CENIK VINJET ZA HRVAŠKO MORJE
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
.
Bomo šli še enkrat v balkansko šolo, da ponovimo lekcijo:
"Lako čemo."
Če nič drugega, se bomo delali, da nam uspeva in s tem povzročali ogromno zavisti.
LP
.
kr en napisal/-a:Tudi, če se vinjeta poceni, nam naši že napovedujejo zvišane davke na plovila. Ni nam usojeno
Bomo šli še enkrat v balkansko šolo, da ponovimo lekcijo:
"Lako čemo."
Če nič drugega, se bomo delali, da nam uspeva in s tem povzročali ogromno zavisti.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
[quote="tomaz_slo"]Ne, ne rabiš.. Se mi pa zdi, da moraš na kapitaniji prijaviti, da si s plovilom prispel na Hrvaško (tudi če pripelješ po cesti) in sporočiti kje bo plovilo privezano...[/quote]
Pozdravljeni,
Torej če povzamem vaše odgovore. Za obisk Hrvaške obale v Piranskem zaliva oziroma vse do Fortune vinjeta ni potrebna, ampak le prijava v kapitaniji v Umagu, kjer se sporoči, kje bo plovilo privezano.
Nekje sem slišal, da če gre za dnevni izlet do Hrvaške obale v Piranskem zalivu in povratek isti dan nazaj v Slovenijo, niti ta prijava v kapitaniji ni potrebna. A to drži?
Mimogrede, imam čoln, ki ga po dolžini in moči motorja v Slo ni potrebno registrirati.
Hvala.
Pozdravljeni,
Torej če povzamem vaše odgovore. Za obisk Hrvaške obale v Piranskem zaliva oziroma vse do Fortune vinjeta ni potrebna, ampak le prijava v kapitaniji v Umagu, kjer se sporoči, kje bo plovilo privezano.
Nekje sem slišal, da če gre za dnevni izlet do Hrvaške obale v Piranskem zalivu in povratek isti dan nazaj v Slovenijo, niti ta prijava v kapitaniji ni potrebna. A to drži?
Mimogrede, imam čoln, ki ga po dolžini in moči motorja v Slo ni potrebno registrirati.
Hvala.
Še eno kontra vprašanje:
Če bi imel jadrnico parkirano recimo v Umagu in bi žele sodelovati na Slovenskem pokalu, ali moram opraviti prehod meje, tudi če ne bom nikjer v Sloveniji izstopil iz plovila oz. se kjerkoli sidral?
Še ena off-topic:
Ali je sploh še kje na Jadranu mogoče dobiti privez za do 10m plovilo za manj kot 3.500€?
Lp
Če bi imel jadrnico parkirano recimo v Umagu in bi žele sodelovati na Slovenskem pokalu, ali moram opraviti prehod meje, tudi če ne bom nikjer v Sloveniji izstopil iz plovila oz. se kjerkoli sidral?
Še ena off-topic:
Ali je sploh še kje na Jadranu mogoče dobiti privez za do 10m plovilo za manj kot 3.500€?
Lp
.
Že nevem kolikokrat napisano!
Pa kaj vam ni jasno, da je to državna meja, pa četudi ni določena na morju? Kopno je določeno!!!
Uradno je ilegalni prestop meje sankcioniran.
Sem nekje šlišal!!!!! Halo!!!!
Potem se pa še tam pritoži!!!
Da velja plovba brez vinjete do Funtane pri Vrsarju, je potrebno vzeti z zadržkom.
Ker so podpisnici Osimskega sporazuma Italija in SFRJ,
http://sl.wikipedia.org/wiki/Osimski_sporazumi
velja to določilo za morske registracije iz SLO in IT, ki so v zahodnem tržaškem zalivu. Monfalcone še, potem pa nič več.
Kako se nadzor meje izvaja je druga zgodba, toda je nekaj primerov vsako leto za primer drugim.
Že naši imajo zakonsko določilo, da neodjavo ali neprijavo, kaznujejo z 400 EUR-i.
Bi prosil, da se takih tolmačenj kot , sem slišal, menda ni potrebno, itd....., vzdržite, da ne bo zavajanja.
Ko vrag vzame šalo, je možno marsikaj!
LP
.
Že nevem kolikokrat napisano!
Pa kaj vam ni jasno, da je to državna meja, pa četudi ni določena na morju? Kopno je določeno!!!
Uradno je ilegalni prestop meje sankcioniran.
Sem nekje šlišal!!!!! Halo!!!!
Potem se pa še tam pritoži!!!
Da velja plovba brez vinjete do Funtane pri Vrsarju, je potrebno vzeti z zadržkom.
Ker so podpisnici Osimskega sporazuma Italija in SFRJ,
http://sl.wikipedia.org/wiki/Osimski_sporazumi
velja to določilo za morske registracije iz SLO in IT, ki so v zahodnem tržaškem zalivu. Monfalcone še, potem pa nič več.
Kako se nadzor meje izvaja je druga zgodba, toda je nekaj primerov vsako leto za primer drugim.
Že naši imajo zakonsko določilo, da neodjavo ali neprijavo, kaznujejo z 400 EUR-i.
Bi prosil, da se takih tolmačenj kot , sem slišal, menda ni potrebno, itd....., vzdržite, da ne bo zavajanja.
Ko vrag vzame šalo, je možno marsikaj!
LP
.
pajer 1
@pajer
Ma ne se razburjat. Ti mogoče preživiš X časa na tem forumu in na njem sodeluješ že Y let, a tukaj nas je kar nekaj, ki s temi zadevami nimamo izkušenj. Prav tako VEM, da obstaja funkcija išči, a to mi ponudi nekaj sto zadetkov in res nimam možnosti presedeti na forumu ure, da pridem do nekih zanesljivih informacij tega tipa.
Sicer pa hvala, da si mi razložil, da uradno te možnosti pač ni.
Sicer pa obstaja tudi možnost neškodljivega prehoda ali nekaj podobnega, vendar ne smeš vstopiti v notranje vode, kar v Sloveniji skoraj ni mogoče. Verjetno to velja za tuje državljane in ne nas... Na Hrvaškem lahko npr. pluješ direktno iz Pirana na Vis, ne da bi se kje prijavil, vendar moraš ves čas ostati zunaj vseh otokov... Koliko ima to veze z mojim vprašanjem ne vem, in ravno zato sem ga tudi postavil.
Da ne bom filozofiral, če uradno to ni dovoljeno, pač tega ne bom počel.
Lp
Ma ne se razburjat. Ti mogoče preživiš X časa na tem forumu in na njem sodeluješ že Y let, a tukaj nas je kar nekaj, ki s temi zadevami nimamo izkušenj. Prav tako VEM, da obstaja funkcija išči, a to mi ponudi nekaj sto zadetkov in res nimam možnosti presedeti na forumu ure, da pridem do nekih zanesljivih informacij tega tipa.
Sicer pa obstaja tudi možnost neškodljivega prehoda ali nekaj podobnega, vendar ne smeš vstopiti v notranje vode, kar v Sloveniji skoraj ni mogoče. Verjetno to velja za tuje državljane in ne nas... Na Hrvaškem lahko npr. pluješ direktno iz Pirana na Vis, ne da bi se kje prijavil, vendar moraš ves čas ostati zunaj vseh otokov... Koliko ima to veze z mojim vprašanjem ne vem, in ravno zato sem ga tudi postavil.
Da ne bom filozofiral, če uradno to ni dovoljeno, pač tega ne bom počel.
Lp
sly napisal/-a:@pajer
Ma ne se razburjat.
Sicer pa obstaja tudi možnost neškodljivega prehoda ali nekaj podobnega,
vendar ne smeš vstopiti v notranje vode, kar v Sloveniji skoraj ni mogoče. Verjetno to velja za tuje državljane in ne nas... Na Hrvaškem lahko npr. pluješ direktno iz Pirana na Vis, ne da bi se kje prijavil, vendar moraš ves čas ostati zunaj vseh otokov... Koliko ima to veze z mojim vprašanjem ne vem, in ravno zato sem ga tudi postavil.
Lp
Se ne razburjam, toda zakone se ne sme razlagat po načelu "sem slišal" in podobno.
Če sem ti kaj pomagal, oz. skušal preprečiti nevšečnosti, je to moj namen.
Neškodljivi prehod je tudi zakonsko formuliran.
Njegov namen je priti do mednarodnih voda, ali iz njih, in potem naprej do držav , ki ne mejijo med seboj.
Tvoja trditev , da se lahko iz Pirana pelješ do Visa po teritorjanem morju ne drži, ker državi mejita med seboj in imaš namen pristati na ozemlju sosednje države.
Poglej tukaj imaš opisano.
http://www.hidrografija.si/p2/2-6.php
Prehod meje teritorialnega morja Republike Slovenije
Državna meja na morju poteka po zunanji meji teritorialnega morja. Plovilo tuje države, ki pluje skozi teritorialno morje brez namena vplutja v notranje morske vode oziroma brez namena pristanka, se ni dolžno javljati oblastem (neškodljiv prehod teritorialnega morja). Neškodljiv prehod mora biti opravljen brez prekinitev in odlašanja. Če tuje plovilo izkoristi pravico do neškodljivega prehoda skozi teritorialno morje Slovenije, se sme ustaviti ali zasidrati samo zaradi dogodkov, ki jih zahteva redna plovba ali višja sila (stiska na morju, pomoč ljudem, plovilom ali letalom, ki so v nevarnosti). Ob siceršnjem vplutju v notranje morske vode je treba prijaviti prihod plovila v najbližjem pristanišču, odprtem za mednarodni pomorski promet, šele nato je možno nadaljevati s plovbo proti želenemu kraju. Tuja plovila ne potrebujejo posebnega letnega plovnega dovoljenja, v kolikor imajo stalni privez v eni od slovenskih marin.
Pri prehodu državne meje na morju je treba izvesti običajne postopke, kakršni veljajo pri prehodu meje na kopnem. Ob odhodu se je treba pri organih pristaniške kapitanije, carine in mejne policije odjaviti, ob prihodu v notranje morske vode druge države pa vnovič prijaviti v obratnem vrstnem redu. Praviloma se vse formalnosti opravi v pristanišču, odprtem za mednarodni promet, s pristankom ob pomolu mednarodnega mejnega prehoda (na začetku pomola je državna zastava), kjer se nahajajo obmejni organi (na pomorskih kartah in v navtičnih vodnikih so obalni mejni prehodi ustrezno označeni, tam je gibanje – tudi na kopnem – omejeno). Pri odjavi in prijavi je treba predložiti vse potrebne listine, ki jih posamezna država zahteva. Običajno so te listine potni list, vpisni list plovila, zavarovalna polica, potrdilo o usposobljenosti za upravljanje čolna, če je čoln opremljen s pomorsko radijsko postajo pa še ustrezno potrdilo o usposobljenosti za delo z njo. Pri prijavi oziroma odjavi iz teritorialnega morja posamezne države je treba predložiti tudi spisek posadke. Vse te dokumente je treba imeti ves čas plovbe v tujem teritorialnem morju pri sebi.
Vsak čoln mora pri plovbi v tujem teritorialnem morju in notranjih morskih vodah (oziroma izven meja domačega teritorialnega morja) izobesiti zastavo državne pripadnosti (države matičnega pristanišča oziroma registracije plovila) in zastavo države gostiteljice. Praviloma je zastava državne pripadnosti izobešena na krmi plovila. V domačem teritorialnem morju in notranjih morskih vodah zastava državne pripadnosti ni potrebna, izobesiti jo morajo le plovila, ki se uporabljajo za javne namene.
LP
.
pajer 1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost