Zamenjava motorja na hrvaškem - USA registracija

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

borisriba
Kraj: Maribor

Zamenjava motorja na hrvaškem - USA registracija

OdgovorNapisal/-a borisriba » To Jan 27, 2009 21:04

Na Hrvaškem imam manjšo 6 m barko z ameriško zastavo. Ker želim zamenjati motor iz 90 KS na 115 KS se mi postavlja kup vprašanj kako najbolj ugodno kupiti motor, da ne bi rabil plačati davka in carine. Po ponudbah so motorji Tohatsu pri nas v Sloveniji cenejši, problem je edino, kako motor spraviti čez mejo in dobiti povrnjen nazaj davek. Prodajalec pravi, da bi ob prehodu meje moral pridobiti izvozno dovoljenje in na osnovi tega bi mi potem vrnil davek.

Drugi problem, pa je potem sprememba motorja v registraciji. Decembra 2008 sem registracijo podaljšal za 3 leta. A je potrebno javiti v Ameriko, da imam nov motor in kako je z odjavo starega motorja.

Če ima kdo kakšne izkušnje ga prosim za nasvet. Res je zdaj sneg, a kmalu bo tu čas za morske pustolovščine.

Lp
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 27, 2009 21:14

Do povračila DDV-ja ob nakupu so upravičeni vsi državljani tretjih držav, torej ne članic EU in kril (švica, itd). Torej si ti kot državljan USA upravičen do tega.
Ker pa jaz vem, da ti gotovo nisi državljan USA, pa bo zadeva malo težja. Recimo pogojno izvedljiva. Ob nakupu moraš predložiti dokumente tistega, ki je lastnik plovila, ker ga boš le-tako lahko kasneje vpisal v dovoljenja. Razen če ne želiš, zopet delat kupoprodajne pogodbe. Ob izstopu iz EU se naredi carinska deklaracija, s pomočjo katere dobi podjetje potrdilo, da je blago izstopilo iz EU (v primeru, da DDV-ja nisi plačal). Če si pa plačal polno ceno z DDV-jem, potem pa je potrebno potrditi obrazec za davek.. kar tudi ni problema, ker ga lahko namesto tebe potrdi kateri koli tujec, oziroma lastnik potnega list izven EU, ne sme pa biti obenem lastnik EU potnega lista.

Ob vstopu v HR pa predložiš samo "brief" od ladje in rečeš cariniku, da pač pelješ na morje motor, ki ga boš uporabljal na plovilu, ki je "NE" hrvaške registracije. Tako lahko v HR prepelješ domala vse dele za servis brez plačila carine.

PS.. pri potrditvi obrazca za davek , se pa zdaj zaplete, ker je naš carinik dolžan preko sistema obveščanja obvestiti hrvaške carinike, da je nekdo zahteval povračilo davka za npr. motor.... tukaj pa je potrebna zvitost... ampak če si iz Mb po mojem ne bi smel biti problem.... Vsi poznamo kakega carinika...

Sorry, da sem bil spet na temo goljufanja pameten.... ne bom več.. danes!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jan 27, 2009 23:13

Kot ti je napisal DR.E: bo zadeva kar problematična, čeprav v resnici sploh ne bi smela biti. Sam sem v letu 2007 kupil motor Merc 7,4 od firme Seraphilus v ZG, ki mi ga je uvozila iz USA. Plačal sem račun s PDV in so mi ga v servisu vgradili. Ko sem šel z računom na carino, so zeloooooo komplicirali, najprej kje je star motor, da ga moram izvozit iz hrvaške, potrdit račun na izstopni carini, nato prijavit v vstopni carini, v tem primeru Sloveniji. In kako naj grem kot državljan SLO z barko pod zastavo USA k nam na carino????
Ostaja druga opcija. Da motor predaš carini, ta poišče špediterja in firmo, ki uničuje motorje. Torej potrebno je motor naložiti na kamion, špediter izda potrdilo, da ga je dal na EKO uničenje, namesto da bi ga izvozil. Skupaj plačilo 28% vrednosti motorja.
Torej se tudi druga verzija ne izplača. Meni ni uspelo, na 98.700 kun bi moral dobiti 21% nazaj, vendar nisem in to sem daroval hrvaški državi.
Tako pač pride.
Tiste zadnje verzije z domačimi cariniki pa ne poznam, mogoče pa gre skozi.
Želim ti, da ti uspe! LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Jan 27, 2009 23:45

DR.E je napisal: Ob vstopu v HR pa predložiš samo "brief" od ladje in rečeš cariniku, da pač pelješ na morje motor, ki ga boš uporabljal na plovilu, ki je "NE" hrvaške registracije. Tako lahko v HR prepelješ domala vse dele za servis brez plačila carine.
Ne gre tako preprosto. Meni so zatežili, da bi moral preko špediterja zadevo uvozit v hrvaško in potem kao razdužit na samem kraju, se pravi da hrvaška carina oziroma špediter pride pogledat plovilo na keterem je ta del vgrajen in ti da potrdilo o izvozu. Vse skupaj kar precej stane. V glavnem en kup komplikacij če hočeš speljati vse po propisima. Jaz sem obupal.
lpg
https://medisken.si
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Pe Jan 30, 2009 20:27

Gregor n, kako že poje Peter Lovšin: "je še pa ena druga možnost".......ha..ha...
"Dalmatino povišču pritrujena"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta