Izpit za Vhf postajo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

shipman
Desetnik
Kraj: Maribor

Izpit za Vhf postajo

OdgovorNapisal/-a shipman » Po Jun 09, 2008 10:43

Pozdravljeni!

Zaima me ali moram imeti (ali je zakonsko določeno) na 7.5 m dolgi barki Vhf postajo za plutje po hrvaških vodah in če potrebujem za to postajo izpit. Kako pa je z malimi gumenaki (2.2m, 3.5T-motor) če nimam nikakšnih papirjev, vlečem pa ga z večjo barko.

Za odgovor se vam zahvaljujem.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » To Jun 10, 2008 07:08

Če (tvoja izbira) imaš na barki postajo, potrebuješ tudi ispit ....
še kakšen meter več ...
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Pe Jun 13, 2008 10:54

imam ispit za čoln, nimam pa opravljenega ispita za VHF postajo.
V JNA sem bil radiotelegrafist in me zanima, če na osnovi tega lahko pridobim ispit za VHF postajo, ali moram ispit ponovno opravljat?

LP in hvala PACEK
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Jun 13, 2008 12:01

Nam v avtoedinici opravljen izpit je veljal potem v civilu. Samo, če si zamudil enoletni rok za prepis, ti je vse skupaj propadlo. Bojim se, da tvoj izpit za radiotelegrafista, od takrat, več ni veljaven. Vsaka stvar ima svoj rok. Jaz sem mojega zamudil, ko sem še bil pri Splošni Plovbi Piran. Takrat bi moral z matrikulo (pomorska knjiga) na kapitanijo in bi mi izstavili potrdilo za upravitelja plovil
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne Pe Jun 13, 2008 12:45, skupaj popravljeno 2 krat.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jun 13, 2008 12:06

nobena zadeva izpred prej v zvezi radiozvez ti ne nadomesti in ti ne velja za VHF pomorske postaje ker so specifika!jaz sem tudi radioamater pa sem prav tako moral opraviti izpit za VHF pomorske postaje kar je tudi prav.
kar se pa tiče uporaba pomorskih postaj na plovilih ki niso zajeta v določbo da postaja mora biti v/na plovilu pa ni nič narobe če jo imaš.jaz za gumico imam ročno postajo-pomorsko seveda.ne kupujte raznih kvazi postaj ki so kao tudi dobre za plovila!!!niso dobre pa ne v smislu frekvenčnega spektra ampak niso prirejena za delo v pogojih v katerih se nahaja plovilo!tudi uporaba je zahtevnejša.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Pe Jun 13, 2008 12:22

pa je to ispit, ki se obvezno dela na Luški kapetaniji Koper, ali se to lahko opravi tudi, denimo na radiotelegrafistični zvezi Slovenije??

LP PACEK
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jun 13, 2008 13:14

PACEK napisal/-a:pa je to ispit, ki se obvezno dela na Luški kapetaniji Koper, ali se to lahko opravi tudi, denimo na radiotelegrafistični zvezi Slovenije??

LP PACEK

te zveze ki jo omenjaš ne poznam in prvič slišim zanjo.izpit sem opravljal v Kopru.če se da še kje drugje opraviti izpit ne vem,za pozanimat se je.ko sem imel izpitni rok nas je bilo v Kopru kar precej kandidatov-čakalna doba nekje uro in pol-bili pa smo iz različnih lokacij Slovenije od različnih ponudnikov tečaja za VHF-GMDSS postaje.sam sem opravil tečaj pri Spinaker-ju.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Pe Jun 13, 2008 13:26

prijatel mi je omenjal, da ispit za radiofonista lahko opraviš nekej na radio telegrafistični zvezi, po opravljenem ispitu dobiš svoje uporabniško ime, kupiš VHF postajo, naštimaš antene priklopiš in delaš, samo zdaj ne vem, a so to iste VHF postaje in iste frekvence in ali je treba za pomorske frekvence imeti extra ispit?

LP PACEK
bobiboss
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Jun 13, 2008 13:38

PACEK napisal/-a:prijatel mi je omenjal, da ispit za radiofonista lahko opraviš nekej na radio telegrafistični zvezi, po opravljenem ispitu dobiš svoje uporabniško ime, kupiš VHF postajo, naštimaš antene priklopiš in delaš, samo zdaj ne vem, a so to iste VHF postaje in iste frekvence in ali je treba za pomorske frekvence imeti extra ispit?

LP PACEK

ja ok že razumem-to je tečaj za radioamaterja,dobiš pozivni znak preko katerega se identificiraš z drugimi radioamaterji.te zveze ki jo omanjaš ni,obstaja pa APEK,ki ti dodeli klicni znak in izda dovoljenje.kot sem že omenil za pomorske postaje se opravlja izpit posebej za to vrsto postaj in dela z njimi!
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Pe Jun 13, 2008 13:51

Torej luška kapitanija in konec, :), dokler pa tega ne naredim, pa taborniške ozeroma po novem skavtske zastavice.....

Pozdrav PACEK

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov