Prečkanje meje

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Mar 23, 2009 18:13

Morda je že kdo pisal, pa vseeno:
Če pluješ iz Slo na jug, se lahko prijaviš kjerkoli do Kvarnerja, vključno s Pulo; nikar pa brez tega čez Kvarner, saj je luški iz M. Lošinja velikokrat na preži in če te dobi......seveda če nisi na sred Jadrana... Jaz se vedno prijavljam v NG, pa tudi v Poreču, pa ni bilo še nikoli problemov. Velja pa, da se ne smeš pred tem nikjer ustavljati, tudi sidrati ne!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Mar 23, 2009 22:44

kolikor je meni razložil policist v Umagu je takole. prijaviti se moraš v prvi obmejni policijski kontroli. to je na poti iz Pirana Umag. če pluješ po mednarodnih vodah pa prvi mejni prehod ob vplutju v HR teritorialne vode. torej iz Slo ponovno Umag. tudi jaz sem jo že velikokrat pičil direktno do Rovinja in ni bilo težav. ampak oficielno je tako.

lp

Good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » To Mar 24, 2009 13:20

To, da se lahko prijaviš vzdolž cele Istre, je menda meddržavni dogovor, ki ga ministri podpišejo vsako leto, sicer pa je uradno tako, kot si napisal.
Uporabniški avatar
Mornar M
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Mornar M » Če Mar 26, 2009 22:32

Pa, da ne bomo samo šinfali Hrvaške organe:

Danes sva s kolegom opravila transfer neke barke za splitski sejem in sva za prečkanje meje uporabila Umag. Na kapitaniji in policiji so bili izredno prijazni. Sploh na policiji, o kateri smo slišali marsikaj slabega, se je zelo prijazna policistka celo potrudila povedat kakšno Slovensko...

Tega res nisva pričakovala in sva bila prav prijetno presenečena... :D :D

Lp, Mornar M
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Mar 26, 2009 23:55

Ja končno so pogruntali, da jim bomo zopet Slovenci "reševali" tole krizno sezono, pa čeprav jim kao "nedamo" da idu u Evropu.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Pe Mar 27, 2009 14:13

Očitno je bilo mladenki dolgčas, vidva pa sta mal zašarmerala.

Počakta mal fanta, da pride poletje! Bomo videl. Vsi tujci bojo več vredni, kot mi. V kriznih časih, tam na sredini 90tih, ko so v reviji More našteval tuje goste, nas ni bilo nikjer. Pa sem poslal protestno pismo na revijo, pa so mi odpisali:" Pa vi ste tako i tako naši." :shock: . Ko bi se to le kje poznal :cry: .
izo
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a izo » Sr Apr 22, 2009 07:51

Najprej vsem skupaj lep pozdrav!

Imam eno vprašanje, na katerega je bilo verjetno že kje na forumu odgovorjeno, vendar tega nisem uspel najti...

...torej: sem slo državljan, čoln pa imam registriran na Hrvaškem. Rad bi ga pripeljal po kopnem na prikolici v Slovenijo zaradi vzdrževanja. Lahko pričakujem kakšen zaplet na meji?
V vsakem primeru bom še poklical na carino, vseeno pa me zanimajo izkušnje v praksi!

Hvala za odgovore!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 22, 2009 16:58

Izo pozdravljen na Morjeplovcu !
Verjetno bo potreben začasen uvoz, z ATA- karnetom. Ti opravi špedicija na meji, kar pa je povezano z dodatnimi stroški. Vprašaj raje na carino, ali pa se bo kdo javil, z osebnimi izkušnjami.
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 22, 2009 17:52

Jas sem pripeljal v SLO, barko ki sem jo renoviral. Ta barka je bila trajno registrirana na Hrvaškem.
Na carini so mi naredili kar trajen uvoz, glede na kupoprodajno pogodbo, je pa trajalo kar nekaj ur, saj so bili na carini popolnoma zmedeni, ko sem jim omeni začasni uvoz, na koncu sem dobil trajnega.
Ko sem po obnovi barko peljal nazaj na Hrvaško, sem imel na barki nalepljeno Hrvaško registracijo in pokazal Hrvaške papirje Hrvaškim carinikom.
izo
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a izo » Pe Apr 24, 2009 10:21

Očitno bo to kar zopern birokratski problem...uradne informacije so si zelo nasprotujoče! Po enih info bi mi hoteli čoln ocariniti po drugih mi ga še prijaviti ni treba. :lol:
Plan je sedaj tak: pripeljem se na mejo in bo, kar pač bo. 8)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Apr 24, 2009 11:22

Hja, mogoče te nihče ne bo nič vprašal, mogoče te bodo vprašali, če je čoln tvoj, lahko bodo zahtevali dokumente, vse je odvisno od razpoloženja in volje policistov in carinikov na meji.
Če boš poiskusil na slepo, svetujem, da vsaj odstraniš hrvaško registracijo iz čolna.
Vsekakor pa bi uradno moral čoln prijaviti in vsaj začasno cariniti. Je pa rešitev, če ti ga prepelje preko meje kak hrvaški državljan.
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Pe Apr 24, 2009 13:13

Izo predlagam, da ne reskiraš na slepo, ker se stvar lahko zakomplicira. To je informacija iz prve roke, ker jaz tam delam. Čolni se na mejnih prehodih ne pojavljajo vsak dan in ko prideš na mejo, se posveča takemu tovoru oz. carinskemu blagu malo več pozornosti. Ni to kar tak, če se bo carinikom ali policajem dalo. Če si državljan Slovenije in hočeš prestopiti mejo z določenim blagom, ki ima neko vrednost, ga bo potrebno ocariniti. Če ti bo uspelo samo začasno, ne vem, lahko pa se zgodi da ga boš moral uvozno redno ocariniti. To pomeni originalni račun, špedicija, ki ti naredi uvozne papirje in pa carinski postopek, v katerem ti bodo obračunali dajatve. To je kar nekaj birokracije in pa tudi časa, zato bodi pripravljen na čakanje. Pa spet ne zato, ker se nekomu ne bo dalo, ampak postopek zahteva cel kup nekih birokratskih faz in se na žalost zavleče. Najbolj enostavno bi ti bilo, če pokličeš na kakšno blagovno carinsko izpostavo in to tisto, ki je za tebe krajevno pristojna, ni pa obvezno.
Začasni uvoz pa se dela z ATA Carnetom, ki je blok papirjev za ta postopek in ga kot formular lahko kupiš na gospodaski zbornici in še kje. Potem ga sam izpolniš-kupiš toliko talonov, koliko jih boš porabil za domov in nazaj. Vsak talon ima svojo funkcijo-uvoz, tranzit, izvoz itd. Potem ti ga na meji potrdijo in sproti potrjujejo talone.
Jaz bi v vsakem primeru kontaktiral z enim od carinskih inšpektorjev in bo stvar kristalno jasna. Če boš pa na blef, pa si lahko ob ugodnejši postopek, ker ne boš imel pripravljenih formularjev, original računa itd.
Aja, če ga bodo redno ocarinili, potem sledi seveda registracija v Slo.
Poskus z državljanom Hrvaške pa je tak. Na meji ti lahko, oz morajo pogledati, kdo je lastnik in tam si verjetno vpisan ti, če ga nimaš registriranega na kakšno tujo osebo. V tej nasprotni smeri je kontrola bolj verjetna, ker se plovila z Hrvaške redkeje pojavljajo na mejnih prehodih.
Če boš rabil kakšne kontakte, sporoči, samo zdaj so fraj med prazniki, ker to delajo na blagovnih izpostavah, ki pa so nekatere tudi poleg mejnih prehodov
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Pe Apr 24, 2009 14:06

Mile,

vidim da obvladaš zadeve, kar se tiče uvoza. Ali je enako "komplicirano", če hočem prepeljati motor v slo na servis? Upam das ne ... :?

Admin, če sem se preveč oddaljil od teme, premakni ...
še kakšen meter več ...
izo
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a izo » Pe Apr 24, 2009 14:31

Problem je v tem (kot sem že napisal), da so si uradne informacije tako nasprotujoče. Sem poklical na carino in tudi na mejni prehod. Povsod drugače, iz ene v drugo skrajnost. Zato imam namen pač peljati na "slepo", obrnem lahko še vedno, če se preveč zakomplicira. Gotovo pa mi znajo kaj zagreniti življenje kljub temu, da ne gre za nobeno izigravanje zakonov...
Če me bodo pa nagnali nazaj na morje, ne bom nič hud :lol: :lol:

Še enkrat hvala za info!!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Apr 24, 2009 15:51

Ne da bi te strašil, ampak, če naletiš na carinika kateri gleda samo plat zakona in ti prideš tja na mejo brez spremnih listin ( spremlajoča dokumentacija o predmetu uvoza), ti lahko nabije kazen oz. prijavo sodniku za prekrške in ti da na barko plombo, seveda z ustreznimi papirji, katere ti naredijo na špediciji in na koncu skladiščenje v carinskem skladišču. To pa tako dolgo, da se razjasni situacija okoli lastništva, poreklo itd. . Vedi , da se v carinskem skladišču ( kjer ne boš imel dostopa do barke ) plača "parking" po dnevih in ni poceni. V glavnem te bo na koncu samo špedicijske usluge na meji in carinskem skladišču, stale več kot material za obnovo barke.
Konec postopka pa ti ne bo nihče vedel povedat kdaj bo, ne kako bo izpadlo , ne končne cifre za "usluge".
Torej, če že hočeš uvozit ( začasno, radi popravila in obnove), naredi to , kar sem ti že zgoraj svetoval. ATA- karnet, začasni uvoz.
Z motorjem je enaki postopek.
Pozabi pa na možnost registriranja pri nas, ker ne bo šlo, ker motor ( predvidevam da je starejši letnik od1997, tu nisem čisto 100 %, lahko je 96 ali 98.)ne bo ustrezal EU normam. Če pa je mlajši, pa seveda potrebuješ toliko opevane CE dokument ( o skladnosti ).
Ne reskiraj nič, ker na koncu poleg kazni še lahko ostaneš brez plovila.
To je najbolj črni scenarij, se pa hitro lahko zgodi.
LP
ps: to so lastne izkušnje. Predmet obravnave pa, rabljene evro palete, za katere nisem imel papirjev. Neko robo smo vozili v Zagreb, palete pa so ostajale tam. Vsake toliko, je eden od nas naložil cel kup in smo jih dostavljali nazaj pošiljatelju v D. To je bila ustaljena praksa. Ampak sem pač naletel na že omenjen profil carinika in ker lastniki naenkrat niso nič vedeli o pošiljki palet, sem stroške nosil sam ( sodnik za prekrške, špedicija za izstavitev spremnih papirjev in papirji za car. skladišče. Ležarino, ko so se nenadoma spomnili na njihove palete, so plačali lastniki.
In to so bile samo usr..e palete.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost