OdgovorNapisal/-a eleanor68 » Po Jun 08, 2015 11:47
Pa še jaz izpovem izkušnjo z registracijo gumenjaka na Hrvaškem natančneje v Puli.
Že v jeseni sem se oglasil na Kapetaniji v Puli in se pozanimal kakšne papirje vse potrebujem za vpis plovila pri njih (gumenjak 3,8 m z Yamaho 20). Takrat sta mi uradnika v pisarni prijazno naštevala vse potrebno in jaz sem si vse dosledno zapisoval. Do spomladi sem si vse uredil in se v mesecu maju odpravil registrirat svojo gumo v Pulo.
Še preden sem se odpeljal v Kapetanijo sem en teden pred tem poklical v pisarno upis plovila in vprašal kako poteka tehnični in registracija pri njih in, da imam vse potrebne dokumente. Gospa na drugi strani mi je povedala, da se ne rabim najavljat in da oni delaj za stranke v ponedeljek, sredo in petek od 8-12h. In da, moram pripeljati čoln pokazat, napihnjen, sestavljen s polno obvezno opremo »spreman za plovbu«.
Ker imam vikend v Medulinu in ker nimam gumenjaka na prikolici sem 25. maja poklical vlečno službo, ter sestavljen in »spreman za plovbu« odpeljal na tovornjaku na Kapetanijo v Pulo registrirat.
Ko sem vstopil in povedal, da imam čoln na tovornjaku in da bi urejal registracijo so me najprej trije uradniki v pisarni začudeno gledali. Eden je vprašal ali sem dal zahtevek za pregled in če sem dobil rešeno in če so me klicali? Razložim jim, da sem pred enim tednom dobil informacijo naj ga pripeljem sem med uradnimi urami in da ne rabim nobene najave. Spet so me začudeno gledali in me vprašali s kom sem govoril. Valjda, da se imena ne spomnim, edino to, da sem klical v pisarno vpis plovil. Poslali so me nadstropje višje v to pisarno. Tam spet razložim, da je gumenjak zunaj in bi ga želel registrirati in da mi je verjetno gospa iz te pisarne pred tednom povedala naj se samo oglasim s čolnom. Še sreča, da tega ni zanikala. Povedala je, da bo sicer kolega zdaj pogledal čoln, vendar moram spodaj v pisarni vseeno vložiti zahtjev ali molbu ali kaj, da steče postopek.
Tehnični je potekal tako, da si je možakar samo iz čolna prepisal številke, motorja ni niti povohal in ne opreme. Po takem tehničnem bi verjetno lahko vse skupaj pripeljal v prtljažniku. Bog ve lahko pa bi zakompliciral, če bi. No potem mi je povedal, da bodo sedaj vse skupaj vpisali in mi izdali prometno.
Oddal sem mu še papirje: (original kupoprodajno pogodbo + overjen hrvaški prevod, original račun motorja + overjen hrvaški prevod, izpis iz prejšnjega registra + overjen hrvaški prevod, certifikat gumenjaka, svoj OIB, overjenega opunomočitelja in kopijo osebne izkaznice).
Izpolnil sem obrazec »zahtjev za prvi upis brodice«, plačal 70 kun. Nato ga vprašam ali je to vse in koliko časa ima, da mi izdajo prometno? Najprej mi je možakar povedal, da to ne gre tako hitro in da bo trajalo teden dni. Valjda sem se začudil, povedati pa nisem hotel nič, ker mi ni do kompliciranja. Potem pa je dodala še gospa v uniformi: »Ne, to neče iči za tjedan dana, vi nemate pojma koliko posla imamo mi ovdje, u koliki smo mi gužvi, ovo če biti riješeno za mjesec dana. Svratite kraj šestog mjeseca. Do viđenja.« Začuden z velikimi okami sem samo odšel. Prvič sem to delal in me res zanima ali je to stalna praksa ali sem samo jaz taki »pehvogel«. In se mi čudimo naši javni upravi. Oni bodo sedaj mesec dni vpisovali moje podatke in printali to prometno. Svašta.
lp