Evo podatki o carinah i davkih v RH do 31.05.2013

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

Re: Evo zadnja novica

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 16, 2013 19:57

amerglass napisal/-a:
DR.E napisal/-a: Simon 74, za vse izdelke, ki želijo biti prisotni na EU tržišču je ključen EU certifikat, to je itak jasno, s tem, da ga preregistriraš na recimo DE zastavo in ne plačaš davka, pred vstopom v EU si samo zabrisal sled, da je plovilo zapustilo EU območje, ker zakon carinski zakon navaja, da izdelek, izdelan v EU, ki zapusti EU območje, pa če je to samo izstop recimo preko meje EU, pri čemer vstopa v drugo državo nečlanico EU še ni bilo (pazi to), izgubi poreklo. To je redna rutina za Izvoze blaga. Če blago tranzitira iz Slovenije v Turčijo preko HR, SRB... mora ob izhodu imeti priložene CErtifikate o poreklu, sicer jih v Turčijo kot članico ne moreš uvoziti brez carine, itd...
Torej zdaj ti je jasno zakaj najprej recimo v DE.. pa še to ni možno, ker zahtevajo da si v DE zdaj prijavljen.
Torej, vsi ki Certifikata nimajo lahko računajo s carino in DDV-jem, vsi ki ga imajo pa samo z DDV-jem.

LP dr.e

Tole je čisto zavajanje !! Rekla-kazala ! Danes preverjeno iz zanesljivega vira na HR: ob carinjenju Hrvati NE bodo zahtevali CE certifikatov, ker so praktično to zanemarili že z izdajanjem vinjet !!

Pridobitev CE certifikata ... ha, ha, si probal ? Raje na Luno odleti ali pa pripravi 20.000 EUR in pol leta živcev.... mission impossible.

Če bi zahtevali CE, pol gre pol bark iz HR direkt v - Črno goro, Albanijo, Turčijo.

Amerglass.... 15 let sem bil vodja carinjenja, tako da... toliko o tem. HR je pridružena članica in carinska zakonodaja je usklajena z EU, tako, da je temu tako kot sem napisal.

Aja pa kake veze ima vinjeta s certifikatom mi pa prosim napiši!
Nazadnje spremenil DR.E, dne Sr Jan 16, 2013 20:06, skupaj popravljeno 1 krat.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Jan 16, 2013 20:02

simon74
Štabni praporščak
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a simon74 » Sr Jan 16, 2013 20:56

Ja veliko napisano ,še več razmišljenja.
Jaz sem šel z dobrim namenom deloma spotoma še na kapetanijo ,da uredim določene stvari glede uvoza,prepisa..... za čoln.VENDAR me je uradnica (mislim da je bila celo kapetaka)prepričevala zakaj sploh to početi.............Po debatah na forumih,po debatah na kapetaniji,po debatah ob kavici z različnimi kolegi sem ugotovil, da me sedaj prav BOLI KU..C.(oprostite izrazu).Jaz se bom še naprej vozil z DL reg..
LP :lol: :lol: :lol: :lol:
Mirno morje ne naredi izkušenega mornarja.
Baufix
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Baufix » Sr Jan 16, 2013 20:58

@simon: lahko poveš kaj več?
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Jan 16, 2013 21:02

Koliko je razbrati iz tega,velja ta zakon samo za rabljena plovila,ali se motim.

L.P.
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Sr Jan 16, 2013 21:14

simon74 napisal/-a:Ja veliko napisano ,še več razmišljenja.
Jaz sem šel z dobrim namenom deloma spotoma še na kapetanijo ,da uredim določene stvari glede uvoza,prepisa..... za čoln.VENDAR me je uradnica (mislim da je bila celo kapetaka)prepričevala zakaj sploh to početi.............Po debatah na forumih,po debatah na kapetaniji,po debatah ob kavici z različnimi kolegi sem ugotovil, da me sedaj prav BOLI KU..C.(oprostite izrazu).Jaz se bom še naprej vozil z DL reg..
LP :lol: :lol: :lol: :lol:

Na naši kapetaniji ne vedo ničesar, sicer prijazni, a se čudijo zakaj carinit čoln, če je že bil nekoč ocarinjen v EU. Oni niso cariniki. Preveri na carini - odgovor bo diametralno nasproten.

Kar zamahnit z roko in pustit na ZDA zastavi je pa po 1.7. zagotovljena pot v - plombiranje in - če ne plačaš visoke kazni + carine + PDV + zamudnih obresti, ode čoln v zaplembo.

Na HR bo carina opravljala svoj posel, kapetanije pa bodo dobile navodila za preverjanje. Drama zagotovljena ! Sploh ob takem razmišljanju.

Davek je pač enkrat treba plačat, a je to tako nerazumljivo ?
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Sr Jan 16, 2013 23:14

Amerglass.... 15 let sem bil vodja carinjenja, tako da... toliko o tem. HR je pridružena članica in carinska zakonodaja je usklajena z EU, tako, da je temu tako kot sem napisal.

Potem bi lahko vedel, da HR zakonodaja NI usklajena, da usklajujejo in imajo do 30.6. za sprejet še 180 usklajenih zakonov.

Iz tolmačenja hrvaškega špediterja izhaja, da so oblasti na HR že doslej pri izdaji vinjet pardonirale zahtevo po predložitvi CE certifikata in da bodo morale zato tudi ob uvozu storiti enako. Natančno pa nisem šel preverjat kaj vse po zakonu se zahteva za izdajo vinjete.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 17, 2013 08:48

amerglass napisal/-a:Amerglass.... 15 let sem bil vodja carinjenja, tako da... toliko o tem. HR je pridružena članica in carinska zakonodaja je usklajena z EU, tako, da je temu tako kot sem napisal.

Potem bi lahko vedel, da HR zakonodaja NI usklajena, da usklajujejo in imajo do 30.6. za sprejet še 180 usklajenih zakonov.

Iz tolmačenja hrvaškega špediterja izhaja, da so oblasti na HR že doslej pri izdaji vinjet pardonirale zahtevo po predložitvi CE certifikata in da bodo morale zato tudi ob uvozu storiti enako. Natančno pa nisem šel preverjat kaj vse po zakonu se zahteva za izdajo vinjete.

Ne nalagaj ali pa daj roko v ogenj! Ok?

val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Jan 17, 2013 11:55

Pri izdaji plovnega dovoljenja ni potrebno predložiti CE.

Citiram
Sva plovila moraju proći uvoznu carinsku proceduru .

In carina pri uvozu plovila zahteva CE.
Če pa bodo Hrvati te predpise kakorkoli obšli pa se ta trenutek še ne ve.

Citiram
Tim danom EU rezidenti vlasnici plovila registriranih u EU koja se nalaze u privremenom uvozu u
Hrvatskoj, a izgubila su carinski status roba Zajednice
, ili plovila registriranih u trećim zemljama, a privremeno su ih uveli
EU rezidenti, dužni su, sukladno carinskom zakonodavstvu
EU, podnijeti carinsku deklaraciju za puštanje u slobodan
promet tih plovila uz plaćanje carine i PDV-a.

Iz tega izhaja, da plovila ki so dalje kot 18 mesecev na Hr.
in so izgubila status EU plovil bodo na novo plačala dajatve.
Tudi plovila pod SLO zastavo
Razen tistih seveda ki so naredili izhod iz HR ali še ga bodo..
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 17, 2013 15:16

val napisal/-a:

Iz tega izhaja, da plovila ki so dalje kot 18 mesecev na Hr.
in so izgubila status EU plovil bodo na novo plačala dajatve.
Tudi plovila pod SLO zastavo
Razen tistih seveda ki so naredili izhod iz HR ali še ga bodo..

Val vsaka stvar, ki je iz EU izvožena, torej je prešla mejjo EU, morsko, kopensko, zračno izgubi poreklo EU, seveda to ne velja za prevozna sredstva, plovila in podobno, ki so registrirana v EU, imajo veljavno registracijo... to je definitivno. Po tvoji trditvi bi veljalo, da če imam plovilo registrirano v Slo in bi ga želel preregistrirati v HR zastavo bi moral ponovno plačati davek... zakaj pa? Imeti moram samo potrdilo, da je nekje v EU že bil plačan davek za omenjeno plovilo, kar bo moralo povsem zadoščati, vsaj po tem, ko bo HR v EU, enako velja za avtomobile, ki jih kupiš s plačanim DDV-jem v tujini. Ne plačaš davka še enkrat ali pač?
Plovila, ki so bila v HR več kot 18 mesecev niso kršila nobenega zakona EU, če upoštevamo, da so imele vse veljavne dokumente (registracijo, zavarovanje...) temveč so se znašla v sporu s hrvaškim zakonom, ki je to omejil. Pri tem je čudno, da so vsa plovila v marinah v okrilju carinske uprave RH, kar pomeni, da so dejansko v prosto carinski coni, pod nadzorom carine in z dovoljenjem za prosto razpolaganje z njimi. Vsako leto smo plačali tudi stroške carinske prijave v okviru plačila marine. Je tako? Torej je njihov zakon popolnoma nesmiseln, saj po eni strani zahteva evidentiranje in carinsko hrambo, po drugi strani pa zahteva izstop iz HR, kar bi po tem takem imelo za posledico carinsko odjavo plovila in ob vrnitvi ponovno carinsko prijavo, kar pa ni enako kot carinski pregled plovila ob vstopu v HR, saj ob tem pregledu plovilo ni podvrženo prijavi v carinsko hrambo. Ali se kdo spomni, da so mu ob pregledu ponudili v izpolnitev še T1 dokument, za tranzit do carinarnice ali carinskega depoja?
V bistvu je lastnik plovila, ki zapusti območje RH v prekršku zaradi odhoda iz RH ne, da bi pred tem uredil dokumente na pristojni carinarnici, ki bi plovilo izpisala iz registra plovil na začasni carinski hrambi. To bi po mojem zgledalo tako, kot da bi imeli v carinskem skladišču nekega logista v Sloveniji, ki je pooblaščen za skladiščenje blaga pod carinskim nadzorom (se rpavi blaga, za katerega ni plačano nič, niti davek, niti carina), blago vzel ven in z njim preprosto odšel neznano kam, po možnosti čez mejo in se potem vrnil v skladišče. To ne gre.

Aja Amerglass... nisi mi odgovoril kako so povezane vinjete s certifikati? Prosim za razlago, obenem nam navedi kateri špediter ti je zaupal ta podatek. Hvala...

adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » Če Jan 17, 2013 16:05

DR.E napisal/-a:
Imeti moram samo potrdilo, da je nekje v EU že bil plačan davek za omenjeno plovilo, kar bo moralo povsem zadoščati, vsaj po tem, ko bo HR v EU, enako velja za avtomobile, ki jih kupiš s plačanim DDV-jem v tujini. Ne plačaš davka še enkrat ali pač?

Hmm, pa smo pri zanimivem vprašanju...

Kje dobiš potrdilo,da je davek plačan, če je barka stara 20 let ? Račune in potrdila pa moramo hraniti 10 let ?
Kako torej dokažeš, da sta bila davek in carina plačana ?
V Nemčiji naprimer ne zahtevajo plačila davka za barke starejše od 15 let..
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Jan 17, 2013 17:51

DR.E
Se popolnoma strinjam ,da je njihov zakon popoln nesmisel.
Saj v bistvu teh 18 mesecev ne bi smelo teči ko je barka v carinskem skladišču.

Žal pa glede domicilne pravice nimaš prav.
Otem je bilo na forumu že veliko napisano.
Plovila ki so v EU registrirano in plujejo več kot 18 mesecev Izven EU. izgubijo status EU plovila.vendar se to redko ugotavlja pri vstopu v EU.

Citiram
 Tim danom EU rezidenti vlasnici plovila registriranih u EU koja se nalaze u privremenom uvozu u Hrvatskoj, a izgubila su carinski status roba Zajednice.

Tega Hrvati niso brez veze napisali.
Naši ne kontrolirajo po kolkem času si se ti vrnil,vsaj do sedaj niso.
Nazadnje spremenil val, dne Če Jan 17, 2013 17:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Jan 17, 2013 17:54

val napisal/-a:DR.E
Se popolnoma strinjam ,da je njihov zakon popoln nesmisel.
Saj v bistvu teh 18 mesecev ne bi smelo teči ko je barka v carinskem skladišču.

Žal pa glede domicilne pravice nimaš prav.
Otem je bilo na forumu že veliko napisano.
Plovila ki so v EU registrirano in plujejo več kot 18 mesecev Izven EU izgubijo status EU plovila.
žal tako je.

se ne strinjam.... na žalost. Daj trdne dokaze. Potem takem, glede na to, da imam barko s slo zastavo in sem 3 leta na poti okoli sveta izgubim poreklo?

val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Če Jan 17, 2013 17:58

Točno tako.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 17, 2013 18:53

Dr.E napisal/-a:Potem takem, glede na to, da imam barko s slo zastavo in sem 3 leta na poti okoli sveta izgubim poreklo?

Mislim da ne samo v primeru, če si v vmesnem času (pravočasno, torej preden poteče...) pristal na kakem ozemlju (otoku...), ki je pravno del kakšne EU države.

Recimo:
    Azori in Madeira (Portugalska )
    Canarski otoki (Španija)
    Francoski Guiana, Guadeloupe, Martinique, Réunion
Skoraj gotovo tudi
    Saint Martin
    Anguilla
    Bermuda
    British Antarctic Territory
    British Indian Ocean Territory
    British Virgin Islands
    Cayman Islands
    Falkland Islands
    Montserrat
    Pitcairn Islands
    Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha
    South Georgia and the South Sandwich Islands
    Turks and Caicos Islands

Francija jih ima poleg tega še nekaj z malce drugačnim pravnim položajem, recimo v Polineziji.

Tudi Nizozemci imajo nekaj otokov s podobnim pravnim položajem v Karibih, verjetno pa še kaj.

Torej kot sem pogledal na zgornji povezavi, tega ni tako hudo malo. Ampak če ne veš, da bi moral, ali pa pristaneš kje, kjer misliš da velja pa ne, in potem prepozno pristaneš kje, kjer velja in izvajajo do pike... si v težavah.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Jan 17, 2013 19:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti