Evo podatki o carinah i davkih v RH do 31.05.2013

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Pe Maj 17, 2013 15:04

val napisal/-a:"Za slovenske državljane – lastnike registriranega prevoznega sredstva (počitniško prikolico, plovilo, avtomobil), ki je bilo na hrvaško ozemlje vneseno pred 1. julijem 2013, je pomembno, da imajo za prevozno sredstvo urejen carinski status EU. Tako prevozno sredstvo je na Hrvaškem v carinskem postopku začasnega uvoza," "

Kako bodo po 1.7. vedeli ali ima vozilo status začasnega uvoza, ali se je vozilo pripeljalo tja 1.7-mega. Saj si lahko kempr prikolico peljal, brez da si se ustavljal na carini, pravtako gumenjaka če si ga imel v kuferamu. Tudi marsikater švabski glastron se je kratkomalo peljal mimo carine...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 17, 2013 15:39

Če imaš nekaj registrirano potem se te to kar so na 24kur.com napisali ne tiče. Tukaj gre za "modele", ki so peljali prikolice brez plačanega DDV-ja na hrvaško, a je tam niso prijavili, enako velja za plovila, ki so bila kupljena v EU in je bil na primer na meji vložen zahtevek za povrašilo DDV-ja, in podobne zgodbe. Ena taka je plovilo, ki ni registrirano v EU ali zunaj a bi moralo biti, so se pa lastniki vozili kar na črno. Sedaj morajo nekje dokazati da je bil ddv plačan...ali pa se še naprej voziti na črno.... jasno zdaj?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Pe Maj 17, 2013 16:24

Novinarski članek je običajno sam sebi namen... da novinar izpolni svojo dnevno kvoto (beri: da njegov članek doseže čim več klikov). Verodostojnost takega članka je pogosto vprašljiva.
boki
Kapitan
Kraj: Krk

OdgovorNapisal/-a boki » To Maj 21, 2013 12:53

Imam čoln preko VB leasinga. Končno so me obvestili,da so čolni ocarinjeni in da lahko sedaj izbiram med Avstrijsko ali Hrvaško zastavo,v obeh primerih je davek samo 5%!! Ali ima že kdo kakšne izkušnje s tem in ali je kdo barko ki jo ima v najemu preko njih,že registriral pod Hrvaško zastavo?
AmaterNavtik

Pozdravljeni morjeplovci

OdgovorNapisal/-a AmaterNavtik » Pe Maj 24, 2013 10:18

Sem nov na forumu in tudi začetnik kot jadralec/navtik.
Pravkar (prejšni teden) sem končal 5-dnevni tečaj za jadranje. Se že veselim svojih novih dogodivščin, upam da predvsem varnih. Postal sem tudi lastnik prekrasne 11m 1992 l. jadrnice. Moje otroške sanje so uresničene!
Rad prebiram vaš forum, saj sem pred nakupom skrbno prebiral vaše teme, ki so mnogokrat uporabne in zanimive.

Moram pa dodati nekaj, na temo ki sem jo spremljal po Vašem forumu mesece in mesece...
(saj sem imel nagledano svojo barko in me je DDV zelooo zanimal)

Zato sem za svoj prvi post izbral to temo, saj je bilo toliko govora o davkih in Hrvatih.

Vprašal bi vse, ki ste s tako sigurnostjo trdili, da so zapisi v Nemških forumih "kr neki", "mokre sanje", "novinarski prispevki sami sebi namen" ... kaj pa zdaj?
Verjetno ste plačali tem istim hrvatom davek, sedaj ste pa :shock: (šokirani) in se tolčete po glavi...
(DR.E,Baufix,Zlatko83,Bimmer, še bi se našlo vseh ...)
Glede na to, da kar naenkrat ničesar več ne pišete na to temo, pa toliko ste imeli za povedati...
Je pa dokončno jasno, da za stara plovila ni davkov !!!
(Sea-Help.eu....)

Dragi moji brez zamere ...

Lep jadralski pozdrav, ..., danes pa hitro v Tribunj na barko!!!
Upam, da veter ne bo prehud zame...

AmaterNavtik
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » So Maj 25, 2013 08:05

val napisal/-a:In še: "Po 1. juliju 2013 bo slovenski lastnik plovila s carinskim statusom EU v postopku začasnega uvoza na Hrvaškem lahko pri vložitvi carinske deklaracije za sprostitev v prost promet uveljavljal oprostitev plačila uvoznih dajatev in DDV tudi brez predložitve dokazila o carinskem statusu EU. Pri tem bo moral carinskemu organu dokazati, da je od začetka prve uporabe plovila do dneva vstopa Hrvaške v EU preteklo več kot osem let."

Hmm, bom skušal pojasnit kolikor znam, oziroma kot jaz razumem zadevo. Še posebej Mitja P vidim, da se ne znajde, pa saj je razumljivo v poplavi predpisov in zakonodaje ter najrazličnejših variant lastnikov bark. Sicer pa Mitja, a nimaš bane na SLO ?

Torej, tole zgoraj se nanaša na plovila, ki so bila stalno v HR vodah, brez registriranega izhoda iz HR morja na vsakih 18 mesecev. Torej, nima nobene zveze z vprašanjem forumaša glede plovila na prikolici, ki gre poleti čez mejo za 14 dni. Prevoz po cesti iz SLO v HR ali po morju, je stvar začasnega uvoza, ki pa se nikjer ne deklarira. Kot že leta nazaj vas na meji nihče ne bo popisoval ali vlagal kake deklaracije in s tem ni nobenih težav - vse kot doslej.

Zadeva se nanaša na tiste lastnike plovil, ki imajo barke stalno v HR vodah, bodisi v marinah ali kje drugje. Prostocarinske cone so določene z zakonom in med marinami so to le redke izjeme (Červobil recimo ne paše not). Kvakanje, da so marine isto kot veleposlaništva, je povsem zgrešeno, ker gre pri veleposlaništvu za teritorialno območje države lastnice veleposlaništva, kjer velja ex-teritorialni pravni princip.

Torej, večina, ki je imela plovila registrirana na ZDA ali druge eksotične države, brez plačanih dajatev, je verjetno že izkoristila možnost carinjenja v HR, ali uredila zadevo drugače. Tisti, ki tega niso uredili, lahko čakajo na lep pozdrav hrvaške carine (beri: položnico).

V vmesni sivi coni so tisti, ki imajo plovila na SLO ali drugo EU registracijo. Za slednje velja:

a/ če je od 1. registracije plovila kjerkoli v EU poteklo več kot 8 let, je stvar rešljiva brez velikih stroškov: sprostitev v prost promet na Hrvaškem pomeni obveznost predložitve deklaracije carini, izvedba carinskega postopka za (ponovni) uvoz v EU (ponovni zato, ker je barka med bivanjem na HR izgubila carinski status EU), pri čemer ste oproščeni plačila vseh dajatev. Strošek postopka je pač strošek špediterja (200-300 €), sledi pa žal potem še obveznost vpisa plovila v HR register. Strošek do 12 m ni groza, do max 200 € se mi zdi.

Bistvena novost je, da od teh lastnikov ne bodo zahtevali izkazovanja EU carinskega porekla - to je olajšava ! Namreč, plovila, ki so bila v HR vodah več kot 3 leta neprestano, so izgubila EU poreklo. In brez te novosti, bi tudi ti lastniki bili obvezani k plačilu dajatev.

Seveda je alternativna možnost odpeljat plovilo iz HR voda in taisti postopek opraviti drugje, npr. v Sloveniji. Govorimo o vračilu plovila iz začasnega uvoza v HR v državo članico EU.

b/ če od 1. registracije plovila v EU ni poteklo več kot 8 let in hkrati lastnik NIMA DOKAZILA o plačanih dajatvah v EU: ljubčki, tu bo treba pač carinit in plačat dajatve - definitivno. Če tega ne boste uredili v roku 1 leta, lahko v nadaljevanju pričakujete probleme, kazni, tudi zaplembo plovil. Cesarju je treba dat kar je njegovega, ne ?

c/ če od 1. registracije plovila v EU ni poteklo več kot 8 let in hkrati lastnik IMA DOKAZILO o plačanih dajatvah v EU, potem se stvar zakomplicira: namreč, ni mi jasno kako bodo Hrvati ravnali v takem primeru, verjetno pa po liniji najmanjšega odpora - bodo zahtevali carinjenje in poravnavo vseh dajatev (carina in 25% DDV). A to se zdi skregano z logiko izogibanja dvojnemu plačevanju davkov in obstaja možnost tožbe na kakem EU sodišču (česar se za barko par dest tisoč EU nihče ne bo šel). Še posebaj zato, ker verjetno večino lastnikov v takem primeru Hrvati še vedno držijo s problemom izgube EU carinskega statusa, če barka ni izplula iz HR voda vsaka 3 leta. Sam mislim, da bo najasnost te c/ varinate verjetno rezultirala v različnih praksah, a večini bo verjetno naloženo plačilo dajatev.

Sklep: tisti, ki še niste sigurni v status svojega plovila v HR vodah, imate še 1 teden časa, da stopite do špediterja in lepo speljete postopek uvoza po znižanih davčni tarifi (5%). Ne da bi delal komu reklamo, a meni se zdi smiselno to uredit in mirno spat.

Ostali, ki tega ne boste uredili, še prepuščate na milost in nemilost HR organov. :?

Opozorilo: tisti, ki bodo kupovali rabljena plovila na Hrvaškem v prihodnosti, bodo morali biti zelo pozorni: tudi če je plovilo registrirano v SLO ali drugje v EU, še ne pomeni, da je vse OK in lahko sledi presenečenje in glavobol. Edina izjema od tega je - HR registracija, ta je resnično edina 100% (če je lastnik fizična oseba).

Torej Mitja P, pot pod noge bi bil moj nasvet ! Ostalim pa upam, da še komu pomaga.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Maj 25, 2013 09:18

Meni je pa full ok, da nekdo prvi post na forumu kar udari po članih, pa čeprav ni povsem seznanjen kako stvari stojijo...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Maj 25, 2013 09:32

Kako lahko imaš plovilo na Hrvaškem 8 let? Če pa moraš vsakih 18 mesecev zapustiti njihove teritorialne vode :idea:
Ko boš vložil zahtevek za carinski postopek in uveljavljal 8 let, pa te bodo kresnili z kaznijo in bo finančno rezultat isti, kot če bi plačal sedaj :twisted:
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » So Maj 25, 2013 19:18

zlatko83 napisal/-a:Kako lahko imaš plovilo na Hrvaškem 8 let? Če pa moraš vsakih 18 mesecev zapustiti njihove teritorialne vode :idea:

Ko boš vložil zahtevek za carinski postopek in uveljavljal 8 let, pa te bodo kresnili z kaznijo in bo finančno rezultat isti, kot če bi plačal sedaj :twisted:

Ne vem kaj tu ni jasnega ? 8 plovilo na Hrvaškem ima najbrž vsaj 50% slovenskih navtikov, večina med njimi tudi brez izhodov na vsakih 18 mesecev

Finančno rezultat ne more biti isti, ker 5% ni isto kot 25%, pa tudi kazen najbrž ne bo 100 kun :idea: :idea: :idea:
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 26, 2013 11:48

Prilepljeno je treba prebrati v celoti,in mislim ,da je popolnoma jasno.

"Za slovenske državljane – lastnike registriranega prevoznega sredstva (počitniško prikolico, plovilo, avtomobil), ki je bilo na hrvaško ozemlje vneseno pred 1. julijem 2013, je pomembno, da imajo za prevozno sredstvo urejen carinski status EU. Tako prevozno sredstvo je na Hrvaškem v carinskem postopku začasnega uvoza," pravijo na carinski upravi in opozarjajo, da je treba po vstopu južne sosede v povezavo ta postopek zaključiti.

Lastniki avtomobilov in počitniških prikolic boste za to imeli šest mesecev časa, lastniki plovil pa leto dni več.

"Postopek začasnega uvoza lahko lastnik zaključi z vrnitvijo počitniške prikolice ali plovila v Slovenijo. Če je prevozno sredstvo registrirano v Sloveniji, lastniku ob prihodu v Slovenijo ni treba urejati carinskega statusa. Če bosta počitniška prikolica ali plovilo ostala na Hrvaškem, mora lastnik vložiti carinsko deklaracijo za sprostitev v prost promet pri hrvaški carini," postopek opisujejo na carinski upravi.

Če boste želeli oprostitev plačila DDV, boste morali dokazovati, da je bil ta že plačan v Sloveniji ali kakšni drugi članici EU. Do tega pa ne boste upravičeni, če ste DDV za plovilo že dobili povrnjen.

In še: "Po 1. juliju 2013 bo slovenski lastnik plovila s carinskim statusom EU v postopku začasnega uvoza na Hrvaškem lahko pri vložitvi carinske deklaracije za sprostitev v prost promet uveljavljal oprostitev plačila uvoznih dajatev in DDV tudi brez predložitve dokazila o carinskem statusu EU. Pri tem bo moral carinskemu organu dokazati, da je od začetka prve uporabe plovila do dneva vstopa Hrvaške v EU preteklo več kot osem let."

Moj komentar
Plovila ,avtomobili,prikolice ,ki imajo urejen carinski status EU(Eu registracija)in ne bodo carinili na Hrvaškem morajo zaključiti status začasnega uvoza,to storijo tako ,da zapustijo Hrvaško in se potem zopet vrnejo. Po tem jim zopet teče 18 mesecev za plovila,6 mesecev za prikolico in avto,po preteku teh mesecev morajo zopet zapustiti HR ali ocariniti na hr.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 26, 2013 12:03

amerglass napisal/-a:Opozorilo: tisti, ki bodo kupovali rabljena plovila na Hrvaškem v prihodnosti, bodo morali biti zelo pozorni: tudi če je plovilo registrirano v SLO ali drugje v EU, še ne pomeni, da je vse OK in lahko sledi presenečenje in glavobol. Edina izjema od tega je - HR registracija, ta je resnično edina 100% (če je lastnik fizična oseba).

S teboj se nikakor ne strinjam,po tvoje je SLO registracija nelegitimna???

Dejstvo je samo ,da plovilo,ki tudi v prihodnje v18 mesevih ne bo zapuščalo HR zapade pod njihovo carino.
Ampak to je tudi pri nas, če Avstrijec 18 mesecev ne zapusti Slovenije bi moral pri nas plačati carino in ddv,ne glede ali jo je že plačal.
Vendar se ta praksa pri nas ne prakticira.

Opozorilo Amerglasa je sicer na mestu,da če boste na HR kupili plovilo EU registracije,naj lastnik pred vašim nakupom naredi izhod iz HR vod.,in se potem vrne in potem imate vi zopet čas 18 mesecev.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Maj 26, 2013 17:35

amerglass napisal/-a:Torej Mitja P, pot pod noge bi bil moj nasvet ! Ostalim pa upam, da še komu pomaga.

Haloooooo !!!

Komu ti sedaj pot pod noge !!!!!!!!!!!!!!!!

Sploh ne bom bral tvojega posta, ker je itak poln tvojih brezveznih natolcevanj in ustrahovanj.

Najprej prosim, da si kupiš čoln, pa magari z albansko zastavo potem pa diskutiraj o carinskih problemih iz prve roke.

Če te pa boli to, da imam jaz SLO zastavo, z vsemi plačanimi dajatvami, ki ti jih mimogrede lahko zalepim na čelo, potem je pa to tvoj problem.

Po tvojem mišljenju naj bi morali vsi sedaj, ki imamo plovila na HR dati njihovo registracijo.

Ma daj lepo te prosim, ne nabijaj in ne ustrahuj tukaj gor ljudi z svojimi nepreverjenimi izjavami in si kupi čoln in se zaposli z svojo dokumentacijo in bog ne daj ne pošiljaj mene v smislu pot pod noge, ker me lahko noge zanesejo kam drugam ...

Jaz imam pred svojim pragom pospravljeno, zdaj je čas da pospraviš tudi ti.

Prav nič lep pozdrav Mitja P
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Maj 26, 2013 18:23

.

Morjeplovke, morjeplovci in ostali nabijači.

Tole je tema, "Pravila in zakoni", kjer ugibanja, namigovanja, se govori, sem slišal, mi je rekel in podobno nimajo kaj iskat.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Maj 26, 2013 18:30

pajer1 napisal/-a:.

Morjeplovke, morjeplovci in ostali nabijači.

Tole je tema, "Pravila in zakoni", kjer ugibanja, namigovanja, se govori, sem slišal, mi je rekel in podobno nimajo kaj iskat.

LP

.

Pajer to povej amerglasu :evil: :evil: :evil:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Maj 26, 2013 18:44

Kaj pa gusarska zastava, pa šmajser na kljun, pa top pod palubo ?

jaz pa razmišljam o HR zastavi, in da ne plačam DDV ! 8)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost