Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 03, 2014 14:10

pajer1 napisal/-a:
fakinx napisal/-a:Evo, prihodnji petek izplujem lepo domov v Deželo, Ljepi njihovi pa pomaham v slovo za eno dopoldne. Popoldne pa nazaj in z novimi prijavnimi papirji v marino. Pa naj tuhtajo....
:twisted: (mater sem žleht)

.

Upam da ti uspe, kar si si zamislil.

Kaj vem, pomislek imam in naglas razmišljam!

Kaj boš rekel na kapitaniji pri odjavi, ko bo hotel vstopni papir, crew listo, da vidi kdaj si vplul? Načeloma bi jo moral imet, ker je to vstopni dokument. Vem da do sedaj nisem nikoli zapustil HR morja brez tega dokumenta.
Morda mu rečeš, da si jo izgubil, da jo je odpihnil veter, ko si nekaj gledal po mapi z dokumenti, da so ti jo ukradli še z drugimi rečmi ampak nisi klical policije, ker ni bilo nič vrednega poleg te mapice, .....

Poročaj!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Jun 03, 2014 14:39

Nič mu ne bom rekel.
Pokazal mu bom potni list oz. osebno članov posadke vključno z svežo crew listo, registracijo, pooblastilo in "vozačku" in jim pomahal v slovo.
Pridem po zemlji in odplujem s plovilom, mimogrede, registriranim v drugi državi, vendar v EU. Po moje, me nima kaj spraševat ali pa mi celo onemogočat izplutja. Sicer pa bomo videli kmalu....

Še nekaj - ko urejam plovno dovoljenje (vinjeto po starem), je potrebno še vedno predložiti crew listo? Nekaj mi pravijo, da to ni več potrebno vendar nisem povsem prepričan.
Kako je s tem letos?
Pravila so se od lani julija nekoliko spremenila....
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Jun 03, 2014 15:19

Na kapetaniji ne potrebuješ nobenega dokumenta ker pač rečeš da je nova posadka in preverjeno nič ne zahtevajo. Za nazaj jim pa pokaži iztopno iz SLO in to je to pa še tega ne bodo niti gledali.

Jaz sem šel iz Kamenjaka direktno v Umag tam naredil crew listo na kapetaniji in jo potrdil pri policajih, potem sem šel pa v Izolo kjer sem šele potem ugotovil da tam ni več mejnega prehoda. Imeli smo tam regato zato nisem hodil v Piran. Ko smo regato končali sem šel pa spet v Umag kjer sem naredil novo crew listo (spremembe v posadki) jo potrdil na Policiji in brez vsakih vprašanjem šel skozi (kljub temu da sem imel vse papirje urejene)

Glede na to da je drugi lastnik in da je drugje registrirana barka po mojem mnenju se mirne duše izgovarjaš na prejšnjega lastnika in jim kažeš novo registracijo, T2L obrazec če ga bodo ravno hoteli imeti in crew listo z datumom ko si prestopil HR mejo (ta dokument imej kar skopiran v par izvodih ker ti bo prav prišel če do česarkoli pride) vse to pa še enkrat povem ne potrebuješ na kapetaniji ampak v marini ko te bodo haklali za ureditev začasnega uvoza!
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Jun 03, 2014 15:26

fakinx napisal/-a:Še nekaj - ko urejam plovno dovoljenje (vinjeto po starem), je potrebno še vedno predložiti crew listo? Nekaj mi pravijo, da to ni več potrebno vendar nisem povsem prepričan.
Kako je s tem letos?
Pravila so se od lani julija nekoliko spremenila....

Nobene crew liste ne potrebuješ tudi za plovbo po hrvaški so me samo gledali na kapetaniji in rekli da tega ne potrebuješ več. Crew listo potrebuješ samo za izstop in Vstop v državo. Za vinjeto potrebuješ le vpisni list čolna (prometno) inmogoče izpit. Pazi pa ker so meni naredili napako in so mi na vinjeto in turistično takso vpisali moč motorja namesto dolžine in po tem tudi računali napačno. (podaljšali so mi barko za slabe 4m kar je bila razlika v ceni 500HRK). Problem je pa tudi v tem da ta dva dokumenta kažeš v ostalih marinah ko jih obiščeš in ti prepišejo dolžino barke iz teh dveh dokumentov.
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Jun 03, 2014 15:28

Yankee hvala!

Naredim tako in poročam.
Konec koncev morda še komu pride prav, da si "uredi" status plovila nekoliko drugače brez obvezne šticunge (nesramno visoke!) HR špediterja. Naj marina še nekaj opravi za te silne kilo evre, ki jih plačujemo vsako leto....
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Jun 03, 2014 16:16

Da ne bo pomote jaz bi to naredil izključno v tvojem primeru ko si drugi lastnik in ti je uspelo registrirati barko drugje in se lahko izgovarjaš na prvega lastnika. Drugače ne!

Pa še to kar sem povedal so moje izkušnje oz. kaj bi naredil. Lahko da bi se mi pri tem tudi kje zalomilo. Sam sem carinski postopek uredil preko špediterja in kot sem že povedal sem hodil čez mejo ko sem imel vse papirje urejene na barki katere pa ni noben do sedaj zahteval!!!! :)
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Jun 03, 2014 17:31

Saj te razumem.
Morda pa hrčki vendarle izumljajo toplo vodo. Še sami ne vedo dobro kako in kaj.
Špediter zahteva goro papirologije, ki je po moje sploh nima za kaj imeti (pogodba/faktura, registracija, cenitev, davčno potrdilo/T2L...) samo zato, da upraviči ceno za kao sprostitev plovila v prost promet.
Še enkrat pravim - sprememba mej je zajela naša plovila in to pomeni, da morajo Hrvati to sami rešiti. Kakor so vpisali v carinsko skladišče naj (SAMO na osnovi T2L obrazca) še izbrišejo. (sploh ne vem, zakaj pri tem tako komplicirajo - razen morda zaradi biznisa špediterjev)
Yankee
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Yankee » To Jun 03, 2014 18:11

Točno tako. Zadnje tvoje besede so razlog vseh komplikacij. :evil:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 03, 2014 18:11

.

fakinx in Yankee, v redu, sta se izkašljala?

OK, prosim, da v tem evforičnem trenutku, ko še ni epiloga, umirita čustva in zadihajta. Pa kozarec vode ali kaj bolj rujnega. Predmet vseh naporov je še vedno tam kjer je bil!

Počasi lepo po vrsti.

Hrčki ničesar ne izumljajo! Po ustavi EU-ja ukrepajo, nič drugega. In zaradi nekaj sto "šmuglerjev", ki so se izognili dajatvam v svoji matični ljubljeni in občudovani domovini, moramo sedaj vsi počet in plačevat nekaj kar nam ne odgovarja.

Še enkrat pravim - sprememba mej je zajela naša plovila in to pomeni, da morajo Hrvati to sami rešiti.

Trditev ne pije vode, ker Hrvati nič ne rešujejo, kaj šele da bi morali. Kdo koga rešuje? Lastniki plovil rešujejo svojo imovino.

.....sploh ne vem, zakaj pri tem tako komplicirajo - razen morda.....

Če zakonov ne poznaš dovolj, se kaj kmalu postavijo proti tebi.
Zakaj vsi vemo koliko je največja hitrost v naselju, izven naselja, na avtocesti, ...
Zakaj počakamo pri rdeči luči na semaforju?
Zakaj položnice plačamo v roku?
Zakaj spoštujemo zakone?

Zato ker kršenje zakonov udari po žepu, ali še kaj drugega! In to krepko!

Da zopet spomnim na dogodek v Nemčiji pred nekaj leti.

Nemec, iz nemškega pristanišča, z nemško registracijo barke je izplul na pot okoli sveta. Ker je pot trajala in trajala in trajala, ga je pri povratku v isto nemško luko pričakala množica ljudi in seveda tudi davkarija ter carina.
Epilog je jasno isti kot sedaj na hrvvaškem. Plačat je moral DDV in carino za dejansko vrednost barke, ker je po osemnajstih mesecih izgubil poreklo blaga v EU-ju.

Dajte speljite postopke, povlecite koga za nos, zajebajte kogar hočete, prišparajte, zaslužite, kaj vem kaj še vse, samo eno pa trdim do konca. Zakoni so zakoni, regule so regule, ...

Res ne razumem posameznikov, da niso uredili statusa, ker je lani HR država dala roko nasproti zelo širokogrudno. In to pet mesecev, halo! Zelo diskontiran legalen vstop v EU, moral si pa vzeti njihovo zastavo.

Konec koncev je pač tako, da psi lajamo, karavana gre dalje!

Ne razumite narobe, nikogar ne obtožujem, še manj žalim, bomo videli!
Vseeno pa ne glejmo na zakone preozko!

.
pajer 1

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Jun 03, 2014 19:04

Povej pajer kaki postopek mora izpeljati Slovenski državljan z v Sloveniji reg.barko ki je vsakih 18 mesecev zapustil Hr.da bodo Hr.zaključi carinski status..
Vidim,da ti nič ni jasno,poklici na generalno carinsko upravo in vprašaj kakšne v so vse možnosti za zaključek začasnega uvoza.
Izguba EU statusa je pa tri leta in ne leto in pol.
Nekaj moralizirat in ne zavajaj ljudi.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 03, 2014 19:50

val napisal/-a:Povej pajer kaki postopek mora izpeljati Slovenski državljan z v Sloveniji reg.barko ki je vsakih 18 mesecev zapustil Hr.da bodo Hr.zaključi carinski status..
Vidim,da ti nič ni jasno,poklici na generalno carinsko upravo in vprašaj kakšne v so vse možnosti za zaključek začasnega uvoza.
Izguba EU statusa je pa tri leta in ne leto in pol.
Nekaj moralizirat in ne zavajaj ljudi.

Ne, ni mi jasno, ker je smešno kar pišeš.

29 strani, vprašanj, nasvetov in še ni konec, ti pa tik tak. Vsaka čast! Pa kje si hodil do sedaj?

Malo si mi stopil na žulj, ker da zavajam, moraliziram, daj obrazloži. Lahko tudi po ZS in potem po tel , ker vem da si mož na mestu, tule pa, ne vem.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 03, 2014 22:43

Sem to že pisal par strani nazaj...

1. Strinjam se, da so malo zakomplicirali in da na ta račun potegnejo nekaj denarja preko takse in pa nekaj kapne tudi špediterjem. Vseeno to ni neka visoka cifra in špediter ima tudi delo s tabo...

2. Val, če ima barka narejen izstop na 18 mesecev, potem je postopek sila preprost in vse klapa! Torej nas nič ne "zajebavajo", le preveriti hočejo, če vse štima! Pač zakon je tak kot je in HR carina hoče nič drugega kot dokaz, da si po "reguli". Zadeva je enaka kot če te ustavi policaj! Tudi on te "zajebava", pa ti pobere 10 minut, pa piše, pa preverja, pa ti da pihat... In če je vse OK, greš naprej! Je pa res, da nas tukaj ta šport nekaj stane, kar absolutno ni fer, to se strinjam. Pač če bi bila država fer, bi rekla prinesi vse te papirje na eno okence, carina pregleda in če vse štima lahko greš!

3. Če pa nimaš izstopa na 18 mesecev, potem so pa problemi in konec! Ne pizdit na HR državo, pa njihovo carino! Vsi tisti, ki smo bili na HR več kot 18 mesecev brez da bi območje HR zapustili, smo bili že prej v carinskem prekršku!!! Res je, da tega prej 15 let ni nihče preverjal, je pa bilo to potrebno že takrat! Zavedajmo se tega in bodimo strpni.

Sedaj lahko samo upamo, da se ta zadeva z dodatnim preverjanjem 18 mesečnega izstopa umakne. Za sedaj to še vedno ni narejeno, čeprav se še kar govori, da naj bi to vsak čas umaknili... Upam, da res!

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jun 03, 2014 23:34

Še vedno je izbira lahko tudi tole :

Slika
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jun 04, 2014 07:09

Tex kaj si tle mislu... Da dam na barko blondinko z belimi sončnimi očali???
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Jun 04, 2014 08:33

admin napisal/-a:Sem to že pisal par strani nazaj...

1. Strinjam se, da so malo zakomplicirali in da na ta račun potegnejo nekaj denarja preko takse in pa nekaj kapne tudi špediterjem. Vseeno to ni neka visoka cifra in špediter ima tudi delo s tabo...

2. Val, če ima barka narejen izstop na 18 mesecev, potem je postopek sila preprost in vse klapa! Torej nas nič ne "zajebavajo", le preveriti hočejo, če vse štima! Pač zakon je tak kot je in HR carina hoče nič drugega kot dokaz, da si po "reguli". Zadeva je enaka kot če te ustavi policaj! Tudi on te "zajebava", pa ti pobere 10 minut, pa piše, pa preverja, pa ti da pihat... In če je vse OK, greš naprej! Je pa res, da nas tukaj ta šport nekaj stane, kar absolutno ni fer, to se strinjam. Pač če bi bila država fer, bi rekla prinesi vse te papirje na eno okence, carina pregleda in če vse štima lahko greš!

3. Če pa nimaš izstopa na 18 mesecev, potem so pa problemi in konec! Ne pizdit na HR državo, pa njihovo carino! Vsi tisti, ki smo bili na HR več kot 18 mesecev brez da bi območje HR zapustili, smo bili že prej v carinskem prekršku!!! Res je, da tega prej 15 let ni nihče preverjal, je pa bilo to potrebno že takrat! Zavedajmo se tega in bodimo strpni.

Sedaj lahko samo upamo, da se ta zadeva z dodatnim preverjanjem 18 mesečnega izstopa umakne. Za sedaj to še vedno ni narejeno, čeprav se še kar govori, da naj bi to vsak čas umaknili... Upam, da res!

LP

Ni res Admin!
Nisi bil v prekršku saj si bil v carinskem skladišču!!!

Zato pa so carinska skladišča,dokler si ti v carinskem skladišču 18 mes.rok za tebe ne velja in nisi v nobenem prekršku.
Nekje zgoraj sem že napisal.
Pri vsakem izhodu iz skladišča bi moral biti status zaključen.
Oni sami vedo da so zamočili zato pa sedaj ne vedo kaj bi.
Radi bi pa predvsem denar.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov