Zivjo!
Da ne bi popravljal stvari za nazaj bi rad preveril ce prav razmišljam. Kar vem sem prebral na tem forumu in imam nekaj informacij od parih kolegov. Ker pa sem "rookie" mi oprostite, ce sem kaj podobnega spregledal.
Gre pa za to. Barko, ki jo kupujem mislim vecinoma uporabljati za druzinske potrebe. Locirana bo v CRO. Ker pa imam tudi s.p., bi obcasno sluzila kot prostor za izvajanje neke moje dejavnosti (seminar ipd). To seveda pomeni poleg mene tudi prisotnost drugih ljudi. Ta prisotnost bi bila potencialno lahko tudi nekaj dni.
Glede na prebrano, da lahko na svoji barki vozim kogarkoli (ker ni vec popisa potnikov) je torej ta barka lahko registrirana na fizicno osebo, racun za seminar pa udelezencem izda moje podjetje v SLO. Je tako?
Ali je te ljudi potrebno prijaviti, placati turisticno takso, ali karkoli drugega? Ali lahko prespijo na barki?
Imam informacijo, da je moj prijatelj moral organom, ki so ga ustavili "dokazovati", da so ljudje na barki njegovi prijatelji, kar pa ne gre vec v kontekst, da lahko vozis kogar hoces, oziroma razkorak med teorijo in prakso.
Kot berem, tudi naj nebi bilo vec pomembno pod katero zastavo pluje barka. Ali velja to tudi v mojem primeru? Ali velja to tudi v primeru, ce bi vendarle uspel dobiti privez, ki nebi bil v marini?
Ker bi rad naredil vse cimbolj po predpisih bom vesel vasih nasvetov ali pa morda celo prakticnih izkusenj.
Da ne naredim kaj narobe
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Da ne naredim kaj narobe
Nazadnje spremenil Gora59, dne To Jun 30, 2015 16:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Če vprašaš kaj neumnega izpadeš neumen 5 minut. Če ne vprašaš, si neumen celo življenje.
Če imaš CRO zastavo, lahko voziš kogar koli na barki. Moraš pa kot lastnik biti prisoten. Plačati moraš turistično takso (paušal na kapetaniji). Prijavljat ne rabiš nikogar.
Če pa te kdo od posadke nasadi, da je bivanje na barki plačal, pa te lahko obravnavajo za črni čarter ali nelegalno opravljanje dejavnosti proti plačilu. Drugače te ne bodo gnjavili, razen, če ne boš to počel prepogosto in bo komu padlo v oči.
Če pa te kdo od posadke nasadi, da je bivanje na barki plačal, pa te lahko obravnavajo za črni čarter ali nelegalno opravljanje dejavnosti proti plačilu. Drugače te ne bodo gnjavili, razen, če ne boš to počel prepogosto in bo komu padlo v oči.
zlatko83 napisal/-a:Če imaš CRO zastavo, lahko voziš kogar koli na barki. Moraš pa kot lastnik biti prisoten. Plačati moraš turistično takso (paušal na kapetaniji). Prijavljat ne rabiš nikogar.
Zakaj pa samo Cro zastava?
A ni isto za Slo zastavo (in katerokoli drugo).
Ljudi lahko voziš kakor hočeš, samo računat jim ne smeš.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Točno tako,
Sicer pa dejavnosti ne moreš opravljat tam kjer nimaš za to primernih prostorov...
Če te dobijo boš tudi pri nas kakega jurčka odstopil organom. Dejavnosti v tujini pa lahko opravljaš če za to oddaš primerne dokumente državi v kateri boš dejavnost kot podjetje opravljal.
Sicer pa dejavnosti ne moreš opravljat tam kjer nimaš za to primernih prostorov...
Če te dobijo boš tudi pri nas kakega jurčka odstopil organom. Dejavnosti v tujini pa lahko opravljaš če za to oddaš primerne dokumente državi v kateri boš dejavnost kot podjetje opravljal.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
DR.E napisal/-a:Točno tako,
Saj prostore tudi pri nas najamem. Kaj torej nebi bilo mozno najeti barko od fizicne osebe?
Povdarjam se enkrat, ne iscem krivin ampak legalno varianto. Poleg tega naj CRO nebi bila vec tujina (prost pretok blaga in storitev)
Če vprašaš kaj neumnega izpadeš neumen 5 minut. Če ne vprašaš, si neumen celo življenje.
Bolj, ko se poglobiš v take zadeve, bolj se zakomplicira.
Načeloma ne more na ozemlju tuje države storitev opravljati pravna oseba, ki ni v tej državi registrirana za opravljanje dejavnosti (kot podružnica). Tudi DDV storitev se obračuna glede na območje, kjer se storitev opravlja (ne glede na to, če sta obe državi iz EU).
Če kot slovenska firma izvajaš tečaj na hrvaškem ozemlju, je prvi hakeljc lahko že tu.
Potem mora biti prostor, barka itd. registrirana za poslovne namene. Barke od fizičnih oseb to ponavadi niso.
Potem mora biti tudi zavarovanje ustrezno; že cena zavarovanj plovil za osebno rabo ali za čarter je različna (dražja seveda za čarter).
Potem so tu lahko še kake hrvaške specifike; na srečo jih je sedaj z njihovim vstopom v EU manj.
Skratka; pozanimaj se pri kakem podjetniku z nekaj več staža, ki se ukvarja s podobnimi rečmi, da ti da usmeritve; še bolje pa kak profi svetovalec - če gre za resen projekt. Sicer pa izvedi in zaračunaj projekt v SLO, na CRO pa jih kot "prijatelje" povabi zgolj (brezplačno) jadrat, če želiš, da je vse by-the-book.
Načeloma ne more na ozemlju tuje države storitev opravljati pravna oseba, ki ni v tej državi registrirana za opravljanje dejavnosti (kot podružnica). Tudi DDV storitev se obračuna glede na območje, kjer se storitev opravlja (ne glede na to, če sta obe državi iz EU).
Če kot slovenska firma izvajaš tečaj na hrvaškem ozemlju, je prvi hakeljc lahko že tu.
Potem mora biti prostor, barka itd. registrirana za poslovne namene. Barke od fizičnih oseb to ponavadi niso.
Potem mora biti tudi zavarovanje ustrezno; že cena zavarovanj plovil za osebno rabo ali za čarter je različna (dražja seveda za čarter).
Potem so tu lahko še kake hrvaške specifike; na srečo jih je sedaj z njihovim vstopom v EU manj.
Skratka; pozanimaj se pri kakem podjetniku z nekaj več staža, ki se ukvarja s podobnimi rečmi, da ti da usmeritve; še bolje pa kak profi svetovalec - če gre za resen projekt. Sicer pa izvedi in zaračunaj projekt v SLO, na CRO pa jih kot "prijatelje" povabi zgolj (brezplačno) jadrat, če želiš, da je vse by-the-book.
Re: Da ne naredim kaj narobe
Gora59 napisal/-a:Zivjo!
Ali je te ljudi potrebno prijaviti, placati turisticno takso, ali karkoli drugega? Ali lahko prespijo na barki?
Oseb ni potrebno prijavljati. Na barki smejo prespati, če jim dovoli lastnik.
Turistična taksa=boravišna pristojba, se plačuje pavšalno. Poglej TUKAJ !
Imam informacijo, da je moj prijatelj moral organom, ki so ga ustavili "dokazovati", da so ljudje na barki njegovi prijatelji, kar pa ne gre vec v kontekst, da lahko vozis kogar hoces, oziroma razkorak med teorijo in prakso.
Na kakšen način izvajajo kontrolo za preprečevanje črnega čarterja se ne bom spuščal. Vse je možno.
Kot berem, tudi naj nebi bilo vec pomembno pod katero zastavo pluje barka. Ali velja to tudi v mojem primeru? Ali velja to tudi v primeru, ce bi vendarle uspel dobiti privez, ki nebi bil v marini?
Kje si to prebral? Navedi vir prosim.Čista dezinformacija!
O, pa še kako pomembno je pod katero zastavo pluješ.
Lastnik barke, fizična oseba, s stalnim prebivališčem v Evropi, lahko pluje samo pod zastavo ene od evropskih držav.
Načeloma so privezi izven marin dosegljivi samo osebam s stalnim prebivališčem na področju lučke uprave, ki upravlja s komunalnimi privezi, športnimi lučicami in podobno. Možno je pa, ker s terena prihajajo razno razne zgodbe.
zlatko83 napisal/-a:Če imaš CRO zastavo, lahko voziš kogar koli na barki. Moraš pa kot lastnik biti prisoten. Plačati moraš turistično takso (paušal na kapetaniji). Prijavljat ne rabiš nikogar.
Poglej post, kar ti zlatko83 odgovarja! V njem je praktično vse kar bi moral vedet.
lp
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Re: Da ne naredim kaj narobe
pajer1 napisal/-a:
Kje si to prebral? Navedi vir prosim.Čista dezinformacija!
O, pa še kako pomembno je pod katero zastavo pluješ.
Lastnik barke, fizična oseba, s stalnim prebivališčem v Evropi, lahko pluje samo pod zastavo ene od evropskih držav.
Sorci, ker sem se izrazil malce nerodno, misljeni sta bili le SLO in CRO zasatava.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov