Prečkanje meje

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:30

Gašo
hr plovilo hr državljan brez težav pripelje plovilo v slo.
ti v slo morju n rmoraš upravljati hr plovilo :D
Nazadnje spremenil val, dne Ne Maj 10, 2009 16:34, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:33

Mile
ko sem jaz pripeljal moj čoln bi lahko delal začasen uvoz za popravilo plovila ,ampak je bila carina in ddv ugodneji od začasnega uvoza in sem se odločil za uvoz .mislim da tudi sedaj obstajajo začasni uvozi za razne dogradnje ,popravila ali uvoz za izvoz nekaj v tem smislu,ampak ni tako poceni.
lp
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Maj 10, 2009 16:33

Gaso napisal/-a:Val hvala, sedaj mi je popolnoma jasno :wink:

Mi je pa potem še ena stvar nejasna, če ne težim preveč :oops:
Ali pa pomeni da lahko v primereu ;
Hr plovilo, Lastnik Hr državljan. Jaz s pooblastilom za upravljanje plovila, overjeno pri notarju, prepeljem plovilo po morju.
Zdi se mi popolno enak primer, kot da bi nek tujec najel Slo plovilo in potem šel preko meje. Če bi to šlo po morju, mora tudi po kopnu.

V takem primeru je spet neka specifika, ki je sicer ne bi komentiral, ker takih primerov ne poznam. Verjetno pa to obravnava nek pravilnik o najemu barke tujega državljana, ki mora obravnavati tudi prečkanje meje.

lp
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 16:35

Mile, zakaj bi morali lastniki offshore registracij plačati z vstopom HR v EU carino in DDV, če so lastniki plovil offshore podjetja. Ali offshore registracije v EU ni več mogoča.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:38

Mislim da je to možno samo kot čarter ali rentacar,kako pa je tam zakonsko rešeno pa nimam pojma ,bo mogoče mile povedal ,če jaz slovenski državljan pridem ss hr reg. rentacar avtom na mejo ???
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 16:38

val napisal/-a:Gašo
hr plovilo hr državljan brez težav pripelje plovilo v slo.
ti v slo morju n rmoraš upravljati hr plovilo :D

Če prav razumem, bi lahko pooblaščenec HR-lastnika, HR-plovilo, brez problema vozil po Slo morju, ne glede na državljanstvo in tudi prečkal mejo, saj se v tem primeru smatra kot primer Hr lastnik, Hr plovilo, kdo ga pa upravlja, pa niti ni pomembn, le da je pooblaščen in ima notarsko overjeno pooblastilo.

Ja zanimiv primer tole z HR rentecarjemo, me zelo zanima :lol:
Nazadnje spremenil Gaso, dne Ne Maj 10, 2009 16:40, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:39

ne Gašo
ti ne smeš upravvljati hr plovilo v slo. :D
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:41

:D :D :D :D
hahaha
vse se je premešalo.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 16:42

val napisal/-a:ne Gašo
ti ne smeš upravvljati hr plovilo v slo. :D

Saj to je še bolj rigorozno kot, črni čarter v HR, tam je vsaj na crew listo omejeno :lol:
val
Admiral

OdgovorNapisal/-a val » Ne Maj 10, 2009 16:46

no na tole z rentacarjem ali čarterjem nama bo odgovoril Mile.

lastniki offshore podjetij ,ki si so s tem pridobili status državljanov teh držav ne bodo uvažali bark v eu.Ostali ki pa teh statusov nimajo bodo pa morali nekja narediti ,uvoz v eu bo mogoč če bodo barke ustrezale eu normam in imele eu certifikate ,drugače pa ne vem kaj bodo z njimi.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 17:03

No pa počakava na Mileta, sicer se mnenja da bi to moglo it, mogoče pa tudi Mornar M o tem kaj ve, kolikor vem je prečkal iz Črne Gore, hrvaško mejo, zakonodaja pa je verjetno podobna tudi na naši meji, predpostavljam da je imel čarter.
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Ne Maj 10, 2009 18:53

malo sem bil odsoten-nedelja, pa obiski

ja tale debata se je malo zakomplicirala in presega moja pooblastila dajanja informacij, ker teh primerov ne poznam tako dobro, da bi potem stal za izjavo

res je da rentacar avtomobila funkcionira preko prehodov mej, torej so barke nekaj podobnega

Citiram:
"lastniki offshore podjetij ,ki si so s tem pridobili status državljanov teh držav ne bodo uvažali bark v eu.Ostali ki pa teh statusov nimajo bodo pa morali nekja narediti ,uvoz v eu bo mogoč če bodo barke ustrezale eu normam in imele eu certifikate ,drugače pa ne vem kaj bodo z njimi."

Val jaz sem enakega mnenja.
Citiram:
"Mislim da je to možno samo kot čarter ali rentacar,kako pa je tam zakonsko rešeno pa nimam pojma ,bo mogoče mile povedal ,če jaz slovenski državljan pridem ss hr reg. rentacar avtom na mejo ???"

To sem si dal za domačo nalogo-bom se pozanimal v službi, ko bo mogoče. malo bo trajalo, ker sem v bolniški-zlom gležnja-tolažim se s tem da bom ob koncu maja vendarle dal barko v morje.

lp
mile

muzičar iz Prlekije

ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja

"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 10, 2009 21:18

Tudi če je lastnik podjetja pridobil državljanstvo neke off-shore države, se po EU legalno ne da pluti. Na barki namreč nihče od posadke ne sme biti državljan EU...

Sicer verjetno s kakšnimi najemi gre, vendar recimo na HR ne moreš nič menjat posadke!!! Če pripluješ po morju kot charte, potem moraš z istimi osebami tudi izpluti! Če pa hočeš opravljati charter dejavnost pa rabiš HR registracijo...

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Maj 10, 2009 22:59

No in sedaj edino vprašanje, ki je še neodgovorjeno. Ali lahko jaz vzamem charter na Hrvaškem, in se pripeljem v Slo. Kolikor spremljam temo Avstrijska zastava, nekako vidim mnenje člana foruma, da lahko mi najemamo karkoli in kjerkoli, plujemo s temi charterji pa lako povsod, razen v Sloveniji, se pravi problemi so le pri prečkanju naše meje, drugje pa ne. Pa bi ga prosil, če lahko to objasni, ker me zanima. Ker ko bomo to razjasnili, bomo takoj vedeli kaj je z upravljanjem HR plovila v SLO vodah.

Sicer me pa zanima, ali je kaj podobnosti, pri ladjah, ko recimo slovenski upravljalec ladje pripelje v luko Koper ladjo pod tujo zastavo.

admin napisal/-a:Če pripluješ po morju kot charte, potem moraš z istimi osebami tudi izpluti!
LP

Ali to misliš pripluti v Slovenijo. :?:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Maj 10, 2009 23:11

Gaso napisal/-a:
admin napisal/-a:Če pripluješ po morju kot charte, potem moraš z istimi osebami tudi izpluti!
LP

Ali to misliš pripluti v Slovenijo. :?:

Ja! Če pripluješ na HR iz Slovenije z najetim plovilom, dobiš crew listo, NISI pa upravičen do dokumenta, ki mu Hrvati rečejo Popis osoba! Tako potem ne moreš in ne smeš med plovbo menjati posadke... Če me spomin ne vara, lahko zamenjaš neke osebe ampak še to samo enkrat... V glavnem na kratko to pomeni, da ne smeš. No in iz HR moraš izpluti z istimi člani posadke, kot si priplul.
Kar pa se tiče priplutja v SLO, pa nobenega nič ne zanima. Ovira je hrvaški del meje...

No ta predpis je bil nujen, da so sploh lahko prepovedali charter plovil pod tujo zastavo. Če tega ne bi bilo, potem bi še vedno na HR lahko menjaval posadko (charter), barko pa bi imel npr. pod SLO zastavo... No s tem so najbolj prizadeli Nemce, saj je na HR več charter podjetih od tam, barke pa so tudi imeli registrirane v D. In kej je bila barka izven EU meja, jim je nemška država povrnila še DDV oz. Mwst. :wink:

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov