Naša plovila v marinah in carina
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Re: čoln na suhem vezu ?
amerglass napisal/-a:Prosil bi koga izmed vas, ki ste naštudirali kako ravnati v tem primeru:
1. čoln je na suhem vezu, kako opravit odjavo iz HR in ponovno prijavo ? Zdaj res ne mislim čolna spuščat v morje za 1 dan ...
2. ker je čoln na A zastavo, me zanima če mogoče kdo ve kako je s stroški uvoza na Hrvaško ? Koliko znašajo dajatve na 30.000 € vreden lavor ameriškega porekla ? Nekje sem zasledil, da bi samo trošarina znašala 15.000 kun. PDV 23% ? Kaj pa carina ?
Hvala za pomoč !
Že iz navedenega da imaš A zastavo, to je po mojem mnenju Avstrija pomeni, da plovila ne smeš peljati v Slovenijo, ker pomeni carinski prekršek, saj boš blago za katerega ni plačan DDV peljal v skupnost, kjer je obveza, da v kolikor se blago nahaja v skupnosti in je skupnostnega izvora ali lastnine zanjo mora biti plačan davek. Če plovila na meji ne boš prijavil in carinik odkrije, da je zastava skupnostna ti sledi carinski prekršek, plus začasni odvzem plovila, ter transport pod carinskim nadzorom v carinski depo...do izreka plačila vseh davščin in prispevkov bo v depoju tekla "ceha" za skladiščenje glede na dolžino, volumen in rizik skladiščenja (vnetljivo...)
Tudi če A pomeni Amerika, si v istem prekršku, saj si poiskušal prepeljati blago, ki ni skupnostno v EU brez prijave in plačila dajatev...
Zate je idealna ideja, da zapustiš hrvaško v smeri BIH, ter tam narediš nekaj kilometrov, ter se vrneš v Hrvaško.
To ti je edino upanje, pri čemer moraš na meji pri Hrčkih zahtevat potrdilo o izstopu plovila... simple kot pes...
Toliko iz moje carinske prakse izpred nekaj let, ko sem še delal to...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Če so plačane dajatve v EU (DDV, carina, imaš CE,...), ni problema. Kadar so dajatve plačane v bilo kateri članici EU, velja to za vse članice. Nekaj časa je bila moda uvoza plovil, zlasti dražjih v Malti (nizek DDV), ampak so bili stroški postopka visoki, zato se je splačalo samo za plovila višjega cenovnega razreda.
Če pa je A leasing, ki nima plačanih dajatev, pa se ta zgodba zna zgodit, če te "slučajno" kdo na meji kaj povpraša.
Če pa je A leasing, ki nima plačanih dajatev, pa se ta zgodba zna zgodit, če te "slučajno" kdo na meji kaj povpraša.
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
zlatko83 napisal/-a:Če so plačane dajatve v EU (DDV, carina, imaš CE,...), ni problema. Kadar so dajatve plačane v bilo kateri članici EU, velja to za vse članice. Nekaj časa je bila moda uvoza plovil, zlasti dražjih v Malti (nizek DDV), ampak so bili stroški postopka visoki, zato se je splačalo samo za plovila višjega cenovnega razreda.
Če bi bile dajatve v A plačane se gospodič ne bi zanimal kako to rešiti...
Je pa opcija odhoda iz Hrvaške tudi izplutje na odprto morje.. to sem sam naredil, izstop v Saliju, 12Nm od obale, nazaj prijava v Božavi.. vse v enem dnevu, ker zakon ne navaja kako dolgo moraš biti izven Hrvaške, temveč samo, da Hrvaško zapustiš, nato lahko zopet vpluješ. Marini sem kasneje samo dal kopijo dokumentov, ki sem jih dobil v Saliju, ko smo izstopali.
Re: čoln na suhem vezu ?
Če plovila na meji ne boš prijavil in carinik odkrije, da je zastava skupnostna ti sledi carinski prekršek, plus začasni odvzem plovila, ter transport pod carinskim nadzorom v carinski depo...do izreka plačila vseh davščin in prispevkov bo v depoju tekla "ceha" za skladiščenje glede na dolžino, volumen in rizik skladiščenja (vnetljivo...)
Tudi če A pomeni Amerika, si v istem prekršku, saj si poiskušal prepeljati blago, ki ni skupnostno v EU brez prijave in plačila dajatev...
Zate je idealna ideja, da zapustiš hrvaško v smeri BIH, ter tam narediš nekaj kilometrov, ter se vrneš v Hrvaško.
To ti je edino upanje, pri čemer moraš na meji pri Hrčkih zahtevat potrdilo o izstopu plovila... simple kot pes...
Toliko iz moje carinske prakse izpred nekaj let, ko sem še delal to...[/quote]
O, hvala, info iz prve roke torej.
Ampak, kot rečeno čoln je na suhem. Če želim rešit čimprej, pri tem da se mi čolna ne da spuščat in dvigat samo za 1 dan in par ur plovbe ven iz hR voda, potem ostane kopenska pot, ki se mi zdi bolj enostavna.
Smiselna pripomba glede možnih komplikacij na meji, čeprav sem sam prejšnji čoln vsaj 10 x peljal čez mejo, pa me še za papirje nikoli nihče ni vprašal. Res pa je, da ga nisem vozil čez mejo v decembru...
No, ali obstaja možnost predprijave odvoza čolna na carinjenje, v carinsko skladišče ali kaj takega ? Tudi novi čolni, ki prispejo iz ZDA v Evropo, niso ocarinjeni, in najbrž nekaj časa potujejo po teritoriju skupnosti, preden jih ocarinijo in obdavčijo.
Pravi carinik gotovo pozna odgovor ...
LP
Toliko iz moje carinske prakse izpred nekaj let, ko sem še delal to...[/quote]
O, hvala, info iz prve roke torej.
Ampak, kot rečeno čoln je na suhem. Če želim rešit čimprej, pri tem da se mi čolna ne da spuščat in dvigat samo za 1 dan in par ur plovbe ven iz hR voda, potem ostane kopenska pot, ki se mi zdi bolj enostavna.
Smiselna pripomba glede možnih komplikacij na meji, čeprav sem sam prejšnji čoln vsaj 10 x peljal čez mejo, pa me še za papirje nikoli nihče ni vprašal. Res pa je, da ga nisem vozil čez mejo v decembru...
No, ali obstaja možnost predprijave odvoza čolna na carinjenje, v carinsko skladišče ali kaj takega ? Tudi novi čolni, ki prispejo iz ZDA v Evropo, niso ocarinjeni, in najbrž nekaj časa potujejo po teritoriju skupnosti, preden jih ocarinijo in obdavčijo.
Pravi carinik gotovo pozna odgovor ...
LP
Še enkrat, zadnjič:
če je plovilo registrirano na območju EU in imaš bilokje v članicah EU plačane vse dajatve (se pravi, ni leasing, kjer dajatve niso plačane in je plovba na območju vod EU prepovedana), potem se ti na meji ni ničesar za bat (prost pretok blaga med članicami EU).
To ni isto, kot USA zastava, v tem primeru pa bi bil potreben začasen uvoz, recimo za potrebe popravila, servisiranja in nazaj, ven iz EU, tudi to je možnost v primeru USA registracije, do vstopa Hrvaške v EU. Kako bo pa potem, pa (še) nihče ne ve. Krožijo razne govorice, da bodo Hrvati te legalizirali po hitrem postopku, po načini, naj čim več kapne v kasico, saj je teh plovil še vedno precej in podobne variante. Sam ravno ne verjamem tem zgodbam, saj so vendar pravila pretoka blaga na celem področju EU enaka in nisem prepričan, da bodo Hrvati ob vstopu dobili tak odpustek.
Obstaja še možnost ustanovitve podjetja (na papirju) v USA in plovilo se preiše na podjetje ter uporablja tudi v vodah EU (seveda z omejitvami, spet bo moralo prestopit mejo po 18 mesecih, takrat najmanj do BIH ali Črne gore,....
če je plovilo registrirano na območju EU in imaš bilokje v članicah EU plačane vse dajatve (se pravi, ni leasing, kjer dajatve niso plačane in je plovba na območju vod EU prepovedana), potem se ti na meji ni ničesar za bat (prost pretok blaga med članicami EU).
To ni isto, kot USA zastava, v tem primeru pa bi bil potreben začasen uvoz, recimo za potrebe popravila, servisiranja in nazaj, ven iz EU, tudi to je možnost v primeru USA registracije, do vstopa Hrvaške v EU. Kako bo pa potem, pa (še) nihče ne ve. Krožijo razne govorice, da bodo Hrvati te legalizirali po hitrem postopku, po načini, naj čim več kapne v kasico, saj je teh plovil še vedno precej in podobne variante. Sam ravno ne verjamem tem zgodbam, saj so vendar pravila pretoka blaga na celem področju EU enaka in nisem prepričan, da bodo Hrvati ob vstopu dobili tak odpustek.
Obstaja še možnost ustanovitve podjetja (na papirju) v USA in plovilo se preiše na podjetje ter uporablja tudi v vodah EU (seveda z omejitvami, spet bo moralo prestopit mejo po 18 mesecih, takrat najmanj do BIH ali Črne gore,....
Nazadnje spremenil zlatko83, dne Ne Nov 18, 2012 16:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsi colni ki prispejo iz ZDA v EU, morajo biti ali ocarinjeni ali se mora delati tranzit cez EU, se pravi da mora plovilo zapustiti EU v dolocenem casu(obicajno 6-7 dni), ce ni bilo ocarinjeno. Lahko delas zacasni uvoz zaradi npr. oplemenitenja, ampak to zopet ne resi nicesar ker ga je potrebno zopet potem izvoziti.
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
zlatko83 napisal/-a:Še enkrat, zadnjič:
Ja saj to si že povedal, ampak ne vem če poznam koga, ki ima A zastavo pa ima vse davke plačane.. pri njih velja približno enaka davčna pristojnost kot pri nas in približno enak postopek za registracijo kot pri nas.
Ja, seveda za čoln dajatve v EU niso plačane, ker je bil lizinški, zato tudi A zastava, kot je prav ugotovil dr. E. Če bi bile dajatve plačane, ne bi spraševal ...
Torej, če je res kar pravi Bojan 11, potem lahko mirno ne-ocarinjen čoln zapelješ v EU, na meji te verjetno popišejo in -to je to. Seveda mora čoln potem direkt na carino
in bančni račun se sesuje. 
Torej, če je res kar pravi Bojan 11, potem lahko mirno ne-ocarinjen čoln zapelješ v EU, na meji te verjetno popišejo in -to je to. Seveda mora čoln potem direkt na carino
DR.E napisal/-a:zlatko83 napisal/-a:Še enkrat, zadnjič:
Ja saj to si že povedal, ampak ne vem če poznam koga, ki ima A zastavo pa ima vse davke plačane.. pri njih velja približno enaka davčna pristojnost kot pri nas in približno enak postopek za registracijo kot pri nas.
Če je leasing, potem dajatve navadno niso plačane. So pa tudi izjeme. Jaz sem pred leti imel čoln na Avstrijsko zastavo (Wien), ocarinjen, CE in z plačanimi vsemi dajatvami. Potreboval sem edino poštni naslov v Avstriji (tega mi je posodil kolega, ki živi tam).
Enkrat bo treba razumet, da ne bomo polnili foruma in vnašali zmede:
-EU registracija in dajatve v EU niso plačane (navadno leasingi, pa tudi kakšni "obvozi") - ta plovila se ne smejo uporabljat v vodah EU, tudi prehod preko mej EU pomeni carinski postopek (začasni uvoz, sprostitev v promet,...)
-EU registracija in plačane vse dajatve v EU - ta plovila se lahko uporabljajo povsod na območju EU, tudi prosto plujejo ali transportirajo čez meje EU (ob upoštevanju predpisov, ki regulirajo posamezna področja transpotra in plovbe)
Debata je sedaj na področju davkov in tujih zastav in ni več toliko govora o tem,da je lahko plovilo pod tujo zastavo na teritoriju RH samo 18 mesecev.
Vseeno sem se odločil,da vam opišem mojo izkušnjo tega tedna,ki bi znala pomagati marsikaterem morjeplovcu.Ker imam plovilo v Malinski,sem najprej poskusil srečo na mejnem prehodu v Reki.Vedel sem,da imam zelo malo možnosti za ureditev carinskih formalnosti,a sem se po telefonu nekako dogovoril za dovoljenje,kljub lokaciji mesta Reka.Moj argument je bil,da kapitanija na M.Lošinju ne dela med vikendom in tudi sicer samo od 7. do 13.ure(po 1.12. do 14.ure).No,vse sem opravil pri kapitaniji,a se je zalomilo pri policiji.Naredil sem si le lep izlet na reško tržnico in na kavo.
Potem sem se odločil,da opravim vse kot je treba na M.Lošinju.O pravilnem postopku se je na forumu veliko pisalo,zato tega ne bom ponavljal.Važno je to,da se da vse urediti tudi takrat ko kapitanija ne deluje.Na meji boste srečali zelo prijaznega policaja,kateremu je vse jasno kot beli dan.On vam uredi vse potrebne formalnosti in potem potrebne dokumente po faxu pošlje v kapitanijo,da vas tudi oni vnesejo v svoj sistem-računalnik.Torej,če nimate časa med tednom,lahko na Lošinju vse uredite tudi med vikendom.V Puli pa delajo itak 24 ur.
Kdor se bo odpravil s plovilom 12NM od celine na odprto bo zaznan na radarju obmejne policije,ki vas mora potem spremljala kam greste(informacija pridobljena od mejnih organov).Drugače se okoli Lošinja nič takšnega ne dogaja,kar je pisalo za Pulo v e-Navtiki.
Imel sem lepo novembersko jadranje okoli otoka Cresa ob zelo prijaznih temperaturah zraka.Ob vstopu v luko M.Lošinj so me pozdravili delfini,kot nek dober znak.Desni del luke,za staro bencinsko črpalko je ponovno prekopan,ker jim meteorne vode niso dobro odtekale.Pontoni so pripravljeni za zimovanje in brez muringov.Torej se lahko privežete na levi strani rive pod lučko upravo,kjer dobite tudi elektriko.Za hrano je odprta pizzerija nad tržnico in okrepčevalnica Hajduk nasproti tržnice.
Upam,da sem vam posredoval nekaj koristnih podatkov.
Vseeno sem se odločil,da vam opišem mojo izkušnjo tega tedna,ki bi znala pomagati marsikaterem morjeplovcu.Ker imam plovilo v Malinski,sem najprej poskusil srečo na mejnem prehodu v Reki.Vedel sem,da imam zelo malo možnosti za ureditev carinskih formalnosti,a sem se po telefonu nekako dogovoril za dovoljenje,kljub lokaciji mesta Reka.Moj argument je bil,da kapitanija na M.Lošinju ne dela med vikendom in tudi sicer samo od 7. do 13.ure(po 1.12. do 14.ure).No,vse sem opravil pri kapitaniji,a se je zalomilo pri policiji.Naredil sem si le lep izlet na reško tržnico in na kavo.
Potem sem se odločil,da opravim vse kot je treba na M.Lošinju.O pravilnem postopku se je na forumu veliko pisalo,zato tega ne bom ponavljal.Važno je to,da se da vse urediti tudi takrat ko kapitanija ne deluje.Na meji boste srečali zelo prijaznega policaja,kateremu je vse jasno kot beli dan.On vam uredi vse potrebne formalnosti in potem potrebne dokumente po faxu pošlje v kapitanijo,da vas tudi oni vnesejo v svoj sistem-računalnik.Torej,če nimate časa med tednom,lahko na Lošinju vse uredite tudi med vikendom.V Puli pa delajo itak 24 ur.
Kdor se bo odpravil s plovilom 12NM od celine na odprto bo zaznan na radarju obmejne policije,ki vas mora potem spremljala kam greste(informacija pridobljena od mejnih organov).Drugače se okoli Lošinja nič takšnega ne dogaja,kar je pisalo za Pulo v e-Navtiki.
Imel sem lepo novembersko jadranje okoli otoka Cresa ob zelo prijaznih temperaturah zraka.Ob vstopu v luko M.Lošinj so me pozdravili delfini,kot nek dober znak.Desni del luke,za staro bencinsko črpalko je ponovno prekopan,ker jim meteorne vode niso dobro odtekale.Pontoni so pripravljeni za zimovanje in brez muringov.Torej se lahko privežete na levi strani rive pod lučko upravo,kjer dobite tudi elektriko.Za hrano je odprta pizzerija nad tržnico in okrepčevalnica Hajduk nasproti tržnice.
Upam,da sem vam posredoval nekaj koristnih podatkov.
Pozdrav iz Srca Slovenije!
prijatelj ima v bunarini svojo barko na slovenske papirje na kateri se izvaja remont podvodnega dela plovila.zanima me kaj lahko stori glede teh 18 mesecev v hr.V morje ne more za po cesti pa je prevelik strošek.V marini ima poleg normalnega veza plačan še suhi vez z dodatkom da plovilo lahko obnavlja.to je do 1.maja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost