opravljanje izpita za plovilo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

koperčan
Kraj: Koper, Hrvatini

opravljanje izpita za plovilo

OdgovorNapisal/-a koperčan » Sr Jul 09, 2008 14:30

pozdravljeni !
Ker ima oče možnost priveza za plovilo je se je pojavila zamisel da grem opravljati čez dober mesec dni izpit, ko dopolnim 16. roj. dan. Zanima me ali so kakšne omejitve v moči motorja, dolžini plovila, ter kako je z jadernicami ( površina jader, .. )

lp, iz obale 8)
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Jul 09, 2008 14:51

Stopi na kapetanijo, pa ti bodo vse povedali.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Jul 09, 2008 16:58

zobar napisal/-a:Stopi na kapetanijo, pa ti bodo vse povedali.

se strinjam imaš blizu :wink: za skiperje pa se opravlja posebej izpit če prav vem.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 09, 2008 17:47

Uff ja, kakor se jaz še megleno spomnim zakonodaje, potem je nekako tako, da pri 16 letih narediš normalno celoten izpit za voditelja čolna do 24m dolžine. No do dopolnjenega 18 leta starosti ne smeš pluti z gliserskimi plovili, potem pa omejitve ni več... Upam, da je še tako, je pa možno, d aje kakšna sprememba v zakonodaji.
No posebej pa moraš potem narediti še izpit za VHF GMDSS. To boš nujno potreboval pri najemu barke na Hrvaškem in pa tudi na večjih plovilih, kjer je VHF postaja obvezna.

LP
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Če Jul 10, 2008 07:23

če hočeš biti skiper (voziti druge osebe proti plačiu), moraš imeti narejen ispit "mornar motorist", ki ga pa lahko delaš šele, ko imaš ispit za voditelja čolna vsaj 2 leti (nisem čist siguren). Nevem pa, koliko moraš biti star za ta ispit. Ima pa verjetno Nemo sigurno bolj točne podatke :D
še kakšen meter več ...
Daniel
Kapitan fregate
Kraj: Prlekija

OdgovorNapisal/-a Daniel » Po Jul 21, 2008 11:55

A so precej strogi v komisiji? Trenutno se učim vozle, o lučkah in navigaciji še trenutno ne vem skoraj nič, bom pa šel septembra na tečaj, da poberem kaj koristnega znanja.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Po Jul 21, 2008 13:45

izpitna komisija ni stroga.moraš pač vedeti in znati stvari,ki so potrebne.za vprašanja nimajo nekega modela,tako da te vprašajo kar jim pade na misel vse pa v zvezi navtike seveda.
Daniel
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Daniel » Po Jul 21, 2008 22:47

Torej le pogumno naprej :wink: no upam, da mi bo uspelo.

Mi lahko kdo priporoči kakšno literaturo za začetek?
koperčan
Kraj: Koper, Hrvatini

OdgovorNapisal/-a koperčan » Pe Jul 25, 2008 21:05

Daniel napisal/-a:A so precej strogi v komisiji? Trenutno se učim vozle, o lučkah in navigaciji še trenutno ne vem skoraj nič, bom pa šel septembra na tečaj, da poberem kaj koristnega znanja.

torej bova dva septembra na kapitaniji v kopru ce boš tam opravljal izpit
no zdej za začetek morem narditi se zdravnisko potrdilo pa prvo pomoč
septembra pa grem na izpit/izpite, no hvala bogu so izpiti ob sobotah in ne med tednom

no za vse tiste ki jih zanima opravljanje izpitza pri 16letih ni nikjer omejitve moči motorja in velikost jader edina omejitev je da plovilo ne presega dolžine 12m takole mi je prebrala gospa zakon
pa se va vodni skuter bom imel izpit tudi za tega ni omejitev
Daniel
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Daniel » Pe Jul 25, 2008 22:09

Niti ne, mi je maribor precej bližje kot koper :) Drugače sem pa že v petindvajestem, tako da zdravniški in prva pomoč ni problem
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » So Jul 26, 2008 03:39

koperčan napisal/-a:
Daniel napisal/-a:A so precej strogi v komisiji? Trenutno se učim vozle, o lučkah in navigaciji še trenutno ne vem skoraj nič, bom pa šel septembra na tečaj, da poberem kaj koristnega znanja.

torej bova dva septembra na kapitaniji v kopru ce boš tam opravljal izpit
no zdej za začetek morem narditi se zdravnisko potrdilo pa prvo pomoč
septembra pa grem na izpit/izpite, no hvala bogu so izpiti ob sobotah in ne med tednom

no za vse tiste ki jih zanima opravljanje izpitza pri 16letih ni nikjer omejitve moči motorja in velikost jader edina omejitev je da plovilo ne presega dolžine 12m takole mi je prebrala gospa zakon
pa se va vodni skuter bom imel izpit tudi za tega ni omejitev

Izpit za voditelja čolna

Oseba, ki upravlja čoln (razen čolna z motorjem do 7.35 kW in do 7 m dolžine ali vodni skuter, za katere mora imeti najmanj preizkus znanja za upravljanje s čolnom ali čoln na vesla in čoln na jadra dolžine do 7 m, ki se lahko upravlja brez izpita) mora imeti potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna. Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.

vir : http://www.up.gov.si/
MarijanR
Kapitan bojne ladje
Kraj: Radenci

OdgovorNapisal/-a MarijanR » Pe Avg 01, 2008 21:01

Pozdravljeni

Če narediš ispit v Kopru,potem pa hočeš pluti v Hrvaških vodah,je to za naše sosede samo nič vreden kos papirja z sliko.Pravkar sem se vrnil z dopusta,katerega sma z ženo preživela na barki.Pri isplutju iz otoka Šolta me je ustavila luška kapitanija iz Šibenika,in me pri pregledu dokumentacije seznanila z neverjetnim dejstvom,da vozniško opravljeno v Sl na Hr ne velja in da je kazen 5 tisoč kun :oops:
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Avg 01, 2008 22:12

caki mal? od kje pa sedaj to?

predvidevam da sta te samo upozorila vendar na podlagi cesa sta to izrekla?
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Avg 01, 2008 22:14

To je pa nekaj novega :D . Jaz imam točno opisano dovoljenje (iz Kopra), pa mi še pri nobeni kontroli tega niso rekli.
Če je to res, potem bi te morali kaznovati, ali pa vsaj povedati po katerem (novem????) zakonu to sedaj velja. Prej bi rekel, da so bili malo nervozni zaradi naših vinjet, pa so želeli nagajat. :twisted:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Avg 01, 2008 22:15

Opa, kaj pa je sedaj to? Od kdaj pa to velja? Ali imaš morda barko registrirano na hrvaškem?
lpg
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti