Kazni na HR morju

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

acrobat
Admiral

Kazni na HR morju

OdgovorNapisal/-a acrobat » Pe Maj 25, 2007 19:04

Ker se moj prijatelj vozi brez izpita in brez registracije,me zanima če kdo ve kakšne so kaj kazni na Hrvaškem?
Jest mislim da morajo biti kar visoke...
Je že kdo kaj plačal? Pa za kakšno kazen?

Mislim da bo zanimiva tema
Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Maj 25, 2007 19:24

Ja tema je zanimiva, upam pa da še nobeden ni nič plačal. Najbolje je tudi, da bi vsi o kaznih vedeli čim manj.
Brez izpita verjetno ni nek strašen prekršek, brez registracije pa te po moje lahko oskubijo kolikor hočejo. To je tudi prav!!! Tak čoln ni registriran in tako tudi nima urejenega zavarovanja. Če pride do sranja, kdo bo povrnil stroške?

Daj cesarju tisto malo kar je njegovega! Registracija za čoln je smešno poceni, enako tudi plovno dovoljenje na hrvaškem, tudi zavarovanje ni previsok strošek. Če pa imate večji čoln, kjer je vse omenjeno že malce dražje, pa si to verjetno lahko tudi privoščite. Če je 7 metrski gliser vreden 50.000 EUR, so stroški njegove letne registracije z zavarovanjem in dovoljenji okrog 200 EUR, kar ni nič v primerjavi z nakupno ceno!

LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Maj 27, 2007 20:10

kazni v zvezi s tem so mocno premajhne!
ze ce naredis izpit te tako rekoc nic ne naucijo...in teoreticno naredis neumnost in poskodujes jadrnico za 100tisoc € in nisi zavarovan ...hmmm to bi znalo biti zanimivo!
a je morda nekdo pomislil(razen strojanovih da se po cesti :D ) da bi se po cesti vozil brez ispita in registracije!?ne!
tako da naj gre kolega kar uredit zadeve...
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Ne Maj 27, 2007 20:39

To je sicer res, ampak z mojim gumenjakom recimo mu ne morem nič drugega narest razen kakšno črno črto od gume. Razen če se nebi s polnim plinom zaletu vanjo :)
LP
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Maj 27, 2007 20:49

no ja ...nikol ne es kdaj te kaksen cuden italijan obtozi da je zaradi tebe v kaksne skale prtisnu ali pa da je nasedel ker se je tebi odmikal :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 28, 2007 02:22

Na hrvaškem ina 'palico' pomorski zakonik, tako kot pri nas. Najdemo ga (pa tudi druge predpise), tule:
http://www.nn.hr/sluzbeni-list/sluzbeni/index.asp
Klikneš "pretraživanje" in vpišeš željeno.
Zgoraj omenjenega bodo olajšali za 300-800 kun, če dokumentov nima s seboj (člen 1012) ali pa 800-5000 kun, če jih sploh nima (člen 1011).

V zakoniku tudi zvemo, da je kazen za kabotažo (ko imaš na barki nekoga, ki ni napisan v potrjenem popisu) 3000 do 15000 kun.

Tale predpis:

Uredba o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namijenjenih športu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske

pa podaja, kaj moramo imeti z našo barko v hr.

Pa še vprašanje, a kdo ve, kako je s tem v Italiji?
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 28, 2007 19:34

Vsekakor so kazni za neregistrirano barko precej prenizke. Pravo nasprotje pa je, če nekoga ni na crew listi. S tem dejansko nikogar ne ogrožaš... Črni čarter bi po mojem mnenju hrvaška država lahko preprečila tudi bistveno enostavneje, kot pa da se spravlja nad nas, ki bi radi kakšen krog zapeljali prijatelje ali sorodstvo...

LP
dumek
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a dumek » Ne Avg 05, 2007 15:48

pa to nobeden natančno neve kakšne kazni so na hrvaškem če si brez izpita ampak brez izpita pa plovnega dovoljenja nemoreš dobiti zato me zanima kolikšna kazen bi bila za te dve stvari l.p.
dumek
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a dumek » Ne Avg 05, 2007 16:06

kolikor sem slišsl je lansko leto bila kazen 1500kun za nerigistriran čoln in zaplemba letos pa naj bi hrvati dvignali na 1500eurov in prav tako zaplenli čoln ki ga lahko potrm odkupiš na licitaciji
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Avg 05, 2007 16:24

Junija, ko sem na Krku na kapitaniji urejal plovno dovoljenje mi je neki gospod rekel, da ga je ravnokar klical prijatelj in mu povedal, da so mu hrvati dali 5000 kun kazni, ker ni imel prijavljenih oseb na čolnu.
dumek
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a dumek » Po Avg 06, 2007 11:03

ma ja oberi tistega ki ga lahko nekje si morajo priti noter ko pa jim turizem upada cene pa kar dvigujejo.Dvajset let zem že na vodi prej z gumicim in 4ks pa policajev še vidu nisem nikjer zdaj me je pa strah
gklaric
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a gklaric » Po Apr 25, 2011 10:37

ja ce si normalen pa nobenga ne ogrozas bl v blizini ne pa preblizu obale pa da nisi kaka budala te bojo pustil primer.lovijo pa smucarje pa skutarje pa tiste k divjajo cist do obale.oni te gledajo z dalnogledom ali pa te kdo prijavi da te ustavjo.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Po Apr 25, 2011 13:10

Ti se kar zanašaj na to.
Saj jaz sem se tudi, pa me je vseeno ustavil. Samo vinjeto je pogledal, za ostale dokumente me tudi vprašal ni. Imam pa vse papirje urejene in sem brez skrbi.
Res je, če upoštevaš zakone in pravila imaš manj možnosti, da te ustavijo. Ne moreš pa biti 100 %.
Eni pač mislite drugače. :wink:
Nazadnje spremenil dule, dne Po Apr 25, 2011 15:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Apr 25, 2011 15:19

Pravila, so jasna, ne vem kaj se bunite če vas obirajo, tako je tudi prav, tisti ki krši predpis, ga je treba obrati, se čisto strinjam, pa naj bodo policaji Slo, ali HR. In razne izjave, da je to zaradi tega, da napolnejo državno blagajno ker je sezona bila slaba itd..., so čisto neumesne. Ne vem kaj vam ni jasno, ali mislite, da zato ker pridete na dopust na Hrvaško, lahko pa počnete vse mimo zakona in se vam morajo vsi na HR klanjati in gledati skozi prste.

Sploh se mi zdi neumna debata kakšne so kazni, očistno je namen te debate, ali se bolj splača plačati kazen v primeru, da me dobijo in se vozit brez vinjete, brez crew liste, brez izpita, brez ribolovne dovolilnice. Takšne debate so neproduktivne, če komu ni kaj jasno naj si prebere na forumu, kaj mora narediti, da ni v prekršku, s takšnimi debatami samo slabo luč mečete na vse navtičarje, ki spoštujemo hrvaške zakone, vse ostalo pa je balkanski pristop in končno so tudi hrvati malo bolj striktni pri takšnih kršiteljih in prav je tako, tako se vidi ali "počasi" tudi tam prehajajo v malo bolj pravno državo.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Po Apr 25, 2011 15:39

Se popolnoma strinjam s tabo Gaso.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov