amerglass napisal/-a:DR.E napisal/-a: Simon 74, za vse izdelke, ki želijo biti prisotni na EU tržišču je ključen EU certifikat, to je itak jasno, s tem, da ga preregistriraš na recimo DE zastavo in ne plačaš davka, pred vstopom v EU si samo zabrisal sled, da je plovilo zapustilo EU območje, ker zakon carinski zakon navaja, da izdelek, izdelan v EU, ki zapusti EU območje, pa če je to samo izstop recimo preko meje EU, pri čemer vstopa v drugo državo nečlanico EU še ni bilo (pazi to), izgubi poreklo. To je redna rutina za Izvoze blaga. Če blago tranzitira iz Slovenije v Turčijo preko HR, SRB... mora ob izhodu imeti priložene CErtifikate o poreklu, sicer jih v Turčijo kot članico ne moreš uvoziti brez carine, itd...
Torej zdaj ti je jasno zakaj najprej recimo v DE.. pa še to ni možno, ker zahtevajo da si v DE zdaj prijavljen.
Torej, vsi ki Certifikata nimajo lahko računajo s carino in DDV-jem, vsi ki ga imajo pa samo z DDV-jem.
LP dr.e
Tole je čisto zavajanje !! Rekla-kazala ! Danes preverjeno iz zanesljivega vira na HR: ob carinjenju Hrvati NE bodo zahtevali CE certifikatov, ker so praktično to zanemarili že z izdajanjem vinjet !!
Pridobitev CE certifikata ... ha, ha, si probal ? Raje na Luno odleti ali pa pripravi 20.000 EUR in pol leta živcev.... mission impossible.
Če bi zahtevali CE, pol gre pol bark iz HR direkt v - Črno goro, Albanijo, Turčijo.
Amerglass.... 15 let sem bil vodja carinjenja, tako da... toliko o tem. HR je pridružena članica in carinska zakonodaja je usklajena z EU, tako, da je temu tako kot sem napisal.
Aja pa kake veze ima vinjeta s certifikatom mi pa prosim napiši!