Zakon,etikja in morala

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

Zakon,etikja in morala

OdgovorNapisal/-a hrast » To Maj 20, 2008 10:58

Da ne boste mislili, da nameravam filozofirati, rad bi samo vaše mišljenje in odgovor na naslednje:
V primeru nesreče na morju ( vdor vode, požar, havarije z nevarnostjo za potopitev plovila...) in prejemu klica na pomoč s tega plovila (DSC), smo dolžni reševati SAMO LJUDI. V kolikor pa imamo napotitev obalne radio postaje; centra za reševanje, ali pa dovolitve lastnika plovila pa smemo reševati tudi materialne dobrine.
Navedena omejitev je nastala zaradi tožb lastnikov (amerikanizacija), da se je z reševanjem povzročila škoda.Služba SARS ( safe and rescue; varovanje in reševanje) pa je zavarovana za odgovornost.
Moje vprašanje je:"Ali bi vi v neurju, ko je vse odvisno od vas, zahtevali še pisno potrdilo lastnika, da dovoljuje reševanje plovila ? Ali je etično in moralno zahtevati kaj takšnega?Oziroma ali je etično in moralno tožiti reševalca?"
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » To Maj 20, 2008 12:34

Izgleda, da je za začetek pretežko vprašanje za našo vest. Pa drugače:
Zgodilo se mi je ob prijetnem jadranju v šibkem vetru, da je prihrumel gliser in mi prečkal pot tik pred premcem in ne za krmo, kot je po pravilu. Jadra so začela udarjati, ob vožnji z metuljčkom pa se je zgodilo, da je bil prelet glavnega jadra. Neprijetno da je kaj! Pa pomisliš ali ne poznajo pravil ali pa so tako nemoralni, da te namenoma z... V tujini se mi je pogosto zgodilo, da so velike ladje spremenile smer, samo da niso ovirale moje poti ob jadranju.
Kaj pa vi?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 20, 2008 13:21

O tem sem že govoril (en naslov nižje ). Idioti so obstajali, obstajajo in vedno več jih bo. Žal tu ne moremo nič spremenit. Umirjeno jih prenašat, vsaj do ene meje, če pa se stopnjuje , pa.......... . Prepuščeno dejanje vsakemu posamezniku.
Mirno morje (in živce ) pa
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 20, 2008 13:32

Kaj se pa tiče zgornjega vprašanja. Reševanje življenj in, ali materialnih dobrin ?. Na prvem mestu življenje, vse ostalo lahko opravijo potapljači in se da nadomestit. Da bi komu še poleg njega, reševal plovilo, na koncu bi še me pa tožil za povzročitev škode na plovilu. Ne. Toliko živcev in dobrote, pa tudi v meni ni, da bi to mirno prenašal. Verjetno ne bi ostalo samo pri civilni tožbi, ampak tožbi po službeni dolžnosti.
LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » To Maj 20, 2008 13:48

Atilone, idioti bodo vedno obstajali in moja vprašanja niso namenjena njim, ker jim ni pomoči. Rad bi pa spremenil tiste, ki so samo odtujeni. Pred leti smo ob vplutju v zaliv pomahali posadkam na drugih plovilih in morje nas je resnično družilo. Čeprav je tempo življenja hitrejši, kot nekoč pa vseeno se ne obnašajmo, kot da smo edini ; pridrvimo,ignoriramo druge in po možnosti damo vedeti kaj smo.
Morje in okolica bo takšne slej ko prej izločilo, problem je samo v tem, da prihajajo vedno novi in novi.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Maj 20, 2008 15:07

Hrast, samo reševanje življenj! Pri čarterjih je tako, da že sama pogodba vsebuje klavzulo, v kateri piše, da se najemojemalec ne sme in ne more dogovarjati o višini odškodnine. Torej - ko pride agent čarterske firme v kapitanijo na pogovor, te bo zvijal na žive in mrtve in ti na koncu dokazal, da si z reševanjem povečal škodo na plovilu. Zjutraj ali ponoči ti obljubi vse kar hočeš, drugi dan pa začnejo mutiti. Saj podobno je pri avtomobilskih nesrečah. Če zadeve ne rešiš isti dan, ljudje zadevo prespijo in drugi dan dobijo "ideje".
Na žalost!

Dobra vila
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Maj 20, 2008 15:23

Enkrat sem že spravljal neke nemce na kopno. Z svojo jahtico so zadeli nekaj, izgleda kakšno paleto ali kaj podobnega, ampak dovolj, da so ostali brez možnosti uporabe motorja, s skoraj odtrgano nogo. Jasno, da niso obvladovali vode, ki je vdirala v plovilo (saj tako hudo tudi ni bilo, čeprav je bila ladja že skoraj pol metra pod vodno linijo. K sreči je bilo to kakšne pol milje od obale. Prekrcali smo otroke in ženo, del moje posadke je šel na jahto in z vsemi možnimi sredstvi (vedra, lonci) so šibali vodo ven, jaz pa sem jih zavlekel do kopnega, seveda z krmilom v eni roki in nožem v drugi. Čeprav sem bil z jadrnico, ne vem, če me ne bi potegnila za sabo, če bi se potopila??? Ob obali smo potem navezali štrike, šli z bajbotom na obalo in na roke potegnilo jahto, dokler ni nasedla. Nesrečno družino smo potem odložili v prvi vasi, jih ugural prvemu ribiču, ki je pokazal zanimanje, da se bo ubadal z njimi, pa švrc.... Res mogoče malo nesramno, ampak nesrečneži so bili zdravi na suhem, jahta v mehkem pesku, nam pa se ni ljubilo ubadat z kakšno kapetanijo in podobnimi.
Sicer pa ima na Hrvaškem drugačno mnenje. Domačini, ko je najbolj gusto, tako ne upajo na morje, posadko še eventuelno rešijo, potem si vzamejo čas, da počistijo z nasedle ladja, kar se počistit da, šele zatem se , seveda za dober denar lotijo reševanja ladje. Sem videl že nekaj nasedlih plovil, tudi znanec je bil med njimi, žal vedno enaka zgodba.
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Maj 20, 2008 15:25

Aja, še okoli obnašanja na morju. Hrast, boj se malih gliserjev ala Bayliner.
Ponavadi po sledi v morju vidiš, da so nalašč zavili v tvojo bližino, samo zato da te malo zaguncajo. Vseeno opažam, da je kultura na morju nekako korelirana z vrednostjo plovila. Majhno plovilo si tako lahko kupi vsak, ki ima 5 minut časa, dovoljenje je kupil in se veselo vozi. Na velikih plovilih pa še obstajajo gentlemani. To so starejši prefinjeni gospodje, ki se jim ni treba dokazovati z nekulturnim obnašanjem. No tudi med jadralci so cvetke. Sem bil že nekajkrat priča prizoru, ko se na pomol priveže jadrnica z popolnoma pijanimi možakarji (Slovenci) in se nato vsi družno poščijejo iz pomola ob večerni promenadi. Vendar je to bolj pogosto izven sezone (čarterji). Pač, ljudje gredo jadrat zato, da lahko en teden v miru pijejo. Nato pa v Ljubljani: O kako smo ga srali, nič se ne spominjam....

Dobra vila
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 20, 2008 16:34

Mene pa na morju ne motijo "odtujenci". Če ne vejo ali pa nočejo kontaktirat, so to ljudje , kateri niso po mojem okusu in si tako in tako ne bi imeli kaj za povedat. Pogovor o vremenu, pa lahko poslušam po radiu . Pa še bolj točen je. Če pa koga ne prenesem in vztraja z svojo prisotnostjo, pa lepo rečem "vaia con dios, mi amigo , pa grem jaz na lepše.
Najbolj žalostno pa je to, da so razni "idioti in odtujenci" povsod. Kar gomazijo iz vseh lukenj in to v soseski kjer stanuješ, na cesti, na delavnem mestu v trgovini, POVSOD ! Pa kaj naj sedaj, se ubijem, NE. Jaz sem si ustvaril neki svoj biotop v službi , doma itd., v katerem imam svojo družbo v službi, doma itd. in v katerem so sorodne duše. Povem ti, da je občutek krasen. Greš kam hočeš in to z veseljem, ker veš ,da je vedno nekdo tam , s kom se lahko pogovarjaš, smejiš , skratka uživaš. Do raznih samovšečih oslov in "velikih bogov" si pa ustvarim distanco, pa ne preveliko, ker kot vemo prvi vtis lahko vara. Ko pa je z moje strani postavljena diagnoza "Nespejemljivo" se aktivira ščit, katerega se ne da na silo prebit.
Zakaj bi se zaradi drugih,z meni nesprejemljivim načinom se postavljat v ospredje in njihovim negativnim izstopanjem ( kar pomeni hude manjvrednostne komplekse glede česa že), jaz obremenjeval, si uničeval zdravje, ker bi me njihovo početje grizlo, razžiralo. Sebe preveč cenim, oni pa si tega ne zaslužijo.
Še vedno pa imam za vsakega VSAJ DVA pozdrava in nasmeha. Prvega in zadnjega, če drugače ne gre.
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Maj 20, 2008 23:23

Mislim, da je vprašanje na mestu, vendar sam vem, da bi mi bilo težko reševati posadko, plovila pa ne. Sam mislim, da sem pripravljen reševati posadko in tudi hišne ljubljenčke, plovila pa ne. Na TV programu Zone Reality sem gledal oddajo, kako so poklicni reševalci reševali potapljajočo se yahto cca okoli 15-18 m in so bili privezani z njo. Nato pa se je yahta potopila in preden so odrezali vrvi so se reševalci obrnili. Reševalno plovilo se ni potopilo, bilo pa je obrnjeno. In spet so bili vsi v vodi. Kolega pa je reševal s vojim 7 m dolgim gliserjem gliser lepih 9 m z enim motorjem, ki je žal crknil zaradi tega ker je vsrkal polivinilasto vrečko. Kolega vrže vrv, oni drugi priveže vrv čez ograjo na bitvo in kolega s tamalim potegne. Takrat se zlomi prečka - ograja in je bilo pestro, vse je bil kriv kolega, ki je samo vrv vrgel. Prijaznost pa taka.
Morala???? Pod to besedo pa smatram pijančke - čarteriste, ki na pomolu bruhajo in lulajo v morje. Lani sem bil v eni marini v tranzitu in na enem chaparralu dva slovenska para. Možakarja okrogla in glasna, ženički pa polni smeha in verjetno tudi pijače. Potem pa eden možakar vstane in kar na krmi "tiča" ven pa lulanje. Drug pa pravi, "noben slovenc ne ščije sam" pa naredi enako. En Nemc na jadrnici pa v nemško bentanje in naša dva pa ponosno" če ti pa ne paše, pa spizdi v nemčijo švabuzl poj....!" Vam povem, da je bilo mene bolj sram kot pa ona dva. Etika pa taka.
Kot pravi pregovor, ena lastovka ne prinese pomladi; tako tudi ne smemo soditi malih Baylinerjev in ne velikih gliserjev, pa tudi vsak pijani morjeplovec ne bo lulal v morje.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Maj 21, 2008 00:13

Se strinjam, da je na morju precej nekulture. Ko sem se vozil charterje, sem imel opravka s takimi ljudmi,ki so sredi mirnega zaliva polnega plovil primerno nabasani navili stereo do konca in metali steklenice od piva v morje. Pa kaj naj jim, si placan, da jih vozis in te je zraven lahko samo sram. Toliko o tem.

Kar se pa tice resevanja na morju, je to postalo silno zapleteno,ker se ljudje v vecini primerov res osredotocijo na skodo, ki je nastala na plovilu, ko jih je kdo reseval, vcasih se bolj kot na lastno neumnost, ki je nesreco povzrocila. Vedno hujsi je tudi pritisk zavarovalnic, ki najdejo vsak se tako banalen razlog, da jim ni treba placati. Ce je reseval kdo, ki naj nebi, ni strokovno usposobljen ali je celo pri resevanju plovilo poskodoval, se toliko bolje. Mogoce smo se tudi mi tako Amerikanizirali, da ze razmisljamo ali cloveku resiti zivljenje z masazo srca, ali pa ga pustiti da crkne, raje kot da nas tozi zaradi zlomljenih reber. Kdo bi ga vedel....
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Maj 21, 2008 00:20

ja ja tele pijane glave..mene je bilo tudi letos sram v nerezinah. so meli tudi eni jadralci -slovenci eno srečanje v enem kafiču. najprej je bilo vse mirno ko pa je zgleda zagarbila rujna kapljica se je pa začelo petje. no ne bi reku petje. bilo je dretje in vsak po svoje, ko ena čreda razglašenih ovac so bli. mi smo bli pa za vogalom v restavraciji pa en hrvat reče ..lej jih janeze opet pijani. mene je kr sram ratal, najraj bi začel kr po anglešk govort naprej..no pa sej slovenci niso edini. pustmo slovake in čehe pri miru ko sred vplutja v zaliv kozlajo čez ograjo. pa mislim da ni bila kriva morska bolezen...
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Sr Maj 21, 2008 08:58

Pred leti sva z kolegom praktično reševala v močni burji Rusko družino na rent a boatu. Znanja in prakse niso imeli, čoln pa so jim posodili kljub neprimernem vremenu. Možakarju je crknil motor in se je z vesli prebijal meter naprej in dva nazaj. Zalivala ga je voda, otroci in žena pa so prestrašeni vreščali na čolnu.
Zanimiva je bila reakcija prisotnih na obali, ki so kljub temu, da so imeli večja in močnejša plovila ostali na kopnem.

Skratka uspešno sva jih potegnila do kopnega, vendar pa v danem trenutku tudi slučajno ne bi reševal plovila in opreme ampak samo življenja.
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Sr Maj 21, 2008 09:35

Malo bom provokativen in vas vprašal, če veste,da je dovoljenje za reševanje materialnih dobrin, najboljša naročilnica, ki ste jo kdaj prejeli. Mislim, da imate od zavarovalnice pravico zahtevati 1/3 vrednosti plovila in rešenih stvari (popravite me prosim, če nimam prav!). Pomislite, zakaj se zavarovalnice tako branijo in gredo prve v napad? Zlatko83 bi ob ustreznem postopku in seveda živcih ali pa svojem advokatu danes napisal, da je dobil pet ali šest mestno nagrado za reševanje.

Pri kontaktiranju pa sem mislil, da bližnjim sosedom pomahamo in jim rečemo dober dan ter obvezno pri sidranju vprašamo, kje imajo sidro, da svojega ne vržemo preko njegovega. Tega nas v tečajih, namreč dobrih odnosov ne učijo.
Namen mojega pisanja je tudi ta, da naj bi Morjeplovec pomagal k višjem nivoju in opozarjal na nepravilnosti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost