Prenočevanje na barkah

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

Prenočevanje na barkah

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Ne Maj 20, 2007 17:56

Evo frišnih podatkov, 1 dan v marini v Cro za barko 8,5m + 2 osebi 240-250 kn kar se pa sidranja tiče pa rajši sidraj podnevi da vidiš če je prijelo in koliko je globina in kakšno dolšino ketne si spustu, da se ti ne zgodi kot meni pred Supetarsko da zaorješ -hvala bogu je zdržalo celo noč in zaoralo šele zjutraj. Dobro je če maš označeno dolžino ketne da veš koliko si je spustu, vsaj 3X globina. Lep pozdrav :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 20, 2007 19:45

V Supetarski Dragi na Rabu? Tam so krasna in pred vsakim vetrom zaprta sidrišča. Globina vode je majhna na dnu pa je pesek in mulj, ki ponavadi odlično držita. Kje natančno pa si sidral?

LP
marjan5
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Maj 21, 2007 10:48

Točno nasproti marine ob pol enajstih zvečer -brez označene verige , pa prvič ka mam sidrni vinč , uglavnem lepa zmešnjava ki se je k sreči dobro končala :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 21, 2007 18:02

Samo da se je končala dobro! :wink:
Sicer pa v Supetarski Dragi vsem priporočam sidranje med otočki, ki se nahajajo na desni strani takoj za vhodom v zaliv. Tam je zavetje pred vetrom in valovi dobro, globina morja je majhna, sidro pa odlično drži. Tudi ena gostilna je blizu, le sprehoditi se je potrebno po nekje 500 stopnicah do vrha... :D

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Jun 24, 2007 16:51

Absolutno priporocam 777 oz.888 peljar, ker poleg luk nudi tudi obilo dodatnih informacij. Ce kdo zeli, imam tudi precej telefonskih stevilk odgovornih za priveze in usluge v lukah:
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Jan 07, 2008 18:19

jaz ze pet let votim in sidram samo po teh dve knjigah 777 in letos po 808 gps sploh ne vklopim ker sta knjigi zakon in vse v njih stima razen novih marin ki so ble zgrajene letos kar pa je normalno in tu pa tam kaksne boje to pa je tak tudi sam napisal in opzoril
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 07, 2008 18:42

Ja "Korl" je pač zakon, kot sem že neštetokrat rekel. :D
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Jan 10, 2008 09:58

808 je popravljena verzija 777 in se dobi v vec jezikih v navticni knjigarni ob Kongresnem trgu.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 10, 2008 18:02

808 = 777 = "Korl"
Zakaj, sem pa napisal že malo višje... :wink:
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » To Jan 22, 2008 21:42

a mi lahko kdo predlaga kako dobro ruto dvotedensko po kvarnerju? :roll:
barko imam pri Kraljevici
kje se ta korl nabavi
kdaj izzide novi peljar (nekaj sem slišal da februarja

hvala
mirno morje
cougar
marjan5
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Jan 23, 2008 08:31

Kakšno barko pa maš kako hitro? :D
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Jan 23, 2008 09:37

Kot ti je že Marjan5 napisal, povej kakšno barko imaš, kajti v dveh tednih si lahko prvoščiš kaj več kot Kvarner. Malo južneje imaš veliko lepših in varnejših zalivov kot so v Kvarnerju, kjer je jahko burja zelo neprijazna. Naprimer notranja stran Dugega otoka... Če si pripravljen na to, ti lahko navedem več varnih sidrišč in privezov.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

rute

OdgovorNapisal/-a cougar » Sr Jan 23, 2008 19:32

Hvala Marjana :)
Imam Rivetto 7,5m(zdaj ne vem kolk fitno je to, cca25),motor je 7kw farymann vgradni, jambor 9m površina jader pa nekaj manj kot 30m2.
Privez je pri Kraljevici in od tam bi tudi izplul. Do zdaj si še takega potepanja po morju nisem privoščil, saj smo se z prejšnjo jadrnico vsak večer vračali na privez , na tej bi se pa že dalo lepo prespati.
Notranji del Dugega otoka pa poznam, sem imel v Ždrelacu privezano prejšnjo jadrničko s katero smo prejadrali do Tkona , Preka, Kukljice . . . .in preživeli z njo veliko lepih trenutkov, pa tudi tramontano :roll:
Zdaj mi bosta lažje dala kako idejo , mogoče Lošinj, Unije , Rab Pag ,Maun , Škrda , Dugi. . . . , kje se ustaviti kje kaj popapcati in tako , saj vesta

aajde, dam za travarico :wink:
cougar
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 23, 2008 21:31

No takole... S tako barko se da prekrožit marsikaj. Kvarner je lahko tudi precej lep, vendar meni osebno ne celoten. Tukaj pa je problem za jadrnico, saj si počasen, razdalje pa so velike... Meni je recimo OK 45 minut od Krka do Punta Križe, ti pa boš za to pot rabil vsaj 5 ur... Obala pa je vmes ZELO nezanimiva...

Drugače pa bi rekel, da je zanimivo obiskati Goli, pa Sv. Grgur, tukaj lahko tudi lepo prespiš. Slabo je, ker ni trgovine, da bi zjutraj kaj kupil. Potem naprej je OK za prespati na sidru Lopar ali pa tudi z druge strani pred kampom San Marino. Obe varianti imajo trgovino... Meni je zelo luštno tudi v Sup. Dragi, med otočki... Sidranje varno in lepo, gostilne zelo blizu, trgovine tudi v mestu. Priporočam gostilno na hribu, spodaj ima pomol, potem pa stopnice do vrha hriba, imena ne vem, vendar ne moreš zgrešiti, saj se vidi nekaj km daleč...
No, če greš naprej proti jugu okrog rta in proti mestu Rab, je še nekaj luštnih zalivov, vendar so slabo zaščiteni za jugo in zahodnik. OK za čez dan, spanje pa ne priporočam... Bolje je iti pred mesto Rab, v sosednji velik zaliv. Lahko greš do konca v zaliv ali pa v eno uvalo na levi strani. Krasno in varno za nočitev...
No če pa potrpiš tistih 5 ur ali pa še kakšno več, se pojaviš v arhipelagu uval pod Punta križo. Meni zelo zelo lepo, res mir! Ogromno komarjev, zato tende, mrežice, autan... Ampak se splača zvečer. Res zelo zelo lepo, pa še kakšno divjad lahko vidiš, recimo jelene... No potem lepo zjutraj vstaneš in boš pred mostom v Malem Lošinju v kakšni uri. Seveda z motorjem po bonaci. Uro moraš vedet (mislim, da 9:30), ker spodaj ne gre, višina je okrog 2,5 m. No ko zapluješ v ML je krasno na gradski rivi. Malo postaneš, kakšna kavica v enem od 100 kafičev. Gostiln in gostilnic je na pretek, če pa hočeš jesti solidno za zelo malo denarja pojdi k enemu od treh šiptarjev na koncu mesta blizu stare bencinske. Restavracije se držijo skupaj, eden je bolj prijazen kot drugi, s prvim iz mesta sem tudi kolega. Imena so Koralj, Galeb, za tretjega pa ne vem z glave (uff poletje je že daleč). No potem imaš takoj pri izhodu iz lošinjskega zaliva nekaj uval, nekaj med otočki, kjer se da lepo prespati... Spet imaš zjutraj nazaj v ML kavo, svež kruhek, zajtrk...
Če greš jugovzhodno naprej, pa vsekakor priporočam Ilovik, kraen otoček, veliko boj, varno za prespati... Še naprej lahko potegneš do Silbe, vendar pojdi v Sv. Ante na jugu (so boje) le če je prazno dovolj globoko v zalivu. Na začetku si kar bogi, če pride kaj z juga ali jugozahoda...
Drugače pa bolj varno, da greš okrog južnega dela Silbe v mandrač. Plačaš vez in mirno spiš, vendar pa v glavni sezoni ni šanse, saj je vedno vse polno... Potem imaš zelo blizu še Olib, ki je tudi lušten za pogledat. No naprej pa nazaj proti Pagu, Novalja. Varno za sidrat v zalivu ali pa na rivi... Plovba na sever je spet malo dolgočasna vse do Luna, je pa tudi malo nevarno, če ni ravno lepo vreme. Zalivov, kamor bi se skril pred zahodno nevihto ni! No ko pa si na rtu Lun, pa že vidiš Rabske cerkvene zvonike... Vmes je voda tudi precej globoka (preko 100m), tako da če imaš vgrajen Fishfinder mogoče pokaže kakšno neumnost. Ne se ustrašit.

Ja toliko malo na kratko, sicer pa to moraš doživeti...

LP
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

komaj čakam

OdgovorNapisal/-a cougar » Če Jan 24, 2008 12:15

Krasno res
Lun , Jakišnico insploh Pag poznam ,da o Novalji ne govorim. V Strašku sem imel včasih prikolico, gliser pa potem v Stari Novalji od koder sem se vozil na Lun in Rab skozi kanal.Tiste gostilne nad privezom v Lunju ne priporočam preveč. Slani so postali, pa še krožniki so jim precej zrasli.Prav tako tudi v Metajni Kanjon ali plaža Ručica, če se pripelješ skozi paška vrata ga vidiš desno v skalah.Bolj se splača odpeljati kake 4 milje v mesto Pag.Neprijetna pa je plovba po Velebitskem kanalu kjer se ne moreš skoraj nikjer ustaviti, pa še tok je močan. Je pa res da se najdejo takoj od Paških vrat proti Zrčam z takoj na desni strani z kopna nedostopne, čudovite lagunice pa tud sidrat bi šlo z leve pa plaže Sv.duh in zasoljene Zrče.
Nove izkušnje bom pa sigurno objavil na forumu s kako fotko.
pozdrav
cougar

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov