Opravljanje izpita za Voditelja čolna na Hrvaškem
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Bravo, avtokamp.
Sicer pa se z mini čolni npr. itak ne smeš oddaljiti za več kot 500m od obale ali otoka. Čemu te potem utrujajo z administracijo.
Po drugi strani pa kakor se mi zdi, lahko pluješ s kar precej velikimi jadrnicami brez izpita. Jadrnicami, katerih upravljanje se mi zdi, da je 5x zahtevnejše in odgovornejše kot vožnja gumice s 4-konjskim motorčkom.
Sicer pa se z mini čolni npr. itak ne smeš oddaljiti za več kot 500m od obale ali otoka. Čemu te potem utrujajo z administracijo.
Po drugi strani pa kakor se mi zdi, lahko pluješ s kar precej velikimi jadrnicami brez izpita. Jadrnicami, katerih upravljanje se mi zdi, da je 5x zahtevnejše in odgovornejše kot vožnja gumice s 4-konjskim motorčkom.
Izpit, dovoljenje za upravljanje plovil, potrebuješ od (cca.) 3 m dolžine plovila oz od pet konjev moči motorja. Torej, če daš na 18 metersko jadrnico , štiri konje , kljub temu moraš imeti "izpit". Do 24 m., naprej pa je zopet druga pesem. Ne vem no, jaz še nisem slišal za tak primer , o katerem govoriš.
LP
LP
Joj, ne mešat registracije in izpita oz. potrdila o preizkusu znanja. Meje, ki si jih navedel, določajo pogoje, nad katerimi čoln potrebuje registracijo.
Čim imaš na čolnu motor (npr. do 7,35 kW) pa potrebuješ vsaj potrdilo o preizkusu znanja.
Meni se zdi bolj čudno to, da lahko jadraš z 7-metersko jadrnico brez vsakih preizkusov in izpitov, ne smeš pa peljati 2m čona z 2KM mlinčkom:
(2) Oseba lahko upravlja čoln na vesla in čoln na jadra dolžine do 7 metrov brez potrdila o opravljenem preizkusu znanja.
Čim imaš na čolnu motor (npr. do 7,35 kW) pa potrebuješ vsaj potrdilo o preizkusu znanja.
Meni se zdi bolj čudno to, da lahko jadraš z 7-metersko jadrnico brez vsakih preizkusov in izpitov, ne smeš pa peljati 2m čona z 2KM mlinčkom:
(2) Oseba lahko upravlja čoln na vesla in čoln na jadra dolžine do 7 metrov brez potrdila o opravljenem preizkusu znanja.
Sem še enkrat prebral Pravilnik o upravljanju s čolni. V 14. členu piše točno to , kar navaja Mornar. Se opravičujem. Me pa ta zakon res v negativno preseneča. Si predstavljate kaj lahko neuki jadralec z 7 m. plovilom in vetrom v hrbet (velika hitrost) naredi, ko ga zanese med kopalce in se ne ve obrnit proč, proti vetru? Pravo katastrofo.
LP
LP
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Kolikor zadevo poznam je pri nas in na hrvaškem kupljenih vsaj 30% procentov izpitov. Nič kaj novega in presenetljivega. Vsi ki smo izpit naredili po realni poti pri nas, smo dobili nekaj teoretičnega znanja, praktičnega pa nič. Praktično znanje pridobiš sam, ko voziš barko. Zato menim, da je dobro imeti znanca, prijatelja ali nekoga drugega, ki ti vožnjo in določene zadeve pokaže v praksi. Prav tako je priporočljivo, da greš na prvih par voženj ali izletov s prijatelji, ki že imajo barko, ter se jim priključiš. Verjemite mi, da sem se teoretičnih stvari več naučil na tem forumu kot na tečaju. Pa še bolj praktične in življenske so. In če si od 100 ponujenih sporočil na tem forumu zapomniš samo 5 in to tistih katere te najbolj zanimajo, si natredil veliko za svojo in tujo varnost. Veliko izkušenj človek pridobi z nasveti izkušenih morjeplovcov, ki redno kontaktirajo naše rubrike. Zato za mene izpit pomeni samo pravno formalni dokument, kar pa ne pomeni, da poznaš prakso vožnje (eno je gliser, drugo polizpodrivna barka, tretje je plovilo na jadra,...). Zato sem še danes hvaležen vsakega napisanega in prebranega članka na tem forumu, prav tako sem vesel, da je ta forum nastal.
Zato Admin, hvala ti v mojem imenu in v imenu nas vseh, ter tudi tistih, ki izpite kupujejo ali delajo v eni uri.
Upam samo, da "kupljeni" ne naredijo nesreče, katere ne morejo pokriti zavarovalnice in ne more poplačati noben denar, to pa je naše življenje. Na morju smo, ker uživamo, ne pa da kažemo svojo "moč" preko naših plovil.
Zato Admin, hvala ti v mojem imenu in v imenu nas vseh, ter tudi tistih, ki izpite kupujejo ali delajo v eni uri.
Upam samo, da "kupljeni" ne naredijo nesreče, katere ne morejo pokriti zavarovalnice in ne more poplačati noben denar, to pa je naše življenje. Na morju smo, ker uživamo, ne pa da kažemo svojo "moč" preko naših plovil.
Izpit ali znanje? To je zame dilema!!!
Tudi sam sem delal izpit v lučki kapetaniji Zadar in moram reči, da so za hrvaške razmere bili kar zahtevni glede teoretičnega znanja. Praktičnega znanja ni zahteval nihče. Prijatelj je istočasno delal izpit pri nas in smo na koncu primerjali vsak svoje znanje. Ni bilo velike razlike. Kar tako kupiti si izpit pa lahko pomeni kupiti si nesrečo. Bistvo je v tem, da se mora človek sam zavedati, da morjeplovcem znanje pride krvavo prav in da nam lahko kdaj dobesedno reši življenje. Sem lani nekaj brskal po avstrijskih linkih in glej ga zlomka: Avstijci imajo za izpit za voditelja čolna mnogo bolj stroge pogoje kot mi. Med drugim imajo tudi simulacijo vožnje čolna. A je kdo med mlajšimi izpitniki že delal izpit na tak način? Jaz ne poznam nikogar. Težko se znebim občutka, da je pri opravljanju izpitov morda preveč v ospredju le denar.
Mislim pa tudi, da se je glede morja in plovbe na njem dobro izobraževati "skoz po malem", vsaj sam tako delam. Vsekakor pa odsvetujem lahkomiselnost in površnost pri učenju za voditelja čolna.
obnašanje posameznikov na morju je podobno kot na cesti in ni vredno omembe.
Tudi sam sem delal izpit v lučki kapetaniji Zadar in moram reči, da so za hrvaške razmere bili kar zahtevni glede teoretičnega znanja. Praktičnega znanja ni zahteval nihče. Prijatelj je istočasno delal izpit pri nas in smo na koncu primerjali vsak svoje znanje. Ni bilo velike razlike. Kar tako kupiti si izpit pa lahko pomeni kupiti si nesrečo. Bistvo je v tem, da se mora človek sam zavedati, da morjeplovcem znanje pride krvavo prav in da nam lahko kdaj dobesedno reši življenje. Sem lani nekaj brskal po avstrijskih linkih in glej ga zlomka: Avstijci imajo za izpit za voditelja čolna mnogo bolj stroge pogoje kot mi. Med drugim imajo tudi simulacijo vožnje čolna. A je kdo med mlajšimi izpitniki že delal izpit na tak način? Jaz ne poznam nikogar. Težko se znebim občutka, da je pri opravljanju izpitov morda preveč v ospredju le denar.
Mislim pa tudi, da se je glede morja in plovbe na njem dobro izobraževati "skoz po malem", vsaj sam tako delam. Vsekakor pa odsvetujem lahkomiselnost in površnost pri učenju za voditelja čolna.
"Dalmatino povišču pritrujena"
Izpit ali znanje? To je zame dilema!!!
"Dalmatino povišču pritrujena"
No sej se tudi sam strinjam, da ti osebne kulture ne dobis z izpitom. Tu gre za to,da imas vsaj urejene papirje, ce bi se tebi ali komu drugemu na morju kaj zgodilo. Prepreciti ti nihce ne more, da vozis slalom okoli potapljaceve boje ali glisiras med kopalci. To je obcutek vsakega posameznika, kaj je prav in kaj ne. Ko sem se vozil charter za bivso firmo mi je nek gost razlagal, kje vse je ze bil s svojim majhnim gliserjem in v isti sapi opisal par slucajev, ko je nasedel, kako so ga z jadrnico izsiljevali Avstrijci, itd. Ko sva se zacela detaljno pogovarjati, sem ugotovil, da nima pojma o navigaciji, branju kart, pravilih izogibanja na morju ali pravicah kopalcev. Sicer ne vem kje je naredil ali kupil izpit, toda moz nas je ogrozal po celem Jadranu. Dejstvo je, da nam polozeni izpit ne da znanja, to si pridobimo z ucenjem in prakso. Vsi poznamo primere, ko se Italijanske jadrnice in colni po pol ure pogovarjajo na kanalu 16 ali pa z gumenjaki vozijo tik ob obali.Mislim, da naj vsak odloci kje bo naredil ali kupil izpit za pivo, bodimo pa vsaj toliko odgovorni do sebe in drugih, da se naucimo osnov varnega upravljanja z plovili.
Je pa tudi res, da lahko vozis plovila tudi ce nimas znanja ali izpita, le zavedajmo se, da se tezave zacnejo, ko gre nekaj narobe!
Je pa tudi res, da lahko vozis plovila tudi ce nimas znanja ali izpita, le zavedajmo se, da se tezave zacnejo, ko gre nekaj narobe!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Imaš ljudi, kateri, ko pridejo na izpit, razpolagajo z mnogo več znanja o pomorstvu in meteorologiji(imajo notranji občutek za spremembo vremena), kot razni takoimenovani inštruktorji. Iz lastne želje po obvladanju pomorstva in svoje varnosti prebirajo literaturo, ko sedijo na plaži opazujejo vetrove, plimovanja pač vse kar spada k morju (kako lepo ritko seveda tudi opazijo). Imaš pa tudi ljudi, kateri so prepričani, da so najprej oni potem bog, potem dolgo dolgo nič in nato drugi ljudje. Taki bodo tudi s tremi izpiti v roki ostali butci in ignorirali vse zakone, naravne in pravne. In zato tudi, je ta forum odlična zadeva, ker se o tem pogovarjamo, si delimo izkušnje, sprašujemo, odgovarjamo, se učimo in obnavljamo znanje. Torej pet sto ( zaenkrat ) dobrih pomorščakov več. In ko bomo drugim za vzgled, tudi razpoznavni bomo ( zastavice itd. ), bo nam sigurno uspelo kakega takeka spreobrnit. Vsaj upam.
LP
LP
Izpit
Pozdravljeni ....sam sem tudi delal izpit na hrvaškem in moram reči da je tukaj predvsem odvisno od kapitana ki to pelje naprej ...teorija je bila zelo važna , ampak obvezen dan na morju in praktično delo je bilo še bolj. In mislim da je tako prav , ker varnost je na prvem mestu ...in tu ti kupljen izpit nič ne pomaga ampak samo lahko zakomplicira življenje .
Bo pa zanimiva zgodba to z hrvaškimi izpiti kaj se bo dogajalo ko pridejo v Eu ...
LP
Bo pa zanimiva zgodba to z hrvaškimi izpiti kaj se bo dogajalo ko pridejo v Eu ...
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
Stari, že opravljeni izpiti, bodo naprej veljavni. Kot je bilo pri nas. Za naprej , pa se bodo na HR morali držat direktiv EU norm. Vendar pa bodo odstopanja, tudi tako kot pri nas, saj je javna tajna, da ga še danes lahko kupiš ( 150 € ) pa ni potrebno sploh biti prisoten. Pravi osebi daš denar, podatke in to je to. Sicer sem velik nasprotnik , tako pridobljenih papirjev, poznam pa ljudi , kateri se s tem bavijo. Pa prosim ne me spraševat kje in kako, ker kot sem že povedal , sem nasprotnik tega.
LP
LP
Sem ravno v soboto opravil izpit za voditelja colna.
Smo imeli tri dni predavanja po nekje 4ure, dejstvo je da na predavanjih kar dosti odneses.Od tega sem se doma dvakrat sel use skoz in je ratalo.
Sem cul tudi sam dosti glede tega da si izpit kupis ampak je pomoje bedarija.
Konc koncev se ti gre tudi za lastno varnost ne zaradi tega da lahko policaju pokazes izpit. Pri izpitu sem se naucil ogromno zadev, nasploh svetlobnih zvocnih signalov, vozlov, vetrovov, pravil trcenj na morju, navijagacije itd. o katerih zadevah se mi prej niti sanjalo ni.
Smo imeli tri dni predavanja po nekje 4ure, dejstvo je da na predavanjih kar dosti odneses.Od tega sem se doma dvakrat sel use skoz in je ratalo.
Sem cul tudi sam dosti glede tega da si izpit kupis ampak je pomoje bedarija.
Konc koncev se ti gre tudi za lastno varnost ne zaradi tega da lahko policaju pokazes izpit. Pri izpitu sem se naucil ogromno zadev, nasploh svetlobnih zvocnih signalov, vozlov, vetrovov, pravil trcenj na morju, navijagacije itd. o katerih zadevah se mi prej niti sanjalo ni.
Znanec iz Ljubljane ima že leta ispit, ko je šel letovat na Jamajko, je dal ta izpit celo sodno prevest v Angleščino, da ne bi imel težav, ker je nameraval mesec dni na Jamajki preživeti na jadrnici.
Po vrnitvi je povedal. " Ko sem hotel najet jadrnico, sem predložil lastniku firme, katera je isposojala jadrnice, veljavni ispit in prevod. Lastnik, se je posmejal in rekel naj si z tema ceglcema rit obrišem, me odvlekel do jadrnice, ki sem jo v njegovi navzočnosti odvezal zapeljal iz marine, dvignil jadra, spustil jadra in jadrnico ponovno pod budnim očesom najemodajalca privezal. "
Po končani operaciji je lastnik rekel," Uredu poba, jadrnico lahko najameš."
Skratka, nekateri ne vozijo več čolnov ampak mini jahte, ispit imajo lahko že leta in, če v glavi nimajo drugega kod napuh, jim tudi visoka šola za promet ne pomaga. Koliko tujih lastnikov velikih bark se z polnim gasom zapodi med kopno in bližnim otočkom, med katerim lahko zdrava pamet, da vedeti, da bo kdo poskušal plavat tam umes, da bo kak potapljač raziskoval plitvine med kopnim in otokom, pa vse eno nabije gas svoje ladje do fula, pa čeprav ima toliko velik čoln, da ne vidi čez premec?
-------------------------------------------------------------------
najboljša riba, je riba v čolnu, pa nima plavuti
LP PACEK
Po vrnitvi je povedal. " Ko sem hotel najet jadrnico, sem predložil lastniku firme, katera je isposojala jadrnice, veljavni ispit in prevod. Lastnik, se je posmejal in rekel naj si z tema ceglcema rit obrišem, me odvlekel do jadrnice, ki sem jo v njegovi navzočnosti odvezal zapeljal iz marine, dvignil jadra, spustil jadra in jadrnico ponovno pod budnim očesom najemodajalca privezal. "
Po končani operaciji je lastnik rekel," Uredu poba, jadrnico lahko najameš."
Skratka, nekateri ne vozijo več čolnov ampak mini jahte, ispit imajo lahko že leta in, če v glavi nimajo drugega kod napuh, jim tudi visoka šola za promet ne pomaga. Koliko tujih lastnikov velikih bark se z polnim gasom zapodi med kopno in bližnim otočkom, med katerim lahko zdrava pamet, da vedeti, da bo kdo poskušal plavat tam umes, da bo kak potapljač raziskoval plitvine med kopnim in otokom, pa vse eno nabije gas svoje ladje do fula, pa čeprav ima toliko velik čoln, da ne vidi čez premec?
-------------------------------------------------------------------
najboljša riba, je riba v čolnu, pa nima plavuti
LP PACEK
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti