Plovba po italijanskem morju

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

JULIJ13
Višji štabni vodnik
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Če Jun 14, 2007 14:29

Večkrat grem na Italijansko (verjetno bi moralo biti slovensko...) morje, Blizu Tržiča (Monfalcone) ker mi je najbližje cca25km iz Nove Gorice. V kraju Villaggio del Pescatore imajo lepo klančino, sicer ima par ostankov lesenih gredi v betonu (kjer avto, prikolica, čoln in vse ostalo lepo poskakuje :evil: ) ampak bistveno je to da je ZASTONJ. Tudi če ti kaj ne štima je zmeraj kdo, ki ti pomaga, skratka pravo vzdušje, po domače. To je tudi lepo izhodišče za izlete izliv Soče, laguna... Bližnjih srečanj z Italijansko "guardia costiera" po naše pomorska policija nisem imel in si jih niti ne želim imeti, razen v slučaju nevarnosti :( .
V It. moraš imeti določeno opremo katera je različna od opreme po naših predpisih. Povem vam, da mi še zmeraj ni jasno ali jo moram imeti tudi jaz kot tujec ali ne. Po zadnjih poizvedbah moraš imeti tisto kar je vpisano v tvojem Vpisnem listu za čoln. Dobro, za moj gumenjak (plovba do 3 NM od obale) bi moral imeti poleg vrvi ..., tudi dve rdeči baklji in dimno bakljo, to je tudi pametmo imeti na čolnu. Potem pa je še en trd plastičen rešilni obroč+odsevni trakovi na njem +30m plavajoče vrvi. Ta obroč na 4m gumenjaku res težko spraviš. Sicer pa izpit, potni list, zavarovanje, rešilni jopič za vsako osebo-obvezno, kjerkoli. Tukaj je še en link, če koga zanima kaj moraš imeti. Pa še v največjem loku se izogibati kakšnih morskih rezervatov (Miramare). O kaznih pa raje nebi, ker so tako in tako do neba.
http://www.gommoneonline.com/ds1pdf.pdf
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Če Jun 14, 2007 20:38

zanimivo, kolk daleč pa se da po soči? A je zanimiva destinacija? Ali rabiš v Italiji tudi kakšno plovno dovoljenje? Me mika da bi šel pogledat malo na italijansko stran :)
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » Če Jun 14, 2007 20:56

Mene pa zanima, če v ITA velja izpit za čoln, ki si ga kot slovenski državljan opravil na hrvaškem. Pri nas ''ne velja'', to vem. V ITA pa bi pomoje moral veljati. Se motim ?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 15, 2007 19:27

Če se prav spomnim, se je včasih govorilo, da če imaš izpit narejen na hrvaškem kot tuj državljan ti velja samo tam. Vsekakor priporočam vsem, da naredite v Sloveniji, saj se tako izognete marsikateri težavi... Strošek izpita je namreč precej majhen.

LP
JULIJ13
Višji štabni vodnik
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a JULIJ13 » Pe Jun 15, 2007 21:55

Po Soči navzgor se da kar precej pluti, mislim da 5- 6km, govorim precej na pamet, seveda kar je dovoljeno. Sam sem šel le cca.3km. Soča je pri izlivu precej široka cca 100m, hitrost toka je majhna. V ustju reke se zmeraj vidi labode (vsaj izgledajo tako),katerih je res ogromno. Tok reke se vije mimo rezervata za ptice, kjer imajo tudi divje konje, enkrat smo jih celo videli. Tamokoli je tudi precej kanalov, ki peljejo proti laguni v Gradežu. Ampak zato si bomomorali nabaviti zemljevid.
Z izpitom ne vem če ga kot Slo. državljan rabiš (sam ga sicer imam). Brez zavarovanja in dokazila o lastništvu čolna pa mislim, da ni zdravo nikjer pluti. Pomorsko pravo je precej zamotana zadeva.
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Ne Jun 17, 2007 20:11

Bom jaz kar tukaj se uprasal kako je plutje po morju z 3m gumico in 4.5km motorjem s katerega ni potrebno registirat in met plovnega dovoljenja v slo in hr. Kako je s tem v italiji? Majo ista pravila al kako?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 18, 2007 19:02

Verjetno zate, ker si tuj državljan velja tako, da lahko pluješ. Nisem pa prepričan, tako da priporočam, da se o tem pomeniš s kakšnim direktno na kapitaniji. Neko ugibanje je pri takih stvareh lahko precej drago, saj so kazni kar visoke...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost