiv in ga napotili na carino, da razčisti.

No, takle prispevek pomaga več kot 100 komentarjev, bravo kolega !!

A, postavlja se mi vprašanje: nakup vinjete = začasni uvoz v HR; OK; kaj pa šteje kot povratni izvoz iz začasnega uvoza ? Eno varianto poznamo: odjava in izplutje v neko članico EU in prijava tam.

Kaj pa po cesti ?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jan 22, 2013 21:30

Ne razumem te, vinjeta pomeni, da si takrat prišel na HR. Toda manjka jim podatek, da si HR zapustil. Na meji pač ne kontrolirajo in nimaš papirja. Bodo zato trdili, da je bil čoln vseskozi na Hrvaškem? Tega ne morejo dokazati, res pa je, da tudi ti ne, da je šel v SLO. Razen, če ti je npr. potekla registracija in si čoln peljal na SLO obalo, ali pa imaš račun servisa, ki si ga delal v SLO...V obeh primerih je jasno, da je moral biti čoln takrat v SLO.
amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Jan 22, 2013 21:39

[quote="Piki"]Ne razumem te, vinjeta pomeni, da si takrat prišel na HR. Toda manjka jim podatek, da si HR zapustil. Na meji pač ne kontrolirajo in nimaš papirja. Bodo zato trdili, da je bil čoln vseskozi na Hrvaškem? quote]

Ravno to se sprašujem (si samo ponovil za mano)....

Mislim, da je tu "luknja", ki jo bodo ziher zelo inovativno zapolnili, bo zanimivo videt navodila za izvajanje nove zakonodaje. Zanimivo pa zato, ker je pri takih novih inovativnih rešitvah ponavadi največ prostora za iskanje ovinkov oz. izogibanju plačila davkov, kar bo bolj zanimivo predvsem za lastnike bark, ki na cesto ne morejo brez izrednega prevoza.

Hja, sem pozabil še, da bi teoretično barko lahko tudi na avion naložil in peljal domov....
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jan 22, 2013 21:50

Mislim, da bo tukaj nastala luknja v zakonu. Ne bodo mogli samo od nas zahtevati dokazil, ker krivda, da jih ni, ni na naši strani. Če pa bodo, pa lastniki čolnov, ki jih vozimo po cesti lahko ponudimo kot dokaz dva primera, ki sem jih navedel prej. Še tretji je pa letno podaljšanje registracije prikolice, če ima svojo prometno. Pač rečeš, da si na tehničnega zapeljal kar komplet s čolnom gor, ker ga nisi imel možnosti odložiti. Valjda ne bodo poleg štempla v prometni preverjali, ali je bil tisto leto dejansko tudi tehnični. :twisted:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jan 22, 2013 22:08

1. barko imaš lahko na hrvaškem in ne kupiš vinjete !
2. Vinjeto lahko kupiš in imaš barko doma !

3. vinjeto se kupi za dobo enega leta, pa tudi če pluješ po hrvaški samo 1 dan !

Torej,razmišljajte naprej ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » To Jan 22, 2013 23:37

4. Do Funtane ti vinjete sploh ni treba imeti. :)
Plovilo: ALA MOANA II

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov